Μανιάκι: 20.05.1825 Οι Θερμοπύλες του Μωρηά

FtS82

Υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου Αθηνών

Το σύνθημα της εξεγέρσεως, για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού ήταν «να μη μείνει Τούρκος στο Μωρηά».

20 Μαΐου 1825: Στην Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ έχει επικρατήσει. Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος – Φλέσσας, ο γνωστός Παπαφλέσσας, βλέποντας την επανάσταση να σβήνει, αποφάσισε ν΄ ακολουθήσει το δρόμο της θυσίας. Αποφάσισε ν΄ αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ, στο Μανιάκι, με 1.300 άνδρες.

Πολλοί από τους άνδρες του, μόλις είδαν τον κάμπο να μαυρίζει, από τον Αιγυπτιακό στρατό, έφυγαν. Πολλοί υπέδειξαν στον Παπαφλέσσα να αποχωρήσει.

Ο Παπαφλέσσας τους απάντησε:

«Εγώ δεν ήρθα εδώ να μετρήσω το στρατό του Μπραϊμη πόσος είναι. Ήρθα για να πολεμήσω… Τη φευγάλα να μην τη βάζετε καθόλου στο νου σας. Καθίστε εδώ να πεθάνουμε σαν αρχαίο Έλληνες».

Ο δε Βοϊδής Μαυρομιχάλης, φώναξε:

«Πάμε στα ταμπούρια μας και όποιος ξημερωθεί αύριο, ας ακούει των γυναικών τα μοιρολόγια».

Ο άνισος αγώνας άρχισε. Ο Παπαφλέσσας με το ασκέρι του, φιλοδοξούσαν να κάνουν το Μανιάκι νέες Θερμοπύλες.

Πρώτο εσίγησε το ταμπούρι του Παπαφλέσσα. Όλοι ήταν νεκροί. Του Μαυρομιχάλη κράτησε πιο πολύ, αλλά και αυτό είχε την ίδια μοίρα.

Ο σημαιοφόρος του Παπαφλέσσα, ονόματι Δημήτρης, για να μην πέσει το λάβαρο της μάχης, στα χέρια των εχθρών, το έσχισε σε λωρίδες. Πήρε το σταυρό, από το κοντάρι και από το άλλο χέρι κρατώντας το ξίφος του, κατόρθωσε να διασχίσει τη φάλαγγα του εχθρού και να σωθεί.

Ο Ιμπραήμ ζήτησε να δει το κορμί του Παπαφλέσσα. Του πήγαν ένα ακέφαλο πτώμα. Ζήτησε να του βρουν και το κεφάλι. Το κορμί στερέωσαν πάνω σε ένα πάσσαλο και προσαρμόσανε και το κεφάλι. Έτσι έδινε την εντύπωση ότι ο Παπαφλέσσας ήταν ζωντανός.

Ο Ιμπραήμ στάθηκε πολύ ώρα μπροστά του και είπε:

«Ήτο ικανός και γενναίος άνθρωπος. Καλύτερα να παθαίναμε άλλη τόση ζημιά, αλλά να τον πιάναμε ζωντανό».

Ο ρασοφόρος πολέμαρχος, όταν η Πατρίδα βρέθηκε σε κίνδυνο, παράτησε τα δημόσια αξιώματα και έτρεξε εκεί που τον καλούσε το χρέος. Έπεσε λεοντόψυχα, στην προσπάθειά του ν΄ ανακόψει την πορεία του εισβολέα. Έφτιαξε τις δικές του Θερμοπύλες στο Μωρηά. Έτσι κέρδισε την ανάλογη περίοπτη θέση στην Ιστορία και απέδειξε, ότι ο Ιμπραήμ δεν ήταν αήττητος.

Καλλιθέα, 09.05.2005

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *