FtS64 – Αλληλογραφία

Ιωάννης Μακρής: Πνευματικό Κέντρο Σταυρού

Δίνει ιδιαίτερη ανθρώπινη χαρά η διαπίστωση ότι συντοπίτες με παρόμοιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα επικοινωνούν με έναν θαυμάσιο τρόπο, μέσα από τις περιοδικές εκδόσεις. Ο κ. Ιωάννης Μακρής είναι ο υπεύθυνος σύνταξης της ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου περιοδικής έκδοσης υπό τον τίτλο «Σταυρο-δρόμι» του πνευματικού κέντρου Σταυρού Λαμίας (Κύπρου 89, 351 00 Λαμία, τηλ. 0231-32 709), που πρόσφατα πραγματοποίησε και ένα σπουδαίο συνέδριο με ιστορικό θεματολόγιο στην Λαμία. Μιλάει με καλά λόγια για την ΦτΣ και εκφράζεται επίσης κολακευτικά για κείμενο του κ. Νίκου Τσίτσα υπό τον τίτλο «για όλα φταίνε οι …γύφτοι!» που προ καιρού αναδημοσιεύσαμε σε απόσπασμα από την εγκυρότατη εφημερίδα του Μπράλου.

Θεωρώντας ότι προσφέρουμε θετικές υπηρεσίες στους δύο πολιτιστικούς Συλλόγους σημειώνουμε και την διεύθυνση της μπραλιώτικης έκδοσης: Εφημερίδα «Μπράλος», Εκδότης – Διευθυντής: Νικόλαος Τσίτσας, Ανεμώνης 9 και Αγρινίου, 145 69 Άνοιξη Αττικής, τηλ.: 01-8140621.

Καθηγητής Αθανάσιος Φούρλας

Αγαπητέ μου Γιώργο,
έλαβα το 63ο Φύλλο της ΦτΣ και σ΄ ευχαριστώ θερμά για την αποστολή του. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί βλέπω να συνεχίζεται η κατά πάντα αξιέπαινη και αξιομίμητη αυτή προσπάθεια του Συλλόγου σας.

Εσωκλείστως σου στέλνω ένα κείμενο που έγραψα λίγο πριν την αναχώρισή μου από την Ν.Υ. για την πατρίδα την περασμένη χρονιά. Μόνο το ΥΓ προστέθηκε εδώ πριν λίγες εβδομάδες, όταν ανοίγοντας ένα από τα κιβώτια της μετακόμισης βρήκα το χειρόγραφό μου κείμενο. Είναι λίγο σχοινοτενές για την Εφημερίδα, αλλ΄ ίσως μπορεί να δημοσιευθεί σε συνέχειες. Τ΄ αφήνω στην κρίση σου. Το κείμενο αυτό αποτελεί παραπροϊόν ενός Λεξικού ελληνικών ονομάτων με ετυμολογία και λοιπά ιστορικοπολιτικά στοιχεία που έχω συντάξει για τους Ομογενείς του Αγγλόγλωσσου κυρίως χώρου και πρόκειται αν εκδόσω στις ΗΠΑ.

Συγχαίροντας για άλλη μία φορά την αξιόλογη προσπάθεια των κοπιόντων και ευ πασχόντων της Σύνταξης της ΦτΣ, χαιρετώ σε με αγάπη, Θανάσης.

Σύνταξη:
Δική μας πρωτίστως είναι η μεγάλη χαρά και τιμή για την επικοινωνία με τον μεγάλο, δικό μας επιστήμονα, τον διανοητή που δόξασε το Ελληνικό όνομα και τον τόπο μας όπου βρέθηκε, όπου έδρασε στο εξωτερικό, στη Χάλκη, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, για πολλές δεκαετίες.

Αισθανόμαστε μεγάλο το προνόμιο να προδημοσιεύσουμε αποσπάσματα από τη σημαντική αυτή εργασία του Καθηγητή με το προφανές ενδιαφέρον που παρουσιάζει για τον απανταχού της Γης Ελληνισμό. Αρκετοί Σκαμνιώτες και συντοπίτες που ζουν σε διάφορες χώρες της Γης είναι παραλήπτες της ΦτΣ και είμαστε σίγουροι ότι θα δουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη συγγραφική πρωτοβουλία του κοσμογυρισμένου και πολυσπουδαγμένου Έλληνα.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο Καθηγητής γίνεται ακόμη πιο πολύ ενδιαφέρον για όλους τους Έλληνες που καλούνται να σταθούν και προκόψουν εφ εξής μέσα στην πολύγλωσση Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ιδιαιτέρως γλωσσομαθείς οι Έλληνες, πλεονεκτούν στο χώρο του τουρισμού, όπου είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έναντι άλλων χωρών υποδοχής τουρισμού, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία κλπ. Ο ρυθμός με τον οποίο οι Έλληνες εντείνουν την προσπάθειά τους στην εκμάθηση ξένων γλωσσών -με την ανεπαρκή δυστυχώς στήριξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος- είναι εντυπωσιακός και πολύ καλά κάνουν επενδύοντας μεγάλα ποσά από τον οικογενειακό ή προσωπικό προϋπολογισμό.

-Είναι όμως, μόνον η γλωσσομάθεια και το έμφυτο εν πολλοίς ταμπεραμέντο του Έλληνα που θα μας σώσει ή αξίζει και πρέπει να μην αποστασιοποιηθούμε από τη συνολική ελληνική παιδεία που μας δίνει ένα τεράστιο «συγκριτικό» πλεονέκτημα;
-Αξίζει να κρυβόμαστε που είμαστε Έλληνες ή να περηφανευόμαστε και αντλώντας γνώση και δύναμη μέσα από τον απαράμιλλο ελληνικό πολιτισμό, να δρέπουμε πρώτοι τις δάφνες και τους καρπούς στο διεθνές στερέωμα;

Η δημοσίευση του άκρως ενδιαφέροντος κειμένου ξεκινάει από το προσεχές φύλλο της ΦτΣ.

Liolios Johannes, Augsburg

Ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο Γιάννη και όλη την οικογένειά του για τις ευχές που στέλνει μέσα από τη ΦτΣ σε όλους μας για το νέο χρόνο και του ανταποδίδουμε τις δικές μας ευχές για καλή υγεία στον ίδιον και την οικογένειά του και ευτυχία στο νέο χρόνο. Στέλνουμε ένα ημερολόγιο με δείγμα από τις ομορφιές του Σκαμνού με ξεχωριστό ταχυδρομείο.

Περικλής Αστρακάς

Με ενδιαφέρον, μας διαμηνύεται, είδε ο διαπρεπής Σκαμνιώτης επιστήμονας της Θεολογίας και της Νομικής, που ξεχωρίζει ως Δικηγόρος Αθηνών, τις έρευνές μας για την ανακάλυψη του Ναού της Αθηνάς στην περιοχή Σκαμνού με τη συνδρομή αρχαιολόγων της περιοχής μας και υπόσχεται να εισφέρει σχετικά στοιχεία και πληροφορίες που τα θεωρούμε καλοδεχούμενα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας εκ των προτέρων. Πιστός αναγνώστης της ΦτΣ ο Περικλής εκφράζεται επικριτικά σε σχέση με την εκτενή δημοσίευση επιστολών και απαντήσεων σε θεματολόγιο που αδικεί τη ΦτΣ. Σεβόμαστε την άποψη αυτή και την λαβαίνουμε σοβαρά υπόψη μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *