FtS87 – Η τοπική μας Αυτοδιοίκηση

Δημοτικός ηλεκτροφωτισμός

Το ζήτημα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού του Σκαμνού απασχόλησε μεταξύ άλλων θεμάτων τη συνέλευση του Συλλόγου, το 15-Αύγουστο. Τις προτάσεις του Σκαμνιώτη εκπροσώπου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολύκαρπου Αστρακά, για τοποθέτηση εκτυφλωτικών λαμπτήρων, όπως στους μεγάλους οδικούς κόμβους, απέρριψαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι κάτοικοι που ήταν στη συνέλευση, ως ασυμβίβαστους προς την αισθητική του οικισμού, όπου αρμόζει ήπιος φωτισμός, αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου τόνισαν την ανάγκη συμπλήρωσης του φωτισμού σε δρόμους και κατοικίες που έχουν παραληφθεί μέχρι σήμερα.

Τις θέσεις αυτές, ο Πρόεδρος Δημήτρης Ευστράτογλου μετέφερε και στο Δήμαρχο με έγγραφό του που μας κοινοποίησε:

Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε

στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του Συλλόγου μας στην οποία παρέστη και ο εκπρόσωπός μας στην τοπική αυτοδιοίκηση Πολύκαρπος Αστρακάς, μεταφέρθηκε η πρόθεση του Δήμου να ενισχύσει τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό του Σκαμνού με την τοποθέτρηση 51 πρόσθετων φωτιστικών στους δημοτικούς δρόμους.

Επ΄ αυτού και επειδή ουδεμία ευκαιρία δόθηκε να εκφρασθεί η γνώμη των συγχωριανών σημειώνουμε τα εξής:

Η επέκταση του δημοτικού φωτισμού οδών του οικισμού κρίνεται χρήσιμη και επιβεβλημένη, αφού στο Σκαμνό συντελείται ραγδαία επέκταση με την προσθήκη μόλις τα τελευταία 4-5 χρόνια 15 νέων οικιών, ήτοι αύξηση της τάξεως του 40% σε σχέση με την προϋφιστάμενη κατάσταση στον μικρό, πλην όμορφο οικισμό.

Οι νέοι οικιστές καλούνται να χρηματοδοτήσουν εξ ιδίων την τοποθέτηση στήλων της ΔΕΗ και εκφράζεται το παράπονο –απολύτως ορθό κατά τη γνώμη μας- ότι τη στιγμή που οι οικισμοί και ιδίως αυτοί της περιφέρειας που φθίνουν, διψούν για αναζωογόνηση, δεν νοιώθουν την στοιχειώδη υποδοχή και στήριξη της δημοτικής αρχής σε μία σειρά από απαραίτητες διευκολύνσεις, όπως το προκείμενο ζήτημα.

Η τοποθέτηση φωτιστικών δημοτικών δρόμων που έγινε μέχρι τώρα με πρωτοβουλία και δαπάνη του Δήμου, δεν κάλυψε με τη δέουσα προτεραιότητα τις υπάρχουσες ανάγκες, αφού άφησε στο σκοτάδι οικίες, όπως επί παραδείγματι, στον κεντρικό δρόμο Κόμβος Αγίου Αθανασίου – Γούπατο, αλλά φώτισε τα .. πουρνάρια από την Τρανή Βρύση μέχρι το Παλαιοχώραφο. Δυσάρεστο δείγμα ανορθολογισμού και σπατάλης πόρων.

Στη σχετική συζήτηση που έγινε, Κύριε Δήμαρχε, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, και οφείλουμε να σας την μεταφέρουμε, στην ισχύ του φωτισμού. Οι επισημάνσεις και διαμαρτυρίες των συγχωριανών που ακούσθηκαν, εστιάσθηκαν σε μερικούς πολύ ισχυρούς λαμπτήρες που μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα και θεωρήθηκαν εντελώς ασυμβίβαστες με την αισθητική ενός οικισμού και εσωτερικού οδικού δικτύου που απαιτεί ήπιο φωτισμό.

Ο εκπρόσωπός μας Πολύκαρπος φάνηκε να μην κατανοεί και να μην συμμερίζεται αυτές τις επισημάνσεις επικαλούμενος όχι την πλειοψηφούσα άποψη των συγχωριανών, αλλά την γνώμη άλλων δημοτικών συμβούλων. Φρονούμε ότι οι υποδείξεις των κατοίκων, τη στιγμή μάλιστα που συνεπάγονται μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, θα όφειλαν να ληφθούν υπόψη από τη Δημοτική Αρχή.

Δημοτικά έργα

Ο Δήμος τίμησε την υπόσχεσή του και κατασκεύασε το τοιχίο που είχε προταθεί ανάμεσα στο χώρο του συγκροτήματος Σχολείο – Εκκλησία και ιδιοκτησία προς τα πάνω οικογενείας Ντάου. Μάλιστα δε ο Δήμος κάλυψε, όχι μόνον το κόστος του οπλισμένου σκυροδέματος, αλλά και αυτό της καλαίσθητης επένδυσης με πέτρα.

Το στοιχείο που προκάλεσε, ωστόσο, έντονη δυσαρέσκεια ήταν το γεγονός ότι το τοιχίο αυτό κατασκευάσθηκε και οριοθετήθηκε κατά γενική ομολογία 1,5 μέτρα σε βάρος της δημοτικής περιουσίας. Μόλις 20-30 εκατοστά πάνω από τους κορμούς των ελάτων, -που μπορεί και να απειλούνται από το μπετόν που ρίχθηκε στις ρίζες τους- ενώ όλοι οι Σκαμνιώτες θυμούνται ότι ο όχτος της ιδιοκτησίας Ντάου απείχε 1,5 μέτρο από τους κορμούς των ελάτων. Το ζήτημα, όμως, αυτό, βαραίνει το Σκαμνιώτη εκπρόσωπο του Δήμου Πολύκαρπο που παρά τις έντονες και έγκαιρες υποδείξεις και παραινέσεις από πλήθος συγχωριανών, επέμεινε να «ευθυγραμμίσει» το τοιχίο σε βάρος της δημοτικής περιουσίας. Ο ίδιος, ο Πολύκαρπος, δήλωσε στη σχετική αναφορά που έγινε στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου (14.08.2006), ότι υπάρχει και ένας μάρτυρας που υποστηρίζει, ότι το τοιχίο οριοθετήθηκε στη σωστή θέση και κατονόμασε το Γιώργο Λιασκώνη, ο οποίος, όμως, δεν έτυχε να παρευρίσκεται στο χώρο, ώστε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και πειστικές εξηγήσεις για τον ισχυρισμό του που έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των συγχωριανών. Να εξηγήσει, επί παραδείγματι, αν είναι δυνατόν ο όχτος, με τα χαλαρά χώματα που πέφτουν με το χρόνο, να μετακινείται προς τα πάνω και δη σε απόσταση 1,5 μέτρα. Μήπως δηλ. και έχουμε εκπληκτικά νέα δεδομένα με τα οποία αντιστρέφεται ακόμη και αυτός ο νόμος της βαρύτητας!

Στο Γιώργο Λιασκώνη, που μόνος αυτός σε αντίθεση προς το σύνολο σχεδόν των αυτοχθόνων συγχωριανών, ανέλαβε να υποστηρίξει αυτή την απρέπεια, υποθέτουμε, στοχεύοντας να αναδείξει την αλήθεια, θα τον συμβουλεύαμε να έρθει σε επαφή με την Κυρία Μαρία Γκόλφη, να του εξηγήσει τι μανούβρες έχουν γίνει στην οριοθέτηση των δύο υπόψη ιδιοκτησιών. Ελπίζουμε να μην αμφισβητήσει το ήθος και την ακρίβεια της καταγγελίας της αφού αυτό το όριο βρίσκονταν μπροστά στην πόρτα της για μια ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *