FtS64 – Περισκόπιο ευρύτερης επικαιρότητας

Ένα μπράβο για τον πρόεδρο της Βουλής

Νέα δεδομένα και νέοι συσχετισμοί προέκυψαν στις τάξεις του κοινοβουλίου τελευταία. Η καθ΄ όλα θεμιτή και αξιέπαινη προσπάθεια του πρόεδρου της Βουλής να ζητήσει τη συναίνεση των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας για τον περιορισμό του καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους συνεδριάσεων βρήκε μερίδα βουλευτών να συμφωνούν και μερίδα άλλων βουλευτών να τάσσονται αναφανδόν ενάντιοι στο μέτρο. Οι ομάδες που διαμορφώνονται, υπέρ και κατά του καπνίσματος είναι άσχετες από τους κομματικούς σχηματισμούς.

Η εντύπωση που προκαλείται κάθε άλλο παρά κολακεύει τους βουλευτές που αντιδρούν στη λήψη αυτού του στοιχειώδους μέτρου που απλά και μόνον αποσκοπεί στην προστασία της υγείας του συνανθρώπου που για να ασκήσει τα καθήκοντά του βρίσκεται στον ίδιο χώρο, όπου αίφνης ο φανατικός καπνιστής που είναι απόλυτα εξαρτημένος από την νικοτίνη δηλώνει απόλυτη αδυναμία αποφυγής του καπνίσματος, έστω κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλους συνανθρώπους του, που εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο προσβολής της υγείας τους ή από τη βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι καπνοί αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα στο αναπνευστικό τους σύστημα, πρόβλημα πονοκεφάλων, έκπτωσης της αυτοσυγκέντρωσης ή της ικανότητας να εργασθούν και λειτουργήσουν ικανοποιητικά.

Μερικοί από τους φανατικούς καπνιστές, συμβαίνει μάλιστα να είναι γιατροί και νομικοί που εμφανίσθηκαν λάβροι από τα ΜΜΕ υπεραμυνόμενοι του πάθους και της εξάρτισής των. Οι πλέον οξείς και περίεργες δικαιολογίες επιστρατεύθηκαν: Το μέτρο είναι ρατσιστικό! Ωστόσο από το μυαλό του απλού πολίτη περνάει η ιδέα τι θα μπορούσε να συμβεί αν αυτοί οι γιατροί – βουλευτές γίνουν αύριο Υπουργοί Υγείας και κατά τα «πιστεύω» τους καταπολεμήσουν τις «ρατσιστικές» αυτές συμπεριφορές; Θα φθάσουμε στο σημείο να βλέπουμε εξαπλούμενο και καθολικό το θλιβερό φαινόμενο του καπνίσματος ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία και δη από το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ανεξέλεγκτους επισκέπτες; Η κατάσταση είναι πράγματι απελπιστική και στιγματίζει τη χώρα και το Εθνικό μας Κοινοβούλιο ως τριτοκοσμικό.

Το κάπνισμα –ενεργητικό η παθητικό δεν έχει καμία σημασία- θα γίνει σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Υγείας αιτία να χαθούν στα επόμενα 50 χρόνια πάνω από 500.000.000 ανθρώπινες ψυχές. Μιλάμε για έναν αριθμό που υπερβαίνει το μέγιστο των υπολογιζόμενων θυμάτων του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Στα θύματα περιλαμβάνονται, ως παθητικοί καπνιστές, όχι μόνον οι μη καπνίζοντες του Κοινοβουλίου, αλλά κάθε συνεργάτης παθητικός καπνιστής στους χώρους εργασίας και φυσικά τα μέλη της οικογένειας των καπνιστών. Αποτελεί, το δίχως άλλο, ειδεχθές αδίκημα να βλέπει κανείς γονείς, -γυναίκες και άνδρες- να καπνίζουν αρειμανίως μπροστά στα παιδιά τους, μεταγγίζοντας στους πνεύμονές τους το δηλητήριο. Οι εκτιμήσεις αυτές υποστηρίζονται και αποδεικνύονται πλήρως από ειδική μονάδα νοσημάτων θώρακος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που ασχολείται συστηματικά και μελετά το θέμα.

Σε όλες τις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες παρατηρεί κανείς μέτρα καταπολέμησης του καπνίσματος και προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον δεν συμβαίνει σε οποιαδήποτε ιδιωτική, επιχειρηματική συνάντηση κάποιοι να αρχίσουν ξαφνικά να καπνίσουν. Δεν επιχειρούν καν να ζητήσουν την άδεια των υπολοίπων αφού γνωρίζουν και αισθάνονται ότι κάτι τέτοιο συνιστά χονδροειδή απρέπεια. Σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες βλέπει κανείς να υπάρχουν χωριστές πτέρυγες καπνιστών και μη καπνιστών.

Αν κοιτάξει κανείς τα πράγματα στην Αμερική, θα διαπιστώσει ότι η προστασία του πολίτη από τους καπνιστές είναι ακόμη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη. Εκεί, σε αντίθεση με την Ελλάδα που κατέχει τα μη πρωτεία της Ευρώπης, οι καπνιστές αποτελούν μειοψηφίες που δεν αποτελούν με τη στάση τους το καλύτερο πρότυπο για την ευρύτερη κοινωνία.

Στον Πρόεδρο της Βουλής μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την πρωτοβουλία του, θα είχαμε να του προτείνουμε ένα μέτρο συμβιβαστικό για την απάμβλυνση των αντιθέσεων μετά των βουλευτών. Με κατάλληλες εγκαταστάσεις να εξοπλισθούν οι χώροι με ναργιλέδες για χρήση από τους βουλευτές που είναι σε πλήρη αδυναμία να τιθασεύσουν το πάθος και την εξάρτισή τους. Οι ναργιλέδες είναι μεν τούρκικης προέλευσης, αλλά σαφώς πλεονεκτούν του καπνίσματος μιας και δεν βλάπτεται η υγεία του παρακαθήμενου συνανθρώπου μη καπνιστή. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε δύο στόχους ταυτόχρονα: Θα προστατέψουμε καλύτερα τη δημόσια υγεία αφ ενός και αφ ετέρου θα εισφέρουμε ένα ακόμη στοιχείο οικοδόμησης της ελληνοτουρκικής φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Οικοτουρισμός

Υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχές Νοεμβρίου 2001, στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Philoxenia, συνέδριο με θέμα τον οικοτουρισμό.

Με τη σύγχρονη προοπτική της αειφορίας, η ανάπτυξη του τουρισμού θα πρέπει να σέβεται και να συμβαδίζει με τις εθνικές, τοπικές, πολιτισμικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες και συνθήκες. Η ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραμονή του πληθυσμού σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο μοντέλο, οι πλέον ευνοούμενες περιοχές είναι οι απομακρυσμένες και προβληματικές.

Η έλλειψη στη χώρα μας ενός θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του «πράσινου» τουρισμού, όπως άλλως καλείται ο οικοτουρισμός, αποτελεί περιοριστικό και ανασταλτικό παράγοντα. Με το θεσμικό αυτό πλαίσιο ρυθμίζονται ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της υποδομής για την οικολογική ανάπτυξη.

Είναι γεγονός ότι η απουσία κινήτρων παραμονής του πληθυσμού στις τοπικές κοινωνίες και η έλλειψη γνώσης και κατάρτισης γύρω από τον οικοτουρισμό μπαίνουν στην πρώτη προτεραιότητα για αντιμετώπιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *