FtS68 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες στο Σκαμνό

Με το ποσό των 400.000 δραχμών επιχορηγεί ο Δήμος Γοργοποτάμου το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «καλοκαίρι 2002» του Σκαμνού, όπως διαμορφώθηκε από τον πολιτιστικό Σύλλογο. Σειρά εκδηλώσεων δικαίωσαν απόλυτα τόσο τον Σύλλογο και το Δήμο, όσο και τους Σκαμνιώτες που βίωσαν καινούργιες όμορφες στιγμές. Μεταξύ των πλέον σημαντικών δραστηριοτήτων που στέφθηκαν από πλήρη επιτυχία θεωρούμε:

• Την εκστρατεία κατά των σκουπιδιών
• Την ορειβασία από το Σκαμνό στην Νευρόπολη
• Τη βραδιά έντεχνης λαϊκής μουσικής με ταλαντούχους καλλιτέχνες – μουσικούς
• Βραδιά κουκλοθέατρου και βραδιά Καραγκιόζη για τους μικρούς –και όχι μόνον- φίλους
• Μουσικό πρόγραμμα από ορχήστρα στη βραδιά του Πανηγυριού

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές και συμπαραστάτες της όλης προσπάθειας που φέρνει πράγματι κάτι καινούργιο στο χωριό. Οι επισκέπτες και παραθεριστές του χωριού το μόνο που δεν έχουν να φοβηθούν, είναι η πλήξη!

Το Πανηγύρι

Για πρώτη φορά – και οφείλουμε να το καταγράψουμε με ικανοποίηση συγχαίροντας τους πρωτεργάτες- υπήρξε συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών Συλλόγων Οίτης και Σκαμνού, ώστε να μην συμπέσουν οι ετήσιες αυτές εκδηλώσεις στα δύο γειτονικά χωριά. Έτσι λοιπόν το πανηγύρι της Οίτης ορίσθηκε για τις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας και το Πανηγύρι του Σκαμνού ορίσθηκε για το Σάββατο 17 Αυγούστου. Στους προέδρους των δύο Πολιτιστικών Συλλόγων κκ Κωνσταντίνο Γέμελο και Μιχάλη Γρούσπα, οφείλουμε να πιστώσουμε το όφελος αυτής της συνετής απόφασης.

Απόλυτη ήταν η επιτυχία και στις δύο εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι των δύο οικισμών, αλλά και από τους άλλους γειτονικούς οικισμούς, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος και στις δύο εκδηλώσεις ενισχύοντας τη συμμετοχή και την επιτυχία.

Το πανηγύρι του Σκαμνού πραγματοποιήθηκε ενώ είχε ξεσπάσει το ζήτημα με την απαγωγή των κυνηγών και χωρίς ακόμη να έχει γνωστοποιηθεί η φοβερή εξέλιξη και το φονικό που συντάραξε το πανελλήνιο, όπως δύο μέρες μετά αποκαλύφθηκε, ότι είχε ήδη τελεσθεί την ίδια μέρα το πρωϊ. Οι συντελεστές της διοργάνωσης είχαν να αντιμετωπίσουν εξ άλλου τον καιρό που μία το πήγαινε να βρέξει και μία σταματούσε, για να σταθεροποιηθεί τελικά και να σημειωθεί μεγάλη επιτυχία.

Οι Σκαμνιώτες και πολλοί φίλοι του χωριού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν υπέροχη ζωντανή μουσική από εξαιρετικούς καλλιτέχνες, να γευθούν και να καταναλώσουν σημαντικές ποσότητες τροφοεφοδίων και ποτών με προεξάρχον το υπέροχο αρνί σούβλας και το βαρελίσιο κρασί του Σκαμνιώτη Κώστα Τζιβάρα Ε/Μ.

Τα έσοδα μόλις και κάλυψαν τη δαπάνη μιας και οι τιμές σκοπίμως διαμορφώνονται από το Σύλλογο σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η εισπρακτική επιτυχία σημειώθηκε μέσα από τη λαχειοφόρο αγορά. Μία σειρά από σημαντικά και πλούσια δώρα ήταν το κλειδί την υπόθεσης. Πολλά σε αριθμό και υψηλή η ποιότητα και η αξία τους. Αυτό θα πρέπει να αποδοθεί σε υπέροχους Σκαμνιώτες που μονίμως δείχνουν την αγάπη και υποστήριξή τους στο χωριό. Το πλείστον των δώρων εισφέρθηκαν από τον αγαπητό, νέο Σκαμνιώτη κ. Μπάμπη Λυκουρίδη (κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, χειμερινές και θερινές, σετ μπάνιου πατάκια κλπ), αλλά και από την κα Ελένη Στεργίου – Γκόλφη (πολύτιμα σετ σερβίτσιων, πορσελάνες, κρύσταλλα) και τον κ. Θύμιο Τζιβάρα Δημ. (Σετ μαχαιροπήρουνα κττ). Σκαμνιώτισσες καλλονές ανέλαβαν την πώληση των λαχνών με καλή επιτυχία. Την εισπρακτική επιτυχία οφείλουμε επίσης να αποδώσουμε και στον πλειστηριασμό των «αδιάθετων» λαχείων όπου ένθερμοι υποστηρικτές του Σκαμνού διέθεσαν σημαντικά ποσά, σε πολλές περιπτώσεις υπερθεματίζοντας σε σχέση ακόμη και με την ονομαστική τιμή των λαχνών. Με το φόβο κάποιον να ξεχάσουμε, μας έρχεται στο νου για να εκφράσουμε σ΄ αυτούς και μέσω αυτών σε όλους τους λοιπούς συνδρομητές ένα μεγάλο ευχαριστώ του Σκαμνού, το όνομα του Δημήτρη Ευστράτογλου, του Κώστα Γέμελου, του Δήμαρχου Παναγιώτη Σπαθούλα, της Μαρίας Αποστολοπούλου, του Βασίλη και Τούλας Ευστράστογλου κλπ.

Η θερινή Συνέλευση

Στις 11 Αυγούστου 2002, ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε η θερινή συνέλευση του Συλλόγου. Εδώ και ένα έτος ο Σύλλογος έχει αποφασίσει και πραγματοποιεί δύο συνελεύσεις το χρόνο. Μία θερινή και μία στη διάρκεια του χειμώνα. Ειδικά για το δωδεκάμηνο διάστημα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν δύο χειμερινές συνελεύσεις: Η μία τις Γιορτές των Χριστουγέννων και άλλη μία, με αίτημα κάποιων συγχωριανών την περίοδο των Απόκρεω μιας και θεωρήθηκε ότι για την προηγηθείσα των Χριστουγέννων δεν είχε συντελεσθεί ικανοποιητική δημοσιότητα της πρόσκλησης.

Ένα πολύ σημαντικό έργο επιτελέσθηκε και παρουσιάσθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στο δωδεκάμηνο διάστημα που πέρασε. Τα μέλη του Συλλόγου εξέλεξαν σαν πρόεδρο της Συνέλευσης τον Γιώργο Αποστολόπουλο και ως Γραμματέα τη Σοφία Ξεϊνη. Διαμορφώθηκε με βάση την πρόσκληση ένας αναλυτικός κατάλογος θεμάτων με επίκεντρο τον απολογισμό της δράσης του δωδεκαμήνου που πέρασε και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το επόμενο δωδεκάμηνο διάστημα. Μετά και από την παρουσίαση της έκθεσης των ελεγκτών που πιστοποίησε την πολύ ικανοποιητική πορεία, η συνέλευση των μελών ενέκρινε τον απολογισμό.

Στη συζήτηση πάνω στον απολογισμό ετέθη σαν θέμα προβληματισμού η διαπίστωση ότι για πρώτη φορά οι ρυθμοί δραστηριότητας του Συλλόγου με επίκεντρο το σημαντικό έργο ανάπλασης της περιοχής Αγίου Αθανασίου υπήρξαν εξαιρετικά γρήγοροι και για να καλυφθεί η σχετική δαπάνη χρειάσθηκε δύο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι κκ Δημήτρης Στεργίου (δρχ. 1.181.046) και Κώστας Γέμελος (δρχ. 536.439), πέραν των προσωπικών τους γενναίων συνδρομών στα ταμείο του συλλόγου, να δανείσουν στο Σύλλογο περαιτέρω και αυτοβούλως το σημαντικό ποσό του 1,7 εκ. δρχ περίπου. Η διαπίστωση αυτή εντυπωσίασε τους συγχωριανούς, αλλά προκάλεσε και την ανησυχία και τον προβληματισμό άλλων δύο (κα Γιούλη Δοσούλα, κ. Χαράλαμπος Κ. Ντάος). Το ζήτημα ξεπεράσθηκε με την εξήγηση ότι ουδεμία προσωπική ευθύνη ή παροχή εγγύησης (προσωπικής ή εμπράγματης ασφάλειας, όπως πχ υποθήκη του σπιτιού κάποιων) προκαλείται για τους ανησυχούντες συγχωριανούς και ότι οι δύο πιστωτές -όπως οι ίδιοι ρητά και κατηγορηματικά δήλωσαν- θα λάβουν προσεχώς το ποσό της ταμειακής διευκόλυνσης που είχαν την καλοσύνη και γενναιότητα να διαθέσουν και μάλιστα χωρίς τόκους ή άλλες επιβαρύνσεις.

Έχοντας υπόψη το παραπάνω δεδομένο, η Συνέλευση αποφάσισε, στα πλαίσια συζήτησης του επομένου κύριου θέματος της ημερήσιας διάταξης «προγραμματισμός δράσης επομένου 12-μήνου» για το άμεσο μέλλον, να δοθεί προ πάσης άλλης δραστηριότητας, απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του υπόψη χρέους του Συλλόγου. Ευθύς μετά από αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε να παρουσιάσει στην επόμενη χειμερινή συνέλευση τις προτάσεις του για την παραπέρα δράση.

Μετά πέρας της διαδικασίας του απολογισμού μερικοί συγχωριανοί, κάπου 6-7 τον αριθμό, (κ. Τρύφων Φετφατζής, κ. Απόστολος Δοσούλας, κα Γιούλη Δοσούλα, κ.Δημήτριος Ι. Τζιβάρας, κ. Απόστολος Χ. Αποστολόπουλος, κ. Γεώργιος Σκαρής, κ. Αβραάμ Κωνσταντινίδης), αξίωσαν να συνεχιστεί η συνέλευση προκειμένου να συζητηθούν διάφορά θέματα τριβών μεταξύ των συγχωριανών, όπως αυτό έγινε ήδη στις δύο προηγηθείσες χειμερινές συνεδριάσεις. Το θεματολόγιο φάνηκε να εστιάζεται σε θέματα διαπροσωπικού χαρακτήρα ενώ ιδιαίτερες αναφορές με αιχμές έγιναν για τη ΦτΣ. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, όντας ο ίδιος και διευθυντής σύνταξης της ΦτΣ, ζήτησε να εξαιρεθεί από το ρόλο που κατείχε στη διαδικασία, με σκοπό η συζήτηση να γίνει απρόσκοπτη και να αποφασίσει η συνέλευση χωρίς καμία δέσμευση, ακόμη και για την τύχη της Διεύθυνσης Σύνταξης της ΦτΣ.

Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε μετά την εκλογή ως νέου προέδρου της συνεδρίασης του κ. Δημήτρη Ευστράτογλου. Μετά από μακρά συζήτηση που σε πολλές περιπτώσεις οξύνθηκε, ολοκληρώθηκε και αυτό το στάδιο της συνέλευσης με παραινέσεις του Προέδρου της Συνέλευσης και του Προέδρου του ΔΣ για αποφυγή εντάσεων και καλλιέργεια των κατά το δυνατόν καλύτερων σχέσεων μεταξύ των συγχωριανών ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις που είναι φυσικό να υπάρχουν στα μέλη της κοινωνίας μας.

***
Στη χάρη της Παναγίας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το πανέμορφο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σκαμνό, το μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, τόσο την παραμονή του 15-Αύγουστου, με τον εσπερινό, όσο και ανήμερα με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Στον εσπερινό ο Γέροντας, ο Πατήρ Ιγνάτιος, μετά τη τέλεση του Εσπερινού, συνοδευόμενος από τον Πατέρα Δαμασκηνό, ανέπεμψε δέηση κατά τη διάρκεια αρτοκλασίας υπέρ του πολιτιστικού Συλλόγου Σκαμνού, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των Σκαμνιωτών.

Ανήμερα της Παναγίας η Θεία λειτουργία τελέσθηκε χοροστατούντος του Παπα-Στάθη, του Ιερέα του χωριού, ενώ στο ψαλτήρι ήταν ο απαράμιλλος πατήρ Δαμασκηνός με τον Σκαμνιώτη Ιεροψάλτη Κωνσταντίνο Ε/Α Τζιβάρα. Σαν μαγνήτης σαγήνευσε με τα λόγια που απηύθυνε στο μεγάλο πλήθος των προσκυνητών ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πατήρ Ιγνάτιος που διατηρεί μία ειδική σχέση αμοιβαίας βαθιάς αγάπης με τους Σκαμνιώτες. Η προσέλευση των πιστών αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα ρεκόρ στο Εκκλησάκι της Παναγίας, καθώς όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι ήταν κατάμεστοι και πολλοί πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από τον παρακείμενο δρόμο, ενώ αδιαχώρητο δημιουργήθηκε από τον μεγάλο αριθμό των αυτοκινήτων σε όλη την περιοχή.

Οι περισσότεροι επισκέπτες από άλλες περιοχές, Αθήνα, Ράχες, Λάρισα, Κόμμα, Λαμία, Οίτη, Μπράλλο, Λευτεροχώρι κλπ είχαν την ευκαιρία να παρακαθήσουν σε γεύμα που παρέθεσε ο Κώστας και η Ροδοθέα Τζιβάρα με νόστιμο φαγητό γάστρας και βαρελίσιο κρασί. Ασύγκριτη η νοστιμιά που είχαν οι πίτες που για την περίσταση ετοίμασε η υπέροχη Σκαμνιώτισσα, Αλεξάνδρα Πολυζωϊδη.

Παππούς ο κ. Δημ. Μπράνης

Στις 3 Αυγούστου 2002 η κα Ασημίνα Μπράνη, σύζυγος του κ. Γεωργίου Μπράνη, υιού του διακεκριμένου αρθρογράφου μας, έφερε αισίως στον κόσμο αγοράκι που χαίρει άκρας υγείας.

Εγκαρδίως ευχόμαστε κάθε καλό στο νεογέννητο αγοράκι και στις οικογένειες Μπράνη.

Το ταβερνάκι του Σκαμνού

Απόλυτη χαρακτηρίζεται η επιτυχία που σημειώνει το ταβερνάκι του Σκαμνού με την ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας της Οικογένειας Γκούμα που δίνει τον καλύτερο εαυτό της για την περιποίηση των συγχωριανών, αλλά και πλήθους φίλων που συρρέουν από τη γύρω περιοχή, ενώ δεν λείπουν συχνά – πυκνά και αρκετοί επισκέπτες από τη Λαμία που θεωρούν μία καλοδεχούμενη όαση δροσιάς ένα όμορφο βραδινό κοντά στις συστάδες με τα έλατα, τους νόστιμους μεζέδες και το βαρελίσιο κρασί του Σκαμνού.

Πλήθος κοινωνικών – οικογενειακών εκδηλώσεων πραγματοποιείται τώρα πλέον στον όμορφο αυτό χώρο και η όλη εξέλιξη βάζει σε νέους πονοκεφάλους το Σύλλογο και το Διοικητικό τους Συμβούλιο, πως θα επιχειρηθεί μία παραπέρα βελτίωση του αύλειου αυτού χώρου. Μεγάλες γλάστρες με υπέροχα άνθη και φυτά τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία και συνθέτουν μία ευχάριστη εικόνα. Οι λογικές τιμές επιτρέπουν στους παραθεριστές να καταργήσουν συχνά το σπιτικό φαγητό και προτιμούν την επίσκεψη στην ταβέρνα που συνδυάζεται με μία ανθρώπινη επικοινωνία με φίλους, συγγενείς, καλόγουστη διακριτική μουσική κλπ.

Νέοι Σκαμνιώτες

Είναι στ΄ αλήθεια ευχάριστο σε κάθε φύλλο της διμηνιαίας έκδοσής μας να έχουμε να αναγγείλουμε την πολιτογράφηση κάποιων νέων Σκαμνιωτών. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη παίρνει το νεαρό ζεύγος Νίκου και Άννας Βερβέρη. Ο Νίκος είναι γιος της κας Βαλσάμως Αποστολοπούλου – Βερβέρη στην οποία κληροδοτήθηκε το πατρικό πέτρινο σπίτι του αείμνηστου Νίκου Αποστολόπουλου. Οι νέοι ένοικοι ξεκίνησαν με κέφι να συγυρίζουν το σπίτι, ενώ μεγάλη προσοχή δίνουν στην διατήρηση των συνηθειών και παραδόσεων. Η Άννα, γεννημένη στους πρόποδες του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί και να αγαπήσει την νέα ορεινή κατοικία και ήδη κάμποσες φορές ετοίμασε νόστιμο φαγητό στο φούρνο της γιαγιάς με ξύλα. Το χέρι του Νίκου που «πιάνει» από κατασκευές, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο. Η γειτόνισσα Χαρίκλεια καλωσορίζει τα παιδιά και αγόγγυστα τους δίνει οδηγίες «εγκλιματισμού» στο νέο περιβάλλον.

Καλόκαρδα τα παιδιά δείχνουν να απολαμβάνουν τα πάντα που σχετίζονται με το σπίτι, τις παραδόσεις της οικογένειας και του χωριού, πιστοποιώντας ότι σ΄ αυτό τον όμορφο χώρο που έζησε ένας κατ εξοχήν ανοιχτόκαρδος και κοινωνικός άνθρωπος, ο Νίκος Αποστολόπουλος, το DNA θα κάνει το θαύμα του και θα δοθεί η σωστή συνέχεια.

Με τις καλύτερες ευχές μας καλωσορίζουμε το νέο ζευγάρι στο Σκαμνό.

Στον Αϊ-Θανάση

Ο νέος συγχωριανός Τάκης Αποστολόπουλος, από την Ηράκλεια άνοιξε το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στις 30.08.2002. Ο χώρος έχει αλλάξει και η βελτίωση είναι αισθητή μετά τις παρεμβάσεις του πολιτιστικού μας Συλλόγου. Στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε και στην αρτοκλασία που ακολούθησε, έλαβαν μέρος πολλοί συγχωριανοί, μαζί με φίλους και συγγενείς από την Ηράκλεια του κ. Τάκη Αποστολόπουλου. Οι επισκέπτες του χωριού παρακάθισαν σε γεύμα που παρατέθηκε στο σπίτι του Τάκη.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στην Αλεξάνδρα Πολυζωϊδη που πριν από τη Λειτουργία φρόντισε για την καθαριότητα στο εξωκλήσι. Άξια Σκαμνιώτισσα, όπως και η Χαρίκλεια που ανελλιπώς φροντίζει για την καθαριότητα του μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *