Σκαμνός – Ασωπός ’04: Μεγαλειώδης η 9η Πανελλήνια συνάντηση ορειβατών

FtS78

Απόλυτα επιτυχής θεωρείται η φετινή διοργάνωση και δικαιολογεί την πλήρη ικανοποίηση των συνδιοργανωτών, του ΕΟΣ (Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου) Λαμίας, του Σκαμνιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου και του Δήμου Γοργοποτάμου που εδώ και χρόνια αγκάλιασε, στήριξε και επιχορηγεί την σημαντική αυτή φυσιολατρική εκδήλωση υπερτοπικού ενδιαφέροντος που αφορά και προβάλλει τη μοναδική ομορφιά του Ασωπού ο οποίος αποτελεί προίκα του Μεγαλοδύναμο στο Δήμο μας. Αυτή τη φορά ο καιρός ήταν καλός και συνεπίκουρος στην επιτυχία.

Περί τους 300 επισκέπτες υπολόγισαν οι διοργανωτές μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, στις 11 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι κατασκήνωσαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους σε σημεία που προετοιμάζονται στο Σκαμνό στη θέση Γούπατο και στο λόφο της παιδικής χαράς. Λιγότεροι κατασκήνωσαν στην μικρή πλατεία του χωριού, αρκετοί φιλοξενήθηκαν σε κοντινά καταλύματα, όπως στον ξενώνα Τετράπολις του Παλαιοχωρίου, ενώ άλλοι, που διατηρούν φιλικές σχέσεις με συγχωριανούς, φιλοξενήθηκαν στα σπίτια τους.

psistaria

Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 συμμετέχοντες προσήλθαν αυθημερόν, την Κυριακή με ιδιωτικά αυτοκίνητα και πούλμαν, νωρίς το πρωϊ, και ενσωματώθηκαν στο γκρουπ που πέρασε το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Ασωπού. Όλες σχεδόν οι καινούργιες οικογένειες που έχτισαν ή χτίζουν σπίτι στο Σκαμνό πέρασαν το φαράγγι, άλλοι για πρώτη και άλλοι από αυτούς για δεύτερη ή τρίτη φορά, αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες.

anamnistika2

Οι επισκέπτες, όπως διαπιστεύθηκαν στην υποδοχή / Reception, στην κα Καίτη Καϊτσιώτη, κα Ελένη Ρήγα του ΕΟΣ Λαμίας και Γ. Αποστολόπουλο του Σκαμνιώτικου Συλλόγου, προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας και μετακινήθηκαν, άλλοι μαζικά με πούλμαν και άλλοι, οι περισσότεροι με ΙΧΕ αυτοκίνητα. Συγκρατήσαμε στη μνήμη μας ομάδες από την Καλαμάτα, το Αίγιο, την Κόρινθο, τη Χαλκίδα, τη Λειβαδιά, την Αράχωβα, το Βόλο, τις Αχαρνές, την Ηλιούπολη, διάφορες περιοχές της πρωτευούσης και άλλες προελεύσεις. Δεν έλειψαν και αλλοδαποί. Μπορέσαμε ακόμη να δούμε επισκέπτες από τη Γερμανία, ενώ ένα συμπαθητικό ζευγάρι νέων, μας ήρθε από τη Βολιβία, έχοντας ακούσει για το Φαράγγι του Ασωπού.

deipno3

Την βραδινή γιορτή υποδοχής των επισκεπτών τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαία στελέχη του Δήμου Γοργοποτάμου, οι Αντιδήμαρχοι κκ Μητσόπουλος και Σγάγιας, αλλά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ο κ. Πολύζος και ο Στρατηγός Μιχάλης Γρούσπας από τη Οίτη και αρκετοί άλλοι. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προσήλθε και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, ο Μπραλιώτης συντοπίτης κ. Νίκος Κασσιός που έδειξε ικανοποιημένος από την επιτυχία της διοργάνωσης.

faragi7

Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, σε σύντομο χαιρετισμό τους καλοχαιρέτησαν τους επισκέπτες και ευχαρίστησαν το Δήμο Γοργοποτάμου για την οικονομική -και όχι μόνο- στήριξη της εκδήλωσης, ενώ με λόγια ιδιαίτερης ευγνωμοσύνης αναφέρθηκαν στους Σκαμνιώτες και Σκαμνιώτισσες εθελοντές που εργάσθηκαν εντατικά επί σειρά ημερών για την προετοιμασία, την υποδοχή και περιποίηση των επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής των στο χωριό.

Χαιρετισμοί

Η κα Καίτη Καϊτσιώτη, για μία ακόμη φορά συντόνισε το τελετουργικό μέρος της εκδήλωσης και κάλεσε στο μικρόφωνο τους τρεις εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων. Για το πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού, για τους οικοδεσπότες, το καλωσόρισμα απηύθυνε η Γραμματεύς κα Μαρία Τζιβάρα – Τσεμπερλή, για λογαριασμό του Δήμου Γοργοποτάμου τους πολυάριθμους επισκέπτες χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος κ. Μητσόπουλος, ενώ ο κ. Γιώργος Τσώρος, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λαμίας, έκλεισε τον κύκλο. Ακολούθησαν οι καθιερωμένοι σύντομοι χαιρετισμοί των αρχηγών των αποστολών και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Μεταξύ των δώρων προσφέρθηκε στους αρχηγούς και CD της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδος με πλούσιο υλικό φυσιολατρικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου το δικό του σημαντικό μερίδιο κατέχει ο Ασωπός.

Η ατμόσφαιρα

Σε πολύ ευχάριστο κλίμα οι ορειβάτες ετοίμασαν τις σκηνές τους, περπάτησαν το όμορφο φθινοπωρινό απόγευμα στους πεντακάθαρους δρόμους του χωριού, δέχθηκαν το τσίπουρο και το λουκουμάκι της υποδοχής στο χώρο μπροστά από το ιατρείο και την καλαίσθητη πετρόκτιστη βρύση και στις 21:00 προσήλθαν στο χώρο με τα τραπεζοκαθίσματα πάνω από τη συστάδα με τα έλατα.

Δείπνο και πρωϊνό

Κατά την πάγια αρχή της ρουμελιώτικης φιλοξενίας το δείπνο προσφέρθηκε δωρεάν. Νοστιμότατη φασολάδα, για την οποία όλοι είχαν να δείξουν το θαυμασμό τους, Χορτόπιτα, ψημένα λουκάνικα του τόπου μας, ελιές, φρατζολάκια ψωμί, κρασί από το βαρέλι!

Νωρίς το πρωϊ οι Σκαμνιώτες και Σκαμνιώτισσες εθελοντές και πάλι επί ποδός για το τσάϊ και τα βουτήματα. Τσάϊ του βουνού, όπως αρέσει στους επισκέπτες του τόπου μας. Του «βουνού», συνηθίζεται να ονομάζεται, αλλά εμείς και πολλοί ορειβάτες γνωρίζουμε ότι το καλύτερο τσάϊ το βρίσκουμε στα πλησίον μας Βαρδούσια.

Εθελοντές

Αν στο Δήμο Γοργοποτάμου αξίζει ένα μπράβο για την χορηγία του προς κάλυψη της δαπάνης των τροφοεφοδίων, δεν είναι λιγότερη η ευγνωμοσύνη που οφείλεται στους υπέροχους εθελοντές του Σκαμνού, που δεν περίμεναν την πρόσφατη Ολυμπιάδα για να ανακαλύψουν αυτή την υπέροχη κοινωνική συμπεριφορά, αλλά αυτή εκδηλώνεται εδώ και πολλά χρόνια αφ΄ ότου ξεκίνησε αυτός ο θεσμός, αλλά και παλαιότερα με την ευκαιρία διαφόρων δραστηριοτήτων κοινωνικού χαρακτήρα.

Με το κίνδυνο κάποια ή κάποιον να ξεχάσουμε θα θέλαμε να συγχαρούμε όσους συνέβαλαν στην καθαριότητα των χώρων κατασκήνωσης, τον καθαρισμό των δρόμων του χωριού, στο εσωτερικό χώρο και τον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου. Στην ανάρτηση πανό και σημαιών με μηνύματα πληροφόρησης, χρηστικών οδηγιών και στολισμού. Όλως ιδιαιτέρως στο δυναμικό της μαγειρικής!

Μπράβο λοιπόν στη κα Τασούλα Γκόλφη, την κα Θεοδώρα Μποφίλιου, το κ. Μπάμπη Λυκουρίδη, την κα Στέλλα Ακρίβου, της κα Μαρία Τσεμπερλή, την κα Μαρία Ν. Αποστολοπούλου, την κα Ελένη Στεγίου, το κ. Γιώργο Μιχ. Αστρακά, την κα Γιούλα Γκούμα, τον κ. Θανάση Ακρίβο, τον κ. Αντώνη Μαζωνάκη, τον κ. Πολύκαρπο Αστρακά και φυσικά τους συνήθεις … ύποπτους για την μόνιμη προσφορά και δράση κκ Δημήτρη Ευστράτογλου και Κώστα Γέμελο.

Δεν υπάρχουν λόγια για τα εξαιρετικά παιδιά του ΕΟΣ Λαμίας που αποβραδίς έφτασαν στο φαράγγι να τοποθετήσουν σκάλες στα βαθιά λαγούμια, ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα των όσων κάπως ασυνήθιστων φυσιολατρών. Δεν υστερεί ο κόσμος αυτός στο σεβασμό και τη φροντίδα για το περιβάλλον. Στην οπισθοφυλακή ο κ. Σκίφτης και ο κ. Σ. Γκούμας με πλαστικές σακούλες ανέλαβαν τη περισυλλογή των όποιων σκουπιδιών, ώστε να μην επιβαρυνθεί η καθαρότητα του τοπίου και η κοίτη του φαραγγιού.

Μερικές παρατηρήσεις

Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αξιολογήσουμε το γεγονός ότι εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός επισκεπτών προσήλθε αυτόνομα, χωρίς αναγγελία μέσω των ορειβατικών συλλόγων. Αυτό είχε σαν συνέπεια να πέσουν έξω οι προϋπολογισμοί ως προς τον αριθμό των αναμενόμενων αφίξεων. Μεγάλο μέρος των επισκεπτών, ακόμη και των οργανωμένων μέσω ΕΟΣ, κινήθηκε με ΙΧΕ αυτοκίνητα. Αυτή η διαπίστωση επιτρέπει τη σκέψη ότι το φαράγγι του Ασωπού γίνεται ευρύτερα γνωστό και πολύ αγαπητό, αποκτώντας μία αξιόλογη δυναμική, ωστόσο οι επισκέπτες προτιμούν, και πολύ σωστά, να επιχειρήσουν το πέρασμα οργανωμένα και με τη βοήθεια των έμπειρων ορειβατών στην ορισμένη ετήσια οργανωμένη εκδήλωση.

Μόλις και μετά βίας μπόρεσαν τα εδέσματα να εξαρκέσουν, αφού ακόμη και μετά την 21:00 διαπιστώθηκαν αφίξεις, όπως πχ από την Καλαμάτα και την Αθήνα.

Διδασκόμενοι από την εμπειρία μας που συνεχώς αποκτούμε, μοιραζόμαστε με στελέχη του ΕΟΣ Λαμίας την άποψη ότι σε μερικά σημεία θα πρέπει να δοθεί στο μέλλον μία ιδιαίτερη προσοχή. Να καταστήσουμε σαφές ότι η γιορτή υποδοχής δεν είναι το .. πανηγύρι του χωριού. Αυτό έχει να κάνει με το ρόλο μερικών συγχωριανών και κοντοχωριανών που δεν πρέπει να καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα, ούτε να σπεύδουν στον μπουφέ. Είναι καλοδεχούμενοι μόνον ως εθελοντές. Ο Σύλλογος Σκαμνού οργανώνει και θα πυκνώσει άλλες εκδηλώσεις με πλούσια τροφοεφόδια, όπου οι συγχωριανοί θα παρευρίσκονται, θα συνεορτάζουν και το κόστος θα καλύπτεται από προαιρετικές εισφορές, όπως συνήθως γίνεται. Εδώ, πρόκειται για μία εκδήλωση υποδοχής των ορειβατών και ο χαρακτήρας της οφείλει να ευθυγραμμιστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συγχωριανοί και κοντοχωριανοί έχουμε τον σημαντικό ρόλο του ευπρεπούς οικοδεσπότη, όπως αυτός καθορίζεται από το παράδειγμα των στελεχών του Συλλόγου.

Στην μουσική υπήρξε κενό και λάθος που, δυστυχώς επαναλήφθηκε. Είναι γεγονός ότι στην προηγηθείσα σύσκεψη μεταξύ των συνδιοργανωτών επισημάνθηκε η ανάγκη για ένα μικρόφωνο και μόνον, όπως επισημαίνει η κα Ελένη Ρήγα, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει το εξαίσιο πρόγραμμα απαλής μουσικής με κιθάρες και τραγούδι αυθόρμητο από τους ίδιους τους ορειβάτες, τελικά, όμως, δεν υπήρξε μέριμνα για το σημείο αυτό και μία κασέτα έπαιζε και ξανάπαιζε τους τοπικούς μας πανηγυριώτικους δυνατούς σκοπούς που δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τους ορειβάτες που προτιμούν τη χαλάρωση, τις μπαλάντες, το παρεϊστικο στυλ, την επικοινωνία μεταξύ τους.

Δική μας συνεισφορά εδώ, θα μπορούσε να είναι η πρόσκληση ενός – δύο καλλιτεχνών με κιθάρα, επί παραδείγματι, που απλά θα έδιναν το έναυσμα.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Μητσόπουλος

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
φίλες και φίλοι ορειβάτες,

Σας καλωσορίζουμε στην καθιερωμένη πλέον Πανελλήνια Συνάντηση για τη διάσχιση του φαραγγιού του Ασωπού.

Ο οικισμός Σκαμνός, μία από τις ομορφότερες περιοχές του Δήμου μας, είναι από μέρες έτοιμος να σας υποδεχθεί και οι κάτοικοί του είναι περήφανοι για την τιμή που τους κάνετε.

Λόγω της απερίγραπτης φυσικής ομορφιάς του φαραγγιού και της συστηματικής συμμετοχής όλων σας στην επιχείρηση του περάσματός του, ο Δήμος μας υποστηρίζει την εκδήλωση αυτή και τη θέτει υπό την αιγίδα του.

Σ΄ αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε

• τους Σκαμνιώτες για τη θερμή φιλοξενία τους
• τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου ΔΔ Οίτης στον οποίο ανήκει ο οικισμός Σκαμνού
• τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας και το Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού για τη βοήθειά τους στην όλη οργάνωση της εκδήλωσης
• και βέβαια όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας
Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση, καλή διαμονή και ένα επιτυχημένο πέρασμα του φαραγγιού. Σας περιμένουμε και του χρόνου εσάς και τους φίλους σας!

Η κα Μαρία Τζιβάρα-Τσεμπερλή, Γραμματεύς του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού

Αξιότιμοι κκ Αντιδήμαρχοι,
Αξιότιμοι κκ Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,
αγαπητές φίλες και φίλοι ορειβάτες και φυσιολάτρες!

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Σκαμνό, το μικρό πλην όμορφο χωριό μας, που αποτελεί την πύλη εισόδου του φαραγγιού του Ασωπού.

Ευχαριστούμε θερμά όσους για πολλοστή φορά μας επισκέπτονται μετέχοντας και στη φετινή 9η Πανελλήνια συνάντηση στον τόπο μας. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε όσους για πρώτη φορά προσέρχονται για να γευθούν την μοναδική εμπειρία διέλευσης του φαραγγιού που μόλις τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε από τολμηρούς συντοπίτες μας ορειβάτες.

Η μοναδική ομορφιά και το δέος που καταλαμβάνει όσους δοκιμάζουν το πέρασμα, αποτελούν το δίχως άλλο, βίωμα ανεξίτηλο. Τα έντονα συναισθήματα από το εκπληκτικό τοπίο συνδαυλίζονται και από τη ζωηρή αίσθηση, ότι κινούμαστε σε δυσπρόσιτη περιοχή, ποτισμένη με έντονες ιστορικές μνήμες και κορυφαία γεγονότα που σφράγισαν τη ροή των πραγμάτων όχι μόνον της πατρίδος μας, αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης και δεν είναι υπερβολή να πούμε και της παγκόσμιας πορείας.

Ασφαλώς, πορευόμενοι μέσα σ΄ αυτόν τον ανυπέρβλητο ναό της φύσης θα φέρετε στο νου σας ότι αυτή η διαδρομή κατά το δεύτερο –ευκολότερο, ας πούμε- ήμισυ, ταυτίζεται με την Ανωπαία οδό, το μονοπάτι του Εφιάλτη που οδήγησε το 480 π.Χ. τους Πέρσες επιδρομείς στα νώτα του Λεωνίδα, στις πλησίον μας Θερμοπύλες.

Θα αναλογισθείτε, ότι σ΄ αυτό εδώ το διάσελο επακολούθησαν συγκρούσεις με ξεχωριστές τις μάχες κατά την περίοδο της εθνικής μας παλιγγενεσίας με το Διάκο, τον Ανδρούτσο, τον Πανουργιά και τον Δυοβουνιώτη, ήρωα του δικού μας Δήμου Γοργοποτάμου.

Το ίδιο και στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στάθηκε ο τόπος αυτός, που τόσο πολύ ποτίστηκε με αίμα ηρώων, βασικό κέντρο επιχειρήσεων της Εθνικής μας Αντίστασης. Θα δείτε από κοντά τη γέφυρα της Παπαδιάς, τον Ασωπό, το Γοργοπόταμο, που έδωσε το όνομά του στον καποδιστριακό μας Δήμο, του οποίου ο Σκαμνός αποτελεί, υπερήφανο συστατικό μέλος.

Σεις, όμως,

αγαπητές φίλες και φίλοι ορειβάτες και φυσιολάτρες, αποτελείτε ένα ξεχωριστό τμήμα της κοινωνίας μας με ευαισθησία για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτός είναι ο λόγος που σας τιμούμε ιδιαίτερα. Μαζί σας θέλουμε να στοιχιθούμε με τις όποιες εμπειρίες και αισθήματα κι΄εμείς με τη σειρά μας κομίζουμε, για να επηρεάσουμε την ευρύτερη κοινωνία μας και την παγκόσμια κοινότητα που δείχνει να παραπαίει μέσα σε βαρβαρότητα και απανθρωπιά, προς μία καλύτερη κατεύθυνση.

Με αυτές τις σκέψεις, ως οικοδεσπότες, σας καλούμε να δοκιμάσουμε το κρασί και τα εδέσματά μας που σύμφωνα με τη Ρουμελιώτικη παράδοσή μας, δεν μπορεί παρά να αποτελούν απλή προσφορά χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Είμαστε ευτυχείς τόσο εμείς, όσο και οι συνδιοργανωτές μας του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας, που στην πρωτοβουλία μας αυτή βρήκαμε πρόθυμους συμπαραστάτες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση που με γενναιότητα επιχορηγούν αυτή την εκδήλωση.

Ένα μεγάλο μπράβο και εγκάρδιες ευχαριστίες, λοιπόν, στο Δήμαρχο Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτη Σπαθούλα και το Νομάρχη Φθιώτιδος κ. Θανάση Χειμάρα.

Στους υπέροχους εθελοντές του Σκαμνιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου και του ορειβατικού Λαμίας, με την τεράστια και πολύπλευρη προσφορά τους σε χρόνο, φιλότιμη εργασία και οικονομική ενίσχυση, οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Καλή διαμονή, λοιπόν, ευχάριστη την αποψινή βραδιά και ακόμη καλύτερο το πέρασμα, αύριο, του Ασωπού με τα πλέον ένθερμα αισθήματά μας φιλίας και εκτίμησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *