FtS72 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Καλλονές στο Σκαμνό

FtS72

Αδικήθηκαν τα καλλιστεία μιας και οι δύο πανέμορφες νύφες του Γιώργου και της Αννούλας Μιχ. Αστρακά, προτίμησαν άλλους δρόμους για τη ζωή τους. Τυχερός ο Σκαμνός και τα εξαιρετικά παιδιά, νέοι επιστήμονες επαγγελματίες, ο Δικηγόρος Μιχάλης Αστρακάς και ο μικρότερος αδελφός του, ο Πολιτικός Μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Στέλιος Αστρακάς, που και οι δύο προχώρησαν σε αρραβώνα με τις δύο καλλονές που η ομορφιά τους συναγωνίζεται την άριστη προσωπικότητά τους, σπάνιο θα λέγαμε στοιχείο για νέες κοπέλλες της εποχής μας.

Αδαμαντία Δολοπούλου, είναι το όνομα της αρραβωνιαστικιάς του Μιχάλη που έλκει την καταγωγή της από τα Τρίκκαλα και είναι επίσης Δικηγόρος στο στάδιο της άσκησης με σπουδές, όπως και ο Μιχάλης, στη Νομική επιστήμη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κλάδος της παιδείας κέρδισε την Λίτσα (Ευαγγελία Καψάλα) την μνηστή του Στέλιου που κατάγεται από τη Λαμία και αναδείχθηκε παιδαγωγός με καλές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Λίτσα ήδη υπηρετεί στα Οινόφυτα.

Συγχαίρουμε από καρδιάς αυτά τα υπέροχα παιδιά που δίκαια απολαμβάνουν της μεγάλης εκτίμησης και αγάπης της Σκαμνιώτικης κοινωνίας και τους ευχόμαστε κάθε καλό στη ζωή τους.

Στον Άγιο Λουκά

Στον λόφο του Αγίου Λουκά, το σύμβολο της πόλης της Λαμίας και στον υπαίθριο χώρο του ναϊσκου, του προστάτη της Φθιωτικής πρωτεύουσας τελέσθηκαν (17.05.2003) οι γάμοι του Μάνου Γέμελου και της εκλεκτής της καρδιάς του της Μαίρης. Πλήθος κόσμου παρευρέθη στην γαμήλια τελετή και, όπως ήταν φυσικό, έντονη ήταν η παρουσία του Σκαμνιώτικου στοιχείου. Πανευτυχείς γονείς εκατέρωθεν του ζεύγους άστραφταν από χαρά, αλλά, τη μεγαλύτερη ανθρώπινη συγκίνηση, είδαμε στο πρόσωπο του Μανώλη Γέμελου, αυτού του υπέροχου ανθρώπου, του παππού, που όπου βρίσκεται σκορπάει γύρω του χαρά και καλοσύνη. Πολλοί νέοι, όπως είναι φυσικό από το προσωπικό φιλικό περιβάλλον των παιδιών έδωσαν τον τόνο στην όμορφη εκδήλωση, ενώ δεν έλλειπαν και πλήθος προσωπικοτήτων από την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της πόλης. Με το φόβο να παρεξηγηθούμε μιας και δεν έχουμε στενή επαφή με την πόλη, διακρίναμε τον Υπουργό Λάμπρο Παπαδήμα, το Βουλευτή Δημήτρη Αλαμπάνο, πλήθος στελεχών των τοπικών αρχών. Χαιρετίσαμε την κυρία και τον κ. Παύλο Σαρρηδημητρόγλου τ. Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, τον Δασάρχη Τάκη Αλεξίου.

Και από τη θέση αυτή εκφράζουμε τις πλέον εγκάρδιες ευχές μας στους νεόνυμφους για υγεία, προκοπή, χαρά και ευτυχία.

Βαφτίσθηκε ένα νέο Σκαμνιωτόπουλο

Γιώργος είναι το όνομα που δόθηκε στο αγοράκι του Θανάση και της Χριστίνας Τσαντήλα. Το μυστήριο της βάφτισης τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Δαμάστας στις 28.06.2003, ώρα 12:00 και στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου Σκαμνού, κάτω από τα έλατα ακολούθησε γιορτή στην οποία έλαβαν μέρος 150 έως 200 καλεσμένοι της οικογένειας.

Ευχόμαστε ο Μεγαλοδύναμος να προστατέψει και να βοηθήσει αυτό το αγγελούδι να βρει ένα καλό δρόμο στη ζωή του, να αναδειχθεί σε χρήσιμο άνθρωπο στην κοινωνία και να ευτυχίσει μαζί με τους γονείς του. Στο Σκαμνό και στο υπό ανέγερση όμορφο σπίτι της οικογένειας να βιώσει όμορφες στιγμές.

Άξιος νονός είναι ο νεαρός Παναγιώτης Κιτσάκης και ο φίλος, επίσης νέος συγχωριανός κ. Αντώνης Μαζωνάκης.

Με ευχαρίστηση μας αποχαιρέτησαν οι καλεσμένοι συναποκομίζοντας τις πλέον θετικές εντυπώσεις, τόσο από την Ιερά Μονή Δαμάστας, όσο και από το χωριό και το χώρο όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση. Άνθρωποι ανώτερου κοινωνικού επιπέδου οι επισκέπτες, από το επαγγελματικό, συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον του ζεύγους Τσαντήλα, εκφράστηκαν κολακευτικά για το όλο βίωμά τους μιας και οι περισσότεροι εξ αυτών για πρώτη φορά επισκέφθηκαν το Σκαμνό και είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με πολλούς Σκαμνιώτες, να γιορτάσουν και να χορέψουν κάτω από τους ήχους τέλειας μουσικής που εξασφάλησε επαγγελματίας DJ. Η ομάδα του catering ήταν άψογη και κατάφερε κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα εύκολες. να εξασφαλήσει ένα καλό service που θα μπορούσε να ανταποκρίνεται σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Κιόσκι

Απαραίτητη κρίνεται από τα στελέχη του Συλλόγου η ριζική αντικατάσταση – επισκευή στο κιόσκι που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο μεταξύ σχολείου και εκκλησίας. Μερικοί ξύλινοι κορμοί έχουν φθαρεί από το χρόνο και η όλη κατασκευή κατέστη ετοιμόρροπη με κίνδυνο να καταρρεύσει. Με ενέργειες του Συλλόγου καθαιρέθηκε η κατασκευή και με σχετική άδεια του Δημάρχου ξεκίνησε η ανακατασκευή.

Σε μερικούς συγχωριανούς, ωστόσο, προκάλεσε ενόχληση η ακατάπαυστη προσφορά του Συλλόγου στο χωριό και θέλησαν να ματαιώσουν την αναγκαία αυτή πρωτοβουλία, που, αν μη τι άλλο, αποσκοπεί στην αποτροπή κάποιου ενδεχόμενου ατυχήματος. Επαίσχηντη η ενέργειά τους να παροτρύνουν τον ιερέα του χωριού σε απαράδεκτες ενέργειες κι εκείνος έσπευσε και άρχισε να καταστρέφει τα νέα ξύλινα υποστηλώματα. Συγχωριανοί που αντελήφθησαν το γεγονός έσπευσαν επί τόπου όπου προκλήθηκε παρουσία αστυνομικών οργάνων έντονη αντιπαράθεση.

Μπροστά στην θλιβερή αυτή κατάσταση στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου επέλεξαν το δρόμο της νηφαλιότητας και απέφυγαν παραπέρα περιπλοκές που δεν ταιριάζουν στον κοινωνικό και πολιτιστικό του ρόλο και μάλιστα με εμπλεκόμενο τον ιερέα του χωριού. Σοβαρό ρόλο διαδραμάτισε εδώ η ευπρεπής στάση του δίδυμου αδελφού του ιερέα Ευθύμιου Τζιβάρα, ήδη αιρετού τοπικού συμβούλου στο τοπικό διαμέρισμα, η όλως ιδιαιτέρως αγαπητή πρεσβυτέρα που μοχθεί με σπάνια ευπρέπεια και σύνεση να μεγαλώσει τα παιδιά της, αλλά και η ειλικρινής μεταμέλεια του ιερωμένου που χωρίς αμφιβολία έπεσε θύμα κακών συμβούλων οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση τον εμποδίζουν να διαδραματίσει τον ρόλο που του αρμόζει.

Η Ταβέρνα

Σε εντατικές προετοιμασίες έχει αποδυθεί ο καλός φίλος συγχωριανός Κώστας Γκούμας για το ταβερνάκι που τόσο πολύ αγάπησαν οι Σκαμνιώτες, αλλά και πολλοί άλλοι φίλοι από τα περίχωρα, μέχρι και τη Λαμία που πάντα αποζητούν μια βόλτα μέχρι το Σκαμνό να περάσουν λίγες ευχάριστες ώρες ξεγνοιασιάς με νόστιμους μεζέδες στον ανεπανάληπτης ομορφιάς χώρο με τα έλατα.

Ωστόσο πληροφορούμαστε ότι οι γραφειοκρατίες του Δήμου έχουν σκληρύνει πολύ και δυσχεραίνουν το εγχείρημα. Ο Δήμος εμφανίζεται αυστηρά προσηλωμένος στα διάφορα χαρτιά της πυροσβεστικής και τα παρόμοια, προκαλούν καθυστέρηση και αμηχανία στους Σκαμνιώτες, που βλέπουν να προχωράει το καλοκαίρι χωρίς την ταβερνούλα τους.

Μερικοί συγχωριανοί δεν παραλείπουν να συγκρίνουν τη σχολαστικότητα με το χαρτί του ηλεκτρολόγου, την κάτοψη του μηχανικού, το πιστοποιητικό της πυροσβεστικής και όλη αυτή τη γραφειοκρατεία με την εκπληκτική ευκολία με την οποία επιχειρείται η παραχώρηση της πλατείας του χωριού στο κυλικείο της επιτροπής. Δεν αργούν ως εκ τούτου να διακρίνουν πότε καταπίνεται η κάμηλος και πότε διϋλίζεται το κουνούπι.

Του Αγίου Κωνσταντίνου

Μεγάλη ημέρα για το Σκαμνό καθώς γιορτάζει ο καθεδρικός ναός και οι εορτάζοντες, η Ελένη και ο Κωνσταντίνος δεν λείπουν σχεδόν από καμία οικογένεια.

Τρεις μέρες μετά, στις 24.05.2003, το Σάββατο τελέσθηκε στο Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, το Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, από τον πανοσιολογιότατο πατέρα Ιγνάτιο θεία λειτουργία και έλαβαν την ευλογία του αρκετοί από τους εορτάζοντες Σκαμνιώτες. Αρκετός κόσμος μπόρεσε να γευθεί την μοναδική αυτή εμπειρία σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης. Μοναδική η απόλαυση της βυζαντινής μουσικής από τον πατέρα Ιγνάτιο και τον Οσιολογιότατο Πατέρα Δαμασκηνό στο ψαλτήρι. Η αρτοκλασία, η προσευχή, η δέηση.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε για μία ακόμη φορά το κήρυγμα του Ηγούμενου Πατρός Ιγνατίου που με λόγια σαφή και μεστά νοήματος εξήγησε σε μυημένους, αλλά και αδαείς, όπως ο υπογραφόμενος, καίριες σκέψεις με αναφορά στο «εν τούτω νίκα». Την αναγραφή πάνω στη σημαία με το σταυρό και την παραπομπή στη θυσία, την προσφορά και την αγάπη.

Ως συνήθως οι επισκέπτες από τις μακρυνότερες περιοχές (αυτή τη φορά ήρθαν και από την Αθήνα μερικοί), αλλά και κάμποσοι Σκαμνιώτες παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε ο εορτάζων κ. Κώστας Τζιβάρας με μοναδικές νοστιμιές γάστρας και το δικό του ασύγκριτο βαρελίσιο κρασί. Πολύς ο κόσμος και οι ιερωμένοι Πατέρες πήραν τη θέση τους κάπου σε ένα από τα μεσαία τραπέζια.

Μοναδική εμπειρία, εξομολογείται ο κ. Δημήτρης Ευστράτογλου, με αφορμή την συζήτηση στο τραπέζι με τον Πατέρα Δαμασκηνό, το νέο αυτό πολυσπουδαγμένο Ιερομόναχο, σε κλίμα και ύφος οικείο, μιας και όλοι μας τον θεωρούμε πολύ δικό μας άνθρωπο, ακόμη – ακόμη και φιλικό, θα λέγαμε, με σπουδαίες σκέψεις μέσα από απλά λόγια. Την εκκλησία, την έννοιά της, την εξέλιξή της, τις εκδοχές που οδηγούν σε «θεσμό» και ίσως –ίσως στη συνέχεια σε «εξουσία», για να τοποθετηθεί καταλήγοντας με σαφήνεια, λέγοντας αυτό που ο ίδιος ενσαρκώνει, τη «διακονία», που αποτελεί το μέγα ζητούμενο.

Με τέτοιες όμορφες συζητήσεις με τους Άγιους Πατέρες το γεύμα ολοκληρώνεται και κλείνει με ένα Ύμνο που ψάλλουν όλοι οι πιστοί με χαρά και συγκίνηση:

«.. Αναστάσεως ημέρα, και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξόμεθα. Είπωμεν αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς. Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει, και ούτω βοήσωμεν. Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος».

Νέοι οικιστές

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά, όταν σχεδόν σε κάθε φύλλο της διμηνιαίας έκδοσής μας έχουμε να αναγγείλουμε την έλευση στην μικρή κοινωνία του χωριού μας κάποιον ή κάποιους νέους οικιστές. Ένα ακόμη νέο σπίτι ξεκινάει πάνω στο λόφο, στην περίοπτη θέση πίσω από τον Άγιο Αθανάσιο. Μία εξαιρετική οικογένεια, θα ενταχθεί γρήγορα στις τάξεις του χωριού μας. Άνθρωποι επιστήμονες, κοινωνικά ευυπόληπτοι και καταξιωμένοι, μα και ιδιαίτερα ευπροσήγοροι, φίλοι της οικογένειας Γέμελου. Μιλάμε για την οικογένεια της κας Μαρίας Παρανίκα (ανώτερο διοικητικό στέλεχος της Cosmote) και του κ. Ζιχάντ Νασσάρ, Ιατρού που έλκει την καταγωγή του από τον Λίβανο, Χριστιανού Ορθόδοξου, που σπούδασε στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το ζεύγος έχει δύο χαριτωμένα αγόρια σχολικής ηλικίας.

Οι ευχάριστες αυτές εξελίξεις δικαιώνουν τις εκτιμήσεις μας, ότι ο όμορφος οικισμός του Σκαμνού και οι ευγενικοί και φιλόξενοι Σκαμνιώτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνιστούν ισχυρό πόλο έλξης για νέους οικιστές που αλλάζουν επί τα βελτίω την ανθρωπογεωγραφία του χωριού.

Οικογένεια Αντώνη Μαζωνάκη

Η Έφη, η εκπαιδευτικός, σύζυγος του Αντώνη Μαζωνάκη, έφερε στο κόσμο μία δεύτερη χαριτωμένη κόρη εδώ και δύο μήνες. Το πανέμορφο αγγελούδι βάλθηκε να παραβγεί σε ομορφιά στην μεγαλύτερη αδελφή της και δεν βλέπει την ώρα που θα ολοκληρωθεί το υπό ανέγερση σπίτι της οικογένειας στην νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της παιδικής χαράς, όπου αξεπέραστοι τεχνίτες της πέτρας επεξεργάζονται αυτό το δύσκολο υλικό και αποδίδουν έργο απίστευτης τελειότητας.

Εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχές μας στη φιλική μας οικογένεια.

Ωστόσο τελευταία μάθαμε ότι ο Αντώνης έχασε τον πατέρα του, μόλις πρόσφατα, πάσχοντα από την καταραμένη νόσο. Εκφράζουμε τη συμπόνοια μας στο φίλο Αντώνη.

Θωμάς Ακρίβος

Το δίκτυο πληροφόρησης της ΦτΣ μπόρεσε να εξακριβώσει, κάτι που είχε ήδη κυκλοφορήσει ανεπίσημα στο χωριό, ότι ο αγαπητός μας Θωμάς επισημοποίησε το δεσμό του με την όμορφη Ελένη (Μπουγαδάκη) και προφταίνουμε ενώ η ΦτΣ ευρίσκεται στο πιεστήριο, να δώσουμε την είδηση του αρραβώνα των δύο αυτών υπέροχων παιδιών.

Ο Θωμάς, ο πρωτότοκος γιος της Στέλλας Ντάου και του Θανάση Ακρίβου, διακρίνεται για τη σύνεση και την σεμνότητά του και μπορούμε να πούμε ότι πήρε το δρόμο του με μία καλή επαγγελματική δραστηριότητα στον όμιλο της Volkswagen (Pasaropoulos), όπου η υπευθυνότητά του έχει εκτιμηθεί, γι αυτό και του ανατέθηκε προχωρημένη ευθύνη στη διαχείριση των ανταλλακτικών.

Η Ελένη, η όμορφη νύφη που έλκει την καταγωγή της από την Νέα Υόρκη, γόνος προκομμένης απόδημης ελληνικής οικογένειας, πήρα την απόφασή της να …μεταναστεύσει στην Ελλάδα για χάρη του Θωμά και όχι μόνον αυτό, αλλά με το πρακτικό μυαλό των Αμερικανών της δράσης, εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου φοιτά με ιδιαίτερη επιτυχία στον κλάδο των Ναυτιλιακών.

Τα συγχαρητήριά μας στα παιδιά και οι ευχές μας για την ώρα την καλή!

Αξιέπαινοι συγχωριανοί

Ότι κι αν μας πληγώνει επουλώνεται με μερικές συμπεριφορές συγχωριανών που μας κάνουν υπερήφανους, που μπορούμε να λέμε ότι ανήκουν στην Σκαμνιώτικη οικογένεια. Η Χαρίκλεια μαζί με το Γιάννη Τζανακάκη φρόντισαν τον περίβολο της Τρανής Βρύσης και καθάρισαν με σχολαστικότητα τη στέρνα με το νερό απομακρύνοντας βρύα και άλλα ρυπογόνα αντικείμενα που μειώνουν την αισθητική του χώρου.

Ο αγαπητός μας Αλμπάν εξελίχθηκε με πολύ μόχθο σε άριστο τεχνίτη της πέτρας, όπως και ο Ηλίας. Είναι περιζήτητος και εργάζεται σκληρά και αδιάκοπα. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να φροντίζει συστηματικά τα φυτά των παρτεριών στον κεντρικό δρόμο του χωριού, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες που χρειάζεται τακτικό πότισμα. Το δίπλωμα Δημάρχου – Συλλόγου που έλαβε μαζί με άλλους αξιέπαινους Σκαμνιώτες στην εκστρατεία καθαριότητας πέρυσι, δεν είχε πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά φαίνεται ότι αυτό το νέο παιδί εξελίσσεται σε έναν υπεύθυνο και υπέροχο συγχωριανό και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *