FtS67 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Προς εκλογές τοπικής Αυτοδιοίκησης

Όσο ο καιρός περνάει και πλησιάζουμε προς τον επόμενο Οκτώβριο, τόσο εντείνονται οι προετοιμασίες για τις Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Εξαίρεση δεν αποτελεί και ο νεοπαγής δικός μας Καποδιστριακός Δήμος Γοργοποτάμου που κλείνει φέτος την πρώτη του τετραετία από τη σύστασή του.

Η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος των 14 ετερόκλητων οικισμών –ορεινά χωριά της Οίτης και του Καλλιδρόμου, αλλά και –κυρίως- καμποχώρια στην νοτιοδυτική πλευρά της πεδιάδος του Σπερχειού- που απαρτίζουν το Δήμο, υπήρξε προ τετραετίας αξιοπρόσεκτη. Μόνον σαν θετικό δείγμα ωριμότητας κρίθηκε η πρωτιά που επεφύλαξαν οι εκλογείς στον τότε ανεξάρτητο Συνδυασμό, ωθώντας στη δεύτερη θέση το συνδυασμό που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία και ακόμη πιο πίσω, στην τρίτη θέση το Συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ. Η αφύσικη συνεργασία των κομματικοπατροναρισμένων συνδυασμών στο δεύτερο γύρο, έδωσε τα σκήπτρα του Δήμου στο Συνδυασμό που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, ενώ η αμειβόμενη θέση Αντιδημάρχου παραχωρήθηκε στον επί κεφαλής του Συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ.

Για την προσεχή αναμέτρηση φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανισθούν μόνον οι δύο «κομματικοί Συνδυασμοί» με νέο αρχηγό στο Συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια αναζήτησης καλύτερης τύχης.

Οι Σκαμνιώτες έχουν σημειώσει θετικές ενέργειες του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά έχουν επισημάνει μετά παρρησίας, ιδίως μέσα από τις στήλες της ΦτΣ και αρκετά σημεία που συγκέντρωσαν την κριτική τους. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού και κατ επέκταση η ΦτΣ που είναι το βασικό επικοινωνιακό του μέσο, αποφεύγει την προπαγάνδα υπέρ του ενός ή του άλλου συνδυασμού σεβόμενος τα μέλη του. Στους καλούς μας φίλους που μας τιμούν με τη φιλία τους, έχουμε να αναγγείλουμε ότι θα αποφύγουμε κινήσεις επηρεασμού προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με τη σθεναρή πεποίθηση, ότι το εκλογικό σώμα του Σκαμνού, αλλά και των λοιπών δημοτικών διαμερισμάτων, διαθέτει αρκετή γνώση και κρίση για τη σωστή επιλογή. Για τη διευκόλυνση, ωστόσο, των υποψηφίων Δημάρχων ο Σύλλογος Σκαμνού θα οργανώσει τις παραμονές των εκλογών μία φιλική συνάντηση με τους υποψήφιους δημάρχους και θα τους παρακαλέσει να διαφωτίσουν τους Σκαμνιώτες εκλογείς πάνω στο πρόγραμμά τους. Αυτή η κίνηση, είναι η πλέον χρήσιμη και ουσιαστική, φρονούν στελέχη του Συλλόγου, τόσο για τους υποψήφιους Δημάρχους, όσο και για τους Δημότες του Σκαμνού.

Ενοχλημένος τοπικός σύμβουλος

Κύριε Διευθυντά, αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθυνθώ σ΄ εσάς για να αντικρούσω δημοσιεύματα και σχόλιά σας, που έχουν καταχωρηθεί στο υπ΄ αριθμόν 65 Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2002, σελίδες 2και 3, φύλλο της εφημερίδας σας, υπό τους τίτλους «Ο Άγιος Ταξιάρχης» και «Ανάπλαση χώρου Θέας» αντίστοιχα, τα οποία είναι μειωτικά για το άτομό μου και να αποκαταστήσω την αλήθεια, από την οποία κατά τη γνώμη μου απέχουν πολύ.

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να παρατηρήσω ότι θα ήταν πιο ευγενικό και τίμιο τέτοια σχόλια που αφορούν συγκεκριμένα άτομα να είναι ενυπόγραφα και οι πληροφορίες σας, από την «εγκυρότατη» δήθεν πηγή που επικαλείσθε, να διασταυρώνονται πριν δημοσιευθούν.

Γράφετε στο πρώτο σχόλιό σας ότι εγώ έφερα αντίρρηση, για την ενεργοποίηση με μοναχές του Αγίου Ταξιάρχου και ότι η ενέργειά μου αναιρεί το όμορφο έργο και την πρωτοβουλία του συλλόγου Οιταίων για επισκευή του. Γνωρίζετε ότι το Μοναστήρι του Αγίου Ταξιάρχου είναι ιδιοκτησία του αναγκαστικού συνεταιρισμού Οίτης και οι όποιες σημαντικές αποφάσεις σαν αυτή που αναφέρετε λαμβάνονται από τη γενική συνέλευσή του και όχι από μένα προσωπικά.

Όσον αφορά στις πρόσφατες επισκευές του Αγίου Ταξιάρχου σας πληροφορώ ότι συμπεριλαμβάνομαι μεταξύ των τριών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ανακαίνισή του και ο Σύλλογος Οιταίων, με τον οποίο υπάρχει αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ήλθε αρωγός με όλες τις δυνάμεις του για το έργο.

Μάλιστα σκοπεύουμε να επαναφέρουμε, όσο μπορούμε, τις γιορτές (πανηγύρια) που γίνονταν παλιά και συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι όλων των γύρω χωριών, τα οποία σταμάτησαν κυρίως μετά τη διάρρηξη και κλοπή της θαυματουργής εικόνας του Αγίου.

Στο δεύτερο σχόλιό σας με κατηγορείτε περίπου ότι απεργάζομαι το κακό του Σκαμνού και προτρέπετε εντέχνως τους Σκαμνιώτες να μη ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, ενώ παράλληλα αναθεματίζετε τη μοίρα που έσπρωξε το Σκαμνό να συνυπάρχει με την Οίτη, σαν ενιαίο τοπικό διαμέρισμα.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζετε ή κάνετε ότι δεν γνωρίζετε ότι με τους μισούς περίπου Σκαμνιώτες έχω συγγένεια, ενώ με όλους διατηρώ φιλία και καλές σχέσεις και αγαπώ το χωριό σας και ενδιαφέρομαι γι΄ αυτό εξ ίσου, με το δικό μου, αν όχι περισσότερο. Δεν είναι δυνατό όμως να λαμβάνουμε αποφάσεις ως τοπικό συμβούλιο, σαν αυτή που επικαλείσθε, που είναι αντίθετες στο νόμο. Επί πλέον φαίνεται ότι ορισμένοι, μάλλον νεόφερτοι στο Σκαμνό, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι τα δύο χωριά μας από αιώνες ζουν αρμονικότατα σαν ενιαία κοινωνία και οι κάτοικοί τους συνδέονται μεταξύ τους με ομόνοια, αγάπη, φιλία και συγγενικούς δεσμούς, ενοχλούνται από αυτή την ωραία κατάσταση και καλλιεργούν τη διχόνοια μεταξύ τους.

Εσείς όμως ιδιαίτερα, που με την εφημερίδα σας διαμορφώνετε την κοινή γνώμη, έχετε ηθική υποχρέωση, όπως και όλοι μας, να προωθείτε και να καλλιεργείτε τους δεσμούς σύμπνοιας, αγάπης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ μας. Τέλος σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε αυτούσια την παρούσα στην εφημερίδα σας και στην ίδια θέση ενός εκ των δύο σχολίων σας, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι αναγνώστες σας να ενημερωθούν πως έχουν τα πράγματα.
Λαμία 04.04.2002 / Με εκτίμηση / Οδυσσέας Κοτσιμπός

Σύνταξη:
Άγιος Ταξιάρχης: Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αγνοούσαμε τις ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις των συνεταίρων που διαλαμβάνονται στην επιστολή. Παλαιά, κανείς δεν μας εμπόδισε να πλησιάσουμε στο Μοναστήρι. Τώρα το βλέπουμε, όχι μόνον από την παρούσα επιστολή, αλλά και από την μεγάλη μπάρα που απαγορεύει την προσπέλαση στο Μοναστήρι. Δεν είμαστε αρμόδιοι, ούτε έχουμε τη διάθεση να ασχοληθούμε με το θέμα. Ας όψονται οι αρμόδιοι για το Εθνικό Κτηματολόγιο που σαν της Άρτας το Γεφύρι δεν λέει να προχωρήσει, ενώ έχει απορροφήσει και εξαφανίσει απίθανα ποσά, σαν τις στάμνες των Δαναϊδων.

«Με το Νόμο»: Η διαμόρφωση του γηπέδου στον μεγάλο οδικού κόμβο του Σκαμνού και η ανάδειξή του σε αξιοζήλευτη θέση θέας, αντί για σκουπιδότοπος που είναι σήμερα και πληγώνει τα μάτια πλήθους τουριστών που κινούνται προς τον ομφαλό της γης, τους Δελφούς, αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από τους Σκαμνιώτες που στη συνέχεια ζήτησαν από την τελευταία Διοίκηση της Κοινότητας Οίτης την προώθησή της στα πλαίσια του προγράμματος Leader II, δεδομένου ότι αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται και δικαιολογούνται, ως εκ της φύσεώς των, μόνον από ΟΤΑ. Η συμμετοχή της Κοινότητας ήταν 20%, ποσό περίπου 2 εκ. δραχμές που προτάθηκε να καλυφθεί από το Σύλλογο Σκαμνιωτών. Στην ουσία δηλαδή ζητήθηκε από την κοινότητα να διαθέσει σφραγίδα και υπογραφή για ένα τέτοιο έργο υπόδειγμα, τιμή και καμάρι και για τους ίδιους. Απορριπτική ήταν η απάντηση της Κοινότητας των αγαπητών μας «φίλων» της Οίτης με το αιτιολογικό ότι ο εν λόγω χώρος ανήκει στο Δημόσιο, είναι πρανή του οδικού δικτύου κλπ λες και οι υπόψη πόροι ανάδειξης θέσεων θέας έπρεπε να διατίθενται για την ιδιωτική αυλή ή οικόπεδο του κάθε πολίτη!! Την ίδια «παρανομία» επεσήμανε σε νεώτερη πρότασή μας και το τοπικό συμβούλιο προσφάτως και αμφότεροι οι τοπικοί σύμβουλοι Οίτης (περιλαμβανομένου και του επιστολογράφου μας), δηλ. και των δύο συνδυασμών, σε αγαστή συνεργασία και προφανώς λαβαίνοντας υπόψη όλα τα αισθήματα «αγάπης, ομόνοιας, φιλίας, τους συγγενικούς δεσμούς με τους Σκαμνιώτες κλπ κλπ» προβάλλοντας και πάλι αντιρρήσεις.

Οι Σκαμνιώτες έχουν νου και κρίση και δεν χρειάζονται παχιά λόγια ή ευτελείς προπαγάνδες από τον οποιοδήποτε για να ψηφίσουν. Ευχόμαστε στους παράγοντες ΟΤΑ της Οίτης να αξιωθούν να εμπλουτίσουν την κοινωνία τους με τέτοιους «νεόφερτους», σαν αυτούς που ο Σκαμνός ευτύχησε να προσελκύσει.

Και μία ερώτηση: Η ΦτΣ απηύθυνε και μία πρόσκληση στους κκ τοπικούς συμβούλους της Οίτης με τα καλά τους αισθήματα κττ να μας επισκεφθούν, έστω και μία φορά στην εκπνοή της θητείας των για να τους γνωρίσουμε, όχι υποχρεωτικά να μας πείσουν πόσο πάσχουν για το Σκαμνό. Αγνοήθηκε αυτό ή είναι δευτερεύον;

Ο πρωθυπουργός στη Φθιώτιδα

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στην περιοχή μας στις 25.05.2002 σημειώνουμε:

Την υπόσχεση ίδρυσης Πανεπιστημίου Ρούμελης με έδρα τη Λαμία. Θεωρούμε πολύ σημαντική της εξαγγελία που ανταποκρίνεται σε δίκαιους πόθους της περιοχής με ουσιαστικό αντίκρισμα για τη χώρα μιας δεδομένου ότι μέχρι πρότινος λειτουργούσε η λογική να ιδρύονται Πανεπιστήμια και Τμήματα, μόνον σε πολύ προβληματικές περιοχές.

Την οριστική ματαίωση του έργου ζεύξης Μαλιακού και την εξαγγελία έργων διαπλάτυνσης του οδικού τμήματος ΠΑΘΕ Αγίου Κωνσταντίνου – Ράχες, την καρμανιόλα όπου έχουμε θρηνήσει εκατόμβες θυμάτων. Ταυτόχρονα εξαγγέλθηκε η παράκαμψη των πόλεων Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων. Δεν έχουμε πληροφορηθεί λεπτομέρειες για χρονοδιάγραμμα, ανισόπεδους κόμβους πχ στις Θερμοπύλες προς τους Δελφούς, πρόσβαση πεζών στο Μνημείο του Λεωνίδα κλπ.

Επίσης έγινε λόγος για αναβάθμιση του οδικού δικτύου Λαμία – Καρδίτσα – Τρίκαλα- Εγνατία οδός.

Ακόμη ακούσαμε να γίνεται λόγος για πρωτοβουλίες προστασίας και ανάδειξης των ορεινών όγκων της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *