Πρόσω νηφάλια και σταθερά!

FtS73

υπό του Προέδρου του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου
του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνιωτών
κ. Δημητρίου Ευστράτογλου

Αγαπητές φίλες και φίλοι συγχωριανοί!

Μέσα από τις στήλες της ΦτΣ που έχει εδώ και πολλά χρόνια καταξιωθεί σαν το καλύτερο μέσο επικοινωνίας των Σκαμνιωτών και όχι μόνον, θα ήθελα ευθύς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Συλλόγου μας ανήμερα το απόγευμα και με την ευλογία της Παναγίας, να σφίξω νοερά το χέρι σε κάθε μία και καθένα από σας με αγάπη και εκτίμηση.

Να ευχαριστήσω εν πρώτοις για την τιμή που περιποιήθηκε τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στα λοιπά μέλη του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου που δικαιολογημένα απολαμβάνουν της ευρύτερης εκτίμησης στη μικρή μας κοινωνία.

Οι πρόωρες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά την παραίτηση του κ. Κώστα Γέμελου και την συνακόλουθη παραίτηση και των λοιπών μελών του περασμένου Διοικητικού Συμβουλίου, έφεραν το Σύλλογό μας μπροστά σε μία από τις δραματικότερες ίσως κρίσεις που αντιμετώπισε στην μακρόχρονη παρουσία του και δράση που υπερβαίνει την εικοσιπενταετία.

Η κρίση που απείλησε σοβαρά το Σύλλογό μας προσδιορίζεται και περιγράφεται από το γεγονός και μόνον ότι ο μοναδικός, και αδιαμφισβήτητα, πρώτος και καλύτερος, με την μέγιστη προσφορά στο χωριό μας, φίλος κ. Κώστα Γέμελος, για λόγους που εκείνος έκρινε και αξιολόγησε κι εμείς με τη σειρά μας βρήκαμε πέρα για πέρα πειστικούς και σοβαρούς, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθειά του από τη θέση του Προέδρου στο Σύλλογό μας. Οδυνηρή επίσης και η απόφαση του πρώην Γενικού μας Γραμματέα κ. Ευθύμιου Δ. Τζιβάρα, να πράξει το ίδιο.

Δεν θα πούμε τίποτα το καινούργιο αν υπογραμμίσουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού αποτέλεσε το κανάλι, την κοίτη μέσα από την οποία με μπροστάρη τον αείμνηστο Γιάννη Ζαλαώρα και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες του χωριού μας, ήδη από το 1977, άρχισε ένα πολύπλευρο έργο που κυριολεκτικά άλλαξε την εικόνα του χωριού μας. Η αλλαγή είναι προφανής στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, στη μέριμνα για την αισθητική και το περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη επικοινωνία. Να αγγίξουμε τις καρδιές των ανθρώπων και να καλλιεργήσουμε συνθήκες αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης, φιλαλληλίας και αλληλεγγύης με αμοιβαίο σεβασμό και ευπρέπεια στις συναναστροφές μας.

Μπορεί, ασφαλώς, να επισημανθούν, πολλά που εκκρεμούν ακόμη να γίνουν –και ουδείς το αμφισβητεί αυτό-, αλλά καλούμαστε εδώ να αναλογισθούμε ποια θα ήταν η εικόνα και οι συνθήκες διαβίωσης στο χωριό χωρίς το Σύλλογό μας. Αυτό το έχουν καταλάβει ακόμη και οι πέτρες! Οι πέτρες που μπήκαν στη ζωή μας για να συμβάλλουν στις κτιριοδομικές κατασκευές που βρίσκονται σε συνεχή έξαρση.

Αυτή η ανησυχία και ο προβληματισμός, μας ώθησε μαζί με τους λοιπούς συγχωριανούς μας που μετέχουν στη Διοίκηση του Συλλόγου να πάρουμε τη σκυτάλη από πολύ ισχυρούς δρομείς και να συνεχίσουμε με τη δική μας ταπεινή προσπάθεια. Σ΄ αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε να καλέσουμε όλους τους συγχωριανούς χωρίς καμία εξαίρεση να λάβουν μέρος. Κάθε Σκαμνιώτης, όπου Γης, εκεί που οι συνθήκες της ζωής τον ώθησαν να ζήσει και να δραστηριοποιηθεί, αλλά διατηρεί αγάπη για τις ρίζες του ή τις ρίζες των γονιών και των προγόνων του, είναι καλοδεχούμενος να συμβάλλει και να συμπράξει με τον τρόπο του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για όσους διαμένουν στο Σκαμνό ή διατηρούν σπίτι – ακίνητη περιουσία.

Όλως ιδιαιτέρως θα θέλαμε να απευθυνθούμε στη νεολαία του Σκαμνού και να ζητήσουμε τη συστράτευσή της στην προσπάθειά μας. Μέσα σε πλαίσια αγάπης και ομόνοιας να συμπράξουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο. Να βελτιώσουν τις όποιες ατέλειες καταλείπουν οι μεγαλύτεροι και να δώσουν μία ώθηση για ακόμη καλύτερη ποιότητα σχέσεων και συναναστροφής.

Ταυτόχρονα διευκρινίζουμε ότι η συμμετοχή στον Πολιτιστικό Σύλλογο δεν είναι υποχρεωτική. Η υποχρεωτική ένταξη στο Σύλλογο ούτε επιτρεπτή, αλλά ούτε και επιθυμητή είναι. Μόνον με τη θέλησή του γίνεται κανείς μέλος του Συλλόγου στον οποίον, και μέσω του οποίου, καλείται κατά το μέτρο της διάθεσης και των δυνάμεών του να προσφέρει στον οικισμό και την τοπική κοινωνία. Και μόνον να προσφέρει! Υλική ανταπόδοση δεν προβλέπεται, εκτός από την ανθρώπινη ψυχική ευεξία, όπως αυτή εννοείται από τη Χριστιανική μας Διδασκαλία και το σύστημα αξιών που δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και που ήδη μεγάλα τμήματα της υφηλίου, σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, αναζητούν και αναψηλαφούν.

Μία σειρά από δραστηριότητες που δοκιμάστηκαν στην πράξη θα αποτελέσουν τη βάση της δικής μας δραστηριότητας, ενώ μία σειρά από άλλες ενέργειες συζητήθηκαν ήδη στο πρώτο μας Διοικητικό Συμβούλιο και θα εκδηλωθούν σταδιακά.

Εμπρός λοιπόν!

Σκαμνός, 20.08.2003

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *