FtS79 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Ειρήνευση και τάξη επιβάλλει ο Μητροπολίτης

Πρωτοφανή επεισόδια έλαβαν χώρα στο Σκαμνό για ιδιοκτησιακές διαφορές πλησίον του κόμβου εισόδου στο χωριό όπου ο συγχωριανός μας κ. Κώστας Γέμελος αγόρασε αγροτεμάχιο από τον κ. Γεώργιο Λ. Τζιβάρα (μέσω της κόρης του Θωμαϊδος), καθώς και ένα όμορο αγροτεμάχιο από την κα Αθηνά Γκόλφη. Τα όρια της έκτασης που αγοράσθηκε και επί της οποίας ανηγέρθησαν δύο ωραιότατες οικίες, αμφισβητήθηκαν από τον ιερέα του χωριού Ευστάθιο Τζιβάρα, ο οποίος από κοινού με άλλους (αναφέρεται το όνομα του ιεροψάλτη Κώστα Ε/Α Τζιβάρα, του πωλητή Γιώργου Λ. Τζιβάρα, του Πολύκαρπου Αστρακά, ίσως και άλλων) κινήθηκαν με ένδικα μέσα κατά του νέου ιδιοκτήτη της έκτασης ισχυριζόμενοι ότι μέρος της επιφάνειας που ενέμετο ο αγοραστής ανήκε στην ιδιοκτησία του Αγίου Αθανασίου. Οι ίδιοι συγχωριανοί και ενώ εκκρεμούσε, εξ όσων εγκύρως πληροφορούμαστε, η αντιμετώπιση της υπόθεσης ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών, οργάνωσαν προ καιρού ερήμην του νέου ιδιοκτήτη και των αρχών, αιφνιδιαστική επιχείρηση περίφραξης και αποκοπής μέρους της ιδιοκτησίας του Κώστα Γέμελου. Για να διασπαρεί μάλιστα η ευθύνη της αυθαιρεσίας, του προφανούς αδικήματος της αυτοδικίας, προσκάλεσαν στην επιχείρηση αυτή και άλλους συγχωριανούς που συνέπλεαν στον πνεύμα αυτό ή πειθαναγκάστηκαν να το πράξουν.

Ενώ το εγχείρημα ευρίσκετο σε εξέλιξη πρωϊνές ώρες, διερχόμενος συγχωριανός και ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη που έσπευσε στο χώρο, όπου κλήθηκε και η Αστυνομία. Υπό την απειλή συλλήψεων των αυθαιρετούντων αφαιρέθηκαν και πάλι οι πάσσαλοι και τη συνέχεια διευθέτησης ανέλαβε η Μητρόπολη, για το λόγο ότι η υποτιθέμενη βλάβη προεκλήθη, υποτίθεται, σε βάρος ιδιοκτησίας του Αγίου Αθανασίου. Νομικοί της Μητρόπολης Φθιώτιδος έλαβαν τους συμβολαιογραφικούς τίτλους και τα τοπογραφικά δεδομένα του πωλητή, άκουσαν τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς και με απόφαση του Μητροπολίτη κ. Νικολάου αποδόθηκε δικαιοσύνη και αποκρούσθηκαν ως αβάσιμες οι αιτιάσεις του ιερέως.

Στην αντιπαράθεση αυτή σημειώνεται ότι ο πωλητής της έκτασης Γεώργιος Λ. Τζιβάρας, ούτε λίγο, ούτε πολύ αμφισβήτησε τα τοπογραφικά στοιχεία που ο ίδιος μέσω της κόρης του έδωσε για την κατάρτιση του συμβολαίου. Ο ιερέας προέβη στην συγκεκριμένη επιχείρηση αυτοδικίας και προέβαλε τις συγκεκριμένες αμφισβητήσεις οριοθέτησης των ιδιοκτησιών, αν και ο ίδιος σε χρόνο παλαιότερο, πριν γίνει ιερέας, επί προεδρίας Γεωργίου Λ. Τζιβάρα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο (στοιχεία απορρέοντα από μαρτυρίες, αλλά και επίσημα πρακτικά στα αρχεία του Συλλόγου Σκαμνού) είχε προβεί σε ισοπέδωση, ως χειριστής μπουλντόζας με δαπάνη του Συλλόγου, προκειμένου ο υπόψη χώρος κατά παραχώρηση του ιδιοκτήτη, τότε Προέδρου, να χρησιμοποιηθεί για αθλοπαιδιές της νεολαίας του χωριού.

Ο ιεροψάλτης Κώστας Τζιβάρας φέρεται ισχυριζόμενος ότι τον υπόψη χώρο καλλιέργησε στο απώτερο παρελθόν επ΄ ενοικίω από τον Άγιο Αθανάσιο, ενώ, αντιθέτως, ο Ευθύμιος Δ. Τζιβάρας της οικογένειας των πωλητών (αδελφών Δημητρίου και Λουκά Τζιβάρα) ενόρκως επιβεβαιώνει ότι ο χώρος αυτός ανήκε στους αδελφούς Τζιβάρα και εν συνεχεία στον πρωτοξάδερφό του Γεώργιο Λ. Τζιβάρα.

Για τους παροικούντες τον .. Σκαμνό τα φαινόμενα αυτά ευκόλως ερμηνεύονται. Εμείς δεν θα εμπλακούμε στην αντιδικία καθότι δεν αισθανόμαστε οι πλέον αρμόδιοι. Οφείλουμε, όμως, σε κάθε περίπτωση να αποδοκιμάσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις διαπιστωθείσες έκνομες ενέργειες, τις βιαιοπραγίες, την απρεπή υποκατάσταση των αρχών από χουλιγκάνικου τύπου αυτοδικίες που δεν τιμούν το Σκαμνό και τον πολιτισμό μας. Δεν θα καταγράψουμε τις απόψεις συνετών και ηλικιωμένων συγχωριανών που γέρνουν το βάρος τους υπέρ της πλευράς Γέμελου, γιατί δεν χρειάζεται.

Ας διερωτηθεί ο κάθε Σκαμνιώτης ποιος σέβεται, αγαπά και τιμά το χωριό και εν προκειμένω τον Άγιο Αθανάσιο; Ποιοι αναμόρφωσαν τον ναϊσκο και την γύρω περιοχή του δαπανώντας μόλις στο πρόσφατο παρελθόν αρκετά εκατομμύρια;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη μας από την μεγάλη πλειοψηφία των ευσεβών και φιλήσυχων συγχωριανών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και το επιτελείο του των νομικών και ειδικών.

Θεωρούμε μεγάλο ολίσθημα την αγνωμοσύνη μερικών συγχωριανών απέναντι στον πρώτο εκ των πρώτων του Σκαμνού, τον πολυβραβευμένο και καταξιωμένο Κώστα Γέμελο για την τεράστια προσφορά του στο χωριό και την ανυπέρβλητη ανιδιοτέλειά του, γνώρισμα ολόκληρης της διαπρεπούς οικογένειας των Γεμελαίων που δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού η κοινωνική των ευαισθησία είναι ευρύτερα γνωστή.

Με μεγάλη συγκίνηση έχουμε να σημειώσουμε ότι ο άριστος αυτός συγχωριανός, ευθύς μετά το πέρας, της διαδικασίας της Ιεράς Μητροπόλεως που απέδωσε δικαιοσύνη, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο για να τον ευχαριστήσει για την ειρηνευτική του παρέμβαση και έθεσε στη διάθεσή του ποσό 3.000 Ευρώ ως προσφορά της οικογένειας Κώστα και Κούλας Γεμέλου στη μνήμη της αείμνηστης μητέρας του Αρετής και της αδελφής του Κάτιας, με την παράκληση προς τον Μητροπολίτη το ποσό αυτό, αλλά και όσο ακόμη χρειασθεί, να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση πέτρινου καμπαναριού στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Αθανασίου.

Μετά από τη μικρή αυτή αφήγηση, βγαλμένη μέσα από τη ζωή και την απτή πραγματικότητα, ας βγάλουμε το ηθικό δίδαγμα μόνοι μας και ο καθένας εξ ημών χωριστά, όπως, μας παρότρυνε ο καλός μας δάσκαλος στο τέλος του μαθήματος, όταν ήμασταν σχολιαρόπαιδα. Τι μας πάει μπροστά σαν κοινωνία και τι μας οδηγεί στον εκβαρβαρισμό;

Ολυμπιακό ιδεώδες στο Σκαμνό

spzrosmavrogalos

Μικρός οικισμός ο Σκαμνός, αλλά ουσιαστική η συμμετοχή του στη μεγάλη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Όχι μία, αλλά δύο οι συμμετοχές μας στην λαμπαδιδρομία με το Σπύρο Μαυρόγαλο και την όμορφη Μαρία Ασσάρ (φωτογραφία).

Μεγάλες ελπίδες και σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον, στο αμιγώς αθλητικό μέρος, διαμορφώνονται εξ άλλου με την 6χρονη εγγονή του έγκριτου αρθρογράφου μας κ. Δημητρίου Μπράνη, τη Σοφία (φωτογραφία), μαθήτρια μόλις της πρώτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ταύρου που στις 20.11.2004 ήρθε πρώτη αποσπώντας το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 50 μέτρων στο πλαίσιο επίσημων αγώνων υπό τον ΣΕΓΑΣ.

Μαρία Στεφανή

Πλήρης ημερών και σε ηλικία 98 ετών αιφνιδίως μας άφησε ο αγαπημένη μας Μαρία Στεφανή, η πανάξια γιαγιά της Γενικής μας Γραμματέως Μαρίας Τζιβάρα-Τσεμπερλή. Στις 09.12.2004 η καρδιά πρόδωσε την γερόντισσα που μέχρι και τις τελευταίες μέρες του βίου της ήταν όρθια και πανάξια δίνοντας σε όλους μας μοναδικό παράδειγμα ήθους και εργατικότητας δημιουργώντας τον ομορφότερο κήπο του Σκαμνού κατά γενική ομολογία. Η κηδεία της αείμνηστης Μαρίας Στεφανή έγινε στις 10.12.2004 στο Νεκροτραφείο της γενέτειράς της του Αγίου Νικολάου Πτελέας Φθιώτιδος.

Συλλυπούμαστε της οικογένεια της εκλιπούσης, ευχόμενοι συνάμα ο Μεγαλοδύναμος να τους χαρίσει τα χρόνια της, το ήθος, την καλαισθησία και την φιλοπονία της.

Αποκατάσταση γκρεμισμένου τοίχου

Με χαρά πληροφορούμαστε, ότι ο Σύλλογος, μετά και το σχετικό μας δημοσίευμα σε προηγούμενο φύλλο, θα προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση του γκρεμισμένου τοίχου στην είσοδο του καθεδρικού ναού που εδώ και ενάμιση χρόνο χάσκει στο κεντρικότερο σημείο του χωριού χωρίς να συγκινούνται όσοι ανεύθυνοι τον γκρέμισαν. Ένα μεγάλο μπράβο σ΄ αυτούς που στη ζωή τους έμαθαν να χτίζουν και να προκόβουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *