Η εθνική μειοδοσία των Απριλιανών

FtS98

Ένα αξιολογότατο βιβλίο, ντοκουμέντο, παρουσιάσθηκε στη Λαμία (Εργατικό Κέντρο, στην Πλατεία Διάκου) στις 26.05.2008 με τίτλο:

Κύπρος: Η αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας την 29η Νοεμβρίου 1967 – Εθνική Μειοδοσία

γραμμένο από τον Αντιστράτηγο ε.α. Πανουργιά Πανουργιά

Συγχαίρουμε το συντοπίτη Στρατηγό που τιμά το στράτευμα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου που υποστηρίχθηκε από το Δήμο Λαμιέων και τους φίλους μας του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού, ομιλητής ήταν ο βουλευτής Φθιώτιδος Ηλίας Καλλιώρας.

Μεταφέρουμε μερικά αποσπάσματα από το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο:

«… Συνέγραψα το βιβλίο, κατεχόμενος από συναισθηματική φόρτιση, όπως είναι φανερό και διαπιστώνει ένας κριτικός του βιβλίου, διότι συγκλονίστηκα από την ανάγνωση των απομνημονευμάτων του Στρατηγού Περίδη στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της 29ης Νοεμβρίου 1967…»

«…Σε σύσκεψη που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 1967 υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Rusk, είπε:

… η Ελλάδα μπορούσε να το κάνει αυτό (δηλαδή την απόσυρση της Μεραρχίας) υπό δικτατορικό καθεστώς και γι’ αυτό θα έπρεπε να επιτύχουμε αυτή την αποχώρηση (disengagement) από την Κύπρο προτού μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα. Αλλιώς η κοινή γνώμη δε θα επέτρεπε σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να ελαττώσει …»

«Η Χούντα αποφάσισε την άνευ όρων υποχώρηση στο τουρκικό τελεσίγραφο. Δέχτηκε την άμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την Κύπρο και στην ουσία παρέδωσε την Κύπρο έκτοτε στους Τούρκους, οι οποίοι μπορούσαν να επιχειρήσουν εισβολή, όταν θα παρουσιαζόταν η κατάλληλη ευκαιρία. Και την ευκαιρία την έδωσε πάλι η Χούντα το 1974…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *