Achilles Foundation

FtS98

Αθήνα, 12.05.2008: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δραστηριότητα του διαπρεπούς Ελληνο-Αμερικανού καθηγητή James – Dimitri Briannas για την ανακάλυψη των ανακτόρων του Αχιλλέα στην Φθία. Είχαμε την τιμή να περιλαμβανόμαστε στη χωρία εκείνων που υποδέχθηκαν στην Αθήνα τον καθηγητή στην πρόσφατη επίσκεψή του που πρόκειται να διαρκέσει 2-3 μήνες στην περιοχή Φθίας.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μάθαμε για τα παραπέρα βήματα στην προσπάθειά του που, ως φαίνεται, βρίσκει απήχηση και στήριξη.

Το ίδρυμα Achilles Foundation [Ίδρυμα Αχιλλεύς] ήδη έχει με όλους τους νόμιμους τύπους αναγνωρισθεί και δρα στις ΗΠΑ (Φλόριντα), ενώ αντίστοιχα βήματα γίνονται για την εγκατάστασή του και στην Ελλάδα (Φάρσαλα). Ένα παραδοσιακό, αλλ’ αδρανές κτίριο του ΟΣΕ στην πόλη των Φαρσάλων επίκειται με ενέργειες του Οργανισμού να παραχωρηθεί στο Ίδρυμα έναντι συμβολικού ενοικίου, προκειμένου μετά από την κατάλληλη ανακαίνιση και διαμόρφωση να αποτελέσει τη βάση της σχετικής δραστηριότητας στη χώρα μας για την κάλυψη αναγκών διοίκησης, αλλά και της επιστημονικής διάστασης. Στους ίδιους χώρους θα φιλοξενούνται επιστήμονες και φοιτητές προκειμένου να ενημερώνονται, να παρακολουθούν διαλέξεις κλπ.

Είναι ευτυχής εξέλιξη η ολόθερμη στήριξη του Νομάρχη Λαρίσης, του επιτελείου Αρχαιολογίας της Νομαρχίας αυτής, του Δήμου Φαρσάλων και άλλων παραγόντων.

Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ανασκαφές, δηλώνει ο κ. Μπριάννας. Εδώ θα χρειασθούν πόροι και τούτο δεν είναι ιδιαίτερα ευχερές στην πατρίδα μας εξ αιτίας των σοβαρών δημοσιονομικών αντιξοοτήτων, αλλά και της πλειάδας των αντίστοιχων παράλληλων έργων που έχουν ανάγκη στήριξης σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Όπως και να το κάνουμε πάντως η αίγλη του ομηρικού Αχιλλέα είναι ανυπέρβλητη και η συζήτηση για τον εντοπισμό των ανακτόρων του με αποκλίνουσες εκτιμήσεις καλά κρατεί εδώ και πάρα πολλούς αιώνες.

Οι αναφορές στην Ιλιάδα και οι αποσπασματικές μετέπειτα παρόμοιες σε κείμενα του Ευρυπίδη, του Στράβωνα και άλλων γύρω από τα οποία έχει εργασθεί επισταμένως ο ερευνητής αρχαιολόγος, μπορεί να μην δείχνουν επακριβώς, αλλά σε κάθε περίπτωση προσανατολίζουν την έρευνα στην περιοχή Φαρσάλων – Μελιταίας. Κάποιες –ατυχείς κατά τον καθηγητή- πρόχειρες εργασίες έγιναν στην υπό κρίση περιοχή ως δήθεν πρόσβαση και διαμόρφωση, αλλά οι ίδιες επιφανειακές κατασκευές καλύπτουν τον υπό έρευνα χώρο, συμπληρώνει ο κ. Μπριάννας.

Στο συνέδριο «2008 AHEPA supreme convention», Intercontinental Hotel, Athens, την 3η Ιουλίου 2008, ο Καθηγητής Μπριάννας θα είναι εισηγητής με θέμα: Achilles Project Symposium; Excavation of Homer’s Phthia.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *