Πνευματικό κέντρο Νο 2

FtS69

Ευλογία Θεού είναι η ύπαρξη και λειτουργία ενός πνευματικού κέντρου κι έτσι θα έπρεπε να νοιώσει κανείς με την πρωτοβουλία της εκκλησιαστικής επιτροπής Σκαμνού, να δημιουργήσει ένα ακόμη πνευματικό κέντρο δίπλα από αυτό του πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Σε έναν οικισμό που ο δείκτης εγκληματικότητας δεν του περιποιεί ιδιαίτερη τιμή, εδώ και πολλές δεκαετίες πίσω, κάθε τέτοια ενέργεια φαίνεται θεόσταλτη.

Οι κοντοχωριανοί, μας αποκαλούν σκωπτικά «παλαβοσκαμνιώτες» και σίγουρα θα έχουν τους λόγους τους. Ναι! Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς στο χωριό μας ή στα μυαλά μερικών συγχωριανών, πρυτανεύει άλλος κώδικας και άλλη λογική.

Η ευλογία, το λογικό και το αυτονόητο θολώνουν πίσω από μία σειρά περίεργων ενεργειών και συμπεριφορών που υποχρέωσαν τον Δήμαρχο Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτη Σπαθούλα να συγκαλέσει μία γενική συνέλευση των συγχωριανών την επομένη των Χριστουγέννων στην προσπάθειά του να ανιχνεύσει και να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Φιλότιμη και αξιέπαινη η προσπάθεια του Δημάρχου. Παρέστημεν στη συνέλευση και σημειώνουμε τα κύρια σημεία για πληροφόρηση όσων συγχωριανών δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος, μιας και δεν είχε προηγηθεί μία δημοσίευση της πρόσκλησης, αλλά η πληροφόρηση έγινε προφορικά στο χωριό.

Αρκετός κόσμος υποδέχθηκε και καλοχαιρέτησε το Δήμαρχο ευχαριστώντας τον για το ενδιαφέρον και την καλοπροαίρετη παρέμβασή του. Από την εκκλησιαστική επιτροπή παρέστη μόνον ένας εκπρόσωπος., ο κ. Απόστολος Χρ. Αποστολόπουλος, που όπως δήλωσε, εκπροσωπούσε και τα απόντα μέλη, που για λόγους που γνωρίζουν οι ίδιοι, προτίμησαν να απέχουν από την καθόλα πολιτισμένη και δημοκρατική αυτή σύναξη.

Από τους παρευρισκόμενους τονίσθηκε ότι η εκκλησιαστική επιτροπή προχωράει στην ανέγερση κτιρίου στο χώρο της μοναδικής, μικρής άλλωστε, πλατείας του χωριού, καταλαμβάνοντας χώρο που κυμαίνεται στο 1/3 της συνολικής επιφάνειας και τούτο χωρίς τη σύμπραξη των συγχωριανών και της Δημοτικής αρχής στην κυριότητα της οποίας ευρίσκεται ο χώρος.

Ακόμη τονίσθηκε ότι ο χώρος του ήδη υφισταμένου πολιτιστικού κέντρου με δαπάνη πολλών εκατομμυρίων του πολιτιστικού Συλλόγου έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά από ριζική επισκευή και ανακαίνιση του ερειπωμένου σχολικού κτιρίου, είναι υπεραρκετός και προσφέρεται για τις όποιες δραστηριότητες του χωριού και μάλιστα -πολύ περισσότερο- της εκκλησιαστικής επιτροπής, αφού πολλές φορές διατίθεται και για οικογενειακές εκδηλώσεις. Ως εκ τούτου, τα χρήματα της εκκλησίας θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες ανάγκες, όπως αυτές έχουν καταγραφεί.

Ο εκπρόσωπος της εκκλησιαστικής επιτροπής ανέφερε ότι η ανέγερση ενός νέου πνευματικού κέντρου αποτελεί αμετάκλητη απόφαση και δεν προτιμάται η χρήση του χώρου του πολιτιστικού συλλόγου «με τον οποίον μας χωρίζουν πολλά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χωρίς να φέρει έστω ένα μοναδικό παράδειγμα από .. τα πολλά, αν και φορτικά του ζητήθηκε. Ο ίδιος εξήγησε ότι στο χώρο αυτό θα προσφέρεται καφές και ποτά «δωρεάν». Η είσοδος ανά πάσα στιγμή θα είναι ελεύθερη σε όλους μιας και θα έχουν κλειδί. «Οι δαπάνες θα καλύπτονται από το παγκάρι της Εκκλησίας», εξήγησε ο αρμόδιος, με αταλάντευτη σιγουριά.

Ο κ. Πολύκαρπος Αστρακάς, που εκ νέου εξελέγη εκπρόσωπος του Δημοτικού μας διαμερίσματος και του ζητήθηκε να τοποθετηθεί, υποστήριξε τις θέσεις της εκκλησιαστικής επιτροπής και αποκάλυψε -πληροφόρησε τους συγχωριανούς, ότι κινήθηκε ο ίδιος προ πολλού με έντονες προσπάθειες, «φιλώντας κατουρημένες ποδιές» [;], κατά δήλωσή του, για να καταφέρει να λάβει σχετική άδεια, χωρίς να διευκρινίσει για τι είδους άδεια πρόκειται. Επίσης ανέφερε, ότι για τις ενέργειές του είχε ενημερώσει τους συγχωριανούς, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τους παρευρισκόμενους που μίλησαν με οξύτητα και αυστηρούς χαρακτηρισμούς για την συγκεκριμένη ενέργεια, που απεκρύβη την κρίσιμη περίοδο που εκκρεμούσαν εκλογές και διέδιδε παράλληλα, ότι τάσσεται υπέρ της ομοψυχίας και στενής συνεργασίας των συγχωριανών μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο και την εκκλησία, που αποβλέπουν σε κοινούς στόχους και οφείλουν να συνεργάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται. Οι ελιγμοί αυτοί του αιρετού εκπροσώπου, του απέφεραν πρωτοφανή και σημαντικό αριθμό ψήφων τον τελευταίο Οκτώβρη, αλλά οι αυτοαποκαλύψεις του προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε βάρος του και αποχώρησε από την αίθουσα.

Σκεπτικούς και προβληματισμένους βρήκε η λήξη της συνεδρίασης τους Σκαμνιώτες. Μία μόλις μέρα μετά τη γέννηση του Θεανθρώπου που έστειλε το μήνυμα της ειρήνης και φιλαλληλίας είδαμε με απογοήτευση στάσεις διάσπασης, δολοπλοκίας και μισαλλοδοξίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *