FtS80 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Παναγιώτης Στεργίου

Μεγάλη χαρά ένιωσαν αρκετές δεκάδες συγχωριανών που παρέστησαν στους γάμους του Παναγιώτη, δευτερότοκου γιου του Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας Δημήτρη Στεργίου. Η Στέλλα, η όμορφη εκλεκτή της καρδιάς του Παναγιώτη, γνωρίζει και αγαπάει ιδιαιτέρως το Σκαμνό που έχει επισκεφθεί κατ΄ επανάληψη. Έχοντας προεξοφλήσει την καλή έκβαση της σχέσης των δύο χαριτωμένων νέων μας, περιλάβαμε και κοσμήσαμε το ημερολόγιο Σκαμνού 2005 (μήνα Μάϊο) με φωτογραφία του ερωτευμένου ζευγαριού όπου λάμπει η Στέλλα με την ομορφιά της σε ειδυλλιακό χώρο του χωριού μας.

Το μυστήριο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου στις 12.02.2004, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σε πολυτελές κέντρο (πέντε αστέρων και βάλε!) στην παραλία Γλυφάδας με συμμετοχή 300 περίπου φίλων και συγγενών, μία ομολογουμένως ανεπανάληπτη γιορτή. Εκφράζουμε και από τη θέση αυτή τις καλλίτερες ευχές μας στα αξιαγάπητα αυτά παιδιά, να ζήσουν αγαπημένα, με αλληλοκατανόηση στα δύσκολα και τις χαρές, να μακροημερεύσουν και να αφήσουν απογόνους το ίδιο καλούς όσο είναι και οι ίδιοι.

Από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου

Αποτελεί κοινοτυπία, για τον Σκαμνιώτικο Σύλλογο, να καταγράφουμε τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες του Συλλόγου μας, αλλά το πράττουμε για τους ξενιτεμένους συγχωριανούς και φίλους που μας διαβεβαιώνουν ότι συγκινούνται και με νοσταλγία παρακολουθούν έστω από μακριά τη ζωντάνια που συνοδεύει κάθε εκδήλωση στο χωριό μας.

Τα φετινά Χριστούγεννα, ωστόσο, έχουν πολλά καινούργια στοιχεία και ξέφυγαν από τα τετριμμένα. Αρκετό ψύχος μεν, αλλά χωρίς βροχές και χιόνι, έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες μέλη του Συλλόγου μας να διοργανώσουν μία μοναδική γιορτή στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου. Οι πάντα πρόθυμοι εθελοντές ετοίμασαν μπόλικο και νόστιμο κοντοσούβλι στον υπαίθριο χώρο, υπό τους ήχους υπέροχης χριστουγεννιάτικης μουσικής που γέμισα όλες τις πλαγιές με γλυκές μελωδίες, σε μαγική ατμόσφαιρα. Η ιδέα και η αποφασιστική συμμετοχή στην υλοποίηση πιστώνεται κατά κύριο λόγο στον Αντώνη Μαζωνάκη. Δυνατή φωτιά στο τζάκι και όλοι μαζί γιόρτασαν βιώνοντας αξέχαστες στιγμές.

Πολύ περισσότεροι οι συμμετέχοντες, περί τα 70 άτομα, κατέκλυσαν την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας το Σάββατο 22.01.2005. Όμορφη γιορτή. Τα λόγια του Προέδρου, η κοπή της πίτας, το νόμισμα στην μικρή Ζωή Μαζωνάκη. Ας είναι καλότυχο το χαριτωμένο παιδάκι! Πρόσθετη χαρά και τόνο έδωσε η παρουσία της κας Ελένης Βασδέκη, της καινούργιας συγχωριανής μας που βιώνει τις πρώτες εμπειρίες της στο θαυμάσιο νεόδμητο σπίτι προϊόν άριστης συνεργασίας του διαπρεπούς αρχιτέκτονος γιού της, του καλού φίλου Στέφανου Βασδέκη, ως προς το σχεδιασμό και του Κώστα Γέμελου για την εξαιρετική κατασκευή και επίβλεψη. Από τις νέες παρουσίες ακόμη έχουμε να σημειώσουμε το Δημήτρη Τριγκατζόπουλο μετά της συζύγου του, οι γονείς της μνηστής του Γιώργου Γέμελου, που δεν άργησαν να γνωριστούν με τους ανθρώπους του Συλλόγου, με φιλικές και εγκάρδιες συζητήσεις, διαπιστώνοντας μάλιστα με ευχάριστη έκπληξη, στην πορεία, πως ο Δημήτρης υπήρξε συμφοιτητής με τον υπογραφόμενο.

Η διανομή του νέου ημερολογίου και το προηγούμενο φύλλο της ΦτΣ έγιναν δεκτά με ιδιαίτερη χαρά και τροφοδότησαν συζητήσεις και ευχάριστα σχόλια.

Ενόψει των Απόκρεω οι επιτελείς του Συλλόγου, πληροφορούμαστε, προγραμματίζουν επίσης εκδηλώσεις με πολλά νέα στοιχεία και ευχάριστες εκπλήξεις. Για λεπτομέρειες, ως συνήθως, προσφέρονται στο τηλέφωνο όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που ενεργά συμβάλλουν.

Πλαστήρας

Το Στρατηγό Πλαστήρα, το μαύρο καβαλάρη, μας θύμισε ο ελεγκτής του Συλλόγου κ. Γιώργος Στεφ. Τζιβάρας, δείχνοντας την εκτίμησή του στον άνθρωπο που έλκει την καταγωγή του από το Σκαμνό, αλλά πολύ περισσότερο στο ότι το όνομά του «πλαστήρας» αποδίδεται στις Σκαμνιώτισσες μιας που ο παππούς του Στρατηγού, κτηνοτρόφος από τη Νεβρόπολη μετώκησε στο Σκαμνό (ή μάλλον τότε, με το προηγούμενο όνομα του χωριού, Προκοβενίκο) και κατασκεύαζε πλαστήρια που ήταν απαραίτητα σε κάθε οικογένεια. Οι Βαυαροί σύμβουλοι του Όθωνα, στο πλαίσιο εξελληνισμού των ονομάτων συνέστησαν να καταγραφούν τα παρατσούκλια, γνήσιοι ελληνικοί όροι, ως επίσημα ονόματα. Κι έτσι προέκυψε και ο .. Πλαστήρας, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας με κάπως περίεργα ονόματα! Ευχαριστούμε το φίλο Γιώργο για το φωτογραφικό ντοκουμέντο με ιδιόχειρη θέση / ρήση του Στρατηγού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *