FtS82 – Ειδήσεις και σχόλια από την Σταματία (Τούλα)

Ευχαριστούμε την κα Σταματία (Τούλα) Ευστράτογλου για τις σημειώσεις και τα σχόλιά της, που μας στέλνει με φαξ εμπλουτίζοντας την ειδησιογραφία μας.

Χτίσιμο και κατεδάφιση: Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Ευστράτογλου συζητάει με το Δήμαρχο την ανάγκη ισοπέδωσης του προαυλίου χώρου του πολιτιστικού κέντρου (πλατεία) και ζητά 30 κυβικά μέτρα μπετόν για το λόγο αυτό.

Ο Δήμαρχος υπόσχεται να διαθέσει 30 κυβικά μέτρα μπετόν για την ισοπέδωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (=ΔΣ) του Συλλόγου μας αποφασίζει την επέκταση της πλατείας (προς βραχόκηπο) με το σκεπτικό ότι ο χώρος είναι ανεπαρκής για την πραγματοποίηση στοιχειώδους εκδήλωσης, χωρίς να ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι εργασίες αρχίζουν και μετά από παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, διακόπτονται.

Το ΔΣ του Συλλόγου έρχεται σε επαφή με το Δήμαρχο και στέλνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (=ΤΑ) αίτηση και σχέδιο για την αναμόρφωση του χώρου.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία του Προέδρου μας με 10 μέλη του Συλλόγου. Η απόφαση –κατά πλειοψηφία- είναι «να γκρεμισθεί το κτίσμα που έχει γίνει και να σταλεί ο μηχανικός του Δήμου ώστε να αποφασισθεί από κοινού η διαμόρφωση του χώρου». Η θέση της μειοψηφίας την οποία εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ριζάκος, με μία μόνη φράση του, διερμηνεύοντας τα αισθήματα του Συλλόγου μας, ήταν: «Εύκολο είναι να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις».

Ενώ αυτά διαδραματίζονται προς το Πάσχα, το Μ. Σάββατο πέφτει το κιόσκι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Την Κυριακή του Θωμά γίνεται συνάντηση του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου και μελών του, της ΤΑ με το μηχανικό του Δήμου. Η πρόταση που υποβάλλεται από το Σύλλογο είναι: Να γκρεμισθεί το μισό κτίσμα μέχρι τα όρια του βραχόκηπου. Ο υφιστάμενος χώρος είναι ανεπαρκής και χρειάζεται επέκταση. Ο μηχανικός του Δήμου εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να διατηρηθούν τα δύο επίπεδα του χώρου με μία μεγάλη συνδετική καλαίσθητη σκάλα. Να μην αλλοιωθεί αισθητικά ο χώρος με υποβάθμιση του κάτω επιπέδου. Το τοπικό συμβούλιο (Πολ. Αστρακάς) υποσχέθηκε να συζητήσει την πρόταση του προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εντύπωσή μας ήταν ότι η συμβιβαστική μας πρόταση θα γινόταν δεκτή, αλλά λάβαμε την απάντηση της ΤΑ ήταν «να γκρεμισθεί όλο το κτίσμα».

Με ειδική εξουσιοδότηση του ΔΣ ο πρόεδρος του Συλλόγου ζήτησε συνάντηση με το Δήμαρχο για την εξεύρεση λύσης έχοντας υπόψη ότι όλος ο χώρος έμοιαζε με αδρανές εργοτάξιο, το κιόσκι πεσμένο, χωρίς πρόσβαση στο πολιτιστικό κέντρο, χωρίς φωτισμό και με τον κίνδυνο ή έριδα να διαιωνιστεί, πλην, όμως, η κίνηση δεν τελεσφόρησε και με πόνο ψυχής δεχθήκαμε με δαπάνη του Συλλόγου:

• να γκρεμισθεί το κτίσμα
• να γκρεμισθούν οι πεζούλες από τσιμεντόλιθους και κτιστούν με πέτρες
• να διαπλατυνθεί και ανακατασκευασθεί η σκάλα πρόσβασης με λιθοδομή
• να πλακοστρωθεί η δεύτερη είσοδος του πολιτιστικού κέντρου και να αναγερθεί πέτρινο τοιχείο
• να ανακατασκευασθεί το κιόσκι
• να λειτουργήσει το ταβερνάκι

Ο Δήμος ανέλαβε:

• την ισοπέδωση του προαυλίου του πολιτιστικού κέντρου και την πλακόστρωση με πλάκες Καρύστου του όλου χώρου μεταξύ Εκκλησίας και Σχολείου.

Ο Πρόεδρος εδώ σημειώνει:

Αγαπητοί φίλοι,
το έργο το οποίο είχαμε συμφωνήσει από πλευράς μας έχει τελειώσει. Το αποτέλεσμα είναι ορατό σε όλους. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τα έργα που γίνονται είναι για όλο το χωριό και για όλους τους Σκαμνιώτες.

Εκδρομή στο Δίον

Με επιχορήγηση από το Δήμο Γοργοποτάμου πραγματοποιήθηκε στις 12.08.2005 ημερήσια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο Δίον, στην Κατερίνη. Η προσέλευση των κατοίκων του χωριού ήταν ικανοποιητική.

Το πρόγραμμα τα εκδρομής ήταν:

Επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, στο Μουσείο, προβολή ταινίας του Καθηγητή Πατερμαλή, που έκανε τις ανασκαφές.
Μπάνιο και γεύμα στην παραλία Πλαταμώνα
Προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή στα Τέμπη κατά την επιστροφή

Οι εκδρομείς έμειναν πολύ ευχαρεστημένοι και γιαυτό το λόγο ζήτησαν από τον Πρόεδρο να οργανώσει μία διήμερη εκδρομή στα Ζαγοροχώρια ή στις Πρέσπες. Η πρόταση έγινε αποδεκτή, αλλά επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξουν από τώρα δηλώσεις συμμετοχής με στόχο πραγματοποίησης τον επόμενο Απρίλιο ή Μάϊο στην κα Μαρία Τζιβάρα- Τσεμπερλή που ορίζεται από τώρα υπεύθυνη για το σκοπό αυτό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον «φωτογράφο» κ. Νίκο.

Της Παναγίας

Δέηση υπέρ του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, του Προέδρου, των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του ανέπεμψε την παραμονή της Παναγίας ο Πανοσιολοιότατος Πατήρ Ιγνάτιος κατά τη διάρκεια του εσπερινού με αρτοκλασία που έλαβε χώρα στο Εκκλησάκι Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σκαμνό, παρουσία πολλών συγχωριανών και στελεχών του Συλλόγου. Ο Οσιολογιότατος Πατήρ Δαμασκηνός στο ψαλτήρι εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά με τις απαράμιλλες επιδόσεις του στη βυζαντινή μουσική.

Πανηγυρική Λειτουργία έγινε εξ άλλου στον ίδιο ναό από τον Παπα-Στάθη, τον ιερέα του Σκαμνού, ενώ στο ψαλτήρι ήταν (μετά από αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος) ο πατήρ Ιγνάτιος και ο Σκαμνιώτης ιεροψάλτης Κώστα Ε/Α Τζιβάρας. Οι πιστοί σε μία εντυπωσιακή προσέλευση κατέκλυσαν τους χώρους μέσα και έξω από τον όμορφο ναΐσκο. Η απλότητα, η ταπεινότητα, αυτός ο ίδιος ιερός χώρος, η κατάνυξη των πιστών, το κήρυγμα του Πατρός Ιγνατίου, καθήλωσαν τους πιστούς.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε ο Ηγούμενος τον Παπα-Στάθη για την παρουσία και συμμετοχή του.

Ο Κώστας και η Ροδοθέα Τζιβάρα συνεπικουρούμενοι από κυρίες του εκκλησιάσματος πρόσφεραν όχι μόνον άρτους, αλλά και πίττες, κέϊκ, γλυκά και άλλα σε όλους τους πιστούς. Καφές προσφέρθηκε στον Πατέρα Ιγνάτιο και συγχωριανούς με την συμμετοχή και του Πανεπιστημιακού Καθηγητή από τον Μπράλο κ. Λεωνίδα Τσίτσα.

Πανηγύρι

Στις 14.08.2005 ο Πολτιστικός Σύλλογος πραγματοποίησε το ετήσιο πανηγύρι με ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή κόσμου, τόσο από το Σκαμνό, όσο και από τα γειτονικά χωριά. Δυστυχώς, όμως η ανεπάρκεια σε εδέσματα δεν επέτρεψε την εξυπηρέτηση όλων των επισκεπτών. Ζητούμε ταπεινά συγνώμη και υποσχόμαστε του χρόνου να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Το πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Οίτης και Αντιδήμαρχος του Δήμου μας Μιχάλης Γρούσπας και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πολύκαρπος Αστρακάς.

Με επιτυχία έγινε η λαχειοφόρος αγορά. Ο Πρόεδρος και το ΔΣ ευχαριστούν και από τη θέση αυτή τους χορηγούς των δώρων:

• Γιώργο και Χρυσούλα Ασπρουλάκη για τη γενναία προσφορά τους στο Σύλλογο με αξιόλογα δώρα, ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά συστήματα
• Χαράλαμπο και Φρύνη Λυκουρίδη που για μία ακόμη φορά μας συγκίνησαν με την μεγάλη προσφορά τους με πλήθος ποιοτικών κλινοσκεπασμάτων, ειδών πισίνας, μπάνιου κλπ
• Κώστα και Γιούλα Γκούμα που δωροθέτησαν δύο ψυγειακια με μπύρες
• Λάμπρο και Μαρία Νιάφα που πρόσφεραν τα απαιτούμενα μπλοκάκια για τη λαχειοφόρο αγορά

Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους δούλεψαν για να πάνε όλα καλά στο πανηγύρι μας.

Εθελοντισμός

Ευχαριστούμε το Γιάννη Τζανακάκη για την εθελοντική του προσφορά, να καθαρίσει από τα μπάζα το προαύλιο χώρο του πολιτιστικού κέντρου. Πάντα πρόθυμος ο Γιάννης να βοηθήσει το Σύλλογο, όπου χρειασθεί.

Ο Γιώργος Λ. Αστρακάς φροντίζει και ποτίζει τα λουλούδια στα παρτέρια του κεντρικού δρόμου. Τον ευχαριστούμε.

Ακούραστη η Άννα Αστρακά ασχολήθηκε με την καθαριότητα του Πολιτιστικού κέντρου. Εκδήλωσαν επιθυμία να βοηθήσουν και άλλες κυρίες. Τις ευχαριστούμε.

Ο Γιώργος Στεφ. Τζιβάρας και ο Γιώργος Μιχ. Αστρακάς καθάρισαν το χώρο του πολιτιστικού κέντρου μετά την κατασκευή του στεγάστρου. Τους ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *