Εξαρτησιογόνες ουσίες

FtS82

γράφει η Σκαμνιώτισσα Βαλσάμω Βερβέρη
Μελίσσια Στυλίδος

Είναι γνωστό, και το γνωρίζουμε όλοι, πως η εσωτερική μας γαλήνη είναι καρπός της πάλης του αυτοελέγχου του καθήκοντος και κυρίως της αγάπης για ό,τι ωραίο και υψηλό πράττουμε.

«Το καλό είναι αυτό που προάγει τη ζωή, το κακό είναι αυτό που την καταστρέφει»: Albert Schweitzer

Η επιθυμία να πιστέψουμε σε κάτι και να ανήκουμε κάπου, πολλές φορές νικά το σεβασμό στην αντικειμενικόιτητα.

****

Το τσιγάρο παγιδεύει τον άνθρωπο, όσο και τα άλλα ναρκωτικά, περιλαμβανομένου του αλκοόλ, διότι ο εθισμός του δημιουργεί εξάρτηση και υποταγή στον καπνιστή, ήτοι ιδιότητες απαράδεκτες για ελεύθερο άνθρωπο. Το τσιγάρο μπορεί να αντιστοιχηθεί με ό,τι παλαιότερα ήταν για τη χώρα μας η ελονοσία, μία πρέσα που κρατάει τους χρήστες καχεκτικούς και αναποφάσιστους. Όποιος επιθυμεί να είναι ανεξάρτητος, απελευθερωμένος και σύγχρονος, ας κατέβει στο στίβο της κοινωνικής πάλης και ας αγωνισθεί για τη ζωή. Η νικοτίνη φθείρει σιγά – σιγά την ψυχική και σωματική υγεία του καπνιστή. Σε ποσοστό 90% η ιατρική επιστήμη αποδίδει τον καρκίνο του πνεύμονα, στο κάπνισμα. Το δράμα και η μεγάλη αδικία είναι ότι εδώ συναθροίζονται και οι λεγόμενοι παθητικοί καπνιστές, τα αθώα θύματα των λεγόμενων ενεργητικών καπνιστών με μειωμένη, όμως αίσθηση ευθύνης απέναντι όχι μόνο στον εαυτό τους αλλά και στους συνανθρώπους. Στη χώρα μας που κατέχει τα πρωτεία στο κάπνισμα μεγάλο είναι το ποσοστό των γυναικών και ιδίως νεαρής ηλικίας. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο είναι πολύ δυσάρεστες, ενώ και σε κάπως προχωρημένη ηλικία η ίδια αιτία επιταχύνει κατά μερικά χρόνια την εμμηνόπαυση, όπως βεβαίως και το ίδιο το προσδόκιμο επιβίωσης. Το αλκοόλ από την άλλη πλευρά μαζί με τα διάφορα ναρκωτικά έχει παρόμοιες επιπτώσεις ενώ επιπροσθέτως προκαλεί μία σταδιακή και σταθερή έκπτωση της νοητικής διαύγειας με τεράστιες επαγγελματικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τους εξαρτημένους και την οικογένειά τους.

Προσωπική ανεξαρτησία με υπόδουλη συνείδηση στην άλφα ή τη βήτα χημική ουσία, δεν γίνεται, όπως, και δεν εξασφαλίζεται αδέσμευτη σκέψη με εξανδραποδισμένο εγκέφαλο.

Η κοινωνική απελευθέρωση είναι μία ιερή υπόθεση που προαπαιτεί ξάστερα μυαλά και καθαρές ιδέες, ώστε οι κοινωνικοί αγώνες για την ευημερία να είναι λυσιτελείς. Καμία θεωρία ή κοσμοαντίληψη δεν δικαιούται να αυτοαποκαλείται σύγχρονη, όταν αποδέχεται και στηρίζεται στο χημικό βιασμό της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου. Το τσιγάρο, όπως και το αλκοόλ, είναι επικίνδυνο, όσο και τα άλλα ναρκωτικά, όχι μόνο για την τοξικότητά τους, αλλά και διότι στη χώρα μας είναι προσιτό σε όλους και προσφέρεται με την άδεια και την «εγγύηση» του Κράτους.

***
Σύνταξη:
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η 31η Μαϊου και η ΦτΣ συμμετέχει με το εξαιρετικό κείμενο της κας Βαλσάμως Βερβέρη, που την ευχαριστούμε εγκάρδια. Είναι θλιβερή η πρωτιά στον τόπο μας στο κάπνισμα, αλλά και καλπάζουσα η εξάπλωση του αλκοολισμού και των ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή και πέρα από τις ΗΠΑ που έχουν προ πολλού σταθεί απέναντι σ΄ αυτή την μάστιγα, πολλές χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα για την προστασία των λαών από το κάπνισμα. Ήδη στη Σουηδία και στην Ιταλία με την ευκαιρία της επετείου, πάρθηκαν μέτρα απαγορευτικά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, πέραν βεβαίως των χώρων εργασίας που ήδη έχουν όχι μόνον θεσμοθετηθεί, αλλά και εφαρμόζονται με συνέπεια. Στις απαγορεύσεις εντάχθηκαν τα μπαρ και οι καφετέριες καθ ολοκληρίαν και όχι με το δικό μας μη τηρούμενο ημίμετρο των διακεκριμένων δήθεν χώρων καπνιστών και μη.

Ζήτημα αυτοελέγχου θέτει η αρθρογράφος μας επικαλούμενη διακεκριμένους διανοητές. Μήπως το ίδιο δεν επεσήμαναν και οι δικοί μας πρόγονοι εδώ και πολλούς αιώνες;

«Και μην πάλαι γε συνεχωρήσαμεν ως αγαθών μέν όντων των δυναμένων άρχειν αυτών, κακών δε των μη» Πλάτων Νόμοι Α 644 b (=Συμφωνήσαμε όμως και σε κάτι ακόμα, εδώ και κάμποση ώρα: ότι οι καλοί μπορούν να ελέγχουν τον εαυτό τους, ενώ οι κακοί, όχι).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *