ΦτΣ96 – Περιβάλλον

Απίστευτα και όμως αληθινά πράγματα συμβαίνουν γύρω μας. Μία αλυσίδα από ζητήματα που συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο σκηνικό.

Ατέλειωτη η δυστυχία στις πυρόπληκτες περιοχές

Στους χαροκαμένους και δυστυχείς συμπατριώτες μας στις περιοχές που καταστράφηκαν από τις φοβερές πυρκαγιές του καλοκαιριού, δεν δίνονται ακόμη και μετά από τόσους μήνες τα χρήματα αρωγής που συγκεντρώθηκαν. Η γραφειοκρατία και η αναλγησία των υποτιθέμενων αρμοδίων έκαναν το θαύμα τους.

Οι υλοτόμοι εργάτες που εργάσθηκαν για να κατασκευάσουν αντιπλημμυρικά έργα –ξυλοδεσιές- στα καμμέμα δάση της Πάρνηθας και της Ηλείας, ακόμη δεν πληρώθηκαν για τα μεροκάματά τους!

Προστασία περιβάλλοντος

Το λεγόμενο ΥΠΕΧΩΔΕ (=Υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων) υπό τον κορυφαίο πολιτικό Γιώργο Σουφλιά, κάθε άλλο παρά δείχνει να ανταποκρίνεται στις βασικές του υποχρεώσεις. Το ενδιαφέρον του το εστιάζει ο Λαρισαίος πολιτικός στα έργα οδοποιίας. Θα ακριβολογούσαμε αν το ονομάζαμε Υπουργείο Οδοποιίας. Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη ενδιαφέροντος για το περιβάλλον που προκλήθηκαν τριβές ακόμη και με τον Έλληνα Επίτροπο στην ΕΕ, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, που προέρχεται μάλιστα από την ίδια παράταξη της ΝΔ.

Αυθαίρετη δόμηση

Οι πολίτες δείχνουν πλήρως απογοητευμένοι, καθώς, ακόμη και για το συγκεκριμένο στέλεχος που από τους πολίτες του είχε αναγνωρισθεί το φωτοστέφανο του ικανού και έντιμου, ξαφνικά εμφανίζονται περίεργα περιστατικά με την ανέγερση από τον ίδιο σε περιοχή στο Λαγονήσι αυθαίρετης βίλας. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δείχνουν ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος πολιτικός για θέματα πολεοδομίας, δείχνει πλήρη περιφρόνηση για την τήρηση των θεσμοθετημένων κανόνων. Σε μία χώρα που η παράνομη δόμηση, τα λεγόμενα αυθαίρετα έχουν αναδειχθεί σε πρώτης προτεραιότητας καρκίνωμα με φοβερές επιπτώσεις στον τόπο, μόνον οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλούν αυτές οι συμπεριφορές.

Το πράσινο που δίνει ζωή

Στην έκταση του Ελληνικού (παλαιού Αεροδρομίου Αθηνών) προωθεί την μερική οικοπεδοποίηση, αντί να υλοποιηθεί το σχέδιο καθολικής ανάπτυξης πρασίνου στην ελληνική πρωτεύουσα που ασφυκτιά από το μπετόν. Με τη λογική αυτή αποφεύγει την προτεινόμενη οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για την δημιουργία πάρκου. Πολύ σωστά, υπενθυμίζει ο Σταύρος Δήμας, αυτό που είναι αυτονόητο σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για να χτίσεις μία ελεύθερη περιοχή, θα πρέπει ταυτοχρόνως να αποδεσμεύσεις από το μπετόν μία άλλη της αυτής έκτασης στην ίδια ασφυκτιώσα περιοχή. Την ίδια στιγμή που άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυβερνητικοί προχωρούν, ακόμη και στα Τίρανα, στην κατεδάφιση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων για την βελτίωση των κλιματικών συνθηκών και ποιότητας διαβίωσης στις πόλεις, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος δείχνει να μην συμμερίζεται αυτές τις τάσεις. Η περιφρόνηση των πολιτών, της κοινής γνώμης, παίρνει διαστάσεις.
Μία μεγάλη περιβαλλοντολογική οργάνωση (WWF) έκανε μία δημοσκόπηση για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω διαδικτύου, εντελώς πρόσφατα, τον μήνα Φεβρουάριο 2008 και να τα αποτελέσματα:

Ερώτημα: Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού;

Απαντήσεις:

Να γίνει όλο Μητροπολιτικό Πάρκο, μόνο με χώρους πρασίνου 53,8%
Να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο που θα περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητικές εγκαταστάσεις 30,5%
Να γίνει ένα μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου κι ένα μέρος να οικοδομηθεί, ώστε να αποφέρει έσοδα για τη δημιουργία χώρων πρασίνου στην Αττική 14,3%
Να δοθεί όλο για οικοδομική ανάπτυξη 1,4%

Παρακολουθεί κανείς με εύλογη απορία την διαρκή αντιπαράθεση του Υπουργού με τις διάφορες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, μερικές από τις οποίες, μάλιστα, με διεθνή δικτύωση, κύρος και αποδοχή και αποκαρδιώνεται.

Οι πόροι της ΕΕ για το περιβάλλον

Αυτή τη ζοφερή εικόνα βλέπει κανείς και με την σοβαρή υστέρηση –για να μην πούμε αδιαφορία- στην άντληση και αξιοποίηση σημαντικών πόρων που διατίθενται από την ΕΕ για το περιβάλλον.

Απαντώντας σε Έλληνα ευρωβουλευτή (πηγή: in.gr 05.02.2008) η αρμόδια για τη διαχείριση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ (=Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) αναφέρει ότι μόλις στο 65,77% ανέρχεται η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις έχουν τα έργα για το περιβάλλον., όπου η απορρόφηση περιορίζεται στο 54,63%.

Πολιτική υδάτων

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Επίτροπο Σταύρο Δήμα, επισημαίνεται ότι καθυστερεί ιδιαίτερα η προώθηση της οδηγίας για την ποιότητα των υδάτων, την προστασία της φύσης, τις περιβαλλοντολογικές ενέργειες και τις αστικές ολοκληρωμένες ενέργειες, καθώς και την επιχειρηματικότητα για το περιβάλλον.

Η ΕΕ με την οδηγία της 2000/60/ΕΚ αναφέρεται στη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων. Ειδικότερα με την οδηγία αυτή καλείται κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να εξασφαλίσει με τη λήψη μέτρων, ότι σε κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού ή για κάθε τμήμα διεθνούς περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού που βρίσκεται στο έδαφός του, αναλαμβάνεται η ευθύνη μέσω των αρμοδίων αρχών για

-την ανάλυση των χαρακτηριστικών της-, επισκόπηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κατάσταση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων και

-οικονομική ανάλυση της χρήσης του ύδατος και ότι θα έχει περατωθεί το αργότερο τέσσερα έτη μετά την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της οδηγίας.

Η αδιαφορία που επέδειξε η χώρα μας –δηλαδή ο Κ. Σουφλιάς- οδήγησε σε καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού μέχρι τη λήξη της προθεσμίας αυτής –το Δεκέμβριο του 2004- τίποτα δεν είχε υλοποιηθεί στη χώρα μας. [Πηγή: ERT3.gr 31.01.2008].

Ο αρμόδιος Υπουργός δεν έκρινε προφανώς ότι είχε νόημα να ασχοληθεί επί παραδείγματι με τους κατοίκους της περιοχής Οινοφύτων, Ωρωπού και τον ποταμό Ασωπό που ξερνάει δηλητήριο και μολύνει σε άκρως επικίνδυνο βαθμό ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα με τις επικίνδυνες ουσίες εξασθενούς χρωμίου και τόσα άλλα δηλητήρια που οι κάτοικοι κατανάλωναν επί μακρόν, χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες.

Τι να πει κανείς; Άλλοι φωστήρες στην Νομαρχία Φθιώτιδος, με ενθουσιασμό προώθησαν έργα και εγκαταστάσεις γκολφ στις νότιες πλαγιές του Καλλιδρόμου, με τεράστιες ανάγκες σε νερό, τη στιγμή που αυτό δεν υπάρχει ούτε καν για τις στοιχειώδεις ανάγκες άρδευσης της περιοχής. Μήπως παρέμβει ο κ. Σουφλιάς; Μας φαίνεται περίπου απίθανο.

Πλαστικές σακούλες

Μία αξιέπαινη προσπάθεια πιστώνεται στο Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη που πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με αλυσίδες super market για την κατάργηση από το επόμενο καλοκαίρι της πλαστικής σακούλας. Αντί των πλαστικών θα χρησιμοποιούνται άλλες σακούλες με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Χωροταξία
Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποβλέπει στη διασφάλιση ισόρροπης ανάπτυξης με βάση το τρίπτυχο: Κοινωνία – Οικονομία – Περιβάλλον. Στην Ελλάδα, την πατρίδα μας, παρατηρείται ότι είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που στερείται θεσμοθετημένου χωροταξικού σχεδιασμού δηλαδή ενός κεντρικού σχεδίου για την προστασία και την ανάπτυξη του φυσικού χώρου. Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στην ποιότητα ζωής στον αστικό, περιαστικό και αγροτικό χώρο. Η έλλειψη και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, συνιστά κίνητρο διαιώνισης των καταπατήσεων και της αναρχίας με κόστος οικολογικό και άλλες συνέπειες.

Αν ρίξουμε μία ματιά στην Ευρώπη των εταίρων μας βλέπουμε ότι [Πηγή: WWF]
• στη Γερμανία ψηφίστηκε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο το 1955
• στην Πολωνία η σχετική νομοθετική ρύθμιση ανάγεται δστο έτος 1928
• στη Δανία ψηφίστηκε το έτος 1928
• στη Σλοβενία ψηφίστηκε ο πρώτος χωροταξικός νόμος το 1967

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *