Για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη

FtS64

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρουμελιωτών που πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 17.09.2001 στο Κάστρο της Λαμίας. Το ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν οι σύνεδροι αποτελεί το απαύγασμα και τη σύνθεση των 39 εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν, ανάμεσα σ΄ αυτές και του Σκαμνιώτη εισηγητή Γ. Αποστολόπουλου που παρουσίασε την εισήγησή του με τίτλο «ήπια τουριστική ανάπτυξη Ρούμελης», κείμενο που περιέλαβε η ΦτΣ στο προηγούμενο φύλλο της. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των προτάσεων και θέσεων του εισηγητού μας περιελήφθησαν στο κείμενο του ψηφίσματος του συνεδρίου που θα αποτελέσει καίριο σημείο αναφοράς για την διοίκηση στο άμεσο μέλλον.

1. Να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, το οποίο θα συμβάλλει αποτελεσματικώς στην Πνευματική και Οικονομική ανάπτυξη των κατοίκων της Ρούμελης.
2. Τη θέσπιση ουσιωδών οικονομικών κινήτρων, για τη διακοπή της ραγδαίας εγκαταλείψεως των επαρχιών και ιδιαιτέρως των ορεινών και αγόνων περιοχών της Ρούμελης από τους νέους.
3. Τη λήψη σοβαρών μέτρων για την αντιμετώπιση του συνεχώς επιδεινούμενου πρώτου Εθνικού προβλήματος της χώρας, που είναι το δημογραφικό.
4. Την κατασκευή, με την ενίσχυση της ΕΕ, νέου πρόσθετου σιδηροδρομικού δικτύου, ταχύτατων ηλεκτροκίνητων σιδηροδρομικών οχημάτων, στις υπώρειες της οροσειράς του Καλλιδρόμου, μεταξύ Λαμίας και Αθηνών, παραλλήλως προς την Εθνική οδό.
5. Την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Λαμίας για την εξυπηρέτηση αεροπλάνων τσάρτερ, καθώς και την κατασκευή ελικοδρομίων σε όλες τις περιοχές της Ρούμελης και τα κεφαλοχώρια των ορεινών περιοχών.
6. Την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων της Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Φωκίδος και Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των μοναδικής αξίας ιαματικών πηγών της Ρούμελης.
7. Την επιστημονική και οικονομοτεχνική καθοδήγηση του αγροτικού πληθυσμού από έμπειρους γεωπόνους.
8. Την βοήθεια της πολιτείας για την ανάπτυξη οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε όλη τη Ρούμελη.
9. Τη λήψη σοβαρών μέτρων για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας στη Ρούμελη, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων, για τον περιορισμό της ξηράνσεως μεγάλου αριθμού δένδρων Ελάτης, η οποία αν συνεχιστεί, είναι ενδεχόμενο μακροπροθέσμως να απογυμνώσει τα βουνά της Ρούμελης.
10. Την προστασία του καταναλωτικού κοινού της Ρούμελης, με τη θέσπιση οργανωμένου επιστημονικού ελέγχου των φρούτων και λαχανικών, για την ανίχνευση ιχνών δηλητηρίων και φαρμάκων.
11. Τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, προς προστασία της ιχθυοπαραγωγής, ώστε να αποφεύγεται η ανέλεγκτη και εγκληματική αλίευση του γόνου.
12. Την προστασία των δασών της Ρούμελης.
13. Τον έλεγχο της ιχθυοπαραγωγής, ώστε να τηρούνται οι ενδεδειγμένες διεθνώς προδιαγραφές στα ιχθυοτροφεία, για να προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά και η υγεία των καταναλωτών.
14. Τον προγραμματισμό και την πριμοδότηση της ελευθέρας χρησιμοποίησης προκατασκευασμένων οικοδομών ή άλλων με αντισεισμικά υλικά, ώστε να περιορίζεται το κόστος αυτών και διευκολύνεται η τοποθέτησή τους στις σεισμόπληκτες περιοχές της Ρούμελης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *