Σαρακοστιανές Αναμνήσεις

FtS66

Υπό Γεωργίου Πούλιου
Δικηγόρου παρ΄ Αρείω Πάγω Αθηνών

Σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας όλη τη Σαρακοστή πρέπει να νηστεύουμε, γιατί η νηστεία προστατεύει τόσο την ψυχή, όσο και την υγεία του σώματος.

Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος λέγει: Η νηστεία είναι μητέρα της προσευχής και πηγή σωφροσύνης και φρονήσεως. Είναι δάσκαλος της ησυχίας και οδηγός όλων των καλών έργων.

Παλαιότερα και τις 40 ημέρες νηστεύαμε. Σαράντα ημέρες τρώγαμε ψωμί, ελιές, σκόρδα, κρεμμύδια, κουκιά, αγκινάρες, πατάτες βραστές, όσπρια και όλα αυτά χωρίς λάδι. Όλα από το δικό μας κήπο. Οι γονείς μας φρόντιζαν εγκαίρως να φυτεύουν όλα τα κηπουρικά. Γυρίζοντας από τα σχολείο πεινασμένοι, όλα τα βρίσκαμε πάρα πολύ νόστιμα.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς μετά το καθιερωμένο ρυζόγαλο, παίρναμε βρασμένα αυγά (άσπρα) από την πιατέλα που είχε βράσει η μάνα και τσουγκρίζαμε. Η ευχή που λέγαμε ήταν: Με κόκκινα αυγά το Πάσχα.

Την ίδια βραδιά, όπως ήταν στο τραπέζι όλη η οικογένεια (σε πολλά σπίτια και πάνω από 10 άτομα) και πολλές φορές όλο το συγγενολόι, μετά την απαραίτητη προσευχή που θα έλεγε ο πατέρας ή ο μεγάλος αδελφός, για την έναρξη του φαγητού, τα λεύτερα κορίτσια, επεδίωκαν την πρώτη πιρουνιά της μακαρονάδας τους να την κρύψουν στο μαντήλι τους (τις χαρτοπετσέτες δεν τις ξέραμε) και το βράδυ να την βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους, για να δουν ποιον θα παντρευτούν, υπό τον όρο ότι δεν τις πήρε χαμπάρι κάποιος από τους ομοτράπεζους (πολύ δύσκολο).

Με αγωνία περιμέναμε το Πάσχα να έλθει για να σφάξει ο Πατέρας το αρνί ή το κατσίκι για να φάμε κρέας. Με την ίδια αγωνία περιμέναμε να μας αγοράσουν ή να μας φέρει ο Νονός ή Νονά, φιλώντας το χέρι της δεύτερης Μάνας, τη λαμπάδα και η Μάνα να βάψει τα κόκκινα αυγά. Τα πιο τυχερά παιδιά φορούσαν τα καινούργια τους παπούτσια ή ρούχα.

Δυστυχώς αυτή η λαχτάρα χάθηκε από τους πιο πολλούς. Αυτή η προσμονή στον σύγχρονο άνθρωπο είναι άγνωστη. Η καταναλωτική κοινωνία έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής. Τώρα κάθε ημέρα έχουμε Πάσχα.

Αγαπητοί αναγνώστες,

«νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες», σας εύχομαι την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να περάσετε με υγεία.

Αθήνα 18.03.2002

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *