Αργυρό ιωβηλαίο για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού

FtS88

Με την είσοδο του 2007 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού γιορτάζει τα 30 χρόνια από της ιδρύσεώς του (1977). Τρεις δεκαετίες μεστές από δράση που άλλαξε ριζικά την εικόνα του Σκαμνού, ως οικισμού και ανέδειξε νέες αντιλήψεις επιδρώντας καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις, την ποιότητα ζωής στην μικρή μας κοινωνία.

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια γιορτάζεται το σημαντικό αυτό γεγονός. Η πρώτη ενέργεια του Συλλόγου είναι μία επετειακή έκδοση, ένα βιβλίο με τον τίτλο «Σκαμνός: Στην καρδιά της Ρούμελης» που προσεγγίζει τις 800 σελίδες. Είναι ασυνήθιστο για έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, και μάλιστα ενός μικρού χωριού να προβαίνει σε μία τόσο σημαντική εκδοτική πρωτοβουλία. Για όσους, όμως, έχουν γνωρίσει πιο κοντά το έργο και την αποτελεσματικότητα του συλλογικού αυτού οργάνου κοινωνικής προσφοράς και δράσης σε ένα πολυποίκιλο φάσμα δραστηριοτήτων, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί αυτή η ενέργεια.

Όπως στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρεται,

… γιορτάζοντας και τιμώντας τα 30 χρόνια προσφοράς και δράσης, ο ΠΣΣ προβαίνει στην παρούσα έκδοση που ανθολογεί κείμενα, στοιχεία και πληροφορίες διαχρονικού χαρακτήρα, περιληφθέντα στην περιοδική διμηνιαία έκδοση «Η Φωνή των Σκαμνιωτών» (=ΦτΣ), αλλά και ανέκδοτα θέματα. Υλικό που εκτιμούμε θα πάρει στα χέρια του όχι μόνον ο Σκαμνιώτης και ο συντοπίτης και θα το δει με ενδιαφέρον, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό που νοιάζεται για την ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτιστική πορεία του τόπου μας.

Οι ιστορικές αναφορές και οι σχετικές μελέτες, εμπλουτίζουν το απόθεμα γνώσης, ακόμη και αν σε κάποια σημεία μερικές πληροφορίες αφίστανται ή έρχονται σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες ιστορήσεις. Εμείς ήδη θεωρούμε θετική την παρουσίαση του υλικού, εν πάσει περιπτώσει, που έχει ενδιαφέρον, με σκοπό να καταγραφεί και να διασωθεί, αφού αυτή εδώ, είναι η πρώτη, κάπως συστηματική απόπειρα για μεγάλο μέρος της ύλης. Τούτο το θεωρούμε χρήσιμο και ικανό να δώσει ερέθισμα, αφορμή για ενθάρρυνση της παραπέρα έρευνας.

Και συνεχίζει ο πρόλογος:

… Δική μας επιθυμία και στόχος δεν είναι να παραθέσουμε και να συρράψουμε ευρέως γνωστά στοιχεία. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανούσιο. Με δικαιολογημένο παράπονο, όμως, δηλώνουμε συγχωριανοί και συντοπίτες, ότι πενιχρές έως και ανύπαρκτες ήταν οι γνώσεις που μας έδωσαν οι δάσκαλοί μας –δεν τους κατηγορούμε γι’ αυτό, (ίσως – ίσως, δεν είναι εξ ολοκλήρου δική τους η ευθύνη) για τον ίδιο τον τόπο μας και να λοιπόν, που άξια παιδιά του Σκαμνού και άλλοι φωτισμένοι συντοπίτες, κατά κύριο λόγο συγγενείς εξ αίματος, μέσα από ενδελεχή και δύσκολη έρευνα και με την προσεπίκληση σπάνιων στοιχείων, φωτίζουν το παρελθόν, έστω αποσπασματικά και τοποθετούν αρκετά κομμάτια στο παζλ της «πατριδογνωσίας» μας, για να δούμε από πού ερχόμαστε, ποιοι είμαστε, και με γνώση μαζί και σύνεση, να ατενίσουμε το σήμερα και το αύριο. Να περιφρουρήσουμε, διατηρήσουμε και αναδείξουμε ό,τι θετικό και να αποφύγουμε τα αρνητικά.

Ως ευθύνη δική μας και υποχρέωση είδαμε την πρωτοβουλία αυτή, επίσης, ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της πνευματικής δημιουργίας, ενός μικρού οικισμού και των ανθρώπων του – με τη συνδρομή και μερικών ακόμη άξιων φίλων και συντοπιτών, έστω σε πρωτόλεια μορφή, έχοντας ταυτόχρονα υπόψη, ότι ελάχιστες παρόμοιες πρωτοβουλίες υιοθετούνται, ακόμη και από μεγάλους οικισμούς. Με την έννοια αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί, ότι επιχειρούμε να παρουσιάσουμε ένα παράδειγμα δράσης συλλογικών πολιτιστικών φορέων τους είδους.

Φωτογραφίες σπάνιες και αξιόλογα ντοκουμέντα κοσμούν τον ογκώδη τόμο του Σκαμνού, που χωρίζεται σε δύο μέρη από τα οποία το πρώτο τιτλοφορείται «Ιστορικά» και το δεύτερο «για τη ζωή, τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Ήδη για την 20η Ιανουαρίου 2007, μαζί με την κοπή της πίτας, τα στελέχη του Συλλόγου οργανώνουν πανηγυρική εκδήλωση ανάλογης λαμπρότητας για την παρουσίαση του βιβλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκαμνού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *