FtS94 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Τι συμβαίνει με την ύδρευση του Σκαμνού;

Το νερό επανήλθε στο χωριό με εξάωρες διακοπές στην αρχή και στη συνέχεια για ολόκληρο το 24ωρο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας που επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη (με συγχωριανούς, Γ. Αποστολόπουλο, αλλά και με τον Πολύκαρπο) αποφαίνεται ότι η μεγάλη περιπέτεια που υπέστη το χωριό δεν οφείλεται στην έλλειψη νερού αλλά στις διαρροές του δικτύου που δεν εντοπίζονται και δεν επισκευάζονται. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το δίκτυο υδροδότησης από την Καταβόθρα, πάνω από την Παύλιανη και στο βάθος του δάσους, είναι πολύ παλιό (1965) και διέρχεται μέσα από δασώδεις περιοχές στη διαδρομή Καταβόθρα – Παύλιανη – Οίτη – Πουρναράκι – Σκαμνός. Τα τεράστια φυτά που αναπτύχθηκαν δίπλα στους τσιμεντοσωλήνες σε μεγάλη μέρος του δικτύου πιέζοντας διέρρηξαν σε πολλά σημεία το δίκτυο με πολλές και μεγάλες διαρροές.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ο λεγόμενος Σύνδεσμος που εδρεύει στην Αμφίκλεια και, υποτίθεται, ότι μεριμνά για το δίκτυο αυτό, δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στο ρόλο του με τραγικές συνέπειες. Σε απόγνωση οι Σκαμνιώτες, χωρίς νερό, έτρεχαν μόνοι τους να δουν τι συμβαίνει. Στις επάλληλες απόπειρες πιο τυχερός στάθηκε ο Δ. Ευστράτογλου με τον Πολύκαρπο που εντόπισαν μία μεγάλη βλάβη και διαρροή στη διαδρομή του δικτύου μεταξύ Παύλιανης και Οίτης, ενώ στη συνέχεια ο Πολύκαρπος επιμένοντας στην έρευνά του εντόπισε και άλλες σημαντικές βλάβες και διαρροές οι οποίες μόλις επιδιορθώθηκαν, το νερό ήρθε και πάλι στο Σκαμνό.

Ο Σύνδεσμος

Δήμο Αμφίκλειας
Εις χείρας Προέδρου Συνδέσμου Διαχείρισης Δικτύου Ύδρευσης Καταβόθρας
κ. Λουκά Σκλαβούνου / 350 02 Αμφίκλεια Φθιώτιδος
Αθήνα, 03.10.2007

Χωρίς νερό ο Σκαμνός

Αγαπητέ κ. Σκλαβούνε

προσφάτως είχατε την καλοσύνη να με ενημερώσετε, ώστε να μεταφέρω ανάλογα την σχετική πληροφόρηση στους συγχωριανούς μου, Σκαμνιώτες, που για μεγάλο διάστημα έμειναν χωρίς ύδρευση, ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη δραματική μείωση του νερού από την πηγή της Καταβόθρας.

Τα μηνύματα δυσαρέσκειας για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το μέγα αυτό πρόβλημα από την πλευρά του Συνδέσμου στο Σκαμνό –και εξ όσων γνωρίζω και στην Οίτη- είναι πολλά και έντονα. Η συνισταμένη αυτών των παραπόνων συνοψίζεται στο ότι δεν επιδεικνύεται από την πλευρά του Συνδέσμου η πρέπουσα μέριμνα συντήρησης και ελέγχου του δικτύου. Τα σχόλια αυτά συνοδεύονται, μάλιστα, με την παρατήρηση, ότι όλοι οι άλλοι οικισμοί (Μπράλος, Παλαιοχώρι, Δρυμαία, Αμφίκλεια) που υδροδοτούνται από το δίκτυο αυτό, δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, όπως ο Σκαμνός, επειδή το δίκτυό τους ενισχύεται από πρόσθετες τοπικές πηγές και γεωτρήσεις.

Αγαπητέ κ. Σκλαβούνε,

η επισήμανσή σας –στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μας- ότι το δίκτυο Καταβόθρας ελέγχεται και επιδιορθώθηκε μία διαρροή που εντοπίσθηκε προσφάτως, επανεξετάζεται εκ των πραγμάτων, μετά από μία απεγνωσμένη προσπάθεια των Σκαμνιωτών που ξαμολήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία και με τον έλεγχο του δικτύου που έκαναν, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δύο σημαντικές διαρροές μεταξύ Παύλιανης και Οίτης, μετά την επιδιόρθωση των οποίων φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν και πάλι συνθήκες διαβίωσης στο Σκαμνό, του οποίου οι κάτοικοι βρέθηκαν σε μεγάλη απόγνωση και όσοι από αυτούς μπόρεσαν, μετακόμισαν υπό δραματικές συνθήκες σε άλλους οικισμούς και καταλύματα. Καταστάσεις, ελπίζουμε να συμφωνήσετε, εντελώς ασυμβίβαστες προς τις ελάχιστες αναγκαίες κοινωνικές φροντίδες της ευρωπαϊκής πατρίδας μας στο κατώφλι του 21ου αιώνα.

Η μέριμνα του Συνδέσμου για την αντικατάσταση του δικτύου, είναι αναμφιβόλως σωστή, πλην όμως, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ότι
• οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη θερινή περίοδο
• ο έλεγχος και η συντήρηση του δικτύου, οπωσδήποτε και του υφισταμένου, αλλά και του νέου, αποτελεί μείζονα αναγκαιότητα.

Ευχαριστώντας για την κατανόησή σας, διατελούμε με εξαιρετική τιμή και φιλικούς χαιρετισμούς

Γιώργος Αποστολόπουλος

Νομαρχία Φθιώτιδος / Ανακατασκευή σχολικού κτιρίου

Από το Δεκέμβριο πέρυσι εγκρίθηκε πίστωση 150.000 Ευρώ ενώ υπάρχει ακόμη ποσό 50.000 Ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου του Σχολείου για την οποία προετοιμάζεται ήδη η διαδικασία δημοπράτισης. Αυτά μαθαίνουμε από την εφημερίδα της Οίτης που επιμελείται ο γνωστός ήδη στους περισσότερους από μας Μιχάλης Γρούσπας, Πρόεδρος το Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού του, αναφερόμενος στο σχολικό κτίριο του γειτονικού χωριού. Ο ίδιος, θυμίζουμε, πρωτοστάτησε στην έξωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, από το αντίστοιχο σχολικό κτίριο του χωριού μας, που όμως ανακαινίσθηκε όχι με χρήματα του δημοσίου, αλλά των μελών του σκαμνιώτικου Συλλόγου.

o tempora, o mores!

Στην αρχή ο Δήμος ήθελε την έξωση του Συλλόγου για να γίνει ταβέρνα, όπως είχε ζητήσει ο Πολύκαρπος. Επειδή, όμως, αυτό συνιστούσε κατάφορη παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, το τροπάρι άλλαξε και η έξωση του Συλλόγου –χωρίς αποζημίωση- ζητήθηκε, έτσι απλά, γιατί έτσι ήθελε ο Δήμαρχος, σαν «ιδιοκτήτης» και αφού η παραχώρηση του χώρου έγινε από τον ίδιο, αλλά δεν συντάχθηκε σχετικό χαρτί!

Η διαμαρτυρία μας στο Νομάρχη, έμεινε χωρίς απάντηση, αν και την όφειλε, την οφείλει στον οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη που αναφέρεται σε θέματα αρμοδιότητας και ευθύνης του. Δεν θα επικαλεσθούμε την σχέση του με δύο Σκαμνιώτες συμμαθητές του στο Α Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας (τον υπογραφόμενο και τον Κ. Γέμελο), γιατί αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ευθύνη του, ούτε μας ταιριάζουν οι ευνοϊκές κρίσεις και μεταχείριση, αν μιλάμε για το δημόσιο χρήμα, απλά προσθέτει μία ειδική ηθική πρόσθετη ευθύνη και θέτει ζήτημα ευπρέπειας. Απλά προκαλεί την απορία στους συμμαθητές του στη μέση εκπαίδευση,- όπου νομίζω, ότι περάτωσε την επαφή του με το θρανίο-, που διερωτώνται, πως είναι δυνατόν με τους ίδιους δασκάλους να προκύπτει τόσο διαφορετικό αποτέλεσμα. Ποιοι άραγε αφομοίωσαν σωστά και ποιοι λάθος τα ίδια μαθήματα ελληνικής παιδείας;

Ασφαλώς και ο πολιτευτής Ν. Σταϊκούρας, διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, συντοπίτης μας από το χωριό Γοργοπόταμος, που υπάγεται στον ίδιο Δήμο με μας, υπήρξε περισσότερο σαφής όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, που φαίνεται το γνώριζε καλά. Δεν απέφυγε την απάντηση στον ερωτώντα συγχωριανό Γ. Λ. Αστρακά, αλλά εξήγησε και το γιατί (η δίωξη). Είχε ήδη υπόψη του ότι στο σκαμνιώτικο Σύλλογο υπήρχαν και μερικοί πασόκοι! Μπορεί η απάντηση και η θέση αυτή να μας πηγαίνει πίσω σε άλλες εποχές που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να θυμόμαστε, μπορεί να προκαλεί απορία και να αποκαρδιώνει τους οπαδούς της παράταξής του, αλλά όπως και να το κάνουμε έδωσε ειλικρινή και σαφή απάντηση.

Συνέντευξη από το Δήμαρχο

Αξιολογότατη η δράση του ομίλου Δρυάς, Ομίλου φίλων του δάσους και των Οικολόγων Φθιώτιδας. Από το φύλλο Νο 82 Μηνός Αυγούστου αντλούμε το παρακάτω κείμενο σχετιζόμενο με τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ερώτηση:
Πότε θα ξεκινήσει η ανακύκλωση στο δήμο σας και ποια υλικά θα ανακυκλώσετε;

Δήμαρχος:
Η ανακύκλωση θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και όταν θα ολοκληρωθεί, θα περιλαμβάνει τα εξής:
• Ανακύκλωση συσκευασιών και χαρτιού (μπλε κάδοι, ξεκινά 1η Αυγούστου)
• Ανακύκλωση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών (πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, κινητά, υπολογιστές κλπ)
• Οργανικά υπολείμματα για την παραγωγή λιπάσματος. Θα διατεθούν στους κατοίκους κάδοι κομποστοποίησης, ώστε να μην ταξιδεύουν στις χωματερές υλικά που μας είναι χρήσιμα για τη βελτίωση του κήπου μας.
• Μπαταρίες μιας χρήσης (έχει ξεκινήσει)
• Λάστιχα, μεταχειρισμένα ορυκτέλαια (έχει ξεκινήσει από ιδιώτες)

Ερώτηση:
Με ποιους τρόπους σκέφτεστε να οργανώσετε την καμπάνια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των κατοίκων του δήμου σας για την ανακύκλωση;

Δήμαρχος:
Η ενημέρωση έχει ξεκινήσει με τη διοργάνωση ημερίδας και θα συνεχιστεί με ενημέρωση των μαθητών στο σχολείο, με ομιλίες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, με την διανομή πληροφοριακού υλικού σε όλα τα νοικοκυριά. Επίσης θα γίνουν ιδιαίτερες συναντήσεις με ειδικές ομάδες επαγγελματιών (εστιατόρια, εργολάβοι κ.ά.)

Ερώτηση:
Με ποιο τρόπο θα διαχειριστείτε τα υπολείμματα των απορριμμάτων μετά την ανακύκλωση;

Δήμαρχος:
Ευελπιστούμε ότι τα υπολείμματα θα είναι 30-40% του αρχικού όγκου. Η ποσότητα αυτή θα διατεθεί στον ΧΥΤΑ που θα κατασκευασθεί από τον ενιαίο φορέα διαχείρισης Λοκρίδος.

Ερώτηση:
Τι μέτρα έχετε πάρει ή θα πάρετε για να μην ρυπαίνονται ρέματα και χείμαρροι της περιοχής σας από στερεά απορρίμματα και συσκευασίες φυτοφαρμάκων;

Δήμαρχος:
Έχουμε κάνει αναλυτική καταγραφή 40 περίπου ρεμάτων που είναι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση για να τα καθαρίσουμε και να τα περιφράξουμε. Ταυτόχρονα χωροθετούμε σημεία απόθεσης μπάζων, ώστε να σταματήσει η απόθεσή τους στα ρέματα. Τα μπάζα αυτά μελλοντικά θα μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε αδρανή υλικά για να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Ερώτηση:
Ποια άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα αντιμετωπίζετε στο δήμο σας και πως προτίθεστε να δράσετε για αυτά;

Δήμαρχος:
Την υποβάθμιση ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως η λίμνη του Καλλιδρόμου. Εποχούμενοι «φυσιολάτρες» την καταστρέφουν με την είσοδο των οχημάτων ακόμη και μέσα στη λίμνη. Σκεφτόμαστε να εμποδίσουμε την είσοδο αυτοκινήτων και τη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να την απολαύσουν χωρίς να την καταστρέφουν. Τη γενικότερη ρύπανση του Βοιωτικού Κηφισού. Επίσης είναι σε εξέλιξη μελέτη για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού.

Σύνταξη:
Καλά μηνύματα μας δίνει ο Δήμαρχος. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι δεν πρόκειται για τον δικό μας δήμαρχο. Ούτε, όμως, για κάποιο άλλο μακρινό δήμαρχο. Ο λόγος για τον όμορο Δήμο Αμφικλείας και το Δήμαρχο Καθηγητή Νάκο Τσιτσιπή. Να προσέξουν οι συγχωριανοί και συντοπίτες του Δήμου μας Γοργοποτάμου, τις απαντήσεις και τις θέσεις του. Να δούμε πως τοποθετείται, επί παραδείγματι, στο ζήτημα της Νευρόπολης, τη λίμνη Καλλιδρόμου, τη στιγμή που άλλοι σχεδιάζουν ασφαλτοστρώσεις των δασικών δρόμων μέσα στο Καλλίδρομο!. Δεν έχουμε κάποια αντίστοιχα στοιχεία για τη δράση του δικού μας Δήμου, ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι σχετικό και ανάλογο. Τούτο το στηρίζουμε, αν και δεν έχουμε ιδιαίτερες επαφές, στην εφημερίδα της Οίτης, που λειτουργεί κάπως σαν «εφημερίδα της κυβερνήσεως» του Δήμου Γοργοποτάμου, καταγράφοντας κάθε ανούσια απόφαση μέχρι και την τελευταία ανθυπο-λεπτομέρεια. Μπορούμε, όμως, να εικάσουμε ότι ο δικός μας δήμαρχος εστιάζει το κέντρο των ενδιαφερόντων του στα πολιτιστικά. Έχει ήδη ξεκινήσει με την έξωση του Πολιτιστικού Συλλόγου του Σκαμνού από την έδρα του, το κτίριο του Σχολείου, ώστε ο Πολύκαρπος μαζί με τους επιτελείς του Δήμου να αναπτύξουν οι ίδιοι έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Αυτό τουλάχιστον επικαλέσθηκαν στο δικαστήριο. Αν κανείς συγχωριανός ακούσει τίποτα για τα πολιτιστικά του Πολύκαρπου, να σπεύσει να μας ειδοποιήσει όλους για να συμμετάσχουμε και να προβάλουμε τα επιτεύγματα μέσα από τη ΦτΣ, ως έχουμε ηθική υποχρέωση.

Καποδίστριας ΙΙ

Στα σκαριά βρίσκεται το λεγόμενο πρόγραμμα με την ονομασία Καποδίστριας ΙΙ που αποσκοπεί στην συνένωση νομών και δήμων. Στόχος του προγράμματος αυτού που φαίνεται ότι απολαμβάνει ευρείας κοινοβουλευτικής αποδοχής, είναι να περιοριστούν οι νομοί της χώρας σε 16 από 53 που είναι σήμερα και οι δήμοι να υποτριπλασιαστούν.

Ως αγαθό από την κίνηση αυτή, αναφέρεται, ορθώς κατά τη γνώμη μας- η συγκρότηση μεγαλύτερων αυτοδιοικητικών μονάδων που μέσα από την συνένωσή τους θα αποκτήσουν οφέλη κόστους κλίμακας, αλλά και πιο εξελιγμένη υποδομή σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, ικανή να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν εξελίξεις που θα μας επηρεάσουν , όπως φυσικά τους κατοίκους ολόκληρης της επικράτειας. Με τον στόχο αυτό αναμένεται, επί παραδείγματι, η συγχώνευση περισσοτέρων των δύο νομών που στην περίπτωσή μας ως πλέον πιθανό θεωρείται ότι στον νομό Φθιώτιδος θα προστεθεί ο νομός Ευρυτανίας, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρη η προσθήκη και του νομού Φωκίδας, όπως και στο παρελθόν υπήρξε (νομός Φθιωτιδοφωκίδος).

Ομοίως στην πλευρά των δήμων και κοινοτήτων αναμένεται, μεσοσταθμικά τουλάχιστον, να συγχωνευθούν περίπου τρεις δήμοι σε έναν. Στην περιοχή μας, για παράδειγμα, φαίνεται λογικό και αναμενόμενο να συγχωνευθούν δήμοι στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού ποταμού, όπως Δήμος Αμφικλείας, Τιθορέας και Ελάτειας, ενώ στην πλευρά του Παρνασσού φαίνεται πιθανή η συγχώνευση των Δήμων Γραβιάς και Πολύδροσου (Παρνασσού), αν ο νομός Φωκίδος ενταχθεί σε άλλη συγχώνευση νομών, δηλαδή με την Αιτωλοακαρνανία, όπως κατ’ αρχήν κυκλοφόρησε, ως πιθανό ενδεχόμενο.

Στα καθ’ ημάς, ως πλέον πιθανή εξέλιξη φαίνεται ότι στο δήμο Λαμιέων θα προστεθεί ο Δήμος Γοργοποτάμου και Λιανοκλαδίου.

Το μέγα ζήτημα και διακύβευμα, εν πάσει περιπτώσει, πέρα κι έξω από τους τεχνικούς διαχωρισμούς και συγκολλήσεις, είναι η γνωστή παθογένεια που μαστίζει την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, που δεν αποτελεί παρά ένα κακέκτυπο της χειρότερης εκδοχής της κεντρικής μας κρατικής εξουσίας με την ανικανότητα, την αδιαφάνεια, τους φατριασμούς και τις πελατειακές σχέσεις. Διαπιστώνεται μία δυσώδης κατάσταση που τοποθετεί την τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τους εφοριακούς και την πολεοδομία στους πλέον διεφθαρμένους τομείς του δημόσιου βίου μας. Τούτο, όμως, και η καταπολέμησή του, σχετίζεται με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και εξελίξεις στη χώρα μας, που πάντως, δείχνουν να τροχιοδρομούν κάποιες νέες καταστάσεις. Ας ελπίσουμε προς το καλύτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *