Πρόστιμο άξιο κάθε επαίνου!

FtS73

Από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου ακούγεται ο Διοικητής Τροχαίας Αθηνών. Εξηγεί στον δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) θα επιβάλλεται εφ εξής πρόστιμο 78 Ευρώ σε κάθε οδηγό που πετάει σκουπίδια από αυτοκίνητό του.

Ένα μεγάλο μπράβο και θερμά συγχαρητήρια στον αξιωματικό με την ελπίδα και προϋπόθεση ότι η εξαγγελία αυτή δεν θα μείνει ένας κενός λόγος, ένα ακόμη μέτρο που θα ατονίσει σε λίγο. Δεν θα μείνει μία εξαγγελία ενόψει της πρεμούρας της Ολυμπιάδας και μόνον. Σαν αφορμή και ερέθισμα για την ευαισθητοποίηση, ας το δεχθούμε, όσο κι αν αυτό δεν μας τιμά.

Αποτελεί στ΄ αλήθεια εθνική ντροπή αυτή η αίσχιστη συνήθεια των νεοελλήνων να πετούν χωρίς ντροπή, χωρίς ίχνος συστολής κάθε είδους σκουπίδι από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους! Άδεια πακέτα τσιγάρων, χαρτιά από διάφορα είδη συσκευασίας τροφίμων και γλυκισμάτων, πλαστικά μπουκάλια νερού και ό,τι βάλει ο νους του ανθρώπου. Η ανευθυνότητα μερικών φθάνει και στο σημείο προχωρημένης εγκληματικότητας, να πετούν από το αυτοκίνητό τους αναμμένα τσιγάρα δίπλα σε ξερά χόρτα ή άλλα εύφλεκτα φυτά. Εικόνα τριτοκοσμικής χώρας δίνουν δρόμοι εθνικού και επαρχιακού δικτύου, ενώ δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση δρόμοι πολλών αστικών και ημιαστικών περιοχών της χώρας.

Στα λεωφορεία και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς στη δεκαετία του πενήντα, ενθυμούμαστε οι παλαιότεροι εξ ημών χαρακτηριστικές πινακίδες με τη φράση «απαγορεύεται το πτύειν». Μπορούμε με ικανοποίηση να πούμε ότι αυτό το φοβερό ελάττωμα το καταπολεμήσαμε μέσα σε διάστημα 50 ετών.

-Πόσες δεκαετίες να χρειαζόμαστε άραγε ώστε να μάθουμε να μην πετούμε σκουπίδια εδώ κι εκεί;

Είναι εκπληκτικό, αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνον σε νεοέλληνες ενός κάπως χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Προ καιρού οδηγώντας το αυτοκίνητό μου στην κεντρική οδό Πειραιώς πρόσεξα ένα πανάκριβο προπορευόμενο αυτοκίνητο τύπου Porsche, απ΄ το παράθυρο του οποίο ο οδηγός πέταξε μέσα στη μέση της κεντρικής λεωφόρου ένα άδειο πακέτο τσιγάρα. Έντονη μου φάνηκε η αντίθεση. Λίγο παρακάτω και μετά από 1-2 τετράγωνα εκτοξεύθηκε από τον ίδιο οδηγό το περιτύλιγμα μιας σοκολάτας. Και πάλι καταμεσής στην οδό Πειραιώς! Στο παρακάτω φανάρι βρέθηκαν δίπλα στο πολυτελές αυτοκίνητο και με την άκρη του ματιού πρόσεξα τον οδηγό που ήταν φορτωμένος με μία χοντρή χρυσή αλυσίδα στο λαιμό και άλλη μία, επίσης χοντρή και βαρύτιμη αλυσίδα στο χέρι. Επιβεβαιώθηκε η οικονομική άνεση που προβαλλόταν όχι μόνον την ώρα που ο συνέλληνας ήταν εποχούμενος, αλλά, ως φαίνεται, και όταν είναι πεζός.

Η απορία ωστόσο μου μένει. Δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς τη ψυχολογία αυτού του είδους του ανθρώπου. Αυτή η συμπεριφορά, μου εξήγησε ένας καλός φίλος, του προσδίδει ένα κάποιο αίσθημα αρχοντιάς και ανωτερότητας, μιας και κάποιοι άλλοι, «υποδεέστεροι», θα κληθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια που μαζικά αυτός πετάει από δω κι από κει. Συνέκρινε μάλιστα αυτό τον τύπο συμπατριώτου μας με κάποιους Άραβες που συνηθίζουν να αποπατούν στη μέση του δρόμου, μιας και οι κελεμπίες τους παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Ήμαρτον Κύριε!

-Να υποθέσουμε ότι πρόκειται για τα παράσιτα της κοινωνίας, τους νονούς της νύχτας, τους λαθρεμπόρους, τους εμπόρους λευκής σαρκός και όλα αυτά τα σκύβαλα του κοινωνικού περιθωρίου που ωστόσο διακινούν μαύρα και μεγάλα χρηματικά ποσά;

Έστω. Αυτόν τον καταλαβαίνουμε και τον απομυθοποιούμε. Και θα συμβουλεύαμε τους φίλους αστυνομικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μαζί τους, γιατί με την πρώτη παρατήρηση, δεν αποκλείεται να δεχθούν επίθεση και να αποκαλύψουν κάποια πολύ μεγαλύτερη εγκληματικότητα.

-Όλους αυτούς, όμως, που μαζικά ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους, άνδρες και γυναίκες, που βάναυσα προσβάλουν τον τόπο και τον πολιτισμό μας, που τους ταξινομούμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *