FtS94 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

επιμέλεια Σταματία Ευστράτογλου

Κώστας Μακέδος

Ο Κώστας Μακέδος, γιος της Ερασμίας και του Μεταξά τέλεσε τους γάμους του με την εκλεκτή της καρδιάς του Ηλέκτρα στις 15 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής στη Νέα Μάκρη.

Εκφράζουμε τις πλέον εγκάρδιες ευχές μας στο ζευγάρι και στους γονείς τους. Να είναι καλά με υγεία και ευτυχία και να τους καμαρώνουν.

Χρύσανθος

Μάθαμε ότι ο συγχωριανός Χρύσανθος Μιχαλόπουλος εισήχθη στο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Ευχόμεθα περαστικά.

Ευστάθιος Σχοινάς

Ανεψιός του Πολύκαρπου, από αδελφή του που είναι παντρεμένη στο Μόδι, ο Ευστάθιος Σχοινάς του Αθανασίου (46) πυροσβέστης, πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του έγινε στο Σκαμνό, καθώς επίσης και το μνημόσυνο, στις 14 Οκτωβρίου.

Για τον Κώστα Γκόλφη

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου έφυγε από κοντά μας μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο, πλήρης ημερών (93), ο Κώστας Γκόλφης.

Υπήρξε άνθρωπος της προσφοράς, δημοκράτης, όπως είπε στον επικήδειο ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου Δ. Ευστράτογλου. Αγάπησε το χωριό του, αγάπησε το Σύλλογο. Πάντα πρόθυμος να προσφέρει ό,τι μπορούσε για το καλό του χωριού.

Ο Κώστας μαζί με την αγαπημένη του Μαρία υπήρξαν η ψυχή του Συλλόγου. Στις δύσκολες στιγμές του Συλλόγου, που δυστυχώς δεν έλειψαν κατά καιρούς από όσους επεχείρησαν να φέρουν εμπόδια στην κοινωνική του προσφορά και δράση, ο Κώστας θυμότανε τις εμπειρίες από τη δική του προεδρία, τα δικά του προβλήματα που του δημιουργούσαν κάποιοι συγχωριανοί.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις με την έξωση του Συλλόγου από το σπίτι του, το κτίριο του αδρανούς σχολείου, που με τόσο μεράκι, εργασία και τεράστιες δικές του δαπάνες έφτιαξε, προκάλεσαν ανησυχία και προβληματισμό στον Κώστα. Επιθυμούσε διακαώς να δει και πάλι το Σύλλογο στο δικό του σπίτι. Δεν πρόλαβε όμως. Το οφείλουμε όλοι μας στη μνήμη του και του υποσχόμαστε σύντομα να εξασφαλίσουμε στέγη στο Σύλλογο, να δοθεί συνέχεια στην πολιτιστική δράση και προσφορά στο Σκαμνό και το όνειρο όλων μας να γίνει πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι που στηρίζουν το Σύλλογο, στην συντριπτική πλειοψηφία των συγχωριανών, όπως ακριβώς ο Κώστας Γκόλφης και σύσσωμη η οικογένειά του, έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν σθένος, ψυχικό μεγαλείο, αγνά αισθήματα και συγκέντρωση σε ανώτερα ιδανικά και κοινωνικούς στόχους για τους οποίους αγωνίζονται και τελικά κερδίζουν, δίνοντας τη σωστή προοπτική.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει αυτό τον υπέροχο συγχωριανό.

Νέοι κάτοικοι Σκαμνού

Καλωσορίζουμε τους νέους κατοίκους του χωριού μας. Τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Να απολαύσουν τη διαβίωση στον όμορφο οικισμό και την ανθρώπινη επικοινωνία με τους λοιπούς υπέροχους συχωριανούς μας μέσα από το κανάλι επικοινωνίας που προσφέρει ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος.

Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν:

Κοντά στο σπίτι του Χάρη (Κυρλή) και της Κλειούς, έχουν κτισθεί δύο ακόμη υπέροχα σπίτια. Στο ένα μένει ο Δημήτρης και η Κατερίνα Χριστοπούλου με τα δύο παιδιά τους και στο άλλο είναι ο Ευστάθιος και η Αργυρώ Μπίτσικα. Η οικογένεια έχει επίσης δύο παιδιά: Τον Παναγιώτη, που με τη σειρά του είναι πατέρας δύο παιδιών και την Αναστασία. Όλη η οικογένεια είναι ενθουσιασμένη από το χωριό, το νέο περιβάλλον και τα καινούργια βιώματα.

Στο πρώην σπίτι του Κώστα Γέμελου ήδη κατοικεί από τον Αύγουστο ο γιατρός Παναγιώτης Φραγκουλάκης με τους γονείς του και την αδελφή του Κατερίνα, που σπουδάζει νομικά στην Ιταλία.

Με τις καλύτερες ευχές καλοδεχόμαστε με αγάπη τους νέους συγχωριανούς στην μικρή, πλην όμορφη κοινωνία μας. Είμαστε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε υποστήριξη στον αρχικό εγκλιματισμό τους στο νέο γι’ αυτούς περιβάλλον και με χαρά θα τους γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα.

Η γειτονιά στο Γούπατο

Ένα ακόμη ωραίο σπίτι τελειώνει και ήδη διαμορφώνεται με μεράκι ο εξωτερικός χώρος στη θέση Γούπατο στο χωριό μας. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε περισσότερα για τους νέους οικιστές, τους καινούργιους συγχωριανούς, εκτός από το ότι πρόκειται για το μηχανικό Κώστα. Θα φροντίσουμε να μάθουμε περισσότερα και να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Στη ίδια γειτονιά, δίπλα από το σπίτι του καλού φίλου Σπύρου Βουτσινά, απέκτησε οικόπεδο ο κ. Λεονταρίτης, εξέχων φίλος και υποστηρικτής του Συλλόγου μας, στον οποίο εκφράζουμε τις ευχές μας, γρήγορα να τον καμαρώσουμε με το δικό του σπίτι στο Σκαμνό και να τον βλέπουμε πιο συχνά, γιατί μας δίνει χαρά και μας τιμά με την αγάπη και φιλία του.

Αξιέπαινη εμμονή στην λιθοδομή

Το πέτρινο παλαιό σπίτι του Γιώργου Λ. Αστρακά ανακαινίσθηκε, ενώ προστέθηκε ένας ακόμη όροφος, το ίδιο με πέτρινη κατασκευή. Η αρχιτεκτονική παρέμβαση κρίνεται απολύτως επιτυχής και μπορούμε να πούμε ότι ένα ακόμη κόσμημα προστέθηκε στον οικισμό μας. Μαθαίνουμε ότι εδώ θα κατοικήσει η φίλη μας Τίτσα, η καθηγήτρια της Φιλολογίας, κόρη του Γιώργου με την οικογένειά της.

Οδός Αγίου Αθανασίου

Ο Κώστας Γκούμας προχώρησε στην κατασκευή μίας περίτεχνης μάνδρας από λιθοδομή ομορφαίνοντας την πρόσοψη του σπιτιού του στο κατηφορικό δρόμο Αγίου Αθανασίου. Έτσι, λοιπόν, οι επάλληλες επεμβάσεις διαδοχικά μεταμορφώνουν και αναβαθμίζουν την γειτονιά αυτή και συγκροτούν ένα καλαίσθητο σύνολο. Ξεκινώντας από το δασύλλιο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, δεξιά και αριστερά του ναΐσκου που συνθέτει ένα καταπράσινο σύμπλεγμα, με τα τεράστια κυπαρίσσια έλατα και πουρνάρια, η πέτρινη μάντρα και οι υποδειγματικές ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις ανάπλασης του χώρου που έκανε ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος, αποτελούν ένα όμορφο προοίμιο στη είσοδο του οικισμού που συνεχίζει δεξιά και αριστερά, παρακάτω με πλατάνια, δρεις και κουτσουπιές και αριστοτεχνικές λιθοδομές σε μάντρες σπιτιών και εισόδους σπιτιών.

Το πρόβλημα, που δυστυχώς παραμένει, παρά τις εκκλήσεις μας στο Δήμαρχο, είναι η έλλειψη αντιολισθηρής τσιμεντόστρωσης του κατηφορικού δρόμου που το χειμώνα μετατρέπεται σε άκρως επικίνδυνο οδικό τμήμα τόσο για πεζούς, όσο και για τροχοφόρα.

Αθανασία Αστρακά – Σαντοριναίου

ΦτΣ94

Χρόνια τώρα η αγαπημένη μας Αθανασία πασχίζει για την ομορφιά του Σκαμνού. Έχει πλήρη συναίσθηση ότι το σπίτι της είναι το πρώτο, στο έμπα του χωριού και αυτό τη γεμίζει με μία αίσθηση ευθύνης. Να αποτελέσει η γειτονιά της στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, τη βιτρίνα, ας πούμε, του χωριού. Μαζί με τον αξέχαστο Γιαννούλη φρόντισαν τα φυτά σε όλο αυτό τον ευρύτερο χώρο και το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια, που τη συνεχίζει μόνη της πια η Αθανασία, σαν μνημόσυνο στον Γιαννούλη και πρόσφορο στους συγχωριανούς της.

Η προσπάθεια, όμως, δεν είναι απαλλαγμένη από προβλήματα. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν ακόμη και στον υπέροχο Σκαμνό που κατά γενική ομολογία διαθέτει έμψυχο δυναμικό με προηγμένη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Κατά έναν ανεξήγητο τρόπο ο Πολύκαρπος πήγε και έκοψε μία καρυδιά στην άκρη του οικοπέδου της, που την μεγάλωσε η Αθανασία και την καμάρωνε μαζί με όλους τους συχωριανούς. Δικαιολογημένη η πίκρα της, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Δεν σταμάτησε να φροντίζει τα φυτά και το κηπάριο στον περίβολο του Αγίου Αθανασίου. Η τελευταία περιπέτεια με την έλλειψη νερού, όπως κανείς αντιλαμβάνεται, την έφερε σε απόγνωση.

Με τις γνωστές ανεπάρκειες των «αρμοδίων» που άφησαν αδικαιολόγητα το χωριό δίχως νερό, κάποια στιγμή ήρθε η λύτρωση, καθώς εντοπίσθηκαν οι διαρροές στο δίκτυο και το νερό ξαναήρθε αρκετό για όλους. Ο Πολύκαρπος όμως συνέχισε τη διακοπή του νερού στο κρουνό του Αγίου Αθανασίου κι έτσι δεν μπορεί κάποιος να ξεδιψάσει ανοίγοντας τον κρουνό στην πέτρινη βρυσούλα που κατασκεύασε ο Σύλλογος. Το ίδιο και για την Αθανασία που δεν μπορεί να ρίξει που και που λίγο νερό στα παρακείμενα νέα φυτά που το χρειάζονται. Την τιμωρία αυτή την δικαιολογεί ο Πολύκαρπος, λέγοντας ότι κάποτε η Αθανασία ξέχασε τη βρύση ανοιχτή.

Αν είναι να κάνουμε μία συμβιβαστική πρόταση θα λέγαμε στον Πολύκαρπο να ζητήσει συγνώμη από την Αθανασία και τους συγχωριανούς για την καρυδιά που έκοψε και να ανοίξει την παροχή του νερού στη βρυσούλα, όχι με συνεχή ροή, αλλά με τον κρουνό, όπως ήδη υπάρχει και έτσι λειτούργησε μέχρι σήμερα. Μία τέτοια ενέργεια δεν θα αποτελούσε απλά και μόνο απόδοση του οφειλόμενου σεβασμού σε μία υπέροχη ηλικιωμένη Σκαμνιώτισσα, αλλά θα έδειχνε και την, επίσης οφειλόμενη, εκτίμηση και επιδοκιμασία μας σε δράσεις κοινωφελούς και όχι ιδιοτελούς χαρακτήρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *