Για το κάπνισμα

FtS67

Εντύπωση προκάλεσε και απασχόλησε την κοινή γνώμη η απόφαση του Υπουργού Υγείας, Αλέκου Παπαδόπουλου, να θεσμοθετήσει κάποιους ελάχιστους περιορισμούς στο κάπνισμα. Η εντύπωση δεν προέρχεται από αυτή καθ εαυτή την απόφαση που σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες «προηγμένες» χώρες, δεν αποτελεί παρά μία απαλή, εκ των πλέων επιεικών, εισαγωγή μέτρων προστασίας της υγείας των πολιτών, αλλά από τον τρόπο αντίδρασης μερικών «θιγομένων», πολλοί εξ αυτών επώνυμοι άνθρωποι της κοινωνικής, επιστημονικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Άκρως απογοητευτικό το θέαμα που δεν βλάπτει την εικόνα των συγκεκριμένων θεριακλήδων του καπνίσματος, αλλά μας τοποθετεί συνάμα στο χώρο των άθλιων τριτοκοσμικών κοινωνιών. Επιχειρήματα ασθενή, ανούσια που, μερικές φορές, φθάνουν και στα όρια της ηλιθιότητας, προδίδοντας την έκταση και σοβαρότητα του προβλήματος και την ένταση της εξάρτησης.

Ασφαλώς εδώ έχουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών που σέβονται την υγεία του συνανθρώπου των και αναγνωρίζουν την ανάγκη μέριμνας για την υγεία του πληθυσμού της χώρας ξεκινώντας από αυτήν των μη καπνιστών, αυτών που επεκράτησε να ονομάζουμε παθητικούς καπνιστές.

Οφείλουμε ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ στον γενναίο πολιτικό, καπνιστής ο ίδιος, που έλαβε τη σχετική απόφαση. Κρίμα που, λίγο μετά, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή. Πάλεψε με το μεγάλο τέρας της δημόσιας υγείας όπου η αποσάθρωση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και αντικατοπτρίζει τη δυσμενή και παρακμιακή εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας.

Δικαιολογημένη απογοήτευση διακατέχει τον μέσο, τον απλό Έλληνα, όταν βλέπει να βγαίνουν εκτός μάχης άξιοι άνδρες, όπως παλαιότερα ο Γ. Γεννηματάς, που τόσο πολύ σπανίζουν και τους έχουμε ανάγκη.

-Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει στους Έλληνες για τόσα άλλα μειονεκτήματα και υστερήσεις, όπως για παράδειγμα η ρύπανση του περιβάλλοντος, το ανεξέλεγκτο πέταγμα των σκουπιδιών εδώ κι εκεί; -Τι εικόνα θα δείξουμε σε λίγο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο παγκόσμιο στερέωμα; -Θα περιοριστούμε στα μεγάλα λόγια για τον «πολιτισμό των πολιτισμών»; Και μη χειρότερα!

ΥΓ: Το κείμενο αυτό συντάχθηκε πριν από την πολυσυζητημένη παραίτηση –απομάκρυνση του Υπουργού που ουδόλως σχετίζεται με το παραπάνω σχόλιό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *