FtS69 – Περιβάλλον

Εκστρατεία κατά των σκουπιδιών

Μία πρωτότυπη πρωτοβουλία έλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού που εκτίμησε θετικά και επιβράβευσε ο Δήμος Γοργοποτάμου και χάρηκαν όσοι είχαν την τύχη να συμμετάσχουν. Το Σάββατο 3 Αυγούστου 2002 κλήθηκαν όλοι οι Σκαμνιώτες σε μία καθολική εκστρατεία κατά των σκουπιδιών.

«Οι κάτοικοι του Σκαμνού, άνδρες, γυναίκες, μικροί και μεγάλοι» κλήθηκαν σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση – ανακοίνωση του Συλλόγου «να συμμετάσχουν με ό,τι μέσα διαθέτει ο καθένας (σκούπες, φτυάρια, τσουγκράνες) στην εκδήλωση: Εθελοντισμός και τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από νωρίς το πρωϊ συγκροτήθηκαν συνεργεία και μοιράσθηκαν τη δουλειά. Όλα τα σκουπίδια από κάθε δρόμο και κάθε δημόσιο χώρο του χωριού μαζεύτηκε μέχρι και το μικρότερο σκουπιδάκι. Σε παρυφές των δρόμων έγινε ριζική καθαριότητα μαζί με αποκοπή των χόρτων που καλύπτουν τα σκουπίδια. Οι κορμοί των δέντρων ασβεστώθηκαν. Επιφάνειες ασπρίστηκαν. Η δραστηριότητα αυτή επεκτάθηκε μέχρι τον κόμβο του Εθνικού δικτύου Θερμοπύλες – Δελφοί, όπου η συλλογή σκουπιδιών υπήρξε μεγάλη, δείχνοντας την έκταση του προβλήματος για ολόκληρη τη χώρα μας. Στον παρακαμπτήριο δρόμο προς τα χωριά της Οίτης και της Γκιώνας εκτός από την αποκομιδή των σκουπιδιών, κόπηκαν κλαδιά που περιορίζουν την ορατότητα των διερχομένων οδηγών.

Η δραστηριότητα αυτή σχολιάσθηκε πολυποίκιλα από τους Σκαμνιώτες που την είδαν με διάθεση θετική και εκφράστηκαν με εγκώμια. Αρκετοί θυμήθηκαν παλαιότερες εποχές οπόταν η κοινή συλλογική προσπάθεια και αυτόβουλη πρωτοβουλία ήταν συχνή για την αντιμετώπιση πλείστων όσων ζητημάτων. Τότε η εθελοντική εργασία εστιάζονταν στην κατ έτος διάνοιξη δρομίσκων και μονοπατιών για την προσπέλαση στα αγροκτήματα για τη συλλογή της σοδιάς, τη δημιουργία αυλακιών για το πότισμα των κηπευτικών, ενώ δεν έλειψε και η εθελοντική εργασία για σημαντικότερα έργα, όπως για παράδειγμα η ανέγερση του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Μερίδα συγχωριανών που έμειναν απαθείς παρακολούθησε με κάποια αμηχανία τους συγχωριανούς που εργάσθηκαν εντατικά για έναν καθαρότερο οικισμό και ανάπτυξη του πνεύματος του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Είναι χαρακτηριστικό το αυθόρμητο σχόλιο -συζήτηση που πήρε το αυτί μας ανάμεσα σε στελέχη του Δήμου και Σκαμνιώτες: Από τη μία πλευρά τονίσθηκε «η μικρή συμμετοχή κυρίως από την πλευρά των μόνιμων κατοίκων του χωριού», ενώ ο επισκέπτης εκδήλωσε την έκπληξη και τον ενθουσιασμό του από «τη δραστικότητα και την απήχηση του Σκαμνιώτικου Συλλόγου που με ένα και μόνο κάλεσμά του συγχωριανοί που ζουν στην Αθήνα, στη Λαμία και αλλού έσπευσαν στο χωριό τους να εργασθούν εθελοντικά για να το κάνουν πιο καθαρό και όμορφο».

Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σπαθούλας, επί κεφαλής στελεχών του Δήμου (χαιρετήσαμε τους κκ Παναγιώτου και Μητσόπουλο) επισκέφθηκε το Σκαμνό το βράδυ της ίδιας μέρας και παρέστη σε εκδήλωση βράβευσης των εθελοντών και εξέφρασε την πλήρη ευαρέσκειά του για την πρωτοβουλία του Σκαμνιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου, που την θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμη, άξια να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους οικισμούς του Δήμου Γοργοποτάμου και πρότυπο συμπεριφοράς για όλους τους Δημότες, όχι μία μόνον μέρα το χρόνο, αλλά κάθε μέρα και για ολόκληρο το χρόνο.

Με τον κίνδυνο να μας διαφύγουν μερικά ονόματα είδαμε στους χώρους εργασίας και συγχαίρουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους εξής συγχωριανούς (ονόματα με αλφαβητική σειρά):

Ακρίβος Αθανάσιος
Αποστολόπουλος Γεώργιος
Αστρακά Άννα συζ. Γ.
Αστρακά Ελένη σύζ. Γ.
Αστρακάς Γεώργιος Λ.
Αστρακάς Γεώργιος Μιχ.
Γέμελος Κωνσταντίνος
Κιτζίκου Ηλίας
Λάλα Αλμπάν
Μακέδος Μεταξάς
Μακέδου Ερασμία
Στεργίου Δημήτριος
Τζιβάρας Γεώργιος Δημ.
Τζιβάρας Ευθύμιος Δημ.
Τζιβάρας Κωνσταντίνος Ε/Μ

Μονοπάτι προς Σπηλιά

Με αίτημά του προς το Δασαρχείο Φθιώτιδος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού ζητά την έγκριση για τη διάνοιξη μονοπατιού προς τη Σπηλιά. Μία νέα φανταστική διαδρομή για σωματική άσκηση που αμείβεται με την εκπληκτική θέα για όποιον το επιχειρήσει.

Από το σχετικό υπόμνημα του Συλλόγου που κοινοποιείται και στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας, αντλούμε παραπέρα πληροφορίες:

« …η γεωγραφία της περιοχής μας και το ανάγλυφο του Καλλιδρόμου έχουν ευαισθητοποιήσει τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο που εκτός από το φαράγγι του Ασωπού για το οποίο το χωριό μας αποτελεί την φυσική πύλη, συντηρεί με την αποφασιστική βοήθεια και συνδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας τα ιδιαίτερης ομορφιάς μονοπάτια, όπως αυτό της ανάβασης στο οροπέδιο και τη Λίμνη του Καλλιδρόμου από το Σκαμνό.

Ήδη το ενδιαφέρον μας στρέφεται στην διάνοιξη του μονοπατιού προς τη Σπηλιά που δεσπόζει πάνω από το Σκαμνό με ανεπανάληπτη θέα προς Σκαμνό, Γέφυρα Παπαδιάς, Ασωπό , Οίτη, Γκιώνα, Βαρδούσια και παρακαλούμε για την έγκρισή σας να προχωρήσουμε στη διάνοιξή του. Πρόκειται για θέση που εκτός από την φυσική ομορφιά είναι δεμένη με την Ιστορία (Πλαστήρας), τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής. Ήδη και σε σχέση με το παλιό μονοπάτι η πρόταση μας είναι να περιορισθεί κατά πολύ η διαδρομή ξεκινώντας από τη θέση Φτελιά (μέχρις εκεί υπάρχει ανηφορικός δασικός δρόμος).

Στο χώρο της Σπηλιάς σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε τραπεζοπάγκους και να επιχειρήσουμε μία διαμόρφωση. Εδώ θα σας ήμασταν υπόχρεοι, αν μας συνδράμετε με το αναγκαίο υλικό. Η επίσκεψή σας στο χώρο μετά την ολοκλήρωση του μονοπατιού, είμαστε σίγουροι, θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Είναι περιττό να τονίσουμε ότι τα μονοπάτια αυτά δεν προσφέρονται μόνον προς τέρψη και σωματική άσκηση των ορειβατών και φυσιολατρών, αλλά αποτελούν και πολύτιμη προσπέλαση σε πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Δεν χρειάζεται ακόμη να τονισθεί ότι η διάνοιξη μονοπατιού για πεζούς δεν επιφέρει ζημία στη χλωρίδα σε σχέση με τους αυτοκινητόδρομους, που εκτός από την πυρασφάλεια, δυστυχώς, χρησιμεύουν στους λαθροϋλοτόμους για την αποψίλωση των δασών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *