FtS70 – Αλληλογραφία

Τηλεφωνικά μηνύματα αναγνωστών της ΦτΣ

Αρκετά μηνύματα δεχόμαστε από το τηλέφωνο από καλούς φίλους, αναγνώστες της ΦτΣ που δεν κρύβουν τη χαρά τους για τη συνέχιση της προσπάθειας, την επανέκδοση. Πολλοί θέλοντας να ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια, μας ρωτούν πως μπορούν να μας ενισχύσουν οικονομικά.

Εκφράζουμε και από αυτή εδώ τη θέση τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας για τα ευμενή σχόλια και την καλοπροαίρετη διάθεση υποστήριξής μας. Ταυτόχρονα θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΦτΣ δεν είναι ένα έντυπο που αποβλέπει σε οικονομικά οφέλη και για το λόγο αυτό δεν είναι απαραίτητη η οικονομική συνδρομή. Η ΦτΣ είναι όργανο επικοινωνίας του Πολιτιστικού μας Συλλόγου και υπηρετεί τους κοινωνικούς και μη κερδοσκοπικούς σκοπούς του. Η μέχρι τώρα τακτική μας να μην ενοχλούμε φορτικά τους συγχωριανούς και φίλους για συνδρομές και παρόμοια, όπως συνηθίζουν άλλοι συλλογικοί φορείς, όχι μόνον δεν μας έβλαψε, αλλά μας ωφέλησε. Αυτό ίσως είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αλλά έτσι είναι. Ενδεχομένως ο Σύλλογός μας να υπήρξε και λίγο τυχερός. Μικρό το χωριό μας, όχι ιδιαίτερα εύποροι οι συγχωριανοί, αλλ΄ εν τούτοις ευτυχήσαμε να έχουμε πολύ σημαντική υποστήριξη από ανθρώπους ιδιαίτερης ποιότητας που δεν κλίνουν τα μάτια και τ΄ αυτιά τους στο μεστό και πολύπλευρο έργο του Συλλόγου. Έτσι, όπως αυτό είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς η εικόνα του χωριού, με την πραγματοποίηση έργων πολλών εκατομμυρίων που δύσκολα να μπορούσαν να φαντασθούν, ακόμη και μεγάλοι οικισμοί.

Συνδρομή στο Σύλλογο ή στη ΦτΣ δεν είναι μόνον η οικονομική στήριξη, αλλά επίσης και η αγάπη και η φροντίδα του κάθε συγχωριανού να μοιραστεί με τα λοιπά στελέχη που δημοκρατικά εκλέχθηκαν στη Διοίκηση, τις έννοιες και τους γόνιμους προβληματισμούς για κάθε τι που προάγει την εικόνα του χωριού και των συγχωριανών. Την εικόνα που δίνουμε σαν οικισμός με τις σωστές παρεμβάσεις μας στο περιβάλλον, την καθαριότητα, την παραδεγμένη αισθητική των σπιτιών και λοιπών ανθρωπογενών επεμβάσεων, αλλά πολύ περισσότερο την εικόνα που δίνουμε σαν άνθρωποι, σαν κοινωνικά όντα με αίσθηση ευθύνης.

Ο αγαπητός κ. Γεώργιος Μιχ. Αστρακάς, [Δεληγιάννη 9, Λαμία ΤΚ 35100, τηλ. 22310-43 516] είναι ο Ταμίας του Συλλόγου και για κάθε είσπραξη εκδίδει απόδειξη, ακόμη και αν εισπράττει το ποσό με επιταγή.

Το έντυπό μας στέλνεται δωρεάν σε όλους τους συγχωριανούς, οπουδήποτε και αν κατοικούν. Σαφώς στους μόνιμους κατοίκους του Σκαμνού, αλλά και σ΄ αυτούς που ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Λαμία, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Δεν παραλείπουμε και αυτούς που ζουν στο εξωτερικό σε διάφορε χώρες, όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία, που, οφείλουμε να ομολογήσουμε, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το χωριό και τους ανθρώπους του. Ο αριθμός των παραληπτών της ΦτΣ εγγίζει τους 400. Κατά καιρούς γίνεται εκκαθάριση του αρχείου και δεν αποφεύγονται τα λάθη, ν΄ απαλείψουμε ενεργά μέλη από παρανόηση. Αυτό δεν γίνεται σκόπιμα, αλλά από ανθρώπινο λάθος. Ο γάμος μιας Σκαμνιώτισσας εμπλουτίζει το χωριό με ένα καινούργιο όνομα που μπορεί να μην το έχουμε αφομοιώσει καλά. Έχουμε ενδείξεις ότι αρκετούς Σκαμνιώτες δεν μπορέσαμε να τους περιλάβουμε, παρά την προσπάθειά μας. Σε κάμποσες περιπτώσεις έχουμε αλλαγή διεύθυνσης και είναι επόμενο να διακόπτεται η αποστολή της ΦτΣ, αν δεν πληροφορηθούμε τη νέα διεύθυνση. Ζητούμε φιλικά τη βοήθεια των συγχωριανών να μας αναγγείλουν όσους ενδεχομένως και παρά τη θέλησή μας δεν έχουμε περιλάβει στον κατάλογό μας.

Στα πλαίσια περιστολής εξ άλλου των δαπανών εκτύπωσης και αποστολής, προχωρούμε κατά καιρούς σε εκκαθάριση του αρχείου και απαλείφουμε ονόματα που εκτιμούμε ότι δεν είναι ενεργά μέλη του Συλλόγου, δεν ενδιαφέρονται και δεν κομίζουν κάτι θετικό στην προσπάθειά μας. Αυτό είναι αναγκαίο να γίνεται για την εκλογίκευση του κόστους και δεν αναφέρεται σε παραλήπτες «επί τιμή». Για τη συμμετοχή των συγχωριανών στις επίσημες διαδικασίες του συλλόγου χρειάζεται σύμφωνα με το καταστατικό μία μεγαλύτερη προσοχή. Πρέπει να είναι κανείς «ταμειακώς εν τάξει», άλλως δεν είναι πρέπον να λάβει μέρος στις διαδικασίες. Είναι θέμα ευπρέπειας, αλλά και σαφούς διάταξης του καταστατικού. Δεν γνωρίζουμε το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για να αποκτήσει κανείς ή να διατηρήσει την ιδιότητα του μέλους. Αυτό ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ανατρέχοντας, ωστόσο, στην εποχή των δραχμών, ενθυμούμαστε ότι αυτό το ποσό ήταν περί τις 5.000 δραχμές, οπότε σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτό αντιστοιχεί στα 15 Ευρώ περίπου το χρόνο, ως ελάχιστη συνδρομή.

Συμβουλεύουμε φιλικά τους αγαπητούς συγχωριανούς, που έχουν ήδη μία σημαντική συνεισφορά στο σύλλογο, να μην παραλείπουν να ενεργοποιούν και τα παιδιά τους, προετοιμάζοντάς τα για την υπεύθυνη στάση στην κοινωνία του αύριο. Όλως ιδιαιτέρως αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά που προσεγγίζουν τα 18 τους χρόνια που καθίστανται υπεύθυνοι πολίτες με δικαίωμα ψήφου ακόμη και σε εθνικές εκλογές. Η εξοικείωση με δημοκρατικές διαδικασίες στο μικρό μας περιβάλλον του χωριού, η συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, αποτελεί ένα πρώτο βήμα σφυρηλάτησης της προσωπικότητας και προετοιμασίας για εμπλοκή τους σε μεγαλύτερα φόρα πάνω σε σωστές βάσεις για την ευρύτερη κοινωνία και την μόνιμη σταδιοδρομία με την πολυποίκιλη συνθετότητα και τις δυσκολίες. Ο Σύλλογος Σκαμνού έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και προχωρημένο επίπεδο δράσης και παράθεσης ποικίλων απόψεων για τη ζωή και τον άνθρωπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *