Οίτη

FtS91

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο

ΨΗΦΙΣΜΑ

Από τη Πορεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο βουνό της ΟΙΤΗΣ
ΠΑΥΛΙΑΝΗ – ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙ – ΚΟΥΒΕΛΟΣ στις 27/5/07

Τους τελευταίους μήνες γίνεται προσπάθεια από μεταλλευτική εταιρεία, να επεκταθούν οι δραστηριότητές της στο Βουνό της Οίτης, σε δάση και δασικές εκτάσεις δημόσιες και ιδιωτικές, ακόμα και μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης σε προστατευόμενες περιοχές από το ΝΑΤURA 2000 και SPA, κοντά σε χωριά και αρχαιολογικούς χώρους , ζητούν επίσημα σε 296 σημεία, με έρευνες και εξόρυξη.
Το βουνό των πεζοπόρων, το βουνό με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Το μυθικό βουνό του Ηρακλή, το βουνό με την πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, το βουνό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται από Διεθνείς συμβάσεις, που με τα πλούσια νερά του τροφοδοτεί τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή, ακόμη και η Αθήνα, διατρέχει σοβαρούς κινδύνους εκτεταμένων μη αναστρέψιμων καταστροφών, με αρνητικές επιπτώσεις, στην υγεία, την οικονομική δραστηριότητα, την ίδια τη ζωή όλων μας και του μέλλοντος της νέας γενιάς. Με τη μετατροπή της περιοχής σε μεταλλευτική, εκατοντάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι στο τουρισμό, επισιτισμό, οικοδομές, εμπόριο, αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, ενώ θα πληγούν σοβαρά και οι συνταξιούχοι αγρότες.
Σήμερα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις διακηρύσσουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, είναι χρέος ΟΛΩΝ να προστατεύσουμε μία από τις σημαντικότερες περιοχές απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, ένα πνεύμονα οξυγόνου για όλη την Ελλάδα.
Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές στο επιχειρούμενο έγκλημα.
Απαιτούμε από τη κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να μη διανοηθούν να δώσουν οποιαδήποτε άδεια στην εταιρεία για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο Βουνό της Οίτης.
Απαιτούμε από τη Νομαρχία να απορρίψει τις προτάσεις της εταιρείας.
Καλούμε όλους τους φορείς, όλο το λαό, να αντιταχθούν με όποιο τρόπο θεωρούν πιο πρόσφορο, ώστε να ματαιωθούν οι προσπάθειες της εταιρείας.
ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Να αποσταλεί σε όλους τους φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παλαιοχώρι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ
ΔΩΡΙΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αρμοδίου 18-Αθήνα

O σύλλογος των απανταχού Παλαιοχωριτών Δωριέων Φθιώτιδας εκφράζει τη συμπαράσταση του στη Κίνηση Πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος του όρους Οίτη.
Πιστεύει ότι τα βουνά της πατρίδας μας αυτό που χρειάζονται, δεν είναι μεταλλεία, ασφαλτόδρομους και «ανάπτυξη», που θα φέρνει κέρδος στους λίγους «δήθεν επενδυτές», αλλά πάνω απ όλα χρειάζονται το σεβασμό και τη φροντίδα μας, για ήπιες και εναλλακτικές δραστηριότητες.
Πρέπει επιτέλους η επίσημη Πολιτεία και οι διατεταγμένοι φορείς της στη Φθιώτιδα, να βάλουν φραγμό στα σχέδια ιδιωτών για δημιουργία μεταλλείων στην Οίτη.
Δεν πρέπει να επιτραπεί η καταστροφή του Εθνικού δρυμού, της χλωρίδας και της πανίδας της Οίτης, αλλά αντίθετα να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι ,το σύνταγμα και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρούμε θετική εξέλιξη για τα τεκταινόμενα στο νομό μας , την ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε θέματα του περιβάλλοντος όπως(Καλλίδρομο, λίμνες, Οίτη, Σπερχειός ,Χ.Υ.Τ.Α κ.α),δίνοντας ταυτόχρονα αισιόδοξα μηνύματα ότι οι πολίτες ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν, πολλά.
Όχι στη καταστροφή της Οίτης!
Όχι στα συμφέροντα των λίγων!

Για το Δ.Σ

Η πρόεδρος Ο Γραμματέας

Γεωργοπούλου-Νούση Λαμπρινή Πιλάλης Ανδρέας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης

Συγχαίρουμε τον συγχωριανό Επιθεωρητή Δασών Στερεάς Ελλάδας, κ. Ευθύμιο Ι. Αποστολόπουλο που είναι πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης, για την ευαισθησία του πάνω σε θέματα σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος που την αποδεικνύει με συγκεκριμένες, όσον και ουσιαστικές ενέργειες. Με την όλη στάση του, στάση ευθυκρισίας και γενναιότητας, δεν χωρεί αμφιβολία ότι τιμά τη θέση ευθύνης που κατέχει.

***
Λουτρά Υπάτης
22.03.2007 / Αρ. Πρωτ.: 40

Προς ΥΠΕΧΩΔΕ Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος
Διεύθυνση Περιφερειακού Σχεδιασμού / Τμήμα Περιφερειακών Θεμάτων
Πατησίων 147, 112 51 Αθήνα
Κοινοποίηση:
1. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας / Διεύθυνση ΠΕΧΩ / Μ. Μπότσαρη 3 – 351 00 Λαμία
2. 2. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας / Διεύθυνση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος / Παπαποστόλου 61 Λαμία
3. ΕΛΜΙΝ ΑΕ / Οιτύλου 11 -112 51 Αθήνα

Θέμα: Γνωμοδότηση για γεωτρητικές έρευνες βωξιτικών κοιτασμάτων
Σχετ.: 154647/5470 ΥΠΕΧΩΔΕ / Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος / Τμήμα Περιβαλλοντολογικών θεμάτων

Αναφορικά με τις έρευνες για βωξιτικά κοιτάσματα εντός και γύρω από τον Εθνικό Δρυμό Οίτης, ο Φορέας Διαχείρισης του Δρυμού θεωρεί ότι είναι ενέργειες μη επιτρεπτές και μη συμβατές με τις οδηγίες και τους υφιστάμενους κανονισμούς περί προστατευόμενων περιοχών. Τόσο η χωρική περιοχή του Εθνικού Δρυμού, όσο και η γύρω περιοχή που ολοκληρώνει το τοπίο, έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA Κεντρικής Ελλάδας, Νο [8]), αλλά και η ευρύτερη περιοχή, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Σε πρόσφατη συνεδρία του (20.03.2007) το ΔΣ γνωμοδοτεί αρνητικά και επισημαίνει ότι ο Φορέας είναι αντίθετος σε δραστηριότητες που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της περιοχής και παραβιάζουν κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Για το Φορέα, ο Πρόεδρος
Ευθύμιος Αποστολόπουλος / Επιθεωρητής Δασών

Πυροπροστασία Καλλιδρόμου

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΟΡΟΥΣ Σύλλογος Παλαιοχωριτών Δωριέων
Για την προστασία του περιβάλλοντος Αρμοδίου 18
και της πολιτιστικής κληρονομιάς 105 52 ΑΘΗΝΑ
του Καλλίδρομου
Αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική
Λαγκαδά 1 -351 00 Λαμία

21 Μαΐου 2007

ΠΡΟΣ: Κο Παναγιώτη Φούρλα
Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
Ευαγγελιστρίας 2
105 63 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Όρος Καλλίδρομο

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ

Το όρος Καλλίδρομο, στο Νομό Φθιώτιδας, χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής ομορφιάς τοπία και σημαντικά δασικά οικοσυστήματα (ώριμα ελατοδάση και πευκοδάση) με αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα, ορεινά λιβάδια και εποχιακές λίμνες, επάνω σε ένα ιστορικό πέρασμα προς τη νότιο Ελλάδα. Τμήμα του όρους Καλλίδρομου έχει συμπεριληφθεί, από την Διοίκηση, στον Κατάλογο Τόπων Κοινοτικής Σημασίας του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου ειδικών ζωνών «Natura 2000» με κωδικό GR2440006. Δύο περιοχές του βουνού έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των προτεινόμενων για προστασία Τοπίων Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους, σύμφωνα με ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως συνέπεια των ανωτέρω, απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα για τη διατήρηση αυτών των σημαντικών χαρακτηριστικών.

Ένας σοβαρός κίνδυνος, που απειλεί το σπουδαίο αυτό δασικό σύμπλεγμα, είναι οι δασικές πυρκαγιές. Πράγματι, ο κίνδυνος πυρκαγιάς για όλο το δασικό συγκρότημα, τελευταία αυξάνεται εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών αλλά και παράλληλα με την αυξανόμενη διακίνηση επισκεπτών του βουνού. Για την πρόληψη του κινδύνου αυτού, απαιτείται η συνεχής επιτήρηση του βουνού καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου (από αέρος καθώς και με χερσαία μέσα), σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον τοπικό πληθυσμό (αγρότες –κτηνοτρόφους) και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ, αγαπητέ πατριώτη

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον καθώς και την αγάπη σας για τα βουνά της περιοχής μας, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την προστασία του σημαντικού αυτού κομματιού της φυσικής μας κληρονομιάς, που είναι το όρος Καλλίδρομο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία και συνεργασία.

Με ιδιαίτερη τιμή

Για την εταιρεία Για το Δ.Σ του συλλόγου
«Οι Φίλοι του Καλλίδρομου Όρους» Παλαιοχωριτών Δωριέων

Γεώργιος Ι. Πολίτης Η πρόεδρος
Γεωργοπούλου-Νούση Λαμπρινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *