Συγκάλυψη παρανομίας

FtS105

Η Ελβετία ως γνωστόν, καταμεσής στην Ευρώπη δεν επέλεξε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν την συμφέρει. Προφανώς οι διάφοροι μακροοικονομικοί της δείκτες και οι συνθήκες κοινωνικής ευημερίας κινούνται πολύ πέραν του μέσου όρου της ΕΕ.

Πολύγλωσση χώρα όπου ομιλείται επισήμως η γερμανική, η γαλλική, η ιταλική, αλλά και η ρουμανική σε μία μικρή περιοχή, ενώ η αγγλική αποτελεί κοινό σημείο γλωσσικής αναφοράς. Στην άψογη διοικητική και οργανωτική δομή της (καντόνια με τοπικές εξουσίες και αρμοδιότητες) τα μάλλα συνέβαλλε και ο ημέτερος Ιωάννης Καποδίστριας, κάτι που το αναγνωρίζουν με ευγνωμοσύνη οι Ελβετοί. Οι Άλπεις και το άγριο ορεινό τοπίο με τις κατάλληλες υποδομές έχουν μετατραπεί από αρνητικό στοιχείο σε απόλυτο πόλο έλξης επισκεπτών.

Στην Ελβετία δεν είναι μόνον τα ρολόγια που φημίζονται διεθνώς για την ποιότητά τους και την αποφασιστική συμβολή στην εθνική τους οικονομία, αλλά προ πάντων είναι το τραπεζικό σύστημα που διασφαλίζει απόλυτη εχεμύθεια γύρω από το ποιος, πόσα κατέθεσε και πως αυτά τα χρήματα προέκυψαν. Τούτο κατέστησε την Ελβετία ιδιαιτέρως ισχυρή με μία κορυφαία παγκοσμίως τραπεζική υποδομή και γιγαντιαία πιστωτικά ιδρύματα που πλασάρονται μεταξύ των μεγαλύτερων οίκων του είδους. Πάντοτε τα επιτόκια καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες ήταν χαμηλά μέχρι και μηδαμινά, ενώ σε κάμποσες περιπτώσεις αξιώνονται και φύλαχτρα. Τα μεγάλα κονδύλια που εισρέουν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα δεν επιλέγουν τις αποδόσεις, ούτε και το πρώτιστο ζήτημα ασφάλειας αφού και άλλα τραπεζικά ιδρύματα, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της πρόσφατης κρίσης, ενέπνεαν την ίδια αν όχι και μεγαλύτερη ασφάλεια (Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, ΗΠΑ), αλλά το αποφασιστικό κριτήριο ήταν και παραμένει η εχεμύθεια. Κανείς δεν θα μάθει ποιος και πόσα χρήματα έχει καταθέσει στην Ελβετία. Αυτό το «προϊόν», αυτές τις υπηρεσίες προσφέρει η Ελβετία και τις διαφυλάσσει ως κόρην οφθαλμού. Τούτο μάλιστα είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένο. Μεγαλόσχημοι λωποδύτες, απατεώνες, καταχραστές, αξιωματούχοι διεφθαρμένοι μεταφέρουν εκεί τα αμφίβολης νομιμότητας ποσά.

Πρόσφατα και με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης άρχισαν να αναφέρονται και μερικές αλήθειες σε επίσημα φόρα. Έτσι λοιπόν εντοπίσθηκαν χώρες που φιλοξενούν μαύρο χρήμα, φορολογικοί παράδεισοι κττ. Στη σχετική μαύρη λίστα περιελήφθη και η Ελβετία που κάθε τρεις και λίγο αναφέρεται και στα καθ’ ημάς επάλληλα σκάνδαλα με διάφορα συνθηματικά ονόματα – γρίφους όπως Ρόκος κλπ. Είναι πολύ δύσκολο για τις Ελβετικές αρχές να καταλύσουν το στοιχείο που τους κάνει οικονομικά ισχυρούς και ευημερούντες. Να σπάσουν το απόρρητο. Ακόμη και για καθαρά ποινικά αποδεδειγμένα αδικήματα παρεμβάλλουν τεράστιες δυσκολίες για να προστατέψουν και διαφυλάξουν τα προϊόντα του εγκλήματος.

Για πρώτη φορά, παρατηρούμε επ’ εσχάτων, οι ΗΠΑ, η μητρόπολη του καπιταλισμού που δεν έχει λόγους να εχθρεύεται την Ελβετία που ούτως ή άλλως με το ρόλο της συμπλέει με το παγκόσμιο σύστημα –και που θα πάνε τις προμήθειες οι διάφοροι αγοραστές των οπλικών συστημάτων;- βρέθηκε μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός αμερικανών πολιτών –αναφέρουν τον αριθμό των 52.000 μόνον στην τράπεζα UBS- βρίσκονται καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες με τεράστια ποσά που θεωρούνται ύποπτης προέλευσης. Έτσι λοιπόν άρχισε να εκδηλώνεται ένα ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελβετίας. Οι ΗΠΑ ψάχνουν να εισπράξουν φόρους από μαύρες συναλλαγές, η Ελβετία αγωνίζεται να διατηρήσει τη μυστικότητα των καταθέσεών της που φθάνουν το ποσό των 2 τρις. USA $.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία η αντιπαράθεση οδηγεί σε μία εν μέρει ικανοποίηση των αμερικανικών αξιώσεων. Σε κάθε περίπτωση τούτο είναι καινούργιο και σημαντικό στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον να δούμε αν πράγματι ραγίσει αυτό το πανίσχυρο ελβετικό γυαλί. Να ευχηθούμε συνάμα να αποκαλυφθούν και ποσά του ελληνικού λαού που από αισχρούς διαχειριστές των δημόσιων πραγμάτων μας μεταφέρθηκαν εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *