FtS59 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Απογραφή 18ης Μαρτίου 2001

Με σκοπό την κινητοποίηση των δημοτών να σπεύσουν και να απογραφούν στους οικισμούς του Δήμου Γοργοποτάμου, συγκάλεσε σύσκεψη με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους ο Δήμαρχος κ Παναγιώτης Σπαθούλας στις 22.02.2001 στο Δημαρχείο. Το Σκαμνό εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γέμελος και ο Ταμίας κ. Γεώργιος Μιχ. Αστρακάς. Με τους ρυθμούς που δυστυχώς τα ΕΛΤΑ μοιράζουν τις εφημερίδες, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτό το μήνυμα θα φθάσει έγκαιρα στους συγχωριανούς. Ωστόσο σημειώνουμε τη σχετική μας αναφορά από το προηγούμενο φύλλο μας και διατηρούμε την ελπίδα ότι οι Σκαμνιώτες, αλλά και όλοι οι συντοπίτες των οικισμών του Δήμου Γοργοποτάμου θα ανταποκριθούν στην βασική των υποχρέωση στην γενέτειρα.

Προς δική του στέγη ο Δήμος Γοργοποτάμου

Με έναν προϋπολογισμό ποσού 120 εκ. δραχμών ξεκινάει η κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου στο Μοσχοχώρι. Ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη των αρχιτεκτονικών και λοιπών σχεδίων και σύντομα ο Δήμος μας θα αποκτήσει μία αντιπροσωπευτική στέγη.

Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2001-03-05

Με ένα ποσό της τάξεως των 750 περίπου εκατομμυρίων δραχμών εγκρίθηκε από το Δήγμο στις 31.01.2001 για το τρέχον έτος 2001. Από τα περιλαμβανόμενα κονδύλια ποσό 200 εκ. δρχ προβλέπεται για την ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης, ενώ ποσό 116 εκ. δρχ καταχωρίζεται για το Δημοτικό Μέγαρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έργα που στο Σκαμνό υλοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος με τις οικονομικές Συνδρομές των Σκαμνιωτών, όπως καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, κατασκευές αιθουσών εκδηλώσεων, συντηρήσεις και επισκευές αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, σε άλλους οικισμούς προβλέπεται να καλυφθούν από το Δήμο. Φρονούμε ότι ο Δήμος, εν όψει και της στενότητας των πόρων που διατίθενται, θα μπορούσε και έπρεπε να συνχρηματοδοτεί τέτοια έργα με σκοπό να ωθήσει τις τοπικές κοινωνίες σε ανάληψη μεγαλύτερων πρωτοβουλιών και ευθυνών.

Ο Δήμος για το Σκαμνό

Τα εξής έργα προβλέπονται για το Σκαμνό:

Αποπεράτωση πλατείας (1,5 εκ. δρχ) βελτίωση δικτύου ύδρευσης (2,1 εκ. δρχ) και αποπεράτωση δεξαμενής ύδρευσης (1 εκ. δρχ)

Οδός Ελευθερίας

Με απόφασή του ο Δήμος στις 22.12.2000 δίνει στην Ιστορική διαδρομή που ξεκινά από «Θερμοπύλες [Άγαλμα Λεωνίδα], διέρχεται από την Αλαμάνα [Μνημείο Αθανασίου Διάκου] και καταλήγει στο Γοργοπόταμο», το όνομα «οδός Ελευθερίας». Κάθε χρόνο και μία Κυριακή το μήνα Νοέμβριο ο Δήμος θα διοργανώνει από κοινού με άλλους αθλητικούς φορείς αγώνες δρόμου στην «οδό ελευθερίας» για απόδοση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές υπέρ της ελευθερίας.

Παρνασσός – Οίτη ΑΕ

Αναδιάρθρωση στο μετοχικό της κεφάλαιο ετοιμάζει η γνωστή –όχι και με τον καλύτερο τρόπο- στους Σκαμνιώτες, Αναπτυξιακή Εταιρία σκοπεύοντας να εκχωρήσει το 50% σε ιδιώτες, κάτι που φέρεται προαπαιτούμενο για να διεκδικήσει ποσά από το πρόγραμμα Leader+.

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το νέο σχήμα, όπως για παράδειγμα τα της διοίκησης σε μία τόσο «δύσκολη» σχέση που μοιάζει με διελκυστίνδα.

Ο Δήμος Γοργοποτάμου, αν και διατηρούσε δικαιώματα, παραιτήθηκε της συμμετοχής του στο σχήμα αυτό (απόφαση της 22.12.2000), «προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος των ιδιωτών». Σε παλαιότερη αφορμή είχαμε αποκομίσει την εντύπωση ότι ο Δήμος θα παρενέβαινε και μάλιστα δραστικά και προς όφελος των οικισμών του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *