FtS61 – Ειδήσεις, σχόλια, απόψεις

Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε …

Τρεις εκλεκτούς γάμους ισάριθμων κοριτσιών, γόνων του Σκαμνού, ευτυχήσαμε να πραγματοποιήσουμε μέσα στο τελευταίο διάστημα. Το ιερό Μυστήριο του γάμου τελέσθηκε και στις τρεις περιπτώσεις στην πόλη της Λαμίας, όπου ζουν και οι τρεις χαριτωμένες Σκαμνιωτοπούλες.

Πρώτη μετά τις γιορτές του Πάσχα παντρεύτηκε η Γιολάντα, η κόρη του Γιάννη Απ. Αποστολόπουλου, έναν εξαιρετικό νέο από τη Λαμία. Ακολούθησε η Σοφία, η κόρη του Κωνσταντίνου Χαρ. Ντάου και στη συνέχεια η Παναγιώτα, κόρη του Ευθύμιου Απ. Αποστολόπουλου.

Σε όλες τις γαμήλιες τελετές ακολούθησε μεγάλη γιορτή με πλήθος καλεσμένων που αντικατοπτρίζει την πλατειά κοινωνική αποδοχή και εκτίμηση των συγχωριανών μας στην ευρύτερη περιοχή που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Ολόκληρο το επιτελείο σύνταξης και εκτύπωσης της ΦτΣ ενώνει τις εγκάρδιες ευχές του με αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας για καλή τύχη και καλούς απογόνους στα νέα ζευγάρια.

Μνημόσυνο μνήμης και συμφιλίωσης στο τόπο της πολεμικής σύγκρουσης

Μας εντυπωσίασε η πληροφορία ότι επιζώντες πολεμιστές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ελλάδα βρέθηκαν πρόσφατα στο χώρο της γέφυρας του Ασωπού και τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στον ίδιο χώρο όπου έλαβαν χώρα σφοδρές συγκρούσεις. Κατά την ίδια πληροφορία ο ιερέας του χωριού μας τέλεσε τρισάγιο και συνοδεύτηκε από έναν ακόμη συγχωριανό, τον Γιώργο Ε/Ζ Τζιβάρα.

Δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σκεφτόμαστε μήπως με αυτή την αφορμή θα έπρεπε να δοθεί μία μεγαλύτερη προβολή και υποστήριξη από την τοπική μας κοινωνία σ΄ αυτή την τελετή της συμφιλίωσης και απόδοσης τιμής στους πεσόντες. Στον Σύλλογο Σκαμνού, τουλάχιστον, δεν μεταφέρθηκε το οποιοδήποτε μήνυμα.

Κωνσταντίνος Αθ. Αστρακάς

Στη Ορεστιάδα του Έβρου ο Σκαμνιώτης γιατρός διευθύνει μία περίφημη κλινική, αλλά η καρδιά του κτυπάει για το Σκαμνό. Δεν παύει να ρωτάει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για τα τεκταινόμενα στο χωριό. Διαβάζει τη ΦτΣ και ενημερώνεται, ενώ μία έως δύο φορές το χρόνο φροντίζει να επισκεφθεί τη γενέτειρα γη. Με ιδιαίτερη χαρά έχουμε το προνόμιο να αποκαλύψουμε τα σχέδια του Κώστα να χτίσει ένα σπίτι στο Σκαμνό, όπου ήδη ο πατέρας του, ο Θανάσης Αστρακάς, διατηρεί έναν οικίσκο. Πολύ στενοχωρέθηκε που δεν προχώρησε το εγχείρημα του Ξενώνα και προτρέπει να επανέλθουμε ευθύς μόλις ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα το επιτρέψει. Δηλώνει ενθουσιώδης συμπαραστάτης σε κάθε παρόμοια κίνηση. Κάνει συστάσεις χρήσιμες για τους χειρισμούς μας που δεν καρποφόρησαν και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει σε κάθε πρωτοβουλία του Συλλόγου. Πάντα γαλαντόμος ενισχύει οικονομικά το Σύλλογο, μιας και γνωρίζει ότι η συνδρομή του πιάνει τόπο.

Υπενθυμίζει ευγενικά υπόσχεση να τοποθετηθεί κάποιο παγκάκι πάνω από το οικόπεδό του, ώστε να αποτρέπεται η απόθεση απορριμμάτων που τον στενοχωρεί.

Η δοξολογία της 21ης Μαϊου

Στη Γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και στον ομώνυμο καθεδρικό Ναό του Σκαμνού έλαβε χώρα θεία Λειτουργία με προσκεκλημένους από την ευρύτερη περιοχή. Παρόντες ο Δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτης Σπαθούλας και εκπρόσωπος ιερωμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος που χοροστάτησε μαζί με τον συγχωριανό μας ιερέα.

Δυσμενώς σχολιάσθηκε η απουσία της ηγεσίας και των λοιπών παραγόντων του Πολιτιστικού Συλλόγου, αλλά από το Σύλλογο παρατηρούν ότι τους «ξέχασαν» και δεν τους προσκάλεσαν.

Γιάννης Ευθ. Αποστολόπουλος

Αισίως βρίσκεται στο 87ο έτος της ηλικίας του ο Γιάννης Αποστολόπουλος που ευτύχησε να αναδείξει καλά παιδιά και να καμαρώνει υπέροχα εγγόνια, αγγελούδια με σπουδές, γεμάτα σφρίγος, όρεξη για ζωή και υποδειγματικές προόδους. Η μακροχρόνια ασχολία του Γιάννη στα μηχανήματα του ξυλουργικού του εργοστασίου είχαν σα συνέπεια να αμβλυνθεί κάπως η ακοή του, αλλά, ω του θαύματος, η οξύτητα όλων των λοιπών αισθήσεων είναι αξιοζήλευτη. Ξεχωρίζει κανείς την όραση, μιας και διαβάζει οτιδήποτε και εξ όσων βεβαιώνει ο γιος του Ανδρέας, ο μηχανικός, τη ΦτΣ με περισσή όρεξη!

Αβίαστα αναγνωρίζει κανείς στο Γιάννη την απίστευτη οξύτητα μνήμης! Οι περιστάσεις στη ζωή, μας απομακρύνουν από αγαπητά μας πρόσωπα σε αναζήτηση της τύχης μας εδώ κι εκεί και να που, όπως ο ίδιος ο Γιάννης λέει, μερικές κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμοι κλπ μας φέρνουν κατά καιρούς κοντά. Τα 87 χρόνια πλούτισαν το Γιάννη Αποστολόπουλο με μία εκπληκτική σοφία. Σε κάθε του φράση διαπιστώνει κανείς το νέκταρ της γνώσης μέσα από την ίδια τη ζωή. Εκπληκτικές αφηγήσεις με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρειες που ανατρέχουν ακόμη και στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το θεματολόγιο εστιάζεται σε βιώματα, συμπεριφορές και στάσεις ζωής συνανθρώπων μας που θαύμασε για το ήθος, τον αλτρουισμό και τις ανθρώπινες αξίες και προτρέπει «γράψε γι΄ αυτό ή εκείνο». «Δεν θέλω να γράψεις για μένα!»

Και μόνο το γεγονός για το τι διαλέγει να αναφέρει και να προβάλλει, σε τι θέλει να σταθεί και τι να αγνοήσει, προκαλεί συγκίνηση, φέρνει ένα κόμπο στο λαιμό καθώς φαίνεται καθαρά ο κώδικας αξιών και στάσης ζωής που συγκινεί τον συγχωριανό μας. «Να μείνουμε σε ό,τι καλύτερο είδαμε και ζήσαμε! Γι αυτό αξίζει να μιλάμε!». Αφηγήσεις που μπορεί και να φαντάζουν μικρολεπτομέρειες στον καθένα μας, αλλά δείχνουν ψυχικό μεγαλείο που τράβηξε την προσοχή του Γιάννη και γι αυτό τις καταχώρισε ανεξίτηλα στη μνήμη του και προτρέπει: «Γι΄ αυτά αξίζει να γράφετε στη ΦτΣ και όχι για ανούσια πράγματα!».

Κι εμείς θα σου πούμε Γιάννη, να ΄σαι καλά σαν τα ψηλά βουνά να σε καμαρώνουμε!

Τα έργα του Συλλόγου

Καταγράφουμε μόνον όσα πήρε το μάτι μας και συγχαίρουμε τους ακούραστους πρωτεργάτες:

Ολοκληρώθηκε το ξύλινο κιγκλίδωμα στο κάτω μέρος της Εκκλησίας προς την πλευρά σχολείου & ηρώου. Αποφασιστική η συνδρομή με προσωπική εργασία των κκ Κώστα Γέμελου και Δημήτρη Στεργίου.

Ξεχορτάριασμα χώρων σχολείου, εκκλησίας, πλατείας

Επισκευάσθηκε η βορειοδυτική μπασκέτα προς μεγάλη ικανοποίηση των παιδιών. Μεγάλες ευχαριστίες οφείλονται στο Θανάση Γκόλφη που έβαλε το χεράκι του και ωφελήθηκε ο Σύλλογος που δεν πλήρωσε τίποτα! Εκ μέρους της νεολαίας ο Γιώργος Γιαννακόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Διοικούντες το Σύλλογο. Κίνηση που συγκινεί τους αρμόδιους παράγοντες και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν το έργο της κοινωνικής προσφοράς τους, αλλά συνάμα αντικατοπτρίζει και το ήθος ενός παιδιού και μιας οικογένειας που βρίσκεται πίσω από αυτό! Εμείς θα πούμε μπράβο σε όλους. Τους αγαπούμε, τους υποστηρίζουμε και τους τιμούμε. Έτσι τους θέλουμε!

Για μία ακόμη φορά με τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει ο Τάκης Τζιβάρας καθάρισε τον κόμβο του Αγίου Αθανασίου από τις ασχήμιες μερικών Νεοελλήνων. Τι άλλο από ένα μεγάλο «Εύγε», τόσο για το έργο καθ εαυτό, όσο και για το μάθημα προς όλους μας μέσα από το παράδειγμα. Και δεν είναι μόνον αυτό. Σε κάθε πρόβλημα και ανάγκη του Συλλόγου πανταχού παρών και τα πάντα πληρών ο Τάκης! Να ποτίσει τα φυτά στο Γούπατο και στον Άγιο Αθανάσιο, να μεταφέρει υλικά με το τρέϋλορ του για τις ανάγκες του Συλλόγου, ακόμη και από μακρινές αποστάσεις.

Ουσιαστική είναι η συμβολή μερικών ακόμη συγχωριανών στην καθημερινή φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων και των φυτών. Ένα μεγάλο μπράβο και θερμά συγχαρητήρια οφείλονται στον Δημήτρη και Κούλα Τζιβάρα που φροντίζουν τη Βρύση Βασιλόπουλου, τον περίβολο και τα φυτά. Στη Χρυσαυγή που φροντίζει τα φυτά στα παρτέρια μιας και ο Βασίλης με τη Δρόσω δεν βοηθιούνται πλέον από την υγεία τους. Διάδοχος στην κοινωνική αυτή προσφορά εμφανίζεται επίσης ο εγγονός Ηλίας και Γιάννης Λιασκόνης. Δεν μπορεί να μην επαινέσει κανείς την οικογένεια του Νίκου Ντάου από τη Γερμανία που το λίγο διάστημα που βρίσκονται στο χωριό συμμετέχουν ενεργά σε έργα κοινωνικής προσφοράς του Συλλόγου, δείχνοντας αυτό, το άλλο ήθος και παιδεία που απέκτησαν στη χώρα που τους φιλοξενεί και –προφανώς- δεν αποτελεί τυχαία την ατμομηχανή της Ευρώπης. Ακόμη η κα Γιαννούλα Ν. Ντάου μαζί με τον κ. Βασίλη Ντάο, τον αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, εργάσθηκαν σκληρά για να ευπρεπίσουν το χώρο ανάμεσα στο συγκρότημα της Εκκλησίας & Σχολείου και της ιδιοκτησίας της οικογένειας, αποσύροντας κατεστραμμένους πασσάλους.

Τα χόρτα που δεν κόπηκαν και ήδη έχουν αποξηρανθεί, αποτελούν επικίνδυνες βόμβες μπροστά στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Μεγάλες οι εκτάσεις και δύσκολο το έργο του Συλλόγου. Ο Δήμος καλεί με ανακοίνωσή του όλους τους Δημότες να μεριμνήσουν για την αποψίλωση των οικοπέδων τους τάσσοντας προθεσμία μέχρι την 20ή Ιουνίου. Στη συνέχεια θα επιβληθούν πρόστιμα. Εδώ ο Σύλλογος πρωτοστατεί. Ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα ζήτησε ο Σύλλογος από το Δήμο (αξίας 150.000 δρχ) και το αίτημα βρίσκεται υπό εξέταση. Ωστόσο για θέματα πυροπροστασίας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διέθεσε στο Δήμο ένα αξιόλογο ποσό που ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί χάριν της διαδικασίας που ευχόμαστε να μην αντιγράψει τη γραφειοκρατία και τους ρυθμούς του δημόσιου τομέα. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει το καλοκαίρι. Δεν χρειάζεται να το υπογραμμίσουμε.

Το καθιστικό στον πλάτανο Ζαλαώρα άρεσε πολύ στους Σκαμνιώτες και όλοι συναθροίζονται εκεί για να τα πουν, για μία ανθρώπινη επικοινωνία. Το πρόσεξε και ο Δήμαρχος που υποσχέθηκε να δώσει παροχή για έναν φωτισμό ώστε οι άνθρωποι να μην κάθονται εκεί τα βράδια στο θεοσκόταδο ή να μην επιβαρύνεται συνεχώς η οικογένεια Γκόλφη – Στεργίου που συνήθως δίνει ρεύμα. Ελπίζουμε «το έργο» να μην εντάχθηκε στο μακροπρόθεσμο 5-ετές, αλλά σε ένα κάπως εγγύτερο πρόγραμμα.

Μαθαίνουμε ακόμη ότι προγραμματίζεται για άμεση έναρξη:

Καλντερίμι Γούπατο – Τρανή Βρύση (από το σπίτι του Σπύρου και Κατερίνας Βουτσινά μέχρι το Γιώργο Μιχ. Αστρακά). Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο για το οποίο όμως οι τεχνικοί του Συλλόγου ελπίζουν να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Ο Σύλλογος δέχεται την προτροπή του κ. Θανάση Βασιλόπουλου, της Άννας Αστρακά, της Χαρίκλειας και άλλων για την ετήσια εκδρομή. Μαθαίνουμε ότι ακούγονται προτάσεις και ιδέες που αξιολογούνται.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία στη ρότα του Συλλόγου!

Τα μηνύματα αισθητικής κτιριοδομικής παρέμβασης με κυρίαρχο στοιχείο τη λιθοδομή, το ξύλο, το κεραμίδι, όπως υποδεικνύεται από τους αρχιτέκτονες, μηχανικούς και τεχνικούς του Συλλόγου, οι Σκαμνιώτες έχουν εκλάβει σαν κανόνα που οφείλουν να σεβαστούν. Εξαίσιο δείγμα ανθρώπινης συναντίληψης. Μία συνολική αξία προστίθεται σταθερά στο Σκαμνό καθώς αναδεικνύεται σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό οικισμό.

Ωραίες τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται στο κτιριακό συγκρότημα Αθανασίας Ζαλαώρα με τη στενή παρακολούθηση του Κώστα και του Γιάννη και βέβαια με το χρυσοχέρι τον Ηλία που αναδεικνύει ένα καλό ταλέντο στην τέχνη της λιθοδομής. Ωραίες λιθοδομές έγιναν στην πρόσβαση του σπιτιού των Γιώργου και Μαρίας Αποστολόπουλου όπου δοκιμάστηκε με επιτυχία και η κατασκευή επίστρωσης αυλής με πέτρα λατομείου. Μία παρόμοια επέμβαση ετοιμάζει ο Χρήστος Μποφίλιος στο δικό του σπίτι και έπεται συνέχεια.

Στο μεταξύ νέες οικοδομές με βάση τη Σκαμνώτικη αρχιτεκτονική βρίσκονται στα σκαριά. Ο Νίκος Ντάος που επί δεκαετίες ζει και εργάζεται στη Γερμανία, με μία εξαίρετη οικογένεια, θα προχωρήσει στην ανέγερση σπιτιού σε ένα από τα οικόπεδα που διαθέτει η οικογένεια πίσω από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την απόφαση αυτή και καλωσορίζουμε μέσα από την καρδιά μας τους αγαπημένους αυτούς συγχωριανούς μας.

Τα παιδιά του αξέχαστου Νίκου Κατσικαδάκου, ο Δημήτρης και η Αγγελική μαζί με την μητέρα τους Ματίνα προχώρησαν στην κατασκευή μιας όμορφης κεραμοσκεπής στο ακίνητο που έμεινε ημιτελές μετά το φοβερό ατύχημα και το χαμό του Νίκου. Ταυτόχρονα ενισχύουν οικονομικά το Σύλλογο που είναι ο κινητήριος μοχλός για τα τόσα ωραία που βλέπει και βιώνει κανείς στο χωριό. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Μπράβο τους!

Για μία ακόμη φορά ο κήπος του Γιώργου Στεφ. Τζιβάρα, αλλά και αυτός στο όμορο ακίνητο του Λάμπρου και Μαρίας Νιάφα, ξεχωρίζει για την ομορφιά του. Θερμά συγχαρητήρια. Χαιρόμαστε τους κήπους και τα άνθη τους σαν να ήταν δικά μας!

Περαστικά

Καλύτερα πάει ο Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος που χρειάσθηκε να υποβληθεί σε μία ακόμη εγχείριση στο πόδι του. Το ίδιο με τον Κώστα Γκόλφη που ταλαιπωρήθηκε αρκετά, καθώς έπεσε και παρουσίασε σπάσιμο στη λεκάνη. Οι γιατροί υποχρέωσαν τον Κώστα σε ακινησία για ένα μεγάλο διάστημα στην Αθήνα, όπου και τον παρακολουθούσαν. Τελευταία μπόρεσε ο Κώστας να μεταφερθεί στο χωριό όπου τουλάχιστον αναπνέει το οξυγόνο του Σκαμνού.

Άριστη εντύπωση προκαλεί η συμπαράσταση των οικείων στους δύο συγχωριανούς μας και ιδιαίτερα των παιδιών τους. Αλήθεια αυτή δεν είναι η καλύτερη μοίρα που μπορεί να μας επιφυλάσσεται; Να έχουμε παιδιά όπως αυτά της αρχαιότητας, τον Κλέονα και Βίτωνα;

Γρήγορη ανάρρωση ευχόμαστε εγκάρδια στους ιδιαίτερα αγαπητούς μας συγχωριανούς.

Σκαμνιώτικα ήθη

Κατά γενική ομολογία, οφείλεται ένα μπράβο στον Μεταξά και την Ερασμία γιατί με το που εμφανίζονται στο χωριό, δεν αργεί να μπει σε λειτουργία η ψησταριά. Καπνός από τα ξύλα και να σε λίγο η γαργαλιστική μυρωδιά από τις μπριζόλες και όλες τις σχετικές λιχουδιές. Φωταψίες, χαρούμενες φωνές, ευχάριστοι ανθρώπινοι χαρακτήρες και μία διαρκής πρόσκληση στον διερχόμενο συγχωριανό: «Κοπιάστε για ένα ποτήρι κρασί!» Τυχεροί οι διερχόμενοι στην κατάλληλη στιγμή. Τυχερό και το χωριό με αυτές τις μεγάλες καρδιές.

Η ταβέρνα του Σκαμνού

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου ξεκινάει τη λειτουργία της η Ταβέρνα του Σκαμνού που πατρονάρεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και αποβλέπει σε υπηρεσίες τέρψης, συμπληρωματικές της όλης δραστηριότητας. Η ευθύνη ανατίθεται στην Γιώτα Μιχαλοπούλου, κόρη του Χρύσανθου και της Χρυσούλας Ζαλαώρα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στη Γιώτα.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και ευχαριστούμε εκ των προτέρων το Θανάση που ενσαρκώνει πολλά χαρίσματα κοινωνικής ευαισθησίας και έχει θετική γνώμη για τους Σκαμνιώτες και το πολιτιστικό έργο του Συλλόγου.

Τράπεζα αίματος

Μέσα στο 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου προγραμματίζεται αυτή η κορυφαία πράξη ανθρωπιάς για το Σκαμνό. Καλούνται όλοι οι Σκαμνιώτες να δώσουν το παρόν της κοινωνικής αλληλεγγύης όπως αυτοί γνωρίζουν. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Σύλλογο στο χωριό.

Η ιστοσελίδα της ΦτΣ

Το επιτελείο της ΦτΣ με υπερηφάνεια μπορεί να αναγγείλει ότι ανταποκρίθηκε στα επίμονα αιτήματα μερίδας φίλων αναγνωστών και προχώρησε στη δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει επιλεγμένα κείμενα της ΦτΣ και μάλιστα όχι μόνον από το εκάστοτε τρέχον φύλλο, αλλά και από μερικά προγενέστερα.

Η εξέλιξη αυτή υλοποιήθηκε χάρις στην αποφασιστική τεχνική υποστήριξη του μαθητή Λυκείου Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου που επιμελήθηκε τόσο το «στήσιμο» και την καλλιτεχνική διαμόρφωση, αλλά και την ένταξη των κειμένων. Ελπίζουμε ότι με την ίδια ζέση, χωρίς να παραμελεί τα μαθήματά του, θα συνεχίσει να φροντίζει την ιστοσελίδα μας και στο μέλλον.

Το φαράγγι του Ασωπού

Η ΦτΣ δέχεται ερωτήσεις για το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης Σεπτεμβρίου από διάφορους Ορειβατικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου Αττικής. Παρακαλούμε τους επιτελείς μας να επισπεύσουν την οριστικοποίηση του προγράμματος με τον ΕΟΣ Λαμίας και τους άλλους φορείς, ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι για την Πανελλήνια σύναξη των ορειβατών στο Σκαμνό, τη γιορτή, τη διανυκτέρευση σε σκηνές και το πέρασμα του Φαραγγιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *