Η μάχη της Πέτρας

FtS80

Υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου Αθηνών

Πέτρα, είναι χωριό της Επαρχίας Λεβαδείας, του Νομού Βοιωτίας. Βρίσκεται πλησίον της άλλοτε λίμνης Κωπαϊδας. Σήμερα περνάει η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Στη στενωπή πεδιάδα του χωριού Πέτρα, στις 12.09.1829 δόθηκε η τελευταία μάχη του αγώνα για την Ελληνική ανεξαρτησία, κατά των Τούρκων. Η μάχη της Πέτρας χαρακτηρίσθηκε, ως η σημαντικότερη της Επαναστάσεως, γιατί σ΄ αυτή τη μάχη, για πρώτη φορά ολόκληρη επίλεκτη εχθρική στρατιά αναγκάσθηκε να συνθηκολογήσει σ΄ ανοιχτό πεδίο.

Στη μάχη της Πέτρας οι Έλληνες απέκτησαν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στις συζητήσεις για τον καθορισμό των συνόρων του νέου Ελληνικού Κράτους.

Πρωτομάστορες αυτής της σπουδαίας νίκης ήταν δυο. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Δημήτριος Υψηλάντης.

Ο μεγάλος Έλληνας διπλωμάτης, Ιωάννης Καποδίστριας, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της κηρύξεως του Ρωσοτουρκικού πολέμου στην περιοχή της Θράκης.

Η Τουρκία έπρεπε ν΄ αποσύρει ένα μεγάλο μέρος των στρατευμάτων από την Ελλάδα. 7000 Τούρκοι έπρεπε να περάσουν τα στενά της Πέτρας. Στα στενά αυτά μία μεγάλη στρατιωτική φυσιογνωμία, μία μεγάλη μορφή της Ελληνικής Επαναστάσεως και της Φιλικής Εταιρείας και μοιραίος άνδρας για τη Μαντώ Μαυρογένους, περίμενε τους Τούρκους με 3.000 Έλληνες. Αυτός ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης.

Έγινε μεγάλη μάχη. Οι Τούρκοι έχασαν τη μάχη και ηττήθηκαν κατά κράτος και με την συνθήκη που υπέγραψαν υποχρεώθηκαν να μας παραδώσουν όλη την περιοχή μέχρι τη Λαμία.

Όπως γνωρίζουμε, η Ελληνική Επανάσταση άρχισε στις 22.02.1821, στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, με στρατηγό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ο αδελφός του, Δημήτριος Υψηλάντης, σφράγισε με το όνομά του το τέλος των αγώνων κατά του Τουρκικού ζυγού.

Η λήξη της Ελληνικής Επαναστάσεως ήταν και το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Καλλιθέα, 12.09.2004

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *