FtS67 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Πάσχα στο Σκαμνό

Μεγαλοβδόμαδο – Ανάσταση
Πρωτοφανής η παρουσία Σκαμνιωτών, φίλων, συγγενών, προσκεκλημένων στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση. Η διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές ήταν αισθητή.

Το ψήσιμο του αρνιού
Μοναδικές κι αξέχαστες εμπειρίες βίωσαν όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο Σκαμνό τις ημέρες του Πάσχα συνεπικουρούντος και του καλού καιρού. Τα περίτεχνα έργα ανάπλασης της περιοχής Αγίου Αθανασίου θαύμασαν όλοι οι Σκαμνιώτες που με κάθε τρόπο εξέφραζαν ο καθένας το δικό του μπράβο και τα συγχαρητήρια στο Σύλλογο και όλως ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο Κώστα Γέμελο. Με χαρά ανταποκρίθηκαν πολλοί Σκαμνιώτες και έψησαν τα αρνιά τους, οκτώ τον αριθμό, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Αθανασίου. Η συντροφιά που ανέβηκε μαζί με τους καλεσμένους στα 40-50 άτομα δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον όμορφο χώρο κι΄ έτσι το φαγητό συνεχίστηκε για όλους στο ίδιο περιβάλλον μέσα σε ένα μοναδικό κλίμα.

Πολλοί οι καλεσμένοι που έδειχναν την ικανοποίησή τους από τη μοναδική και αυθεντική Σκαμνιώτικη εμπειρία. Μεγάλη ικανοποίηση προκλήθηκε από την παρουσία του πατρός κ. Εμμανουήλ Γέμελου, σε μία από τις σπάνιες επισκέψεις του στο χωριό, ανάμεσα σε φίλους Σκαμνιώτες, παιδιά, εγγόνια, νύφες. Το ίδιο ευχαριστημένη η Κατερίνα Ρωμέση, η φαρμακοποιός, αδελφή της Μαρίας Αποστολοπούλου – Ρωμέση, που δηλώνει φανατική φίλη του Σκαμνού, αν και ζει στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο. Ο Άγγελος Ευστράτογλου, αδελφός του Αντιπροέδρου Δημήτρη, με την σύζυγό του, δικηγόρο, Ελένη και το χαριτωμένο παιδί τους, εκφράσθηκαν με θερμά λόγια για την εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Η ομιλία της Αγάπης
Μία προσέγγιση ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου έγινε από τον Σκαμνιώτη Θεολόγο Γιώργο Αστρακά παρουσία αρκετών Σκαμνιωτών στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου με αφορμή τη μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης. «Το χριστιανορθόδοξο μήνυμα δεν προσεγγίζεται με τους συμβατικούς κανόνες της όποιας επιστήμης», υπογράμμισε ο ομιλητής, για να υπενθυμίσει παραδείγματα διαφόρων πασίγνωστων φιλοσόφων που αστόχησαν, επειδή ακριβώς αγνόησαν το στοιχείο αυτό. Με αδιάπτωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Σκαμνιώτες και αρκετοί φίλοι – προσκεκλημένοι τον διακεκριμένο ομιλητή που τον συνεχάρησαν εγκάρδια για την μοναδική «πνευματική τροφή» που τους πρόσφερε.

Στον Άγιο Ταξιάρχη

Επιτυχής η απόπειρα αναβίωσης της παλιάς συνήθειας να συγκεντρώνονται οι κοντοχωριανοί στον Άγιο Ταξιάρχη κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα. Πολλοί Σκαμνιώτες πήγαν στο Μοναστήρι να προσευχηθούν στον Άγιο, όπως τα παλιά χρόνια, να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, να χαιρετήσουν φίλους και συγγενείς συντοπίτες από τους τριγύρω οικισμούς. Μαγευτικό το τοπίο, πλημμυρισμένο από πράσινο και δένδρα που δεν δέχθηκαν μέχρι στιγμής τις βάναυσες επιθέσεις των εμπόρων – ξυλοκόπων. η κορυφογραμμή του Μοναστηριού στενεύει και οδηγεί στο βόρειο άκρο, στο μπαλκόνι που ξαφνικά διακόπτεται από χαώδη γκρεμό και απέναντι ακριβώς και σε απόσταση φαντάζει εντυπωσιακή η ιστορική γέφυρα της Παπαδιάς.

Μελαγχολία διακατέχει τους προσκυνητές που αμήχανοι περιδιαβαίνουν τους πανέμορφους χώρους αναλογιζόμενοι την παλιά ζωντάνια. Κοσμοπλημμύρα στο πανηγύρι και ευκαιρία, όχι συχνή για τα τότε δεδομένα, για μία κοινωνική επαφή –και νυφοπάζαρο κατά το σχόλιο της Ασημίνας Ζαλαώρα-. Ένα είδος πικ νικ, που θα λέγαμε σήμερα, με πάρα πολλές συντροφιές που κάθονται οκλαδόν πάνω στα στρωσίδια, τις υφαντές κουρελούδες ή καραμελωτές. Το περίσσευμα από το αρνί της Λαμπρής, τα κόκκινα αυγά, τα φρέσκα σκουρδούλια και κρεμμυδούλια ήταν τα εδέσματα και φυσικά μπόλικο κρασί ιδίας παραγωγής μας. Τραταρίσματα πάνε κι έρχονται ανάμεσα στις παρέες. Ένα μεζέ πάνω σε ένα καθαρό ξύλο κουτσουπιάς, ένα ποτήρι κρασί. Οι μερακλήδες που ήθελαν να εντυπωσιάσουν στράβωναν τις αιχμές ενός πηρουνιού και τοποθετούσαν σ΄ αυτό πάνω ποικιλία από διάφορους μεζέδες. Οι νεαρότεροι από μας είχαμε το ειδικό καθήκον δασκαλεμένοι κατάλληλα να μεταφέρουμε το κέρασμα στην παρέα προς την οποία εκδηλώνονταν η φιλοφρόνηση, δηλ. το περίτεχνα φορτωμένο πιρούνι κι ένα ποτήρι κρασί στο άλλο χέρι.

-Καλημέρα σας και χρόνια πολλά! Με λένε Γιώργο Αποστολόπουλο από το Σκαμνό και σας μεταφέρω τις ευχές μας …

Οι σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ασφαλώς δεν εγγυώνται μία πιστή αναβίωση του θρησκευτικού πανηγυριού. Δεν φαίνεται πιθανό να επαναλειτουργήσει το υπαίθριο καφενείο ή το τοπικό ψήσιμο και διάθεση αρνιού, ούτε το υπαίθριο παζάρι με πρόχειρα δωράκια και παιχνίδια για τα παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν αξίζει μία προσπάθεια.

Είδαμε και παρακολουθήσαμε διάφορα πηγαδάκια με ποικίλες συζητήσεις των κοντοχωριανών. Σε ένα από αυτά εντοπίσαμε τον Μπραλιώτη Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Νίκο Κασσιό, που είναι ιδιαιτέρως αγαπητός σε όλη την περιοχή, τον Σκαμνιώτη Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κώστα Γέμελο, τον κ. Μιχάλη Γρούσπα, Πρόεδρο της Πολιτιστικού Συλλόγου Οίτης και αρκετούς ακόμη.

-Το θέμα τους;
-Τι άλλο; Οι χειρισμοί και οι συμπαρομαρτούσες τριβές των αιρετών τοπικών συμβούλων αυτοδιοίκησης.

Η ιδέα αναβίωσης του εθίμου ήρθε από τον πολιτιστικό Σύλλογο Οίτης με τηλεφώνημα του κ. Μιχάλη Γρούσπα και το μήνυμα πέρασε μέσα από τη ΦτΣ με προθυμία μιας και αυτό καθεαυτό το γεγονός έχει την αξία του, αλλά -εκτιμήσαμε παραπέρα- ότι αποτελεί και μία καλή ευκαιρία διασυλλογικής συνεργασίας. Μόλις μετά την ανακοίνωσή μας και την κυκλοφορία της ΦτΣ, λάβαμε, ωστόσο, επιστολή από την Οίτη όπου διαλαμβάνεται και το ζήτημα αυτό (βλέπε αναφορά σε άλλη στήλη) με τρόπο που μας προβλημάτισε αν έπρεπε να συμπράξουμε στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής που, ως φαίνεται, αφορά έναν συνεταιρισμό της Οίτης όπου ανήκει ολόκληρη η περιοχή. Το στοιχείο αυτό δεν μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν και νοιώθαμε άνετα και ανέμελα στον ιερό χώρο. Μία σιδερένια μπάρα που φράζει το δρόμο προσπέλασης, έχει τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες – διεκδικητές της περιοχής που περιλαμβάνει και τον Ιερό Ναό και υποδηλώνει με τον πλέον αυστηρό τρόπο την οριοθέτηση και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Χάσαμε την Ευθυμία Ζαλαώρα – Παραμυθιά

Από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως μαθαίνουμε, έχασε τη μάχη της ζωής η αγαπημένη μας Ευθυμία (78) στις 19.05.2002. Η κηδεία της έγινε στην Αθήνα κι΄ έτσι μας άφησε η τελευταία, η κόρη του Νίκου Ζαλαώρα, από τα τέσσερα αδέλφια ( ο Γιάννης, ο αξεχαστος ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, ο Τάκης που κι εκείνος πρόσφατα μας άφησε και ο Αλέξανδρος, μία σπουδαία, επίσης, φυσιογνωμία). Μια από της καλύτερες οικογένειες του Σκαμνού, που ωστόσο μας άφησαν καλά παιδιά με αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, αντάξιας των γονιών και προγόνων τους. Η Ευθυμία μαζί με τον Παρασκευά, τον αείμνηστο σύντροφό της, υπήρξε πολύ αγαπητή στο χωριό και πρόσφεραν πολλά στην τοπική κοινωνία μας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της εκλιπούσης.

Του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ιδιαίτερη ημέρα για το Σκαμνό μιας και στη μνήμη των Αγίων είναι αφιερωμένος ο Μητροπολιτικός Ναός, όπου ανήμερα της Γιορτής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο του χωριού Παπα-Στάθη. Το επόμενο Σάββατο 25.05.2002 άνοιξε και ο περικαλλής ναϊσκος της Κοίμησης της Θεοτόκου, το Μετόχι της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, όπου χοροστάτησε ο πανοσιολογιότατος Πατήρ Ιγνάτιος, με τον πατέρα Δαμασκηνό στο ψαλτήρι. Πλήθος κόσμου από το Σκαμνό και την ευρύτερη περιοχή συνέρευσε στον ιερό χώρο για να βιώσουν τη μοναδική μοναστηριακή τελετουργία, να συμμετάσχουν στο «άνοιγμα» του Ναού, «ανοίγοντας» ταυτόχρονα την καρδιά τους, το μυαλό και το νου τους και να δεχθούν μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τα λόγια του Γέροντα, που διαθέτει το μεγάλο χάρισμα να ελκύει τους πιστούς και να δημιουργεί μοναδικές και στέρεες σχέσεις βαθύτατης εκτίμησης. Ο κτήτορας τους μοναστηριακού συγκροτήματος, Κώστας Τζιβάρας, δέχθηκε τις ευχές για την ονομαστική του γιορτή, ενώ ακολούθησε, κατά τα ειωθότα της Μονής, τραπέζι με πίτες και πλούσια φαγητά της γάστρας που γεύθηκαν περί τους 60 πιστούς. Ιδιαιτέρως τιμητική ήταν και η παρουσία της κας Ιωάννας και κ. Παύλου Σαρρηδημητρόγλου, του Γενικού Διευθυντού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος που αγαπούν το Σκαμνό και τους ανθρώπους του.

Νέοι Σκαμνιώτες!

Η Χριστίνα και ο Θανάσης Τσαντήλας, είναι ένα αξιολάτρευτο νέο ζευγάρι που η αγάπη τους για τις ορεινές ομορφιές της φύσης, που έχουν περιδιαβεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τους οδήγησε και στο Σκαμνό για να δουν από κοντά τι σόϊ εκδήλωση είναι αυτή με την πανελλήνια συνάθροιση κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου, με ορειβάτες και φυσιολάτρες και να υποβληθούν στην όμορφη περιπέτεια του περάσματος του φαραγγιού του Ασωπού. Αγάπησαν και αγαπήθηκαν πολύ από το χωριό και η αγάπη τους αυτή δε στάθηκε σε μερικά τυπικά λόγια. Το μοναδικό άγριο τοπίο με τις αλλεπάλληλες εναλλαγές του, τους έδεσαν με το Σκαμνό, όπου αγόρασαν οικόπεδο και σύντομα ένα ακόμη όμορφο σπίτι θα προστεθεί στον υποδειγματικό οικισμό. Επιστήμονες και οι δύο με καλή καριέρα. Ο Θανάσης, οικονομικός Διευθυντής στην εταιρία Ρόκας ΑΕ -εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών- με εξειδίκευση σε τεχνολογίες αιχμής -αιολικά πάρκα- που τιμούν την πατρίδα μας με το έργο τους. Η πανέμορφη Χριστίνα, παρά το νεαρό της ηλικίας της κατέχει ανώτερη θέση στην ABN-AMRO Bank -τράπεζα ολλανδικών συμφερόντων από τις μεγαλύτερες στον κόσμο- είναι έγκυος και με τη βοήθεια του Θεού το Σεπτέμβριο θα φέρει στον κόσμο το παιδί της, με την αγάπη και τις καλύτερες ευχές μας.

Η φιλία του ζεύγους με τον Πρόεδρο Κώστα Γέμελο και η επαγγελματική συνεργασία της Χριστίνας με τον υπογραφόμενο, αποτελούν στοιχεία ενίσχυσης της φιλικής σχέσης και γέφυρα επικοινωνίας με τους Σκαμνιώτες που ήδη τους έχουν γνωρίσει και απολαμβάνουν την αγάπη τους. Με το καλό να καμαρώσουμε την μονιμότερη παρουσία στο Σκαμνό της νέας χαριτωμένης οικογένειας.

Σε έξαρση η πνευματική κίνηση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας ένα ακόμη πνευματικό κέντρο θα δημιουργηθεί στο Σκαμνό. Την πρωτοβουλία έχει ο ιερέας του χωριού, ο Παπα-Στάθης και τα μέλη της Εκκλησιαστικής επιτροπής που αιτιολογούν την απόφασή τους με τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν πρόσβαση στο χώρο που δημιούργησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Το τελευταίο, όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας και όλοι οι Σκαμνιώτες γνωρίζουν ότι ο χώρος διατίθεται για κάθε εκδήλωση, ακόμη και οικογενειακή και αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση. Τα κλειδιά του χώρου ευρίσκονται, όπως ζητήσαμε και επαληθεύσαμε για να σχηματίσουμε άμεση γνώμη και άποψη, σε εκπρόσωπο του Συλλόγου, μόνιμο κάτοικο του χωριού. Η αντίθετη γνώμη που ακούσαμε από τον κ. Πολύκαρπο Αστρακά, να έχουν δηλαδή, όλοι οι συγχωριανοί κλειδιά, δεν νομίζουμε ότι είναι σωστή. Οι χώροι αυτοί και ο εξοπλισμός τους κοστίζουν σημαντικά ποσά και αξίζουν τη φροντίδα και την υπεύθυνη διαχείριση και αξιοποίησή τους για να είναι διαθέσιμοι σε μακροπρόθεσμη βάση στην κοινωνία του χωριού.

Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε τις καλύτερες ευχές μας για πλήρη επιτυχία στις δραστηριότητες του νέου πνευματικού κέντρου και δεσμευόμαστε να δώσουμε κάθε δυνατή υποστήριξη προβάλλοντας και προαναγγέλλοντας κάθε πνευματική – πολιτιστική εκδήλωση μέσα από τις στήλες της ΦτΣ.

Ταβερνάκι Σκαμνού

Χαράς ευαγγέλια, όχι μόνον για τους Σκαμνιώτες, αλλά και για τους συντοπίτες της ευρύτερης περιοχής που επίμονα ζητούν να δουν σε λειτουργία, τουλάχιστον κατά τη θερινή περίοδο, το ταβερνάκι του Σκαμνού στον πανέμορφο χώρο κοντά στις συστάδες με τα έλατα. Οι πρώτες εμπειρίες είναι ενθαρρυντικές καθώς ικανοποιούν τους πελάτες – επισκέπτες. Οι νόστιμοι μεζέδες συνοδεύονται από το μοναδικό Σκαμνιώτικο κρασί από το ατέλειωτο κελάρι του Κώστα και Ροδοθέας Τζιβάρα.

Η κα Παναγιώτα Γκούμα, εγγονή του Θανάση Βασιλόπουλου, ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας στο ταβερνάκι, υποστηριζόμενη από τα παιδιά της και τον σύζυγο Κώστα, που πήρε πρόσφατα σύνταξη από την Εθνική Τράπεζα, όπου εξυπηρέτησε όλους τους Σκαμνιώτες με σπάνια προθυμία. Στον Κώστα και την δραστήρια σύζυγό του δεν αρέσει η αδράνεια και να που βρέθηκε η ιδανική λύση! Η Δικηγόρος κα Ελένη Ευστράτογλου, ετοίμασε τη σχετική σύμβαση και μέσα στο Μάϊο με αρχές Ιουνίου το ταβερνάκι του Σκαμνού θα είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας. Με το καλό! Δεν άργησε να εγκατασταθεί και η απαραίτητη τηλεφωνική γραμμή για την επικοινωνία των πελατών και τη λήψη κρατήσεων – παραγγελιών: 02310 92537.

Ανάπλαση κόμβου εθνικής οδού

Καλά νέα έχουμε για την προσπάθεια εξωραϊσμού και ανάδειξης σε πρότυπη θέση θέας του γηπέδου κοντά στο «Τ» του μεγάλου οδικού κόμβου πάνω από τον Άγιο Αθανάσιο. Η μελέτη που εγκρίθηκε από τον Δήμο Γοργοποτάμου προωθήθηκε με κάποια καθυστέρηση στην Περιφέρεια και από κει στις κεντρικές αρχές διαχείρισης του ειδικού προγράμματος για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Οφείλουμε ευχαριστίες στον κ. Παύλο Σαρρηδημητρόγλου, το Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ο οποίος κατανοεί πλήρως τη σημασία που έχει η εικόνα των οδικών μας δικτύων στους διερχόμενους τουρίστες προς και από τους Δελφούς, πολύ περισσότερο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οπότε η χώρα μας και κάθε γωνιά της θα προβληθεί στα πέρατα της οικουμένης με τις θετικές, αλλά -δυστυχώς- και με τις τυχόν αρνητικές της εκδοχές, που δεν θα προφθάσουμε να εξωραϊσουμε.

Ρίγανη Σκαμνού

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Βαγγέλη Αργυρόπουλο, το καλλιτέχνη, από το Μοσχοχώρι, αδελφό της Θεοδώρας Τζουβάρα – Μποφίλιου για τις ταμπέλες με τις απαγορευτικές πρπειδοποιήσεις που φιλοτέχνησε και μας διέθεσε δωρεάν, ώστε να προστατευτεί η ρίγανη του Σκαμνού που κοντεύει να εξαφανιστεί από τους βάρβαρους επιδρομείς που όλα τα τελευταία χρόνια δεν περιορίζονται να την κόβουν, αλλά την ξεριζώνουν απειλώντας με εξαφάνιση το όμορφο αυτό είδος του φυτικού μας βασιλείου!

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη που ακολουθεί τον ίδιο άσχημο δρόμο της μέντας που εξαφανίσθηκε από διάφορους αυθαίρετους και ανεύθυνους συλλέκτες, δεν άφησε αδιάφορο τον Δασολόγο μας κ. Παναγιώτη Αλεξίου που εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύεται επί ποινή τριετούς φυλάκισης η συλλογή της ρίγανης στην περιοχή μας. Οφείλουμε και στον κ. Αλεξίου ένα μπράβο για την αμεσότητα με την οποία παρακολουθεί ζητήματα προστασίας της χλωρίδας, όπως και το προκείμενο.

Δημήτρης Ευστράτογλου

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας και ένας από τους πλέον βασικούς συντελεστές δημιουργίας της ΦτΣ κ. Δημήτρης Ευστράτογλου, χρειάστηκε μετά από ένα χρόνο να υποβληθεί και πάλι σε εγχείρηση στο μάτι του [αποκόλληση αμφιβληστροειδούς] και οι γιατροί του συνέστησαν ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες.

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στο φίλο Δημήτρη εξ ονόματος ολόκληρου του επιτελείου της ΦτΣ και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Απολογισμός έργων Συλλόγου

Μέχρι τα μέσα Μαϊου 2002 η Διοίκηση του Συλλόγου έκανε έναν απολογισμό των πραγματοποιηθέντων έργων στην τρέχουσα διαχειριστική περίοδο και διαπιστώνουμε ότι η συνολική επένδυση – δαπάνη ανέρχεται σε 3.388.000 δρχ κατανεμόμενη στα εξής επί μέρους έργα:

Αντικείμενο ποσό δραχμές

Δενδροφυτεύσεις 30.000
Καλντερίμι Τρανής Βρύσης – Γούπατο 250.000
Άγιος Αθανάσιος + Περίβολος 2.800.000
Πολιτιστικό κέντρο 200.000
Καθαριότητα – αποψιλώσεις 70.000
Γενικά έξοδα 38.000
Σύνολο 3.388.000

Η δαπάνη αυτή καλύφθηκε ως ακολούθως:

Από πόρους του Συλλόγου 1.670.697
Δάνειο από Δημήτρη Στεργίου 1.181.045
Δάνειο από Κώστα Γέμελο 536.440
Σύνολο 3.388.182

Πιστεύοντας ότι διερμηνεύουμε τα καθολικά αισθήματα των Σκαμνιωτών και εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, μαζί με τις ιδιαίτερες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους δύο διαπρεπείς Σκαμνιώτες κκ Δημήτρη Στεργίου και Κώστα Γέμελο που για να ολοκληρωθεί ένα έργο υπόδειγμα διέθεσαν εξ ιδίων σημαντικά ποσά. Περαιτέρω ευελπιστούμε ότι όλοι οι συγχωριανοί και κατά το μέτρο των δυνάμεών του ο καθένας, θα υποστηρίξουν δραστικά και θα προβούν στην οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου για την σύντομη αποπληρωμή του χρέους.

Πρακτορείο ΟΣΕ Μπράλου

Ο σιδηρόδρομος, παρά τα ποικίλα και τεράστια προβλήματά του, δεν παύει να είναι ένας αξιόπιστο μέσο και πολλοί Σκαμνιώτες ρωτούν για τα δρομολόγια κλπ. Η διαδρομή Αθήνα – Μπράλος διαρκεί μόλις 2 ώρες και 25 λεπτά. Προς χάριν των σημειώνουμε, λοιπόν, το τηλέφωνο του κ. Γιώργου Στεργιόπουλου, Πρακτορείο ΟΣΕ Μπράλου, 02310-92603.

Βαφτίστηκε Σκαμνιωτόπουλο

Το εγγονάκι του Κώστα Αθ. Ντάου, από την κόρη του, βαφτίσθηκε στην Ιερά Μονή Δαμάστας την 02.06.2002 και ακολούθησε λαμπρή γιορτή στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Σκαμνού με τη συμμετοχή πολλών συγγενών και φίλων της οικογένειας. Το όνομα της όμορφης Σκαμνιωτοπούλας: «Χρυσούλα». Να μας ζήσει! Την ευχαρίστησή της προς τον πολιτιστικό Σύλλογο που με τον τρόπο του βοηθάει και παραχώρησε το χώρο του πολιτιστικού κέντρου εξέφρασε η οικογένεια συνοδεύοντας το ευχαριστώ με μία οικονομική συνδρομή ποσού 200 Ευρώ, ενώ προέτρεψε το Διοικητικό Συμβούλιο να συνεχίσει στο όμορφο έργο του που αναβαθμίζει το χωριό και το καθιστά ελκυστικό πόλο έλξης για συγχωριανούς και φίλους.

Νέα ομορφιά και στολίδια στο Σκαμνό

Έναν περίτεχνο μαντρότοιχο από λιθοδομή θα καμαρώσει ο επισκέπτης του Σκαμνού στο σπίτι του Λάμπρου Νιάφα, φτιαγμένη με περισσή φροντίδα από το χέρι του Ηλία. Συγχαρητήρια!

Εκδηλώσεις Αυγούστου

Θα αποτελούσε κοινοτυπία να υπενθυμίσουμε την πληθώρα των εκδηλώσεων στο Σκαμνό κατά τη θερινή περίοδο. Σε έναν οικισμό που σφύζει από ζωή, κάθε μέρα κάτι σημαντικό γίνεται, κάθε μέρα κάποια γιορτή. Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, την ετήσια τακτική Συνέλευση του Συλλόγου περί το 15-Αύγουστο και το μεγάλο πανηγύρι του Σκαμνού. Ακριβείς ημερομηνίες και ώρες θα ορισθούν από το Σύλλογο με ανακοινώσεις που θα αναρτηθούν στο χωριό (ιατρείο).

Δυοβουνιώτης

Κάλιο αργά, παρά ποτέ. Χρειάστηκε να περάσουν 180 χρόνια από τότε που ξέσπασε η επανάσταση των προγόνων μας ενάντια στον Τούρκικο ζυγό, για να αποδοθεί μία ελάχιστη τιμή στο ήρωα και μεγάλο συντοπίτη μας οπλαρχηγό Δυοβουνιώτη, από το γειτονικό μας χωριό που αντικρίζουμε από το Σκαμνό στις απέναντι πλαγιές της Οίτης. Το μνημείο που ανηγέρθη, έδωσε την αφορμή για εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στις 16.06.2002 από πολλούς παράγοντες της Φθιώτιδας και του Δήμου Γοργοποτάμου, του οποίου τα Δυο-Βουνά, αποτελούν, όπως και ο Σκαμνός, δημοτικό διαμέρισμα. Της Σκαμνιώτικης αντιπροσωπείας που παρέστη στην εκδήλωση, ηγήθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Γέμελος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *