FtS85 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Νέοι ψηφοφόροι

μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ΄ αχρείον νομίζομεν
(μετάφραση:
γιατί μόνοι εμείς αυτόν που δεν συμμετέχει καθόλου σ΄αυτά –στις κοινές δηλ. υποθέσεις- τον θεωρούμε πολίτη όχι φιλήσυχο, αλλά άχρηστο)

[Θουκ. Επιτάφιος, παρ.α 40,2, που εύστοχα μας το θυμίζει η καλή εφημερίδα «Αμφίκλεια» του Συλλόγου Δαδιωτών]

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση θέλουμε να μοιραστούμε τις συχνές πληροφορίες ότι όλο και περισσότεροι συγχωριανοί μεταφέρουν την ψήφο τους στο χωριό. Ειδικότερα για τα μέλη του πολιτιστικού μας Συλλόγου που ξεχωρίζουν για την κοινωνική προσφορά τους, παρέμενε σαν αδύνατο σημείο η απουσία τους από τα τεκταινόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας.

Είναι αναμφιβόλως δεδομένο ότι ο ρόλος και οι στόχοι του πολιτιστικού μας Συλλόγου με αυτούς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και θα πρέπει να είναι διαφορετικοί. Το δυσάρεστο ξεκινάει από τη στιγμή που οι ρόλοι αυτοί, αντί να συμπληρώνονται, γίνονται λίγο – πολύ ανταγωνιστικοί με δυσάρεστες συνέπειες για την μικρή μας κοινωνία που ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχε αυτοδιοικητική αυτονομία και εγεύετο ανέκαθεν την πίκρα της αδικίας από την κατανομή πόρων και φροντίδας με τον κοντινό μας, «ιθύνοντα» οικισμό της Οίτης.

Από τις συζητήσεις μας με φίλους και στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο στόχος αυτών των συνετών συγχωριανών, δεν μπορεί παρά να είναι απλός και ταπεινός, πλην, όμως, ουσιαστικός και αποφασιστικός. Ρίχνοντας κατ΄ αρχήν στο βυθό της λήθης τις όποιες εσφαλμένες ενέργειές μας του παρελθόντος, πλην έχοντας διδαχθεί από τα λάθη μας να δούμε το παρόν και το μέλλον με φρόνηση. Δεν μας ενδιαφέρουν οι επαγγελματίες της πολιτικής. Δεν φιλοδοξούμε κάποιον άνθρωπο της προσφοράς να τον μετατρέψουμε σε μισθοδοτούμενο από τους πόρους της ΤΑ. Ν΄ αρχίσει να παίρνει, αντί να δίνει. Προς Θεού! Μας αρκεί ένα στέλεχος με αποδεδειγμένη την αγάπη και το κοινωνικό του έργο στον πολιτιστικό Σύλλογο, που με την τακτική του φυσική παρουσία και συμμετοχή στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επηρεάζει εποικοδομητικά ή έστω, στο βαθμό του δυνατού, θα αποτρέπει βλαπτικές ενέργειες σε βάρος του χωριού και του Συλλόγου μας.

Οι άνθρωποι της κοινωνικής ευαισθησίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς που έχουν συνηθίσει μόνο να δίνουν από το υστέρημά τους για το καλό του χωριού τους, δεν είχαν συλλάβει μέχρι τώρα σε όλη του την έκταση το νόημα της αυτοδίκαιης παρέμβασης στην τοπική αυτοδιοίκηση αναδεικνύοντας έστω έναν τοπικό σύμβουλο που θα ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό του χωριού και δεν θα αντιστρατεύεται τις όποιες δημιουργικές πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου που έχει εγγράψει στα τριάντα περίπου χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας του ένα μεγάλο και χειροπιαστό έργο, καθιστώντας το Σκαμνό ένα όμορφο και ελκυστικό χωριό που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέους κατοίκους που κοσμούν την κοινωνία μας.

Χωρίς να έχουμε λάβει πλήρη γνώση και με τον κίνδυνο να έχουμε ξεχάσει κάποιον από τους νέους ψηφοφόρους, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε και να συγχαρούμε όσους προχώρησαν σ΄ αυτό το αξιέπαινο εγχείρημα, αφού αντιλήφθηκαν ότι η ψήφος στο αγαπημένο μας χωριό έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα από αυτήν σε κάποιο αστικό κέντρο που μοιάζει με κόκκο στην άμμο και δεν διαμορφώνει καταστάσεις.

Ένα μπράβο, λοιπόν, στην Ροδοθέα και τον Κώστα Τζιβάρα, στην οικογένεια του Προέδρου μας Δημήτρη Ευστράτογλου, την οικογένεια του Θύμιου Δ. Τζιβάρα, την οικογένεια του Κώστα Γέμελου, την οικογένεια του Γιώργου Στεφ. Τζιβάρα, την οικογένεια του Γιώργου Λουκά Αστρακά, την οικογένεια του Αντώνη Μαζωνάκη, την οικογένεια του Θανάση Τσαντήλα, την οικογένεια του Γ. Αποστολόπουλου και την Μαρία Ν. Αποστολοπούλου.

Οι νέοι αυτοί ψηφοφόροι μαζί με αυτούς που ήδη είναι εγγεγραμμένοι, όπως η οικογένεια του Ταμία μας Γεωργίου Μιχ. Αστρακά, του τέως Προέδρου μας Κωνσταντίνου Γκόλφη, Αλέξανδρου Πολυζωϊδη, Κωνσταντίνου Ταξ. Αστρακά, Αθανασίας Αθ. Ζαλαώρα, Περικλή Αστρακά, κλπ συγκροτούν ένα μέγεθος ικανό να διαμορφώσει μία ουσιαστική παρέμβαση.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι και άλλες οικογένειες κινούνται για μεταφορά της ψήφου των στο Σκαμνό (Δημοτικό Διαμέρισμα Σκαμνού –Οίτης του Δήμου Γοργοποτάμου). Σε επικοινωνία μας με τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Γοργοποτάμου όπου και ανήκουμε, λάβαμε την πληροφορία ότι μέχρι και τον Ιούνιο, τρεις μήνες πριν τις εκλογές, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της ψήφου στο Σκαμνό. Η διαδικασία είναι απλούστατη: Ζητούμε από την Δημοτική αρχή όπου είμαστε εγγεγραμμένοι ένα πιστοποιητικό μεταφοράς του εκλογικού μας δικαιώματος στον Δήμο Γοργοποτάμου, που εύκολα εκδίδεται. Αυτό το στέλνουμε με συστημένη επιστολή στον Δήμο Γοργοποτάμου, Τμήμα Δημοτολογίου ΤΚ 351 00 Μοσχοχώρι Φθιώτιδος, όπου αυτομάτως διεκπεραιώνεται η διαδικασία.

Ας δούμε, λοιπόν, και το εγχείρημα αυτό σαν μία από τις τόσες πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας, στις οποίες οφείλουμε να λάβουμε μέρος και να συνδράμουμε και να κάνουμε τις όποιες εκλογικές διαδικασίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, μία ακόμη όμορφη ευκαιρία συναπαντήματος στο Σκαμνό, άξιο να το γιορτάζουμε και να αναδεικνύουμε τις αρετές της δημοκρατίας και συμμετοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *