Δρυάς: Ο Όμιλος Οικολόγων Φθιώτιδος για το Σκαμνό

FtS65

Αποτελεί τιμή, καμάρι και παρηγοριά για την ευρύτερη περιοχή Φθιώτιδος η ύπαρξη και η αποτελεσματική δράση του ομίλου φίλων του Δάσους [Καραϊσκάκη 101, ΤΚ 351 00 Λαμία, Τηλ. & Φαξ 02310 53350, E-Mail: forestgr@otenet;gr] που εξ όσων γνωρίζουμε απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης και οι θέσεις του έχουν μεγάλη βαρύτητα. Ο όμιλος των οικολόγων εκδίδει σε δίμηνη βάση την Εφημερίδα ΔΡΥΑΣ με ιδιαίτερα σημαντικό περιεχόμενο.

Με τίτλο «Σκαμνός, ένα καταφύγιο ψυχής» στο φύλλο Νο 46 Αύγουστος 2001, σελ. 4 η αρθρογράφος κα Ρούλα Φαλάρα-Κρανιώτη που μας τίμησε με την παρουσία και φιλία της σε μερικές επισκέψεις της στο Σκαμνό κάνει εγκωμιαστικά σχόλια για το χωριό και τους ανθρώπους του, ενώ το όμορφο κείμενο διανθίζεται με δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

lithostroto-goupato

Να μερικά σημεία του άρθρου:

… Οι πρώτες πινακίδες, μικρές ζωγραφιές πάνω σε ξύλο, προϊδεάζουν τον επισκέπτη για το όμορφο και νοικοκυρεμένο χωριό που πρόκειται να αντικρίσει. Ένα χωριό που έφθινε ξεχασμένο, όπως τόσα άλλα στην ορεινή Ελλάδα, ένα χωριό όμως που έτυχε κάποια στιγμή να πέσει σε «καλά χέρια».

Παλιοί (εκ καταγωγής) και νέοι φίλοι αποφάσισαν να του ξαναδώσουν ζωή. Έχτισαν καινούργια σπίτια, κατά το πλείστον εναρμονισμένα με το περιβάλλον, ή ανακαίνισαν τα παλιά, για τις ευεργετικές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και των διακοπών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος που δημιουργήθηκε από ανθρώπους με μεράκι και καλαισθησία -με πρωτεργάτη το δραστήριο και εμπνευσμένο πρόεδρό του κ. Κώστα Γέμελο- έκανε το χωριό ένα μικρό παράδεισο. Μικρές γωνιές με βρυσούλες, καθιστικά με πέτρινα καλοδουλεμένα πεζούλια, χτιστές ζαρντινιέρες με πολύχρωμα λουλούδια, άλλαξαν την όψη του χωριού. Η χτισμένη πέτρα ξαναμπήκε στην καθημερινή χρήση, να ξαποστάσει ο κουρασμένος, να συναντηθούν οι χωριανοί και να γλυκάνει η ματιά και η ψυχή μας. Αξιοσημείωτο έργο η αναπαλαίωση του εγκαταλελειμμένου δημοτικού σχολείου, στολίδι τώρα του χωριού, που λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο και φιλοξενεί συχνά πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Σημαντική επίσης προσφορά η έκδοση της Εφημερίδας «Η Φωνή Των Σκαμνιωτών», με την πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη της, χάρη στον εκδότη και διευθυντή κ. ΓΑ και τους άλλους παράγοντες σύνταξης και εκτύπωσης. Και βέβαια οι εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο, έδωσαν στο χωριό ένα νέο περιεχόμενο. Κορυφαίο γεγονός το πέρασμα του Φαραγγιού του Ασωπού, κάθε Σεπτέμβρη, που έγινε πλέον πανελλήνιος θεσμός, με την πολύτιμη συνδρομή και του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας. Αποβραδίς συγκεντρώνονται και φιλοξενούνται στο χωριό φυσιολάτρες και ορειβάτες απ΄ όλη την Ελλάδα. Στη γραφική πλατεία του χωριού, όπου λειτουργεί και ταβερνάκι, γίνεται παραδοσιακό γλέντι και την επόμενη μέρα διασχίζουν το πανέμορφο φαράγγι, εμπειρία ξεχωριστή και αλησμόνητη.

Μια εκδρομή στο Σκαμνό, που είναι τόσο κοντά μας (20΄από τη Λαμία), αλλά και τόσο μακριά απ΄ τα βιώματα στην πόλη, θα μας αποζημιώνει κάθε φορά με το παραπάνω. Εκτός απ΄ την οικιστική καλαισθησία του, διαθέτει πολλά μονοπάτια για πεζοπορία, μέσα σε μια πλούσια και πολυποίκιλη βλάστηση ή σε ήρεμα ξέφωτα, και προσφέρει μια υπέροχη θέα προς τους κυματιστούς όγκους των γύρω βουνών.

Χάρμα οφθαλμών κι αγαλλίαση ψυχής τούτη η μικρή γωνιά του κόσμου!….

***
Η κα Ρούλα Φαλάρα-Κρανιώτη, καθηγήτρια της Φιλολογίας, που δεν προδίδει, μέσα από το κείμενό της, μόνον το ειδικό της ταλέντο και χάρισμα χειρισμού της πέννας, αλλά και έναν όμορφο ψυχισμό, είναι η σύζυγος του Φαρμακοποιού Λαμίας κ. Γιάννη Κρανιώτη για το ήθος, τη επιστημονική κατάρτιση και την έμφυτη ευγένεια και ανθρώπινη καλοσύνη, έχουν να λένε όλοι οι Σκαμνιώτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *