Ζώνη ειδικής διατήρησης: Οίτη – Σκαμνός- Ασωπός – Κουμαρίτσι

FtS78

SPA GR2440007
EE Οδηγία 79/409
Ν. 2637/1998 άρθρο 57 όπου προσδιορίζεται η φιλοσοφία προστασίας της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας μέσω των καταφυγίων άγριας ζωής

Με ανάμεικτα συναισθήματα οφείλουμε μέσα από τις στήλες της ΦτΣ να πληροφορήσουμε τους φίλους αναγνώστες μας για σοβαρά γεγονότα, εξελίξεις και εγκληματικές επιθέσεις σχετιζόμενες με το περιβάλλον της περιοχής μας που μπήκε στο στόχαστρο μερικών «ειδικών» και «αρμοδίων» που σπούδασαν και τάχθηκαν από την πολιτεία να μεριμνούν γι΄ αυτό και να το προστατεύουν. Τι κρίμα όμως! Σε κάποια στιγμή διερωτάται ο συνετός συντοπίτης μας, στην περιοχή μιας ειδικής προστασίας, εκτάσεως 30.000 στρεμμάτων, που περικλείεται μεταξύ Οίτης – Σκαμνού – Ασωπού – Κουμαριτσίου:

-Ποιος, τελικά, θα μας σώσει, από τους προστάτες;

Επαίσχυντοι δημόσιοι λειτουργοί δρώντες πολύ κοντά μας, μόλις στην πόλη της Λαμίας και κατά πάσα πιθανότητα, συντοπίτες δασολόγοι κλπ, ευθυγραμμίστηκαν με τις επιθυμίες μερικών ανεύθυνων που ασχολούνται με το βάρβαρο χόμπυ του κυνηγίου και έφθασαν στο σημείο, παραβαίνοντας βασικές υποχρεώσεις των, την ειδική των –υποτίθεται- μόρφωση και δεοντολογία, να λάβουν απόφαση με την οποία καταργείται το ανωτέρω γνωστό καταφύγιο άγριας ζωής και η ζώνη ειδικής προστασίας, που τη σεβάστηκε η Ελληνική Πολιτεία με Νόμους και κορυφαίες Διοικητικές Αποφάσεις, ενώ το ίδιο έπραξε και η υπέρτερη αρχή της ΕΕ.

Επειδή, όμως στην περιοχή μας δεν κατοικούν κάφροι, αλλά και άνθρωποι σκεπτόμενοι, με στοιχειώδη ευαισθησία για το περιβάλλον, διεγέρθηκαν μέσα από τους οργανωμένους πολιτιστικούς Συλλόγους που για πρώτη φορά στα χρονικά της περιοχής μας, συσπειρώθηκαν με πρωτοφανή αποφασιστικότητα, βλέποντας ότι με το υπόψη ανοσιούργημα ξεσηκώθηκαν ακόμη και οι … πέτρες.

Σκληρή η αναμέτρηση των στοιχείων της ευπρέπειας, του πολιτισμού και των ήπιων τόνων με τους μανιασμένους οπλοφόρους που εννοούν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από την άγρια πανίδα του τόπου μας, που αυτή τη φορά ήταν πλήρως συνταγμένοι και ενισχυμένοι με μοιραίους, θρασείς και επίορκους λειτουργούς, που συσκέφθηκαν και αποφάσισαν, μάλλον παρασκηνιακά, προωθώντας μάλιστα το σχετικό απαράδεκτο κείμενό τους προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου δηλ. θα συντελείτο η τελική ληξιαρχική πράξη καταστροφής της ειδικής ζώνης προστασίας του συγκεκριμένου φυσικού περιβάλλοντος.

Χάρις σ΄ αυτή την εκπληκτική συσπείρωση των υγιών δυνάμεων της περιοχής το φοβερό έγκλημα αποφεύχθηκε, στο .. παρά πέντε! Στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, όπου και η ευθύνη – αρμοδιότητα κεντρικής εποπτείας σε ζητήματα δασών και άγριας πανίδας, σταμάτησαν το έγκλημα και επέστρεψαν προς ακύρωση το έγγραφο της ντροπής στους συντάκτες του στη Λαμία.

Επί ματαίω στελέχη των πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας επεχείρησαν να διαμαρτυρηθούν στους «αρμόδιους» λειτουργούς της Λαμίας. Στο σκεπτικό τους ήταν αταλάντευτοι και απολύτως σίγουροι:

-Οι κυνηγοί εισβάλλοντας στη ζώνη ειδικής προστασίας Οίτης – Σκαμνού- Ασωπού – Κουμαριτσίου θα φρόντιζαν για τα άγρια ζώα και πτηνά!!

Τους παραδίδουμε στην κρίση των συμπολιτών μας καθώς αποφάσισαν να βάλουν το λύκο να … φυλάξει τα πρόβατα! Σα, δεν ντρέπονται λιγάκι!

Ένα μπράβο στους Προέδρους και τα στελέχη των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής που πέρα από το κοκορέτσι και το τσάμικο, προχώρησαν και στάθηκαν αυτή τη φορά και στην στοιχειώδη προστασία του περιβάλλοντος που δέχθηκε επίθεση αγριανθρώπων. Γνωρίζουμε προσωπικά τους περισσότερους εξ αυτών ή έχουμε πληροφορίες για την προσωπικότητά τους. Πρόκειται περί της αφρόκρεμας ανθρώπινου δυναμικού της τοπικής μας κοινωνίας. Δεν χρειάζονται πολλές θεωρίες για να αξιολογήσει κανείς και να βαθμολογήσει το ποιόν των ανθρώπων που στελεχώνουν τους πολιτιστικούς Συλλόγους. Αρκεί ένα και μόνον στοιχείο: Στους συλλογικούς αυτούς φορείς κοινωνικής ευαισθησίας και εθελοντικής προσφοράς, εντάσσεται κανείς προαιρετικά γνωρίζοντας ότι θα εργασθεί, θα δαπανήσει εξ ιδίων, θα προφέρει με ανιδιοτέλεια, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Αλλά, μήπως αυτό δεν αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο ψυχικού μεγαλείου, που τόσο μας χρειάζεται στις μέρες μας; Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτή η διασυλλογική συνεργασία να μην τελειώσει εδώ, αλλά να σημάνει το ξεκίνημα για μία παραπέρα σφυρηλάτηση των σχέσεων, ώστε να προωθηθεί, όπου κρίνεται χρήσιμο, δραστικότερα κάθε πρωτοβουλία που προάγει τους ανθρώπους και τον πολιτισμό μας, προστατεύει, αναδεικνύει και ομορφαίνει το περιβάλλον και εκλογικεύει τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στον τόπο μας.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε, λοιπόν,
• τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, τον αγαπητό κ. Δημήτρη Ευστράτογλου
• τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Οίτης, τον αγαπητό Στρατηγό Μιχάλη Γρούσπα
• τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθεροχωρίου, τον αγαπητό κ. Θανάση Κοσμά
• τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπράλλου, τον αγαπητό κ. Δημήτρη Βουλογκίτσα
• τον πρόεδρο του Μορφωτικού και εκπολιτιστικού συλλόγου Παύλιανης, αξιότιμο κ. Αθανάσιο Ντελή
• την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δυο Βουνών, αξιότιμη κα Δήμητρα Χριστοδουλιά
• τον πρόεδρο του Επιμορφωτικού Συλλόγου Δελφινιωτών, αξιότιμο κ. Γεώργιο Φούρλα
• τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριτσιωτών, αξιότιμο κ. Σπύρο Λατσούδα

Τους αγαπητούς Σκαμνιώτες συγχωριανούς που στη μεγάλη τους πλειονότητα νοιάζονται για τον τόπο μας, τα δάση και την πανίδα, παρακαλούμε να εντείνουν την προσπάθειά τους για την διαφύλαξη και προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Είναι μεν σημαντική η επισήμανση ότι εντοπίσαμε λαθροϋλοτόμους με αλυσοπρίονα που αποψιλώνουν ό,τι τμήμα δάσους μας απέμεινε, φορτηγά που απομακρύνονται κατάφορτα με καυσόξυλα, τετρακινητήρια Jeep εγκληματιών – κυνηγών που κινούνται στην απαγορευμένη ζώνη, προς τη Γέφυρα Παπαδιάς κλπ, αλλά χρειάζεται άμεση δραστηριοποίηση. Το βασικό: Να σημειώσουμε αμέσως τον αριθμό κυκλοφορίας του ύποπτου αυτοκινήτου και το επόμενο, ένα τηλέφωνο στην Αστυνομία, την άμεση επέμβαση. Να καταλάβουν οι θρασείς εγκληματίες που καταστρέφουν το φυσικό μας περιβάλλον ότι δεν μπαίνουν σε ξέφραγο αμπέλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *