FtS92 – Η ετήσια τακτική Συνέλευση

Με μεγάλη επιτυχία και υψηλό επίπεδο ως προς την οργάνωση και διεξαγωγή, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα φορέα που παράγει πολιτισμό, έλαβε χώρα στις 14.07.2007 στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Συλλόγου Σκαμνού (το κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού) η ετήσια τακτική συνέλευση του Συλλόγου.

[Ο άξιος Πρόεδρος Δημήτρης Ευστράτογλου]

Με μία πολύ καλή συμμετοχή 70 μελών, που αντιστοιχεί στο 60% περίπου του δυναμικού του Συλλόγου, ήταν κατάμεστη η αίθουσα και ο Πρόεδρος του ΔΣ (=Διοικητικού Συμβουλίου) κ. Δημήτρης Ευστράτογλου χαιρέτησε τους συγχωριανούς για να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία της Συνέλευσης σύμφωνα με τους προβλεπόμενους τύπους, το Καταστατικό του Συλλόγου και το Νόμο. Πρόεδρος της Συνέλευσης εξελέγη παμψηφεί ο κ. Θανάσης Τσαντήλας και Γραμματεύς η κα Γκέλυ Ν. Αποστολοπούλου (νύφη του Αριστείδη Αποστολόπουλου) που με απόλυτη επιτυχία διηύθυναν τις εργασίες της Συνέλευσης.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνέλευση, έχουν ως εξής:

Οικονομικός απολογισμός που παρουσιάσθηκε από την κα Κούλα Γεμέλου, Πρόεδρο της επιτροπής ελεγκτών (ίδετε την σχετική έκθεση σε άλλο σημείο της ΦτΣ).

Διοικητικός Απολογισμός, που παρουσιάσθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Συλλόγου κα Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή «ίδετε σχετική σύνοψη σε άλλο σημείο της ΦτΣ).

Και επί των δύο θεμάτων ακολούθησε ψηφοφορία με την οποία επικυρώθηκαν οι απολογισμοί και απηλλάγη το απερχόμενο ΔΣ από κάθε ευθύνη για την υπόλογο περίοδο.

Προγραμματισμός δράσης για το προσεχές διάστημα

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, κ. Θανάσης Τσαντήλας, επεσήμανε ότι η παρούσα συνέλευση συμπίπτει με τη λήξη της θητείας του ΔΣ και ως εκ τούτου δεν παρουσιάσθηκε κάποια εξειδικευμένη μελέτη για τον προ0γραμματισμό δράσης, αλλ’ ως τόσο, τόνισε, είναι σκόπιμο, τα μέλη, η συνέλευση, να καταθέσουν σκέψεις, ιδέες και προτάσεις. που το νέο ΔΣ θα λάβει υπόψη του για την παραπέρα δραστηριότητά του.

Το θεματολόγιο που αναπτύχθηκε, εστιάζεται στα εξής:

Δημοτικός φωτισμός
Παρά τις επισημάνσεις και προτροπές προς τον εκπρόσωπο στον ΟΤΑ Πολύκαρπο κατά το παρελθόν

έγινε αντικατάσταση λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με άναρχο τρόπο (σε άλλα σημεία πολύ πυκνά και αλλού, όπως στον κεντρικό δρόμο Αγίου Αθανασίου – Γούπατο, απολύτως κανένας φωτισμός, επί δεκαετίες). Επίσης επισημάνθηκε ότι οι νέοι λαμπτήρες είναι πολύ ισχυροί, όπως στις μεγάλες λεωφόρους, και μεταβάλλουν τις παραδεκτές συνθήκες (ακούσθηκε και ο όρος, «όπως στην ανάκριση!») για έναν μικρό οικισμό, όπου καταβάλλεται προσπάθεια ανάδειξης ποιοτικών στοιχείων διαβίωσης. Τέλος τονίσθηκε ο ανορθολογισμός με την έλλειψη σεβασμού και συμμετοχής του ΟΤΑ στην πανελλήνια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαμόρφωση χώρων
Ολοκλήρωση καλαίσθητης περίφραξης και προστασίας του κόμβου στον Άγιο Αθανάσιο με ενίσχυση του πρασίνου και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικής χαράς που μέλη του συλλόγου αγόρασαν, εδώ και χρόνια, αλλά –παρά τις παραινέσεις- δεν έγινε η εγκατάστασή του από τον ΟΤΑ.

Πεζούλες, βρυσούλες σε τρία ακόμη επίκαιρα σημεία του οικισμού.

Τέλος, συζητήθηκε, το μείζον ζήτημα της απειλής έξωσης του Συλλόγου από το χώρο του κτιρίου του αδρανούς δημοτικού σχολείου Σκαμνού, που ο ίδιος ο Σύλλογος ανακαίνισε, επεξέτεινε και ανέδειξε υπό τις ευλογίες του ίδιου Δημάρχου κ. Π. Σπαθούλα, πού τώρα, έχοντας αλλάξει γνώμη, ζητά την απομάκρυνσή του από το κτίριο, χωρίς να καταβάλλει ούτε κάν την πρέπουσα αποζημίωση.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ενημερώνει τους συγχωριανούς για την πορεία της δικαστικής αντιπαράθεσης με το Δήμο. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι προ διημέρου του επεδόθη δικαστική απόφαση εφετείου με την οποία διατάσσεται η έξωση του Συλλόγου από το κτίριο.

Από την εκτενή συζήτηση που έγινε, σύσσωμο το σώμα της συνέλευσης αποδοκίμασε τις ενέργειες του Δήμου και κατέληξε σε ένα κείμενο, ψήφισμα διαμαρτυρίας και καταγγελίας (ίδετε σε άλλο σημείο της ΦτΣ το σχετικό κείμενο).

Ως κάπως αποκλείνουσες, θα μπορούσε να σημειωθούν τρεις μόνον τοποθετήσεις μελών που συμπυκνώνονται ως εξής:

Γιώργος Λιασκώνης:
Να μην απομακρυνθεί τίποτα από τον εξοπλισμό του Συλλόγου που βρίσκεται μέσα στο κτίριο, ακόμη και μετά την έξωση του Συλλόγου. Ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να μεσολαβήσει, όταν χρειάζεται το κτίριο ο Σύλλογος, να εξασφαλίζονται τα κλειδιά . Θεωρεί δυσμενή την πορεία των διαπροσωπικών σχέσεων στην μικρή κοινωνία του χωριού και τάσσεται υπέρ της αρχής «όλοι αγαπημένοι και όλοι ενωμένοι». Επικρίνει και κατονομάζει τον υπογραφόμενο , ότι δεν συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου αυτού.

Γιώργος Αστρακάς:
Τα πράγματα δείχνουν ότι έχουμε ηττηθεί. Δεν έχουμε παρά να δεχθούμε τη δυσμενή μοίρα μας.

Αντώνης Μαζωνάκης:
Αν και η υπόθεση έχει λάβει τη δικαστική οδό, δεν φαίνεται πιθανό ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε βίαιες ενέργειες απομακρύνοντας το δραστήριο Σύλλογο από την έδρα του που ο ίδιος με επαίνους είχε εγκαινιάσει. Γι’ αυτό προτείνω να ακολουθήσουμε τη γραμμή της νηφαλιότητας και να ενεργούμε, κάθε φορά, ανάλογα με τις εξελίξεις. Να μην είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε την κοινή γνώμη.

Τα λόγια του προέδρου που φάνηκε ότι βγήκαν μέσα από την καρδιά του, στο κλείσιμο της συνέλευσης συγκίνησαν τους συγχωριανούς που ξέσπασαν σε ζωηρά χειροκροτήματα.

Συγκρατήσαμε, ελπίζουμε τον πυρήνα του επιλόγου:

Αγαπητοί συγχωριανοί!

Κλείνοντας τις εργασίες της συνέλευσής μας, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και τη συνεχή υποστήριξη στο Σύλλογό μας, καθώς και την αγάπη σας για το Σκαμνό.

Ο Σύλλογός μας, στα 30 χρόνια δράσης του, έβαλε τη σφραγίδα του στην καλή πορεία του χωριού μας.

Μερικά περιστατικά στα οποία αναφερθήκαμε, είναι προφανές, μας στενοχωρούν. Είναι αυτονόητο, ότι κι εγώ είμαι πικραμένος.

Ένα, όμως, θέλω να τονίσω και υπογραμμίσω:

Η υποδειγματική ανακαίνιση του κτιρίου του σχολείου, φαίνεται ότι πάει στράφι. Αυτό δεν πρέπει, όμως, να μας αποκαρδιώνει. Πάνω από τα κτίρια και τα όποια κατασκευάσματα, βρίσκεται ο παράγων άνθρωπος.

Αυτοί οι άνθρωποι με το απαράμιλλο ψυχικό μεγαλείο, αυτό το ανεκτίμητο κεφάλαιο, που ο Σκαμνός ευτύχισε να έχει στο δυναμικό του, είναι εδώ. Είστε εσείς: Παλαιοί και νέοι Σκαμνιώτες.

Σε μας εναπόκειται να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες.

Ψηλά, λοιπόν, το κεφάλι. Προχωρούμε στην προσπάθειά μας για έναν καλύτερο Σκαμνό, για μια καλύτερη κοινωνία, για μας και τα παιδιά μας.

Αρχαιρεσίες

Το πέρας της τακτικής συνέλευσης του Συλλόγου, διαδέχθηκε η πραγματοποίηση εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου τετραετούς θητείας, καθώς και νέας εξελεγκτικής επιτροπής.

Την εφορευτική επιτροπή συγκρότησαν οι συγχωριανοί:

ο καπετάνιος κ. Γιάννης Τζιβάρας
ο κ. Χάρης Κυρλής και
ο κ. Μπάμπης Λυκουρίδης

που με άψογο τρόπο οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την εκλογική διαδικασία από την οποία έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο (που σε ειδική συνεδρίαση που επακολούθησε το βράδυ της ίδιας μέρας, συγκροτήθηκε σε Σώμα, ως εξής:

• Δημήτρης Ευστράτογλου, Πρόεδρος ΔΣ
• Μιχάλης Αστρακάς, Αντιπρόεδρος ΔΣ
• Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή, Γενική Γραμματεύς
• Αντώνης Μαζωνάκης, Ταμίας
• Στέλλα Ακρίβου, Σύμβουλος
• Γεωργία Σπ. Αστρακά, Αναπληρωματική Σύμβουλος
• Κωνσταντίνος Τζιβάρας Ε/Μ, Αναπληρωματικός Σύμβουλος
• Μαρία Ν. Αποστολοπούλου, Αναπληρωματική Σύμβουλος

Για την εξελεγκτική επιτροπή έχουμε εξ άλλου τα εξής αποτελέσματα:

• Γεώργιος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος
• Γεώργιος Στεφανή Τζιβάρας, Μέλος επιτροπής
• Κωνσταντίνος Αθ. Ζαλαώρας, Μέλος επιτροπής
• Χριστίνα Τσαντήλα, Αναπληρωματικό μέλος επιτροπής

Η Φωνή των Σκαμνιωτών

Ευθύς μετά τη συγκρότηση του νέου ΔΣ, ακολούθησε συζήτηση και μορφώθηκε το πλάνο δράσης του Συλλόγου στον πολιτιστικό και εξωραϊστικό τομέα του Σκαμνού.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίσθηκε ομόφωνα η ανανέωση εντολής ως προς τη Διεύθυνση Σύνταξης της Φωνής των Σκαμνιωτών στον κ. Γεώργιο Αποστολόπουλο.

Σε όλα τα στελέχη, παλαιά και νέα που έλαβαν από τους συγχωριανούς την εξουσιοδότηση, τιμή και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους, να υπηρετήσουν το Σκαμνό, ευχόμαστε εγκαρδίως καλή δύναμη.

***
Ο ίδιος δεν εξήγησε πως αντιλαμβάνεται αυτή την τακτική. Ότι διαθέτει κύρος και διασυνδέσεις που δεν έχουν άλλα μέλη και στελέχη του Συλλόγου;
Με την αρχή ή μάλλον την ευχή, «όλοι αγαπημένοι και ενωμένοι», που παραπέμπει σε ένα παραδεισένιο κόσμο, μία κοινωνία αγγέλων, και ακούγεται ωραία στα αυτιά, δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Φυσικά, δεν θα διαφωνήσω κι εγώ. Αυτός είναι ο στόχος κάθε συνετού ανθρώπου. Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο. Πώς εννοούμε αυτή την ευχή; Επί παραδείγματι, έναντι οιουδήποτε τιμήματος; Και με το Θεό, και με τον Μαμμωνά; Όλοι μαζί αγαπημένοι, αδιακρίτως, νηστεύσαντες και μη; Αν κανείς προχωρήσει τη σκέψη του σ’ αυτή τη κατεύθυνση, όπως καλή ώρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος που με βάση αξίες, κανόνες και αρχές προσβλέπει και εργάζεται για μία κάπως καλύτερη κοινωνία, τότε βλέπουμε ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες.
Ο πρόεδρος ΔΕ έφερε ένα απαλό παράδειγμα καταγγέλλοντας ότι κάποιοι αντικοινωνικοί και εμπαθείς έσκιζαν επί σειρά ημερών τις ανακοινώσεις του Συλλόγου για την συνέλευση.
Τοποθετούμαστε: Κι αυτούς τους αγαπάμε και τους καλοχαιρετίζουμε. Οι ίδιοι αποβάλλουν εαυτούς και δεν δέχονται την μετάληψη της κοινωνίας που προσφέρει ο Σύλλογος για έναν καλύτερο κόσμο και πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *