Αντάμωμα μετά από σαράντα χρόνια!

FtS72

Σαράντα χρόνια μετά από την αποφοίτηση από το Α Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας στις 17.05.2003 συναντώνται οι παλαιοί συμμαθητές!

Ανάμικτα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς. Άλλοι να επιμένουν πόσοι ίδιοι έμειναν οι συμμαθητές τους στη φυσιογνωμία και τον ψυχισμό και άλλοι να υποστηρίζουν το αντίθετο. Ενδιαφέρουσα άσκηση – πείραμα για ειδικούς.

Από τα δύο τμήματα του τότε εξαταξίου Γυμνασίου, το κλασσικό και το πρακτικό, με κάποιες στατιστικές τακτοποιήσεις για όσους στην πορεία ήρθαν ή μετεγράφησαν σε άλλα Γυμνάσια της χώρας ανάλογα με τις οικογενειακές ανάγκες του καθ΄ ενός, αριθμήθηκαν 68 συμμαθητές. Εντυπωσιακή η ανταπόκριση στο κάλεσμα μιας και παρέστησαν στην εκδήλωση 52 συμμαθητές, αρκετοί εξ αυτών με τις συζύγους των. Δώδεκα συμμαθητές δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και –δυστυχώς- έξι δεν βρίσκονται πια μαζί μας. Μεγάλη η συγκίνηση και το σοκ από την αναφορά των ονομάτων από τον Καστελλιώτη υπέροχο φίλο και επιστήμονα, τον οδοντίατρο Δημήτρη Βέλλιο, που μαζί με το Γιάννη Κρανιώτη (Λαμία) και τον δραστήριο Κώστα Παγμαντίδη (Αθήνα) μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν το όμορφο αυτό εγχείρημα.

Ο Σκαμνός είχε τη δική του αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους συγχωριανούς, Κώστα Γέμελο και Γιώργο Αποστολόπουλο, ενώ ενισχύθηκε η παρέα τους και από τους ιδιαίτερα καλούς φίλους του Σκαμνού, όπως ο Λαμιώτης Φαρμακοποιός Γιάννης Κρανιώτης και ο Δασολόγος Παναγιώτης Αλεξίου που έλκει την καταγωγή του από το Σκλήθρο, όπου βρίσκονται και οι ρίζες των Αποστολοπουλαίων.

Στην «αλληλογνωριμία» μπορούσε να καταγράψει κανείς έναν ικανοποιητικό απολογισμό «προόδου», καθώς διέκρινε έναν μεγάλο αριθμό από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, μηχανικούς, δασολόγους, γεωπόνους κλπ, αλλά το πλέον σημαντικό, ήταν η ανθρώπινη έκφανση, η θετική προδιάθεση και η στάση ζωής, όσο μπορούσε, βέβαια, να την αξιολογήσει και να διακρίνει κανείς στη διάρκεια της βραδιάς.

Μερικοί από τους συμμαθητές έγιναν επώνυμοι στην τοπική κοινωνία, όπως ο Θανάσης Χειμάρας, ο Νομάρχης Φθιώτιδας, αλλά και ο Χρήστος Ράπτης, ο Αντινομάρχης. Δεν έλειψαν και οι μασκώτ καθώς στη γιορτή παρέστησαν και δύο συμμαθήτριες που συμμετείχαν στο πρακτικό τμήμα του «Αρρένων» μιας και τότε δεν διέθετε το Γυμνάσιο θηλέων, αντίστοιχο τμήμα. Μιλάμε για τις εντυπωσιακά όμορφες και πάντοτε γλυκιές κοπέλες –λες και δεν πέρασε ο χρόνος από πάνω τους- την Αλίκη –Μαρία Πιπιλίγκα και την Μαρία Κατσαδήμα.

Περίπου το ήμισυ των συμμαθητών (31 τον αριθμό) ζει και δραστηριοποιείται στη Λαμία, όπως προκύπτει από το σχετικό κατάλογο που είχε την ευγενική καλοσύνη να μας στείλει ο Γιατρός Δημήτρης Βέλλιος. Από τους υπόλοιπους το πλείστον ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα (24 τον αριθμό), δύο στη Θεσσαλονίκη, δύο στο Βόλο, ενώ μεμονωμένοι ευρίσκονται σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας, άλλοι μεν στις κοντινές περιοχές Φθιώτιδας (Καστέλια, Άγιο Κωνσταντίνο) αλλά και στη Χαλκίδα, Πάτρα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη, Κερατέα Αττικής, ενώ ένας ακόμη καλός φίλος, ο Βασίλης Τσιγαρίδας, από τις Μεξιάτες ζει τον περισσότερο χρόνο του στην Γαλλόφωνη πλευρά της Ελβετίας, όπου παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια.

Η όλη εκδήλωση έλαβε χώρα στον προσεγμένο χώρο, Piano Bar – Restaurant του επίσης συμμαθητού μας Θύμιου Τζοβανάκη, επί της οδού Κύπρου στην Λαμία. Στους καλούς φίλους που πρωτοστάτησαν και έλαβαν όλο το βάρος διοργάνωσης γι΄ αυτή την όμορφη και πέρα για πέρα ανθρώπινη εκδήλωση, τον Κώστα Παγμαντίδη, από την Αθήνα, το Φαρμακοποιό Γιάννη Κρανιώτη, από τη Λαμία και το Γιατρό Δημήτρη Βέλλιο, από τα Καστέλλια, έχουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστείες, την προσωπική μας υποχρέωση και την πλήρη ευαρέσκειά μας και τους απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση να μας επισκεφθούν στο Σκαμνό σε μία από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, όπως επί παραδείγματι η πανελλήνια συγκέντρωση ορειβατών, η γιορτή υποδοχής και το πέρασμα του μοναδικού φαραγγιού του Ασωπού. Οφείλουμε, χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε, οποιονδήποτε άλλον από την οικογένεια αυτή, ότι και οι τρεις τους διατηρούν ένα σπάνιο ήθος, διάθεση προσφοράς και φιλαλληλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *