FtS86 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Γεώργιος Πούλιος

Σημαντική εκδήλωση οργανώθηκε από τη Διαδημοτική Πολιτιστική Ένωση σε συνεργασία με την «Εστία Ν. Ιωνίας» στις 15.05.2006 με ομιλητή τον καλό φίλο μας και αρθρογράφο μας, Δικηγόρο κ. Γεώργιο Πούλιο και θέμα «Ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν το μήνα Μάιο». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη μικτή χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ν. Ιωνίας υπό τη Διεύθυνση του κ. Στάθη Ουλκέρογλου.

Τα συγχαρητήριά του εξ άλλου, προς τον συνάδελφό του Σκαμνιώτη Δικηγόρο κ. Περικλή Αστρακά εκφράζει ο κ. Πούλιος για τη μελέτη του ανίχνευσης της αρχικής ρίζας καταγωγής των προγόνων του Νικολάου Πλαστήρα, που εντοπίζεται στο Σκαμνό.

Για τις γενεαλογικές ρίζες του Νικολάου Πλαστήρα

Ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Νομού Φθιώτιδος που ιδρύθηκε το 1992, διοργανώνει κατ΄ έτος την εορτή «Καραϊσκάκια». Για φέτος πραγματοποίησε την Κυριακή 15.05.2006 στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας εκδήλωση με θέμα τα «Πλαστήρια».

Στην λαμπρή εκδήλωση παρευρέθη Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, ο Δήμαρχος Λαμιέων, ο αντινομάρχης Φθιώτιδος, εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών και πλήθος κόσμου. Ομιλητές ήσαν ο κ. Παναγιώτης Νάνος, πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» και ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κουτσιλόπουλος (εκπαιδευτικός) παρουσίασε τους ομιλητές. Ο κ. Παναγιώτης Νάνος, μιλώντας για τις γενεαλογικές ρίζες του Ν. Πλαστήρα και την οικογενειακή του διαδρομή, ανέφερε ότι «ο προπάππους του ήρθε στα Άγραφα από το χωριό Σκαμνός Φθιώτιδος και εν συνεχεία εγκατεστάθη στο Βουνέσι Καρδίτσας, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έφερε στο φως με εργασία του ο Δικηγόρος Αθηνών κ. Περικλής Αστρακάς, καταγόμενος από τη Φθιώτιδα».

Ο Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής ομίλησε για την στρατιωτική και πολιτική δράση του Νικολάου Πλαστήρα.

Μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από το Δημήτρη Πολυζωίδη

Μία σειρά από φωτογραφίες του Σκαμνού χρονολογούμενες στην 28η Απριλίου 1945, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Δημήτρης Πολυζωϊδης ανατρέχοντας στo Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο (war.memorial). Οι ανεπανάληπτες φωτογραφικές λήψεις έγιναν από Αυστραλιανούς στρατιώτες, των συμμαχικών στρατευμάτων.

Οι εικόνες του Σκαμνού εντυπωσιάζουν καθώς στα 60 χρόνια που ακολούθησαν συντελέσθηκαν εντυπωσιακές μεταβολές, όχι μόνον στο οικιστικό μέρος καθώς το παλιό χωριό στο Γατόρεμα μεταφέρθηκε προς τα πάνω, στη Δημοσιά, αλλά και στους αγρούς που τότε εμφανίζονται καλλιεργούμενοι, ενώ σήμερα στην μεγαλύτερη έκτασή τους έχουν μετατραπεί σε δασώδεις εκτάσεις.

Τα ανάκτορα του Αχιλλέα

Ο Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός Καθηγητής της Αρχαιολογίας Dr. James Brianas (Δημήτριος Μπριάνας) είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει για τις ανασκαφές που ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην περιοχή Φαρσάλων, όπου σθεναρά εκτιμά ότι βρίσκονται τα ανάκτορα του Ομηρικού, ασύγκριτου προγόνου μας, του Αχιλλέα. Ο Ελληνολάτρης Καθηγητής υποστηρίζει ότι τα Ανάκτορα του Αχιλλέα βρίσκονται στην Φθία (περιοχή Φαρσάλων) και όχι στην περιοχή Φθιώτιδος, στην παραποτάμια έκταση του Σπερχειού, όπως άλλοι εκτιμούν. Μία σειρά από κατασκευαστικά λείψανα με την Μυκηναϊκή τεχνοτροπία, Αρχαίο Θέατρο, αλλά και αναφορές του Ευριπίδη (Τραχίς), είναι μερικά από τα επιχειρήματα του επιστήμονος. Εδώ προσθέτει και την ακριβή οριοθέτηση της περιοχής της Φθίας, σε αντιδιαστολή προς την όμορο Φθιώτιδα. Από το πλούσιο υλικό του μας εφοδίασε με χάρτη του Γερμανού Fr. Staelin.

Η ΦτΣ είναι σε διαρκή επαφή με τον Καθηγητή και θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την ανασκαφική έρευνα για το άκρως ενδιαφέρον αυτό ζήτημα που αφορά την παγκόσμια αρχαιολογική έρευνα, μα πολύ περισσότερο αγγίζει εμάς τους απογόνους του αξεπέραστου στη γενναιότητα Αχιλλέως, του γιου της Θέτιδος, στην κοντινή γη του Πηλέος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *