Ποιοι πρέπει να είναι «ανάργυροι»

20130108

Γεωργίου Πούλιου, Δικηγόρου

Διάφοροι απρόσεκτοι κληρικοί, τις ημέρες που πέρασαν, έδωσαν την ευκαιρία, με τα καμώματά τους, στους εχθρούς της εκκλησίας, να εκτοξεύσουν τα φαρμακερά τους βέλη
Στη μακρόχρονη ζωή μου, συναναστράφηκα πολλούς ρασοφόρους, όλων των βαθμίδων. Δυστυχώς η ανθρώπινη φύση τους, τους έσπρωχνε σε πράξεις αντίθετες της αποστολής τους, σε βαθμό εξευτελιστικό. Βεβαίως όχι όλοι. Γνώρισα και διαμάντια κληρικούς. Αυτοί ήταν η μειοψηφία.

Όταν ωρίμασα, δεν δίσταξα να γίνω δάσκαλός τους και πολλούς να τους ανακαλέσω, στην τάξη.

Οι γονείς μου, οι Άγιοι γονείς, εάν δεν εκκλησιαζόντουσαν, δεν πήγαιναν, στις δουλειές τους. Πάντα έστελναν τις ευχαριστίες τους στον Ύψιστο. Κοντά στους γονείς μας εκκλησιαζόμαστε και τα τρία (3) παιδιά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τους ιερείς με συμπάθεια και σεβασμό.

Σήμερα εμένα, κάθε εκτροπή των ιερέων, με ενοχλεί πολύ. Την θεωρώ μεγάλο αμάρτημά τους.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ, στην είδηση των ημερών, σε μια εποχή που τα οικονομικά όλων των Ελλήνων, εκτός ολίγων, έχουν κλονισθεί ή και εξαφανισθεί.
– Ιερέας δήλωνε, στην εφορία 20.000 ευρώ και είχε
– στην Τράπεζα τρία (3) εκατομμύρια.

Κάθε τόσο ακούμε απαράδεκτα παζάρια που γίνονται. Στους γάμους. Στις κηδείες. Στα μνημόσυνα. Στα τρισάγια των τριών (3) λεπτών, στα Νεκροταφεία.

Και οι κληρικοί έχουν βιοτικές ανάγκες. Και οι κληρικοί έχουν οικογένειες και μάλιστα πολλά παιδιά. Εγώ μπροστά σ’ αυτούς τους Ιερείς (τους πολύτεκνους) υποκλίνομαι.
Βεβαίως νόμιμα εισπράττουν το μισθό τους. Δεν διαφωνώ, αυτά που προσφέρουν οι πιστοί, στην εκκλησία να μοιράζονται, διακριτικά μεταξύ τους. Τα προσφερόμενα χρήματα, διαφέρει να τα παίρνει, ως φιλοδωρήματα προσωπικά και να τα «ενθυλακώνει».

Η θέση του ιερέα και γενικά του κληρικού είναι πολύ ευαίσθητη στην κοινωνία. Ιδιαίτερα η οικονομική σχέση τους με τους πιστούς. Νομίζω όσο αγνή κι αν είναι προκαλεί εμπόδια, στην καλλιέργεια της μεταξύ τους αγάπης.
Ο κληρικός πρέπει να βοηθεί στο ανέβασμα του ηθικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού και να αποδεικνύει συνεχώς, ότι είναι «ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ» και ολιγαρκής. Πως είναι διάκονος του λαού. Πως η ζωή του είναι αφιερωμένη στους άλλους. Πως δεν θέλει τίποτα και είναι διατεθειμένος να τα δώσει όλα.

Ο κληρικός πρέπει να δίνει το παράδειγμα της Πίστης, της Θυσίας, της Λιτότητας, της Αυτάρκειας, όχι της διαχείρισης ενός «ΜΑΓΑΖΙΟΥ». Πρέπει όποιος πλησιάζει τον κληρικό να φεύγει από κοντά του με μια αίσθηση ανάτασης, αγάπης και σεβασμού και όχι με αρνητικά αισθήματα.

Καλλιθέα, 25.11.2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *