Διαχείριση στερεών αποβλήτων

´FtS80

Με Έλληνα επίτροπο, τον κ. Σταύρο Δήμα, στην ΕΕ για θέματα περιβάλλοντος, η χώρα μας δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως ασπροπρόσωπη στον τομέα αυτό. Η μεγάλη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε εκτιμηθεί, θα άφηνε μία προίκα στον τομέα αυτόν: Μία αναβάθμιση της ευαισθησίας των συμπολιτών μας σε θέματα περιβάλλοντος. Δυστυχώς διαψεύσθηκαν οι όποιες ελπίδες, αφού μετά τη λήξη των Αγώνων οι καθαροί χώροι στις Ολυμπιακές πόλεις και εγκαταστάσεις, μέσα από τιτάνιες προσπάθειες και δαπάνες, επανήλθαν στην προτέρα τους κατάσταση. Σκουπίδια, βρωμιά και αθλιότητα δεξιά και αριστερά!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας του Νεοέλληνα για την καθαριότητα, που αβασάνιστα πετάει τα σκουπίδια του σε δημόσιους χώρους, είναι η απαράδεκτη καθυστέρηση στη χωροθέτηση των λεγομένων ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Πέρα από τα βιομηχανικά υγρά απόβλητα που σε πολλές περιπτώσεις δεν υφίστανται καν τον δέοντα βιολογικό καθαρισμό και διασπέρνονται στο ελεύθερο περιβάλλον δημιουργώντας μύρια όσα προβλήματα, αποδεικνύεται ότι ακόμη και τα στερεά απόβλητα δεν πετύχαμε να διαχειριστούμε με τρόπο στοιχειωδώς αποδεκτό από μία πολιτισμένη κοινωνία. Αρκετές υποθέσεις ανεξέλεγκτων και βλαβερών χωματερών οδηγήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μιας και σύμπας ο Ελληνικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος να διευθετήσει το πρόβλημα.

Από το πρόβλημα δεν είναι απαλλαγμένη και η περιοχή μας. Το ζήτημα εντοπίζεται στην διελκυστίνδα μεταξύ δήμων και κοινοτήτων, σε τίνος την περιοχή θα δημιουργηθούν οι ΧΥΤΑ, μιας και κανείς οικισμός δεν αποδέχεται στη δική του περιοχή να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις αυτές. Έντονες έριδες, επί παραδείγματι εκδηλώνονται στον γειτονικό μας Δήμο Αμφικλείας, όπως μας πληροφορούν φίλοι από το Παλαιοχώρι.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω αποδεικνύεται η δράση των Οικολογικών Οργανώσεων που ακόμη και σε πανελλήνια κλίμακα συσπειρώνονται για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πετύχουν το ελάχιστο αυτονόητο. Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε ένα Πανελλήνιο Συνέδριο των Οικολογικών Οργανώσεων σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) στην Τριχωνίδα. Οι σύνεδροι εντόπισαν τις ευθύνες και τις επιμέρισαν σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας, αφού:

Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία παρά την πρόοδο της νομοθεσίας, καθυστερεί σοβαρά την εφαρμογή μιας βιώσιμης και μακρόπνοης στρατηγικής, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος και υποκύπτοντας σε πιέσεις ποικίλων συμφερόντων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε αδιέξοδο με τις λογικές του τοπικισμού να μπλοκάρουν τις όποιες επιλογές για χωροθετήσεις νέων ΧΥΤΑ, ενώ παραμένει η θλιβερή εικόνα της αυτοσχέδιας καύσης με τη διασπορά των παραγόμενων διοξινών.

Οι πολίτες συνεπείς στην αρχή «μακριά από την αυλή μου», συχνά φρενάρουν στην ουσία τις όποιες επιλογές και συμμετέχουν και αυτοί στη διαιώνιση του προβλήματος.

Είναι πράγματι απογοητευτική η εικόνα που παρουσιάζεται στον τόπο μας για ένα ζήτημα που θα όφειλε να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στρατηγικής μιας εναλλακτικής διαχείρισης στερεών απορριμμάτων, σύμφωνα με Οδηγία – πλαίσιο της ΕΕ, υπακούει στην εξής ιεράρχηση:

-Πρόληψη (μείωση των απορριμμάτων)
-επανάκτηση – επανάχρηση υλικών
-ανακύκλωση
-ανάκτηση ενέργειας
-διαχείριση των εναπομεινάντων υλικών με τεχνολογίες και μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον
-καύση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *