FtS59 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Αποκριές – Καθαρά Δευτέρα

Με πολύ καλή συμμετοχή και κέφι γιορτάσθηκαν κι εφέτος στο Σκαμνό οι γιορτές των Απόκρεω και της Καθαράς Δευτέρας. Σάββατο βράδυ γιορτή στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου που κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες.

Οι αρχόντισσες κυρίες Ελένη Γκόλφη – Στεργίου και Τούλα Σαντοριναίου – Ευστράτογλου ετοίμασαν και πρόσφεραν σαλάτες, χορτόπιτες, πατάτες στο φούρνο. Επιμελήθηκαν τα πάντα! Ο Δημήτρης Στεργίου έψησε μόνος του 25 κιλά παιδάκια, σεμνά και αθόρυβα, όπως αυτός γνωρίζει!

Με ιδιαίτερη χαρά οι συγχωριανοί καλοχαιρέτησαν την κα Γεωργία χήρα Δημητρίου Αποστολοπούλου που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της συνοδευόμενη από τον γιο της τον Παναγιώτη. Με τη λεπτότητα και ευγένεια που τη διακρίνει, η κα Αποστολοπούλου μίλησε με κολακευτικά σχόλια για το Σύλλογο και το έργο που επιτελεί.

Κυριακή βράδυ 40 και πλέον Σκαμνιώτες σε Ταβέρνα της Περιοχής και Καθαρά Δευτέρα με την καθιερωμένη φασολάδα που κι αυτή τη χρονιά ετοίμασε η Χαρίκλεια με την Ελένη Γκόλφη-Στεργίου, πολλά νηστίσιμα και κρασί που πρόσφερε δωρεάν σε μεγάλες ποσότητες ο Κώστας Ε/Μ Τζιβάρας και που χρειάσθηκε να συμπληρωθεί στο τέλος με πρόσθετη ευγενική προσφορά από τον Γιάννη Τζανακάκη. Με συγκίνηση πληροφορήθηκαν οι συγχωριανοί ότι και αυτή τη χρονιά τα παιδιά του αείμνηστου Τάκη Ζαλαώρα διέθεσαν και πάλι δωρεάν ικανή ποσότητα από φασόλια, συνεχίζοντας ό,τι έκανε συστηματικά ο πατέρας τους για το αγαπημένο του χωριό και τους συγχωριανούς του. Πολύς ο κόσμος και καλή η διάθεσή των συγχωριανών. Σημαντική βοήθεια πρόσφεραν, γι΄ αυτό και εκφράζονται θερμές ευχαριστίες οι κυρίες Ελένη Στεργίου, Κούλα Γεμέλου, Τούλα Ευστράτογλου, Μαρία Αποστολοπούλου, Άννα Αστρακά, Στέλλα Ακρίβου που ήταν και το έδειχναν με τη στάση και συνδρομή τους υπέροχες οικοδέσποινες που τιμούν και εξυψώνουν το χωριό μας. Ξεχωριστή ατραξιόν λογίζεται το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο μικρός Γιώργος Τζιβάρας!

Στα ευχάριστα απρόοπτα ήταν και η διέλευση πούλμαν με Θεσσαλονικείς φυσιολάτρες εκδρομείς που επέστεφαν από τα Βαρδούσια με προορισμό τη Συμπρωτεύουσα. Κάποιος που ήξερε το Σκαμνό από τις ετήσιες συναθροίσεις των ορειβατών με το πέρασμα του Ασωπού, τους συνέστησε μία στάση στο Σκαμνό. Οι Σκαμνιώτες τους καλοδέχθηκαν, τους πρόσφεραν από τα άφθονα εδέσματα της Σαρακοστής, γεύθηκαν το μοναδικό κρασί και αναχώρησαν ενθουσιασμένοι. Κάποιος από τους επισκέπτες σχολίασε: Η καλύτερη εμπειρία μου από την εκδρομή μας ήταν η απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Σκαμνό!

Το υδραγωγείο του Σκαμνού

Έστω και μετά από το φοβερό περιστατικό της καταστροφής του σπιτιού ενός συγχωριανού μας από την πυρκαγιά που εξεράγη και δεν έσβησε από έλλειψη νερού, ο Δήμος μας προχωράει στη δημιουργία του νέου υδραγωγείου. Όσοι επισκέπτονται το χωριό θα το δουν πάνω από τη θέση της υφιστάμενης ανεπαρκούς δεξαμενής. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και έπεσαν τα πρώτα μπετά. Βεβαίως θα διαπιστώσει κανείς ότι το ζήτημα του υψομέτρου που είναι πολύ βασικό, αφού δεν φθάνει το νερό στα πάνω σπίτια του οικισμού προς τον Άγιο Αθανάσιο, δεν βρήκε τη λύση του. Όχι μόνον δεν μεταφέρθηκε πάνω από την εθνική οδό που είχε προταθεί, αλλά ούτε καν στο ύψος του πύργου της ΔΕΗ. Η απάντηση είναι ότι δεν επιτρέπεται η γίνει η κατασκευή σε μεγαλύτερο ύψος λόγω του αντίστοιχου χαμηλού ύψους στον κόμβο που είναι στο Πουρναράκι.

Σε κάθε περίπτωση, τα λόγια του Δημάρχου που καταγράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, αντικατοπτρίζουν την ύπαρξη του μείζονος προβλήματος από το οποίο απειλείται η περιοχή μας και όχι μόνον. Η περιορισμένες βροχοπτώσεις στην χειμερινή περίοδο που πέρασε, εκτιμάται ότι θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Δεν ξεχνάμε ότι σοβαροί οργανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο ομιλούν πλέον για το μείζον θέμα της ύδρευσης που ήδη άρχισε να προκαλεί τριβές ακόμη και σε διακρατικό επίπεδο σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Ατυχώς στη χώρα μας δεν έχει περάσει αυτό το μήνυμα και φαινόμαστε για μία ακόμη φορά απροετοίμαστοι. Αναμφιβόλως δεν θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία του κακού στην παρατηρούμενοι αύξηση της κατανάλωσης μιας και τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερο νερό για καθαριότητα κλπ. Σε άλλες περιοχές της Μεσογείου έχουμε τα σωστά παραδείγματα, όπως στη Μαγιόρκα, ένα νησί που δέχεται τον περισσότερο τουρισμό, από κάθε άλλη περιοχή στην Ευρώπη –όσο περίπου ολόκληρη η Ελλάδα!- . Εκεί οι αρμόδιοι δεν τα έβαλαν με την αυξανόμενη κατανάλωση του νερού, αλλά θέλοντας να δώσουν ζωή και προοπτική στον τόπο τους εφηύραν νέες πηγές. Πολυάριθμες υδατοδεξαμενές μαζεύουν κάθε σταγόνα νερού και το αξιοποιούν για πότισμα και λάτρα των σπιτιών. Τρεις σημαντικές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης ενισχύουν το δίκτυο ύδρευσης.

Ο Δήμος κινήθηκε ήδη σε μία τέτοια προσπάθεια και επεχείρησε γεώτρηση δίπλα από το σπίτι του Γιώργου Μιχ. Αστρακά, πάνω από την Τρανή Βρύση, αλλά δυστυχώς, χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το νερό της Τρανή-Βρύσης θεωρείται ακατάλληλο προς πόση! Αυτό εμείς οι Σκαμνιώτες το γνωρίζαμε, αλλά το ίδιο συμπέρασμα προέκυψε μετά από νεώτερες δοκιμές και εργαστηριακές μελέτες του Δήμου. Ας ελπίσουμε ότι δύο επόμενες γεωτρήσεις θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και έτσι θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε την παροχή νερού στο χωριό.

Με δεδομένο το πρόβλημα δεν θα θεωρούσαμε παράτολμο να ξεκινήσει ο Δήμος μας, ενδεχομένως σε διαδημοτικό επίπεδο μαζί με το Δήμο Γραβιάς, Πολύδροσου και Αμφίκλειας, μία μελέτη δημιουργίας φράγματος στο χείλος του Ασωπού και τη δημιουργία μιας τεράστιας λίμνης που θα έδινε λύση στην ευρύτερη περιοχή. Κατά το παράδειγμα της Λίμνης Πλαστήρα, ένα τέτοιο έργο θα άλλαζε εντελώς τη φυσιογνωμία και θα έδινε νέες προοπτικές στην περιοχή και στους οικισμούς της παραλίμνιας έκτασης. Στο ενδεχόμενο αυτό θα βυθιζόταν το υποστύλωμα της γέφυρας της Παπαδιάς, αλλά το πρόβλημα περιορίζεται αφ΄ ης το σιδηροδρομικό δίκτυο εκτρέπεται μέσα από την μεγάλη σήραγγα του Καλλιδρόμου.

Η επιθυμία εξ άλλου του Πολιτιστικού μας Συλλόγου να καταστήσει τον κόμβο στην είσοδο του χωριού αρδεύσιμο και να διευκολυνθεί έτσι ο εξωραϊσμός αυτού του επίκαιρου σημείου απ΄ όπου διέρχονται πάρα πολλοί έλληνες και αλλοδαποί αυτοκινητιστές, θα μπορούσε να ικανοποιηθεί μόνον με τη χρήση ειδικής αντλίας που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην κατασκευή του έργου.

Τέλη ύδρευσης

Ψυχρολουσία στο καταχείμωνο πλήττει τους Σκαμνιώτες καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν λογαριασμοί ύδρευσης με αστρονομικά ποσά, που σε μερικές περιπτώσεις αποτελούν πολλαπλάσιο κονδύλι από το μηνιαίο συνολικό εισόδημα ενός χαμηλοσυνταξιούχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σπαθούλας ήταν κατηγορηματικός στη συνάντηση, τις ημέρες των Χριστουγέννων, με τη Διοίκηση του Συλλόγου Σκαμνού και επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει αύξηση στα τέλη ύδρευσης.

Ενδεικτικά πληροφορούμαστε ότι για το σπίτι του Γιώργου Στεφ. Τζιβάρα (εποχιακή μόνον παραμονή στο χωριό) χρεώνεται ποσό περίπου 190.000 δρχ για την οικία του Κώστα Γέμελου, ποσό περίπου 100.000 δρχ. τον Δημήτρη Στεργίου (εποχιακή κατοικία) περίπου 87.000 δρχ, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (κατοικία Σαββατοκύριακου) 56.000 δρχ, Γ. Αποστολόπουλο 114.000 δρχ, Γιώργος Μιχ. Αστρακάς 65.000 δρχ. κοκ.

Μία κάποια «εξήγηση» που δίνεται από τον τοπικό Σύμβουλο Πολύκαρπο Αστρακά, κάνει λόγο για εσφαλμένες μετρήσεις μέχρι τώρα και εφ εξής εφαρμόζεται ο σωστός –εξοντωτικός- τρόπος μέτρησης! Ζητήθηκε από τον ίδιο ένας κατάλογος με τις επιβαρύνσεις για τους Σκαμνιώτες προκειμένου να δημοσιευθεί, αλλά δεν το έπραξε με διάφορες δικαιολογίες της μορφής, είναι μαζί και οι κάτοικοι της Οίτης. Ήδη όμως μας πληροφόρησαν στη συνέχεια, ότι με απ΄ευθείας παρέμβαση των Σκαμνιωτών στο Δήμο, κατέστει δυνατή η λήψη του πλήρους καταλόγου και η αποκάλυψη του …αινίγματος.

Τα βασικά συμπεράσματα από τον πρώτο έλεγχο είναι μόλις ένα ποσοστό γύρω στο 5% των συγχωριανών πλήττονται με αυτό τον τρόπο. Στη συνέχεια η έγινε ένας έλεγχος να διαπιστωθεί αν αυτά τα ποσά έρχονται ενδεχομένως σε λογική συσχέτιση με άλλα στοιχεία, όπως κήπος κττ που θα δικαιολογούσε μία κάπως μεγαλύτερη επιβάρυνση, αλλά δεν φαίνεται να επαληθεύεται και το κριτήριο αυτό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται οι θιγόμενοι να ασκούν προσφυγή για επανέλεγχο, καταγγέλλοντας θρασύτατη αυθαιρεσία και απρέπεια. Σημειώνεται ακόμη ότι η σκόπιμη κατακράτηση των στοιχείων έχει σαν συνέπεια την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής! Εφ΄ όσον και αυτό αποδειχθεί η όλη υπόθεση, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αποκτά πολύ διαφορετική βαρύτητα και εμπίπτει ενδεχομένως στη δικαιοδοσία του ποινικού δικαστηρίου.

Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία γι αυτή την εκπληκτική είδηση και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε. Γνωρίζοντας την ευπρέπεια των Σκαμνιωτών θα παρακαλέσουμε όσους επλήγησαν, να αποφύγουν έκνομες ενέργειες και να περιοριστούν στην άσκηση προσφυγής συμβουλευόμενοι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας. Είναι χαρακτηριστικά τα πρώτα σχόλια που ακούσθηκαν: «Βεβαίως θέλουμε και χρειαζόμαστε το υδραγωγείο. Θα μπορούσαμε, αν μας ζητηθεί, να προχωρήσουμε σε εθελοντικές εισφορές για την ενίσχυση της προσπάθειας. Δεν συμφωνούμε, όμως, με την χωρίς κανόνες ληστρική τακτική κάποιων ανεύθυνων!»

Τα εξωραϊστικά έργα του Συλλόγου

Ένα σημαντικό έργο, ασυνήθιστο για Πολιτιστικούς Συλλόγους του είδους, έχει ολοκληρωθεί. Μιλάμε για την προστατευτική και καλαίσθητη τοιχοποιϊα που από το Γούπατο, έχει φθάσει πλέον στο σπίτι του Ταξιάρχη! Η εικόνα πάνω από τις ιδιοκτησίες Ζαλαώρα, έχει αλλάξει και ο χώρος γίνεται μαγευτικός με το στοιχείο της λιθοδομής, το εκπληκτικό εικόνισμα, αξιέπαινο έργο τέχνης και τις ειδικές ομοιόμορφες εισόδους στις ιδιοκτησίας των αείμνηστων Τάκη και Αλέκου Ζαλαώρα. Οφείλουμε να εξάρουμε εδώ τη στάση του Χρύσανθου που συνήνεσε παραχωρώντας το σχετικό χώρο ιδιοκτησίας του για το εικόνισμα, αλλά και για «όσο χώρο ακόμη χρειασθεί ο Σύλλογος από το συγκεκριμένο τμήμα (της κυκλικής στροφής προς το δρόμο Γέφυρας Παπαδιάς), προκειμένου να εξυπηρετηθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες του Συλλόγου.

Το φωτισμένο τεράστιο πλατάνι τα βράδια δίνει απ΄ όλες τις πλευρές του Σκαμνού μία απαράμιλλη αίσθηση ομορφιάς, σε μία άλλη εκδοχή του βραδινού μοναδικού μνημείου της φύσης που προσμετράται αναμφίβολα σαν «σήμα κατατεθέν» του όμορφου οικισμού. Το κόστος αυτού του φωτισμού καλύπτει μέχρι σήμερα αδιαμαρτύρητα ο κ. Δημήτρης Στεργίου. Μήπως ο Δήμαρχός μας θα μπορούσε να εντάξει αυτό το φωτισμό, που λειτουργεί μόνον σε μεγάλες γιορτές, μέσα στο δημοτικό δίκτυο;

Με τρόπο σεμνό και ουσιαστικό ο Σύλλογος προχωράει ασταμάτητα στην αναμόρφωση του χωριού και ανταποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τις θερμές του ευχαριστίες στις γενναιόδωρες χειρονομίες των συγχωριανών και φίλων και ιδιαίτερα, εν προκειμένω, στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τον διακεκριμένο Πολιτικό και τέως Υπουργό της Ρούμελης, κ. Παπαδήμα και βεβαίως τον άξιο συντοπίτη μας κ. Νικόλαο Τσίτσα που συνέδραμε αποφασιστικά.

Με την ίδια ευκαιρία και εν όψει των εορτών του Πάσχα, το επιτελείο του Πολιτιστικού μας Συλλόγου απευθύνει φιλική σύσταση σε κάθε Σκαμνιώτη, σε κάθε νοικοκυριό του χωριού, να ασπρίσουν τους μαντρότοιχους και να φροντίσουν το χώρο της ιδιοκτησίας των σε τρόπο που να δείχνει την καλύτερη δυνατή εικόνα. Τα ίδια στελέχη, ακούσαμε, δηλώνουν πρόθυμα να υποστηρίξουν τους ενδιαφερόμενους με υλικό, βούρτσες, ασβέστη κλπ.

Τάκης (Παναγιώτης) Ζαλαώρας

Περαστικά στο Τάκη γράψαμε στο προηγούμενό μας φύλλο της ΦτΣ, αλλά η μοίρα ήταν σκληρή και έκοψε το νήμα της ζωής στον τελευταίο από τους άνδρες αδέρφια αυτής της κορυφαίας οικογένειας, στις αρχές Ιανουαρίου.

Νοσηλευόταν ήδη από το Δεκέμβριο ο Τάκης (82), αλλά καθώς φαίνεται, η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν αναστρέψιμη. Έτσι ο αγαπημένος μας Τάκης μας άφησε σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γαλήνης από καρδιακή ανεπάρκεια. Με χιόνι 30 εκατοστών και πολύ μεγάλη συμμετοχή συγγενών, φίλων της οικογένειας και ολόκληρης της Σκαμνιώτικης κοινωνίας έγινε η κηδεία στο Σκαμνό, ενώ ειδικό μηχάνημα της Νομαρχίας χρειάσθηκε να ανοίξει το δρόμο μέχρι το Κοιμητήριο.

Από τους πλέον «πετυχημένους» Σκαμνιώτες ο Τάκης Ζαλαώρας, αδελφός του αείμνηστου Ιδρυτή του Πολιτιστικού μας Συλλόγου Γιάννη και του αείμνηστου, επίσης αδελφού του Αλέκου Ζαλαώρα, διετέλεσε και ο ίδιος για ένα διάστημα Πρόεδρος του Συλλόγου μας. Άνθρωπος ήπιων τόνων σε ολόκληρη τη ζωή του ο Τάκης διακρίθηκε για τη σεμνότητα, την πραότητά του και τη σύνεση. Είχε παντού μόνον φίλους. Δημιούργησε την ομώνυμη βιομηχανία επεξεργασίας και συσκευασίας ρυζιού και ανέδειξε με τη σύντροφο της ζωής του δύο υπέροχα παιδιά, το Νίκο και τη Γιούλη που με τη σειρά τους έχουν δύο άριστες οικογένειες που αγαπούν και νοιάζονται για το Σκαμνό και τους ανθρώπους του.

Το ενδιαφέρον του Τάκη για το χωριό του και τους συγχωριανούς του, ήταν κάτι το αυτονόητο και ποτέ δεν έπαψε να εισφέρει και να συντρέχει κάθε Σκαμνιώτικη προσπάθεια. Είτε αυτή ανάγοντας στα κοινά, είτε σε μεμονωμένες ανάγκες των συγχωριανών. Το ίδιο στο ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον, στη Λαμία όπου είχε τη μόνιμη κατοικία του και την έδρα των επιχειρήσεών του. Απτή απόδειξη περί αυτού παρέχει η κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε το Σκαμνό, τόσο στην κηδεία του καλού μας συγχωριανού, όσο και στο μνημόσυνο των 40, όπου η αίθουσα του πολιτιστικού μας κέντρου κατακλύσθηκε ασφυκτικά, τόσο στο ισόγειο τμήμα της, όσο και στο μεσοπάτωμα.

Μεγάλη η απώλεια για το Σκαμνό και αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε για παρηγοριά, είναι η συνέχεια που δίνουν τα υπέροχα παιδιά του Τάκη που έχουν τον ίδιο ψυχισμό και νοιάζονται για το χωριό. Ιδιαίτερα καλή εντύπωση προκάλεσε η χειρονομία των παιδιών να επιτρέψουν στον πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού να διαμορφώσει έναν χώρο με καθιστικούς πάγκους κάτω από το μεγάλο, ιστορικό πλατάνι, ιδιοκτησία της οικογένειας, ώστε να συνέρχονται και αναπαύονται οι συγχωριανοί μακαρίζοντας τον υπέροχο Τάκη Ζαλαώρα στην αιωνιότητα. Η κίνηση αυτή, αποτελεί αναμφίβολα το καλλίτερο μνημόσυνο των παιδιών για τον άξιο πατέρα τους και έχουμε την πεποίθηση ότι και η Διοίκηση του Συλλόγου θα βρει τρόπο να γίνει στο χώρο αυτό μία καλαίσθητη παρέμβαση με ειδική αναφορά τιμής και μνήμης για τον διακεκριμένο Σκαμνιώτη που αποχαιρετήσαμε, όπως του άξιζε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια εισέφερε στη μνήμη του εκλιπόντος στον Πολιτιστικό Σύλλογο το ποσό των 100.000 δρχ , ενώ ποσό 50.000 δρχ εισέφερε στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη σύντροφο της ζωής του Τάκη, Μαρία, στα υπέροχα παιδιά του και τις οικογένειες τους, του Νίκου και της Γιούλης, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.

Εκκλησιαστική επιτροπή

Μία οικονομική συνδρομή ποσού 50.000 δρχ πραγματοποίησε η οικογένεια του, στη μνήμη του εκλιπόντος Τάκη Ζαλαώρα, αλλά στελέχη της λεγόμενης Εκκλησιαστικής Επιτροπής μας διεμήνυσαν να αποφύγουμε κάθε σχετική δημοσίευση, για το φόβο του … Μητροπολίτη. Λυπούμαστε, ειλικρινά, για τη συμπεριφορά αυτή που αδικεί κατάφορα τους αξιοπρεπείς και ευσεβείς Σκαμνιώτες. Και φυσικά δεν θα ακολουθήσουμε τις συστάσεις αυτές που μας ντροπιάζουν όλους μας, προτιμώντας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες της Εκκλησίας του Χριστού μας. Η εκχώρηση οποιουδήποτε μέρους από τους πόρους της Εκκλησίας στην Ιερά μας Μητρόπολη, αποτελεί ευλογία και τιμή για το χωριό μας και δεν θα πρέπει να αποφεύγεται. Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος επιτελεί ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο και είναι ντροπή και βαρύ αμάρτημα η απόκρυψη των πόρων.

Αλλά με την ίδια ευκαιρία, θα είχαμε και μία άλλη απορία: Τι έγινε και πώς αξιοποιήθηκε ποσό 1 εκ. δρχ που εισπράχθηκε από την ίδια Επιτροπή, εδώ και ένα περίπου χρόνο από το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας; Μήπως είναι φρόνιμο να ενημερωθεί ο φορέας που έκανε τη δωρεά, η κοινωνία του Σκαμνού και φυσικά η Μητρόπολη; Πολλά μέλη αυτής της επιτροπής προσπάθησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους αποστασιοποιούμενοι σταδιακά. Ποια είναι τελικά τα μέλη που έχουν την ευθύνη γι΄ αυτά τα ατοπήματα;

Μήπως μερικοί μπερδεύουν τα προσωπικά τους ζητήματα και λογαριασμούς με αυτά που υπόκεινται στο δημόσιο έλεγχο και κριτική; Ας λάβουν αυτοί οι συγχωριανοί σαν πρότυπο και παράδειγμα τα στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου, που είναι επίσης παιδιά του Σκαμνού, να προσέξουν τις σημαντικότατες συνδρομές των που ανέρχονται σε ύψος πολλών εκατομμυρίων δρχ για έργα κοινωνικού χαρακτήρα στο χωριό μας. Να δουν με ιδιαίτερη προσοχή και να διδαχθούν για τους όρους και συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου. Ασφαλώς θα ωφεληθούν.

Διαρρήξεων συνέχεια

Μόλις πριν από λίγο καιρό έγινε κλοπή στο σπίτι του Γιάννη Τζανακάκη. Το ίδιο επαναλήφθηκε μόλις τις παραμονής του τριημέρου των Απόκρεω. Οι κλέφτες έγιναν αντιληπτοί από τη γειτονιά και έσπευσαν να γλιτώσουν τα σκάγια από τις καραμπίνες!

Προσοχή! Επικίνδυνα σκυλιά!

Ένα ατύχημα είχε ο Θανάσης Κ. Ζαλαώρας από τσοπανόσκυλο του Ιερέα. Το παιδί τραυματισμένο μεταφέρθηκε την Κυριακή των Απόκρεω στο Κέντρο Υγείας Αμφικλείας και τελεί υπό παρακολούθηση για ένα μήνα. Οι γονείς του παιδιού παραπονούνται για τη στάση του Ιερέα που κάθε άλλο παρά φιλική ήταν. Από την πλευρά μας, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι σε κάποιο βαθμό μπορεί και να πρόκειται περί παρανόησης. Έχοντας παρόμοια εμπειρία, θυμάμαι, ότι οι γιατροί συνέστησαν διαρκή παρακολούθηση, όχι μόνον του τραυματία ανθρώπου, αλλά και του σκυλιού –για διάστημα τριών εβδομάδων- που κατέφερε το δάγκωμα, με σκοπό να αποκλεισθεί η απευκτέα εκδοχή, αυτό να είναι λυσσασμένο. Εδώ παρακαλείται η οικογένεια των κτηνοτρόφων μας να θέσει υπό στενή παρακολούθηση το σκυλί για το διάστημα αυτό και να σπεύσει να ειδοποιήσει την οικογένεια του θύματος σε περίπτωση περίεργης εξέλιξης της συμπεριφοράς του σκυλιού.

Είναι κρίμα κοντά σε ένα ατύχημα που βαραίνει ένα σκυλί, να προσθέτουμε και άλλα ατυχήματα, εμείς, οι άνθρωποι.

Πολιτιστικός Σύλλογος Οίτης

Π{ολύ καλή πορεία πραγματοποιεί ο γειτονικός μας Σύλλογος και μας δείνει ιδιαίτερη χαρά. Ο κ. Μιχάλης Γρούσπας είναι πράγματι ο άνθρωπος που έπρεπε από καιρό να ανακαλυφθεί από τον γειτονικό οικισμό. Θα λέγαμε αβίαστα ότι είναι ο Γέμελος της Οίτης! Οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων αντάλλαξαν δώρα και τα Ημερολόγια των Συλλόγων. Στον γειτονικό μας Σύλλογο εισφέρθηκε το ποσό των 10.000 δρχ.

Αικατερίνη Αποστολοπούλου – Λούκα

Ανείπωτο το δράμα για τη Σκαμνιώτικη οικογένεια της Αικατερίνης (Κατίνας) Αποστολοπούλου – Λούκα με φοβερές εξελίξεις μέσα στον τελευταίο μήνα Φεβρουάριο. Έχοντας τη φροντίδα του παιδιού της που έχει ειδικές ανάγκες καθώς σε ηλικία 2,5 περίπου ετών (ήδη είναι περίπου 50 ετών) επλήγη από πολιομυελίτιδα μένοντας βαριά ανάπηρο σε βαθμό που να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Όντας ή ίδια ήδη 85 ετών έκανε την καρδιά της ατσάλι για να μπορέσει να σταθεί δια βίου κοντά στο ανήμπορο παιδί της. Από πέρυσι το πρόβλημά της έγινε οξύτερο γιατί ο σύντροφός της, ένας εξαίρετος άνθρωπος, ο Δημήτρης Λούκας (92) ήδη σε προχωρημένη ηλικία, αλλά μέχρι τότε με πολύ καλή υγεία, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και έμεινε κατάκοιτος.

Η αδελφή της η Αναστασία (Τασούλα) Αποστολοπουλου – Φουντοσταθοπούλου που ζει κοντά στην οικογένεια μαζί με τα παιδιά της στο Περιστέρι Αττικής είναι ο άνθρωπος που βιώνει ολόκληρο το πρόβλημα. Τραγική φιγούρα η Τασία στη επικήδεια τελετή, συγκλόνησε με το σπαραγμό της για το χαμό της πολυαγαπημένης αδελφής της που υποβασταζόμενη από συγγενείς την συνόδεψε στην τελευταία της κατοικία με θρήνο γοερό και το μεγάλο της παράπονο που δείχνει το δράμα που εκείνη έζησε από κοντά. Το μεγάλο και αδιάκοπο πόνο της αδελφής της, της «βασανισμένης ψυχούλας!». Η Κατίνα, με τα δεδομένα που αναφέραμε δεν μπορούσε, δεν είχε δικαίωμα να αρρωστήσει, αλλά να που συνέβη και αυτό και την ώρα που η πολυαγαπημένη της αδελφή, η Τασούλα, τη μετέφερε στο Νοσοκομείο, επήλθε το μοιραίο.

Συγγενείς και φίλοι με τις αδελφές της, την Τασία και τη Γεωργία (88) που ζει με την εξαιρερτική κόρη της της Έφη και τον επίσης υπέροχο γαμπρό κ. Παπαποστόλου στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, ήρθαν να αποχαιρετήσουν την πολυβασανισμένη Κατίνα που πάλεψε πολύ σκληρά στη ζωή της. Τη ζωή της που έμοιαζε περισσότερο με διαρκή Γολγοθά. Η κηδεία έγινε στο Κοιμητήριο Περιστερίου χωρίς τη συμμετοχή των αναξιοπαθούντων μελών της οικογένειας της Κατίνας, του παιδιού της και συζύγου της. Τίποτα για το φοβερό γεγονός δεν ειπώθηκε στο σύζυγο Δημήτρη για διάστημα 2-3 εβδομάδες, αλλά θέλεις από το βάρος της δυσμενούς πορείας της υγείας του, θέλεις γιατί υποψιάστηκε τα δραματικά γεγονότα, εγκατέλειψε και ο ίδιος τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή, μόλις την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί έτσι μία τραγωδία που ούτε οι αμίμητοι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς δεν είχαν συλλάβει με τη φαντασία τους.

Σκληρή η μοίρα για την οικογένεια αυτή που ανέδειξε ήρωες της Εθνικής μας αντίστασης, τον Κώστα Π. Αποστολόπουλο που έχασε τη ζωή του πολεμώντας το Γερμανό κατακτητή στη Μάχη της Αράχωβας, όπου το τραυματίσθηκε μοιραία και τον Απόστολο Π. Αποστολόπουλο, που δεν άντεξε τις κακουχίες από τις φυλακές και εξορίες στα ξερονήσια, για να υποκύψει λίγο μετά την απελευθέρωσή του. Άδικη η μοίρα για την πολυβασανισμένη οικογένεια, παρατηρούν πολλοί που γνωρίζουν κρίσιμες λεπτομέρειες γι΄ αυτούς τους περήφανους Σκαμνιώτες.

Πένθος στην οικογένεια του Γιάννη Ξυνού

Την Καθαρή Δευτέρα πέθανε ο Πατέρας του Γιάννη Ξυνού, ενός δικού μας ανθρώπου και ευεργέτη του Συλλόγου μας, συνεταίρου του Δ. Ευστράτογλου στο τυπογραφείο που μας τυπώνει τη ΦτΣ.

Κατ΄ ευθείαν από το Σκαμνό αναχώρησε ο Δημήτρης για να φθάσει στην περιοχή της Καλαμάτας, διανύοντας πάρα πολλά χιλιόμετρα και να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του καλού μας φίλου του Γιάννη, που με τον καλύτερο τρόπο δείχνει την αγάπη του για το Σκαμνό.

Ολόκληρο το επιτελείο σύνταξης και εκτύπωσης της ΦτΣ, καθώς και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας εκφράζουμε τη συμπόνια και τα θερμά μας συλλυπητήρια στον καλό μας φίλο και την οικογένειά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *