Βγείτε από το στρες

FtS86

γράφει ο Στέφανος Καραγιαννόπουλος
Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Νεαρός φίλος, ρώτησε πως μπορεί να βγει έξω από το τούνελ του στρες. Όλοι μας καθημερινά, προσπαθούμε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Είναι το αιώνιο χάσμα ανάμεσα στο «θέλω» και το «μπορώ». Αυτή η κατάσταση της καθημερινής έντασης που στις ημέρες μας γίνεται όλο και πιο έντονη, ονομάζεται ιατρικά «στρες».

Πώς μπορούμε να παραμείνουμε λειτουργικοί; Τρεις στους τέσσερις Έλληνες, δοκιμάζονται συχνά από κρίσεις άγχους, ιδίως νεαρά και υπερδραστήρια άτομα. Το άγχος εκδηλώνεται με κούραση, αϋπνία, κατάθλιψη, ημικρανία, σπασμένα νεύρα. Ούτε τα παιδιά γλιτώνουν από τη μάστιγα. Έρευνες δείχνουν ότι το 20% των παιδιών εμφανίζουν δυσκολίες μάθησης, λόγω του στρες. Το άγχος είναι αρρώστια κοινωνική. Είναι το χάσμα ανάμεσα στο «θέλω» και το «μπορώ». Προκύπτει από την υπερπροσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της σύγχρονης υπεραπαιτητικής κοινωνίας που ζούμε.

Η υπέρμετρη κινητοποίηση οδηγεί σε υπερβολές, σε κρίσεις πανικού, που με το πέρασμα του χρόνου, αποδιοργανώνουν το σώμα και την ψυχή. Προκαλεί τα χρόνια νοσήματα φθοράς του σώματος, όπως υπέρταση, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή τα χρόνια νοσήματα της ψυχής, όπως αϋπνία, μελαγχολία, κατάθλιψη.

Πώς μπορείτε να βγείτε από το τούνελ του στρες;

Όλα στη ζωή είναι θέμα αποφάσεων και χειρισμών. Αποφασίστε να πείτε ναι στις φιλίες μέσα και έξω από το γραφείο. Μία καλοπροαίρετη συζήτηση με έναν συνάδελφο, λύνει πιο εύκολα τα προβλήματα. Αποφασίστε να πείτε ναι, στις μικρές αποδράσεις μέσα και έξω από τη δουλειά. Πάτε εκδρομή. Πάτε στο γυμναστήριο. Η σωματική δραστηριότητα χαρίζει ενέργεια τη μέρα. Καλόν ύπνο το βράδυ. Ονειρεμένο σωματικό “look”. Μετά το γυμναστήριο, προσέξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Αποφασίστε να πείτε ναι στις διαπραγματεύσεις των ενδοοικογενειακών διαφωνιών. Η οικογένεια λειτουργεί ως αμορτισέρ της ψυχής. Απορροφά την ένταση της καθημερινότητας. Το σπίτι μας δεν είναι κατοικία. Είναι κάστρο ψυχής. Ορμητήριο νίκης. Πείτε ναι στις αλλαγές που φέρνει η ζωή.

***
Αναδημοσίευση από το περιοδικό φίλων μας «Ξυλοκαστρινές Διαδρομές»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *