Ο δεκάλογος των συζύγων

FtS60

Από την εξαιρετική περιοδική έκδοση της «Φθιωτικής Εκκλησιαστικής Φωνής» που τιμητικά μας αποστέλλει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και μέσω αυτής απευθύνεται, βεβαίως, σε ολόκληρη τη Σκαμνιώτικη κοινωνία, αντλούμε την πληροφορία ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και υπό την άμεση εποπτεία και ευθύνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, θα λειτουργήσει στην έδρα της Μητροπόλεώς μας (Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας, Τέρμα Στουρνάτα & Κωνσταντινουπόλεως 351 00 Λαμία, τηλ. 0231-33798, 50553, Φαξ Νο 0231- 33798, 50554) Κέντρο Προετοιμασίας Γάμου.

Στους σκοπούς και στόχους του κέντρου περιλαμβάνεται:

• Να δημιουργηθούν χριστιανικές οικογένειες – μικρές κατ οίκον εκκλησίες
• Να ενημερώσει τους ανθρώπους για την αγάπη και τους καρπούς της μέσα στο γάμο
• Να προετοιμάσει τους νέους ανθρώπους όσο γίνεται – ώστε όταν έρθουν σε κοινωνία γάμου να είναι κατά το δυνατό έτοιμοι για τον έγγαμο βίο και οπλισμένοι με την αποφασιστικότητα να μην χωρίσουν, έως ότου τους χωρίσει ο θάνατος.

Στο ίδιο δελτίο βλέπουμε και τον παρακάτω δεκάλογο των συζύγων μέσα από τον οποίο βλέπουμε μεγάλη σοφία και θαυμάσια προσέγγιση του ζητήματος:

1. Μην κάνετε το δάσκαλο στο σύντροφό σας. Ο καλύτερος τρόπος να τον διδάξετε είναι να τον αγαπάτε και να τον κάνετε ευτυχισμένο.
2. Ο γάμος είναι μία διαρκής, αλλά ωραία περιπέτεια, που βοηθάει να ανακαλύψουμε τον αληθινό εαυτό μας, τον ψυχικό κόσμο του συντρόφου μας και να βαδίζουμε προς τη σωτηρία μας, γνωρίζοντας το Θεό.
3. Τον σύντροφό μας αποδεχόμαστε, όπως είναι, με τις αδυναμίες και τις ιδιοτροπίες του, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Η οικογένεια είναι παλαίστρα και γυμναστήριο και όχι τόπος για έναν περίπατο.
4. Προσπαθήστε να καταλάβετε τον / την σύζυγό σας. Μη λησμονείτε, ότι ο άνδρας σκέπτεται με τη στεγνή λογική, ενώ η γυναίκα με την καρδιά.
5. Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε τη γνώμη σας και να διορθώσετε τον / την σύντροφό σας. Φροντίστε καλύτερα να διορθώσετε τον εαυτό σας. Η αγάπη ζει με την αρμονία των αντιθέσεων.
6. Με την πίστη, την υπομονή και την αγάπη αντιμετωπίζονται νικηφόρα όλες οι δυσκολίες της ζωής.
7. Ο μεγαλύτερος εχθρός της συζυγικής ζωής είναι ο εγωισμός. Δεν μας σώζει η επίθεση κατά του εγώ μας.
8. Το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας είναι να αγαπά ο πατέρας τη μητέρα τους και η μητέρα τον πατέρα τους.
9. Το μυστικό της οικογενειακής γαλήνης είναι να μπορεί κανείς να συγχωρεί.
10. Ο γάμος είναι «μυστήριο μέγα», που αρχίζει μέσα στην Εκκλησία, ανανεώνεται με τη θεία λειτουργία και τα άλλα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας και τερματίζει στη Βασιλεία του Θεού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *