Περιβάλλον –Προστασία Καλλιδρόμου

FtS91

Έχουμε σαφή μηνύματα ότι εντείνεται το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής μας πάνω σε ζητήματα σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα κείμενα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είτε σαν υπομνήματα, είτε σαν δημοσιεύματα, αλλά και ως συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες είναι αξιοσημείωτες. Δεν μπορεί κανείς παρά να αξιολογήσει θετικά αυτή την ευαισθησία των μεμονωμένων κατοίκων, ή ακόμη των συγκροτημένων συλλογικών φορέων, τόσο της περιοχής μας, όσον και από τον ευρύτερο χώρο περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, όπως η WWF Hellas. Στάσεις που αποπνέουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, ανακύπτουν εξ αντιδιαστολής ερωτήματα και απορίες για τον τρόπο που σκέπτονται συγκεκριμένοι «αρμόδιοι» σε διάφορα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και δεν είναι μόνον τούτο. Ο επί των δασών αρμόδιος Υπουργός (14.06.2007) επιχείρησε να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με εκτεταμένες ανακοινώσεις των ΜΜΕ, επί τη βάσει των οποίων θα αποκλείονταν η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε δάση και αιγιαλό. Αντί ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός να ταχθεί με την πλευρά προστασίας των δασών, έσπευσε να προστατέψει τους καταπατητές. Ηχηρό σήμα στους υπόλογους ότι θα τύχουν προστασίας και συνεπώς θα μπορούν οι ίδιοι ή άλλοι της αυτής νοοτροπίας, να συνεχίσουν ανενόχλητοι το καταστροφικό τους έργο. Για καλή τύχη, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, οδήγησαν σε απόσυρση αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση.

Είμαστε αποδέκτες πληροφοριών ότι κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενδιαφερομένων κατοίκων της περιοχής Καλλιδρόμου. Χαρακτηριστικά, πληροφορούμαστε, ότι συγκαλείται σύσκεψη εκπροσώπων περί το τέλος Ιουνίου για το ζήτημα προστασίας του Καλλιδρόμου με συμμετοχή συλλογικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων από την Μενδενίτσα, το Ελευθεροχώρι, το Σκαμνό, τον Μπράλο, το Παλαιοχώρι κλπ με κεντρικό θέμα την αξιολόγηση του προβλήματος και τον συντονισμό των ενεργειών για την αποτροπή καταστροφών σε βάρος του περιβάλλοντος.

Το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί την περιοχή μας και τους οικισμούς του Καλλιδρόμου είναι οι έντονες υποψίες που συνοδεύουν την προωθούμενη ασφαλτόστρωση του δρόμου Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας. Ο οιοσδήποτε συντοπίτης με τον κοινό νου διερωτάται:

-Αυτό μας μάρανε; Αυτό μας έλλειπε;

Κι αν επρόκειτο απλά και μόνο για διασπάθιση πόρων του δημοσίου, θα λέγαμε, δεν χάλασε ο κόσμος. Δεν είναι δα και ιδιαίτερα καινοφανές κάτι τέτοιο στον τόπο μας. Οι υποψίες, που μας φαίνονται καθ’ ολοκληρίαν βάσιμες, παραπέμπουν σε πιο δυσάρεστα σενάρια.

Από κοντά αναφύεται και άλλο θέμα με το ενδεχόμενο να ξεκοιλιαστεί η Οίτη όπου, λέγεται, ενδέχεται να χορηγηθούν άδειες θα εξορυκτικές – μεταλλευτικές δραστηριότητες.

-Και ποιο είναι το ζητούμενο από τις αρχές που επισπεύδουν ή ανέχονται τέτοιες ενέργειες;

Μα φυσικά η εξισορρόπηση της όποιας δραστηριότητας προς τον αναγκαίο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, πολύ περισσότερο όταν αυτό το περιβάλλον έχει με κάθε επισημότητα από εθνικούς ή και Ευρωπαϊκούς θεσμούς ανακηρυχθεί σε ζώνη προστασίας, περιοχή Natura κοκ. Πολύ φοβούμαστε ότι εκλείπει αυτό το θεμελιώδες στοιχείο.

Ας αφήσουμε, όμως, τα κείμενα που έφθασαν στη ΦτΣ να μιλήσουν από μόνα τους.

***

Ο λόγος για τον Καλλίδρομο γίνεται …

Πάνου Φούντα

Λένε, άνθρωποι γραμματιζούμενοι, επιστήμονες και κάθε λογής εξυπνάκηδες, πως η γη, άρχισε να χάνει τα νερά της και τούτη να μαραίνεται μέσα στο χρόνο απ’ το γήρας, απ’ τα γηρατειά. Μπορεί ..

Λένε, ακόμα, πως σε 80 χρόνια οι πάγοι θα λιώσουν, η θάλασσα θα φουσκώσει και συνεπώς θα πνίξει τα παράκτια και ότι, αλίμονο σε κείνο που θα βρεθεί μπροστά της, μπροστά στο φούσκωμά της.. Δηλαδή πολιτείες, νησιά, ανθρώπους και ζωντανά … Θα σαρώσει πάντως πιο λίγα από αυτά που σαρώνει ο άνθρωπος. Λένε επίσης, στο τέλος της επόμενης εκατονταετίας η γης θα αρχίσει να ζεσταίνεται και να κοχλάζει. Ήρθε άραγε η βιολογική της καταστροφή; Λόγω της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντί της, θα κάνει τούτη τα δικά της, όχι βέβαια αυτό από εκδίκηση, αλλά από το βάρος, το αβάσταχτο βάρος με το οποίο ο άνθρωπος τη φόρτωσε. Μάλλον τούτο είναι..

Γι’ αυτό τούτοι που κάμανε νόμους για να αρπαχτούν τα βουνά μας, τα βουνά που μας δίνουν ζωή και αέρα, ας τους πάρουν πίσω κι ας μη βάλουν σε κίνδυνο τη γη και το βιος της. Τούτα μας χρειάζονται. Θέλουμε νερό και αέρα για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας…

Έχω ακούσει, πως εκεί σε κείνο το βουνό της ζωής, το στολίδι της Εύβοιας, τα Κοτύλια, θελήσανε να το φορτώσουν με βίλες για τις κοκόνες τους και τους εαυτούς τους, βέβαια.. Τον τόπο της ζωής του νησιού, τούτοι τον θέλουνε γι’ αυτούς και τα παιδιά τους, μα ελάτε που οι περίοικοι των Κοτυλαίων τους κόψανε τις διαθέσεις και τα Κοτύλια γλιτώσανε από την αρπαγή;

Έτσι κι’ εμείς! Ο λόγος για τον Καλλίδρομο γίνεται…

Λένε πως ο Καλλίδρομος έχει μπει στη λογική της οικοπεδοποίησης, μάλιστα λέγεται πως έχει και υπογραφή τέτοιου είδους νόμος απ’ τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο. Όταν ρώτησα τον Πρόεδρο του Δασικού Συνεταιρισμού Μπράλου κ. Κώστα Τσίτσα, τούτος μου απάντησε:

-Αφού του πήγαν το νόμο, τον υπέγραψε, άλλωστε είναι καλός άνθρωπος.

Λες κι εγώ τους βάζω στην παλάντζα για να ζυγιάσω την καλοσύνη του καθενός.

Η ζωή, όμως, άλλα με έχει διδάξει και γι’ αυτό φοβάμαι τους ανθρώπους… Πριν λίγο καιρό που ήρθα σε επαφή δια τηλεφώνου με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Νευροπόλεως, τον κ. Κώστα Τσίτσα, του ζήτησα να μου πει κάτι υπεύθυνα για ό,τι ακούω ή διαβάζω σε τοπικά φύλλα, αν είναι αλήθεια, ότι κόβονται σταυρωτοί δρόμοι στον Καλλίδρομο και για πιο λόγο.

Μέσα από την εφημερίδα «η Φωνή των Σκαμνιωτών» εκφράζω τις ανησυχίες μου και ζητώ απ’ τους σύγχρονους Σκουμπουρδήδες να αποτραβηχτούν από τούτο το ζωογόνο βουνό, γιατί μας χρειάζεται.

Τελευταία λέγεται πως το Δασαρχείο Λαμίας ετοιμάζεται να το οικοπεδοποιήσει, εάν δεν το έχει ήδη πράξει. Ας τραβήξει, λοιπόν, σωστά και αποφασιστικά χέρι προστασίας, γιατί τα υψώματα και τα δάση χρειάζονται τώρα που τα πάντα τρομάζουν απ’ τις καταστροφικές επεμβάσεις των αχόρταγων και έξυπνων, τάχατες, ανθρώπων. Ας επέμβουν οι συνετοί, όποιας τάξης κι αν είναι και όποιας οργάνωσης, όπου κι αν ανήκουν. Οικολόγοι, φιλόζωοι, επιστήμονες και κάθε είδος καλού ανθρώπου! Γιατί η ζωή μας ανήκει, είναι της γης και τούτη, τη δίνει με τη σειρά της και στους ανθρώπους, τα ζώα και όλα τα έμβια όντα. Τη γη, το φυσικό περιβάλλον το θέλουμε, το χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας, γι’ αυτό αφήστε την να μας δίνει τη ζωή, όσο θα ζει και τούτη…

-Πως έγινε, αγοράσθηκε και δημιουργήθηκε ο Συνεταιρισμός Νευροπόλεως Μπράλου;

Το 1938, την εποχή εκείνη, πρόεδρος ήτανε ο Γιώργος Κασσιός (Στραβοτζανογιώργος), άξιος, σοβαρός και τίμιος άνθρωπος, νοικοκύρης, όπως λέγανε τότε, εκείνους τους ανθρώπους. Σαν κοινοτάρχης ο Γιώργος Κασσιός, ήρθε σε επαφή με τους παράγοντες του χωριού Ελευθεροχώρι… Τούτοι οι άνθρωποι έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλο μέρος έκτασης στη Νευρόπολη Καλλιδρόμου. Έτσι οι παράγοντες συμφωνήσανε τιμή αγοράς και στρέμματα. Συμφωνίες σε λεφτά και το προσύμφωνο έτοιμο! Ένα από εκείνα τα απόβραδα του 1938 τον θυμάμαι, εάν ήτανε άνοιξη ή φθινόπωρο, πάντως όχι, καθώς ο καιρός ήτανε υγρός και ο ουρανός συννεφιασμένος, που ο πατέρας, μας βρήκε στην παραστιά του χαμόγιου, μπήκε και προτού καθίσει στο σκαμνί, μας ανακοίνωσε το γεγονός της αγοράς της δασικής έκτασης, την πληρωμή και το χρήμα.

-Κι εμείς θα πεινάσουμε, ρε πατέρα, τι έκαμες εκεί;

Και ο πατέρας απάντησε:

-Θα μοιραστούμε την μπομπότα! Κι έτσι έγινε!

-Σήμερα, όμως;

Μπράλος

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ
ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗΣ
Έδρα: Μπράλος ΤΚ: 330 57
ΑΠ: 2
Μπράλος 06.06.2007

Προς τους κκ
1. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Υψηλάντου 1, 351 00 Λαμία
2. Νομάρχη Ν. Φθιώτιδας
Υψηλάντου 1, 351 00 Λαμία

Θέμα: Ασφαλτόστρωση του δρόμου Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας του Ν. Φθιώτιδας

Σας γνωρίζουμε ότι από τις υπηρεσίες σας πληροφορηθήκαμε τον περασμένο χειμώνα, ότι προγραμματίζεται και προχωρεί η διαδικασία υλοποίησης του παραπάνω έργου, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού μετά την πληροφορία αυτή και σχετική, στη συνέχεια, συνεννόηση των μελών του, αποφάσισε τα ακόλουθα:

• Να διαμαρτυρηθεί, και με την παρούσα διαμαρτύρεται έντονα για τη σχεδιαζόμενη αυθαίρετη επέμβαση στην ιδιόκτητη έκτασή του και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται, κάθε νόμιμου δικαιώματός του για κάθε θετική και αποθετική του ζημία, επιφυλάσσεται δε, να εγκαλέσει κάθε υπεύθυνο για όσα ποινικά αδικήματα κυοφορούνται.

• Είναι, επί πλέον, αντίθετο και δεν θα επιτρέψει με κάθε νόμιμο μέσο, την διαπλάτυνση και την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών στον υφιστάμενο δασικό δρόμο, που διέρχεται από το δάσος της Νευρόπολης –όσο από αυτό διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός- για το λόγο ότι θίγονται ποικίλα- μεταξύ των οποίων και οικονομικά- συμφέροντα των συνιδιοκτητών του, αλλά και του ίδιου του Συνεταιρισμού.

• Πιστεύει ότι η διαπλάτυνση και η ασφαλτόστρωση του παραπάνω δρόμου, μήκους 16 χιλιομέτρων, σε συνδυασμό με την ασφαλτόστρωση του άλλου δρόμου: Ξυλικών – Μενδενίτσας, μήκους 8 χιλιομέτρων, που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της εκτέλεσης, θα προκαλέσουν στο Καλλίδρομο, το οποίο διασχίζουν προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό του περιβάλλον. Οι ζημιές αυτές θα προκληθούν από πυρκαγιές, λαθροθηρίες, παράνομη υλοτομία, ρύπανση και δυστυχώς από τη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών καταπατήσεων και οικοπεδοποιήσεων για ανέγερση εξοχικών κατοικιών (άκρως χαρακτηριστικό και λυπηρό παράδειγμα: Ο Παρνασσός). Ήδη, όπως πληροφορούμαστε στο εν εξελίξει έργο: Ξυλικών – Μενδενίτσας, έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται από τον εργολήπτη, σοβαρές παραβάσεις σε βάρος του δάσους, παρά τους όρους και περιορισμούς, που αναφέρονται στην περιβαλλοντολογική μελέτη.

• Το όρος άλλωστε του Καλλίδρομου, λόγω της μεγάλης οικολογικής του αξίας, έχει ενταχθεί σύμφωνα με την 92/43/ΕΕ 79/409 οδηγία στο δίκτυο Natura 2000 για την προστασία των άγριων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας του. Στην προκειμένη, όμως περίπτωση, ο αυξημένος αριθμός των οχημάτων, παντός τύπου, που θα κινείται στο νέο δίκτυο των δρόμων και οι μεγάλες σχετικά ταχύτητες αυτών, καθώς και η συνακόλουθη ηχορύπανση, που θα δημιουργηθεί, θα περιορίσουν και ίσως σταδιακά εξαφανίσουν την άγρια πανίδα του Καλλίδρομου στο οποίο ενδημούν σήμερα πολλά άγρια ζώα και αρπακτικά πουλιά.

Τελικά πιστεύουμε ότι:

• Ο υφιστάμενος δασικός δρόμος Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας σε συχνές, πάντα, εργασίες συντήρησης, που πρέπει να γίνονται σ’ αυτόν, εξυπηρετεί επαρκώς τις μεταφορές των δασικών προϊόντων, τις υλοτομίες, τη δασοπροστασία κ.ά., καθώς και την πρόσβαση κάθε ενδιαφερομένου.

• Για τους λόγους, συνεπώς, αυτούς και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν δικαιολογείται η προγραμματιζόμενη ασφαλτόστρωση, αφού άλλωστε αυτή, δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανένα απολύτως επί πλέον σοβαρό σκοπό.

• Ο χαρακτηρισμός του δασικού αυτού δρόμου, ως αγροτικού, όπως αυτός αναφέρεται στο 129/2006 πρακτικό της ΝΕΧΩΠ της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Ν. Φθιώτιδας, αλλά και στη μελέτη περιβαλλοντολογικών όρων του έργου, είναι εσφαλμένος και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

• Τα παραπάνω έργα, είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε κάποιο γενικότερο και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης του συγκεκριμένου όρους, ή ενός έστω τμήματος αυτού.

• Είναι πρόχειρη και ανεπαρκής, η αιτιολόγηση για την αναγκαιότητα εκτέλεσης του 1ου έργου και, ως εκ τούτου, η τυχόν υλοποίηση και αυτού, μόνο καταστροφικές ζημιές, θα προκαλέσει στο φυσικό οικοσύστημα του βουνού.

Για το ΔΣ του Συνεταιρισμού

Ο Πρόεδρος / Κ. Τσίτσας
Ο Γενικός Γραμματεύς / Αριστείδης Σκούρας

Κοινοποίηση:
Για ενημέρωσή τους:
• Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας, Διεύθυνση Σχεδιασμού και προγραμματισμού
• Δημοτικό Διαμέρισμα Μπράλου
• Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μπράλου
• Εξωραϊστικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο «ο Σκαμνός»
• Αστική Εταρεία μη κερδοσκοπική «Οι φίλοι του Καλλίδρομου Όρους»
• Φιλοπρόοδο Ένωση Μπράλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *