Σκαμνός – Ασωπός 2003

FtS73

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο 2ήμερο 13-14.09.2003 η καθιερωμένη πλέον ετήσια συγκέντρωση ορειβατών και φυσιολατρών από ολόκληρη τη χώρα στο Σκαμνό, όπου κατασκήνωσαν και διανυκτέρευσαν και την επομένη διέσχισαν το φαράγγι του Ασωπού.

Και αυτή τη φορά ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, αφού από τις 18:00 μέχρι την 21:30 έβρεχε, δηλ. στην κρίσιμη ώρα άφιξης, κατασκήνωσης και συγκέντρωσης των ορειβατών στο χώρο του Σχολείου – Εκκλησίας, όπου και γίνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις υποδοχής και φιλοξενίας από τους συνδιοργανωτές, δηλ. τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού, το Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας και τον Δήμο Γοργοποτάμου.

Βουλευτές του Νομού, οι κκ Βαθειάς και Αλαμπάνος παρέστησαν στην εκδήλωση, μαζί με πλήθος άλλων εκπροσώπων των τοπικών αρχών και ΜΜΕ. Το Δήμο Γοργοποτάμου εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι κκ Μητσόπουλος και Σγάγιας, ο δημοτικός Σύμβουλος, συντοπίτης μας εξ Οίτης Στρατηγός εν αποστρατεία κ. Μιχάλης Γρούσπας, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δημοτικού διαμερίσματος Σκαμνού – Οίτης κ. Οδυσσέας Κοτσιμπός και πολλοί άλλοι. Από τον χώρο των ορειβατών μπορέσαμε να πιστοποιήσουμε την παρουσία ορειβατών από την Καλαμάτα, την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, την Ιτέα, τη Λειβαδιά, την Αγχίαλο, το Βόλο, την Ηλιούπολη Αθήνας (Φυσιολατρικός όμιλος «ο Υμηττός»), τις Αχαρνές («Κορφές») και πολλούς άλλους τόπους προέλευσης. Από την ακριτική Λέσβο μπορέσαμε να χαιρετήσουμε τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευριπίδη Λουκή. Ομοίως στην εκδήλωση χαιρετήσαμε και την κα Άννα Βάσιλα, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων. Φυσικά σε πλήρη απαρτία ήταν η ηγεσία, υπό τον πρόεδρο κ. Γιώργο Τσώρο, και όλα τα μέλη του Ορειβατικού Λαμίας που μαζί με τους Σκαμνιώτες ξεκίνησαν το εγχείρημα αυτό εδώ και οκτώ χρόνια και έκτοτε συνεργάζονται στενά με αδιάπτωτο ενδιαφέρον για την ολοένα και περισσότερη ενδυνάμωση, εμπλουτισμό και παραπέρα αναβάθμιση της εκδήλωσης – θεσμού.

Το σταμάτημα της βροχής περί τις 21:30 επέτρεψε να εξελιχθεί ένα πολύ καλό γλέντι με καθολική συμμετοχή, ενώ τα εδέσματα που πάντα προσφέρονται δωρεάν, φασολάδα, λουκάνικα, χορτόπιτα, τσίπουρο, κρασί βαρελίσιο από το Σκαμνό (από το κελάρι του κ. Κώστα Ε/Μ Τζιβάρα), υπήρξαν σε αφθονία προς πλήρη ικανοποίηση των επισκεπτών. Αρκετές μέρες πριν, αλλά και με ιδιαίτερη ένταση εργάσθηκαν τα στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού για την προετοιμασία, οργάνωση και άψογη πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Εδώ προσμετράται η καθαριότητα σε ολόκληρο τον οικισμό, μέχρι και τον μεγάλο κόμβο της εθνικής οδού όπου δυστυχώς αντιμετωπίζεται σοβαρό πρόβλημα σκουπιδιών, από το πλήθος των σταθμευόντων στο χώρο αυτό αυτοκινήτων, αλλά και ιδιαίτερα στους χώρους κατασκήνωσης, στις εγκαταστάσεις στο χώρο της εκδήλωσης. Η φροντίδα για το φωτισμό, ηλεκτρολογικά, μικροφωνικά δίκτυα, τραπέζια, καθίσματα σε αρκετές εκατοντάδες. Η προετοιμασία των τροφοεφοδίων, το υπαίθριο επί τόπου ψήσιμο κλπ κλπ.

Η βελτίωση του καιρού, ανήμερα την Κυριακή οπότε και πραγματοποιήθηκε η διάσχιση του φαραγγιού του Ασωπού, συνεπικουρούμενη από την μεγάλη προβολή του γεγονότος από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέβαλε στην ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση ορειβατών από όλη την ευρύτερη περιοχή Φθιώτιδας και Φωκίδας με πλήθος ΙΧΕ αυτοκινήτων.

Μία πλήρης καταγραφή των ονομάτων και μία εξαντλητική απαρίθμηση των πρωτεργατών θα περιείχε τον κίνδυνο κάποιον να παραλείψουμε και να τον αδικήσουμε, θα ήταν όμως σοβαρή αβλεψία να μην πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε μερικούς βασικούς συντελεστές – αρωγούς και πρώτα και κύρια στην πλήρη εμπλοκή των οικογενειών Δημητρίου Ευστράτογλου, Δημητρίου Στεργίου, Κώστα Γέμελου, Θανάση Ακρίβου, Γιώργου Στεφ. Τζιβάρα, Ευθυμίου Δ. Τζιβάρα, Κωνσταντίνου Γκούμα και Μπάμπη Λυκουρίδη. Η εργασία τους και η προσφορά τους για την επιτυχία της μεγάλης εκδήλωσης ήταν αποφασιστική και συγκινητική. Δεν πήγε πίσω και η Τασούλα Γκόλφη, η οποία, μάλιστα, μαζί και με άλλες αξιέπαινες οικογένειες (Κούλας Γέμελου, Μαρίας Αποστολοπούλου, Στέλλας Ακρίβου, Ελένης Στεργίου κλπ) φιλοξένησαν επισκέπτες ορειβάτες στα σπίτια τους δείχνοντας ένα πολύ καλό παράδειγμα κοινωνικής αγωγής.

Στους επισκέπτες ορειβάτες απευθύνθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών στην ομιλία τους για το καλωσόρισμα με πρώτον τον εκπρόσωπο του Σκαμνού οικοδεσπότη κ. Δημήτρη Ευστράτογλου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του οικισμού, για να ακολουθήσει ο κ. Γιώργος Τσώρος, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Λαμίας και ο Αντιδήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Μητσόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Βαθειάς που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την θετική εξέλίξη της ορειβατικής και φυσιολατρικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας ότι ο τόπος μας ανέδειξε τους Τσεβελέκα και Κώστα Αποστολόπουλο, διακεκριμένους ορειβάτες σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πρόεδροι των ορειβατικών Συλλόγων αντήλλαξαν δώρα με τους διοργανωτές και έδωσαν σύντομα μηνύματα και φιλοφρονήσεις. Ο κ. Γεώργιος Τσώρος έδωσε ειδικές οδηγίες, όπως γίνεται πάντοτε, για το πέρασμα του φαραγγιού σε όλους τους ορειβάτες.

Στις κατ ιδίαν συνομιλίες οι ορειβάτες αποκαλύπτουν τα αισθήματά των φιλίας και εκτίμησης προς τους Σκαμνιώτες που τους υποδέχονται με πνεύμα φιλοξενίας και σημαντικής εθελοντικής προσφοράς και ενθουσιάζονται από την απόφαση των οικογενειών Θανάση Τσαντήλα και Αντώνη Μαζωνάκη, παλαιών φίλων του Σκαμνού και Ασωπού, που επέλεξαν και αποφάσισαν να χτίσουν δύο πανέμορφα σπίτια στο Σκαμνό, να γίνουν συγχωριανοί μας στολίζοντας τη μικρή μας κοινωνία.

Οι οικοδεσπότες

Με όμορφα λόγια ο κ. Δημήτρης Ευστράτογλου στη σύντομη ομιλία του καλοχαιρέτησε εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, τους ορειβάτες, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

Εκ μέρους του μικρού αυτού οικισμού, του Σκαμνού, και του Πολιτιστικού του Συλλόγου, σας απευθύνουμε ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα στην 8η ετήσια συγκέντρωσή μας, σ΄ αυτόν εδώ το χώρο όπου συγκροτείται η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση για να ακολουθήσει την επομένη η πορεία διάσχισης του Φαραγγιού του Ασωπού.

Έγινε κιόλας θεσμός αυτή εδώ η εκδήλωση που βρήκε ιδιαίτερεη απήχηση σε πολλούς φίλους της φύσης και της ψυχοσωματικής άσκησης, μέσα από τη διάσχιση του μοναδικού αυτού φαραγγιού, του ναού της φύσης, που όπως όσοι από μας το βιώσαμε, ομολογούμε ότι σε κάμποσες στιγμές νοιώθεις με δέος το μεγαλείο και την ομορφιά που απλόχερα σκόρπισε ο Μεγάλος Δημιουργός σ΄ αυτό το άγριο ανάγλυφο – τοπίο. Νοιώθεις διαβαίνοντας την Ανωπαία οδό, που για ένα τμήμα της ταυτίζεται με την κοίτη του φαραγγιού, τη συγκίνηση, καθώς αναπολείς, ότι σ΄ αυτόν εδώ το γεωγραφικό χώρο, σ΄ αυτό το πέρασμα της Γης της Φθείας και του Αχιλλέα, κατέγραψε η Ιστορία συγκλονιστικές σελίδες που αν και ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων, συγκινούν ακόμη και σήμερα ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το μονοπάτι του Εφιάλτη, του Λεωνίδα στα 480 π.Χ. με τους τριακόσιους ήρωες που δεν προσήλκυσε το ενδιαφέρον απλά και μόνον του Ηρόδοτου, αλλά αποτελεί καίριο κεφάλαιο ανάλυσης και μελέτης ακόμη και στις μέρες μας, ενώ τροφοδοτεί με ερεθίσματα κορυφαίους παραγωγούς σινεμά σε παγκόσμια κλίμακα. Να πάρουν έστω μία μικρή γεύση από την προσήλωση στο καθήκον, σε ανεξίτηλες αρχές και ιδέες.

Για νά΄ ρθουμε στο Διάκο, το Δυσσέα Ανδρούτσο, το Δυοβουνιώτη, που συντοπίτη μας που αντίκρυ στις πλαγιές της Οίτης βλέπουμε από δω τη γενέτειρά του, το ομώνυμο χωριό.

Και η συνέχεια στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με την Εθνική μας Αντίσταση, που πάλι εδώ, στα όρια του Δήμου μας, οι ενωμένες ανταρτικές ομάδες πραγματοποίησαν την κορυφαία πράξη αντίστασης κατά του κατακτητή, με την ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

είναι για μας μεγάλη ευχαρίστηση να σας υποδεχόμαστε στο χωριό μας και θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους συνδιοργανωτές,

• τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας με τον οποίο πρωτοξεκινήσαμε πριν από 8 χρόνια αυτό το εγχείρημα,

αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση που αγκάλιασε και αποφασιστικά υποστηρίζει αυτή την υπετοπική εκδήλωση,

• το δικό μας Δήμο Γοργοποτάμου

• την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων με επικεφαλής το Δήμαρχο Λαμιέων και τη Νομαρχία Φθιώτιδος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στα στελέχη και μέλη του πολιτιστικού μας Συλλόγου Σκαμνού, που εργάζονται εντατικά, πριν, κατά και μετά την εκδήλωση που αναδεικνύεται σε ένα έργο σύνθετο με αρκετές ανάγκες προετοιμασίας και υποστήριξης. Και όλα αυτά με πνεύμα υποδειγματικής εθελοντικής προσφοράς και κόστος που καλύπτεται εξ ιδίων μιας και πολλοί από αυτούς, έρχονται από άλλες περιοχές στο χωριό τους για αρκετές ημέρες με μοναδικό στόχο να ανταποκριθούν στα κελεύσματα του Ξένιου Δία, για μία φιλοξενία άξια των ρουμελιώτικων παραδόσεων.

Είμαστε τέλος ευτυχείς που είσαστε για μία ακόμη φορά μαζί μας και σας ευχαριστούμε γι΄ αυτό. Μας συγκινεί η αγάπη σας και η ποιότητα των αισθημάτων σας για τη φύση, το περιβάλλον, τον τόπο μας και σας ευχόμαστε καλή διαμονή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *