Ο Αχιλλέας μας περιμένει! ΙΙΙ

FtS105

Why are you Greeks, my countrymen, waiting so long?

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 3250 χρόνια περιμένει ο Αχιλλέας, ο ένδοξος βασιλιάς της Φθίας, να ασχοληθούν οι απόγονοί του με την ανεύρεση των ανακτόρων του στην ομηρική Φθία.

 

Την ζέση του ελληνο-αμερικανού καθηγητή Δημήτρη Μπριάνα, φαίνεται ότι την συμμερίζονται και άλλοι συντοπίτες από την περιοχή της Φθίας. Αυτό το δυναμικό ανθρώπων ξεχωριστής ποιότητας που υπερβαίνουν τα ταπεινά τρέχοντα και αναζητούν επίμονα το παλάτι και την έδρα του Αχιλλέα κάπου στην περιοχή της αρχαίας Φθίας προσπαθούμε να ενώσουμε. Τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Όχι μόνον ένθερμοι οραματιστές συντοπίτες μας, αλλά και ερευνητές επιστήμονες –Έλληνες και αλλοδαποί- που επένδυσαν κόπο και χρόνο για το μέγα αυτό ζήτημα έρχονται να συσπειρωθούν και να αποτελέσουν μέλη στο Συμβούλιο του Αχιλλέα.

Η συγκίνηση του καθηγητή Μπριάνα, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι εμφανής και εκφράζει την ικανοποίησή του. Μας δίνει και άλλα ονόματα συμπατριωτών μας που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Συμβούλιο,

The Achilles Foundation
19 Niagara Falls Circle
Ormond Beach, Florida 32174 USA

[Dedicated to Research, Education, Excavation, and Preservation of Ancient Hellas and Homer’s Phthia in Thessaly- A Nonprofit Organization –
Email: jgbrianas@aol.com ]

Αρχαιολογία στην πράξη

Δουλειά της ΦτΣ είναι να καταστήσει παραλήπτες της εφημερίδας μας αυτά τα διακεκριμένα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας ενεργώντας ως δίαυλος επαφής, συντονισμού και συνεννόησης.

Να μας μιλήσει, όμως ο ίδιος ο καθηγητής:

Αγαπητέ Γιώργο,

It is clear, we now are moving closer to the time when we will begin excavation of the palace of Achilles and his father Peleus and other palaces and castles in his kingdom. It may be along the Sperchios, or at Pharsala, Melitea, Pelasgia, etc., or several of them, but it will happen. But it can only happen to the satisfaction of all of us, I believe, if we all pull together to achieve this important result. 3250 years is long enough. “Why are you Greeks, my countrymen:, Achilles is asking, “waiting so long?”

Χάρηκε ο κ. Μπριάνας βλέποντας την εργασία των εκπαιδευτικών κκ Τ. Ευθυμίου, Ευθύνη Αδάμη και Βασίλη Κανέλλου. Ευχαριστεί τον κ. Ευθυμίου και τον προτείνει για πρόεδρο του υπό σύσταση Συμβουλίου του Αχιλλέα εκτιμώντας ότι θα δράσει και θα βοηθήσει να οργανωθούν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το θέμα. Ταυτοχρόνως προσθέτει ονόματα στην λίστα για το συμβούλιο. Ονόματα συντοπιτών με τους οποίους ο καθηγητής έχει έρθει σε επαφή:

• κ. Αθανάσιο Καρατόλια, Εκπαιδευτικό από τη Λάρισα και συγγραφέα για τον Αχιλλέα
• κ. Γρηγόρη Γκουντόπουλο, Φάρσαλα, Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που τον αντάμωσε το 2003
• κ. Γεώργιο Γκουντούλα, Παλαιόμυλο Φαρσάλων, που τον αντάμωσε το 2003
• κ. Γεώργιο Ευαγγελόπουλο, Πελασγία Φθιώτιδος, που τον αντάμωσε το 2003
• κ. Γεώργιο Γιαννακάκο, Ηράκλεια Φθιώτιδος, σχετικά με Τραχίνη, τον αντάμωσε τον Μάιο του 2007
• κ. Κυριαζή Κεφαλά, Αντιδήμαρχο Δομοκού, που κατάγεται από την Μελιτέα και τον αντάμωσε το 2007
Προτείνει επίσης τον πρόεδρο της Μελιτέας που αντάμωψσε το 2007, αλλά τώρα που μου έγραψε απουσιάζει στα βουνά και έχει τα στοιχεία του στο σπίτι.
Μας ζητάει να προτείνουμε εκπροσώπους από Μακρακώμη, Λιμογάρδι, Λαμία και Άγιο Γεώργιο

Και συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Μπριάνας:

Όπως γνωρίζεις ερεύνησα τον τόπο για την πρωτεύουσα του Αχιλλέα επί πολλά έτη μετά την επίσκεψή μου στην Τροία το 1999. Το τελευταίο έτος 2008 προσπάθησα να μισθώσω το παλαιό ακίνητο του σιδηροδρόμου στα Φάρσαλα για να χρησιμοποιηθεί ως «Κέντρο Ερεύνης και Μελέτης για τον Αχιλλέα» [=Achilles Research and Education Center]. Ο Διευθυντής του ΟΣΕ αρμόδιος για τα ακίνητα συμφώνησε σε μία συνάντησή μας τον Μάιο του 2008 να μου μισθώσει το ακίνητο για 33 χρόνια έναντι 10 Ευρώ το μήνα. Ο κόσμος στα Φάρσαλα και ο προηγούμενος Δήμαρχος με βοηθούσαν στην έρευνά μου. Η νέα δήμαρχος, μία κυρία που εμπιστεύθηκα, «σκότωσε» (=killed) τη συμφωνία με τον ΟΣΕ. Ακόμη προσπαθώ, αλλά με μεγάλες δυσκολίες.

Ένα άλλο πρόβλημα – ο νέος διευθυντής αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού στη Λάρισα, μία κυρία που εργάσθηκε στο Βόλο, μου είπε στη συνάντησή μας τον Μάιο του 2008 ότι ο Αχιλλέας είναι μυθολογία –δεν υφίσταται- κι έτσι προς τι οι εκσκαφές. Ο προηγούμενος διευθυντής, που συνταξιοδοτήθηκε, ήταν πολύ υποβοηθητικός και πίστευε ότι το παλάτι το Αχιλλέα ευρίσκεται στο Σπερχειό.

Χωρίς αμφιβολία προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά εγώ συνεχίζω με την έρευνα και τα άρθρα μου. Η ιστοσελίδα μου στο Internet είναι “Achilles –Thessaly.org” Είναι μία μικρή συνεισφορά, αλλά ένα μεγάλο βήμα, όπως και άλλα, να προσελκύσουμε πανεπιστήμια, αρχαιολόγους, το Υπουργείο Πολιτισμού, και άλλους να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος για την Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ακόμη θεωρώ σημαντικό και επιθυμώ να ευρεθεί ένα ακίνητο, ένα σπίτι που θα χρησιμεύσει σαν κέντρο έρευνας όπου αρχαιολόγοι, σπουδαστές, ερευνητές και άλλοι θα μπορούν να ζήσουν, να φάνε, και να συναντώνται το καλοκαίρι. Θα είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω χρήματα για την ανακαίνισή του ώστε να γίνει κατοικήσιμο. Ίσως κάποιος να έχει ιδέες.

Το επόμενο έτος, 2010, θα είμαι στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Παραμένω αφοσιωμένος στο «αντικείμενο Αχιλλέας». Αυτό είναι ένα πάθος για μένα. Η ευκαιρία είναι τώρα. Ο Τάκης το πιστεύει καθώς και άλλοι. Αλλά ο ακριβής σχεδιασμός είναι κάτι απαραίτητο, όπως ακόμη η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια όλων ημών. Το γνωρίζω πως θα πετύχουμε. Πρέπει. Ο Αχιλλέας μας περιμένει!

Με εξαιρετική τιμή Δημήτρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *