Για την προστασία του Καλλιδρόμου

FtS94

Μία αξιολογότατη εκδήλωση έλαβε χώρα την 4η Ιουλίου 2007 στις φιλόξενες γραφειακές εγκαταστάσεις της Φιλοπροόδου Ένωσης Μπράλου, Σωκράτους 23, Αθήνα, όπου πρόεδρος είναι ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Λεωνίδας Τσίτσας.

Εκπρόσωποι συλλογικών φορέων από το σύνολο των οικισμών της βορειοανατολικής και της βορειοδυτικής πλευράς του Καλλιδρόμου όρους συνήλθαν, συσκέφθηκαν, αλληλοενημερώθηκαν και προβληματίσθηκαν με συγκεκριμένες ενέργειες της αυτοδιοίκησης, που προοιωνίζονται σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεινά και καταστροφή του όρους, όπως συνέβη με τον Παρνασσό. Γίνεται λόγος για έργα οδοποιίας και ασφαλτόστρωσης καταμεσής, εγκάρσια (Λευτεροχώρι- Μενδενίτσα, 16 χιλιόμετρα), αλλά και από τους Ξυλικούς στην Μενδενίτσα, όπου ήδη η «αξιοποίηση» με εργολαβίες που ξεκοίλιασαν το βουνό, βρίσκεται σε εξέλιξη.

kallidromo2

Εξαιρετικά αμφιλεγόμενη η υποτιθέμενη «ανάπτυξη» καθώς στην καλύτερη περίπτωση, φαίνεται ότι κάποιες εργολαβίες προωθούνται και κάποια χρήματα σπαταλώνται, κάτω από αμφισβητούμενη νομιμότητα, ακόμη και στο πλαίσιο των ανεπαρκέστατων ρυθμίσεων της πατρίδας μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

kallidromo3

Εντυπωσιακή η προσέλευση εκπροσώπων συλλογικών φορέων, πολιτιστικών, περιβαλλοντολογικών συλλόγων ή αυτοδιοικητικών στελεχών, που συνεδρίασαν και αντάλλαξαν απόψεις σε επίπεδο που τιμά τους συντοπίτες κοντοχωριανούς μας. Γνωστοί, φίλοι και συγγενείς ή λιγότερο γνωστοί, πάντως αξιολογότατοι άνθρωποι που κινούνται όχι από ταπεινά ελατήρια. Καθηγητές Πανεπιστημίου (Θανάσης Φούρλας, Λεωνίδας Τσίτσας), επιστήμονες, δικηγόροι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι, κλπ) επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας σε μία πρωτοπορία που κάτι καλό και θετικό σηματοδοτεί για τον τόπο μας.

kallidromo4

Αν σκεφθεί κανείς ότι η υπόψη πρωτοβουλία εκδηλώθηκε πριν από την καταστροφή της Πάρνηθας και το πρόσφατο ολοκαύτωμα στην ΝΔ Πελοπόννησο, ανακύπτει αυτομάτως το ερώτημα και η απορία για το πόσο αρνητικά και επικίνδυνα αφίστανται οι θέσεις και πρακτικές αρχόντων της δικής μας αυτοδιοίκησης, έναντι αυτών που απασχολούν τους συμπολίτες και συντοπίτες μας.

Ένα ψήφισμα διαμορφώθηκε με κοινή συναίνεση (ίδετε παρακάτω) και με σκοπό να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, αλλά και στα ΜΜΕ. Εδώ καταγράφονται οι πρώτες θέσεις και διαπιστώσεις, ενώ έπεται συνέχεια με την διαμόρφωση μελέτης κοινής αποδοχής, ώστε να παρουσιασθεί και προωθηθεί στις αρχές, σε μία προσπάθεια να προληφθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο Καλλίδρομο. Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς μετά την πολύωρη σύσκεψη, είναι πως οι συλλογικοί φορείς, με τους εκπροσώπους τους, δεν περιορίζονται μόνον σε διαμαρτυρίες αποδοκιμάζοντας βλαπτικές για το περιβάλλον ενέργειες, αλλά προχωρούν να υλοποιήσουν αυτό που, δυστυχώς, δεν γίνεται από τους «αρμόδιους» φορείς της πολιτείας μας. Να κωδικοποιηθεί τι σημαίνει και τι περιλαμβάνει ή ακόμη τι αποκλείεται από την ήπια ανάπτυξη της περιοχής.

Οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα τύχουν επεξεργασίας από ειδικούς των συλλογικών φορέων της περιοχής, ενώ στο κοντινό διάστημα θα διοργανωθεί και συνέδριο με ευρεία συμμετοχή ενδιαφερομένων – εμπλεκομένων στο ζήτημα.

Συγχαίρουμε τους συμμετασχόντες στην 1η συνεδρίαση:

Μενδενίτσα
Πολίτης Γεώργιος Δικηγόρος, εκπρόσωπος της αστικής εταιρείας «οι φίλοι του Καλλίδρομου»

Ελευθεροχώρι
Κοσμάς Αθανάσιος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθεροχωρίου
Φούρλας Αθανάσιος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Münster.

Σκαμνός
Αστρακάς Περικλής, Δικηγόρος, εκπρόσωπος Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού
Αποστολόπουλος Γεώργιος, εκπρόσωπος πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού

Μπράλος – ΦΕΜ (=Φιλοπρόοδος Ένωση Μπράλου)
Τσίτσας Λεωνίδας, Καθηγητής Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΦΕΜ
Καραγκούνης Στάθης, Αντιπρόεδρος ΦΕΜ, Συντάκτης της εφημερίδας Μπράλος
Κοπελιάς Λεωνίδας, Δικηγόρος, Διοικητικός Σύμβουλος ΦΕΜ
Πολυζωίδης Γεώργιος, Διοικητικός Σύμβουλος ΦΕΜ

Μπράλος – ΑΣΝ (=Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Νευρόπολης)
Τσίτσας Κωνσταντίνος, Γεωπόνος, Πρόεδρος ΑΣΝ
Τσίτσας Γεώργιος, εκπρόσωπος ΑΣΝ

Παλαιοχώρι- ΠΣΠ (=Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου)
Γεωργοπούλου – Νούση Λαμπρινή, Πρόεδρος ΠΣΠ
Σαμπώ Βίκτωρ, Αντιπρόεδρος ΠΣΠ
Πιλάλης Ανδρέας, Γενικός Γραμματέας ΠΣΠ

Δρυμαία
Συλλαίος Νικόλαος, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δρυμαίας

Τιθρόνιο
Κουτσομπέλης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Συλλόγου Τιθρονιωτών
Κουτσομπέλης Ηλίας, Διοικητικός Σύμβουλος Συλλόγου Τιθρονιωτών

Ξυλικοί
Ζώτας Γεώργιος, Πάρεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ξυλικών
Παπασταθόπουλος Κωνσταντίνος. πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αμφικλείας

Οικολόγοι – Λαμία
Σταμέλλος Στέφανος, οικολόγος πράσινος

Ψήφισμα για την προστασία του Καλλίδρομου

Σήμερα, 4 Ιουλίου 2007, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Φιλοπροόδου Ένωσης Μπράλου, Σωκράτους 23-Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν φορείς, σύλλογοι και πολίτες των χωριών που βρίσκονται στο Καλλίδρομο Όρος, με θέμα την προστασία και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής.

Κατ’ αρχήν, εκτιμήσαμε τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το τοπίο του βουνού, από

• την προτεινόμενη διαπλάτυνση -ασφαλτόστρωση του δρόμου Ελευθεροχωρίου –Λούτσας, με προοπτική συνέχισης μέχρι τη Μενδενίτσα,
• την υπερβολική διαπλάτυνση στην εκτελούμενη ασφαλτόστρωση του δρόμου Ξυλικών –Μενδενίτσας, με τα διαφαινόμενα εργολαβικά συμφέροντα,
• τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις λίμνες Λούτσας και Σουβάλας απ’ τις ανθρώπινες παρεμβάσεις με αυτοκίνητα 4Χ4 και μοτοσυκλέτες, που ενθαρρύνει η έλλειψη φύλαξης εκ μέρους του Δασαρχείου και των Δήμων,
• την παράνομη υλοτομία, το κυνήγι και την παράνομη βόσκηση,
• την πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, καθώς το δάσος παραμένει ουσιαστικά αφύλακτο.

Εκφράσαμε την αγωνία μας για το ενδεχόμενο οικοπεδοποίησης και οικοδόμησης παραθεριστικών, τουριστικών και άλλων εγκαταστάσεων στο βουνό και την υπόλοιπη εκτός των οικισμών περιοχή.

Στη συνέχεια, έχοντας υπόψη και

• τις ιδιαίτερες αξίες του περιβάλλοντος της περιοχής,
• τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητές της, και
• τη σημασία διατήρησης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών,

αποφασίσαμε τα εξής:

• Το φυσικό περιβάλλον του Καλλίδρομου πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί, προς όφελος της παρούσας και των επόμενων γενεών. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, επισημαίνουμε ότι τα δάση, η καλλιεργήσιμη γη, τα νερά και τα τοπία χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας και διαχείρισης.
• Τα αρχαία και νεώτερα μνημεία, η τοπική αρχιτεκτονική, οι πολιτιστικές και ιστορικές αναφορές των οικισμών πρέπει να διαφυλαχθούν. Οι οικισμοί πρέπει να διατηρηθούν συμπαγείς και διακεκριμένοι και να μην προωθηθεί η διάσπαρτη, εκτός των οικισμών, δόμηση.
• Η ανάπτυξη οφείλει να αξιοποιεί τους τοπικούς πόρους με ήπιο τρόπο και να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι ήπιες, με την ενθάρρυνση δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία, η ορειβασία και η ορεινή ποδηλασία, οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η δημιουργία οικοτουριστικών καταλυμάτων μέσα στους οικισμούς, η υποστήριξη του ιστορικού, θρησκευτικού και ιαματικού τουρισμού, η προώθηση των ολοκληρωμένων και βιολογικών καλλιεργειών και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
• Να μην γίνουν νέοι ασφαλτόδρομοι. Οι υπάρχοντες ασφαλτόδρομοι, καθώς επίσης οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι πρέπει να συντηρούνται, τα μονοπάτια να αναδειχθούν και σηματοδοτηθούν.
• Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης καθώς και η προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής μέριμνας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Αυτή και μόνο η ανάπτυξη έχει θέση στη περιοχή μας και ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που το περιβάλλον πλήττεται βάναυσα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Οι υπογράφοντες το Ψήφισμα αυτό, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την αλλοίωση και καταστροφή του όμορφου Καλλίδρομου από έργα και παρεμβάσεις, που δεν εξυπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη, παρά μόνο ανοίγουν την όρεξη σε κάποιους για εκμετάλλευση κερδοσκοπική και ασύμβατη με τις αξίες της περιοχής.

Ζητούμε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας και τους Δήμους, να δραστηριοποιηθούν, ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, για την περιοχή του Όρους Καλλίδρομου. Εμείς θα προσφέρουμε τη συνεργασία και βοήθειά μας σε κάθε σχετική πρωτοβουλία. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι οι σύλλογοι, φορείς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής, θα αντιταχθούμε σθεναρά με αποφασιστικότητα και ενότητα, σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής.

Σύντομα θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία μας, για διοργάνωση μέσα στους επόμενους μήνες, σχετικής ημερίδας

Το Ψήφισμα αυτό να σταλεί προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

• Φιλοπρόοδος Ένωσις Μπράλου
• Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Μπράλου –Νευρόπολης
• Οι Φίλοι του Καλλίδρομου Όρους
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθεροχωρίου
• Πολιτιστικός Σύλογος Σκαμνού
• Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου
• Πολιτιστικός σύλλογος Δρυμαίας
• Σύλλογος Τιθρωνιωτών
• Τοπικό Συμβούλιο Ξυλικών

Για την Οίτη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ
ΔΩΡΙΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αρμοδίου 18-Αθήνα

O σύλλογος των απανταχού Παλαιοχωριτών Δωριέων Φθιώτιδας εκφράζει τη συμπαράσταση του στη Κίνηση Πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος του όρους Οίτη.
Πιστεύει ότι τα βουνά της πατρίδας μας αυτό που χρειάζονται, δεν είναι μεταλλεία, ασφαλτόδρομους και «ανάπτυξη», που θα φέρνει κέρδος στους λίγους «δήθεν επενδυτές», αλλά πάνω απ όλα χρειάζονται το σεβασμό και τη φροντίδα μας, για ήπιες και εναλλακτικές δραστηριότητες.
Πρέπει επιτέλους η επίσημη Πολιτεία και οι διατεταγμένοι φορείς της στη Φθιώτιδα, να βάλουν φραγμό στα σχέδια ιδιωτών για δημιουργία μεταλλείων στην Οίτη.
Δεν πρέπει να επιτραπεί η καταστροφή του Εθνικού δρυμού ,της χλωρίδας και της πανίδας της Οίτης, αλλά αντίθετα να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι ,το σύνταγμα και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρούμε θετική εξέλιξη για τα τεκταινόμενα στο νομό μας ,την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε θέματα του περιβάλλοντος όπως (Καλλίδρομο, λίμνες, Οίτη, Σπερχειός ,Χ.Υ.Τ.Α κ.α),δίνοντας ταυτόχρονα αισιόδοξα μηνύματα ότι οι πολίτες ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν, πολλά.
Όχι στη καταστροφή της Οίτης!
Όχι στα συμφέροντα των λίγων!

Για το Δ.Σ
Η Pρόεδρος Ο Γραμματέας

Γεωργοπούλου-Νούση Λαμπρινή Πιλάλης Ανδρέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *