Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας

FtS60

Η διασπάθιση των Κοινοτικών πόρων έχει εξελιχθεί σε προσφιλές σπορ στο οποίο επιδίδονται πολλοί και διάφοροι στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς βεβαίως η χώρα μας να αποτελεί εξαίρεση. Ιδιωτικοί φορείς, αλλά και αρκετοί φορείς του Δημοσίου των κρατών μελών κάνουν ότι είναι δυνατόν να μεγιστοποιήσουν την άντληση πόρων, ακόμη και αν καταστρατηγούνται οι κανόνες που θεσπίζονται από τα κοινοτικά όργανα. Ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ χάθηκε το 1998 εξ αιτίας οικονομικών εγκλημάτων. Σχετικά περιστατικά έχουν απασχολήσει, και μάλιστα έντονα, την ελληνική επικαιρότητα. Σε μερικές εκδοχές, η παράτυπη και παράνομη άντληση πόρων με τη συνέργεια ακόμη και κρατικών λειτουργών, εμφανίζεται σαν προσπάθεια «εθνική», ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτές οι συμπεριφορές αποσκοπούν στο να πλουτίσουν ένα συγκεκριμένο κύκλωμα.

Στα πλαίσια θεσμικής θωράκισης της ΕΕ που προωθεί εδώ και λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής. Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα θα ανατεθεί το καθήκον να κάνει έρευνες σε ολόκληρη την ΕΕ για απάτες και να ασκεί διώξεις ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Διάφορα παραδείγματα τέτοιων οικονομικών εγκλημάτων έχουν απασχολήσει την ΕΕ κατά καιρούς, όπως η δόλια παράκαμψη της απαγόρευσης εξαγωγής από ορισμένες περιοχές της Κοινότητας προϊόντων μολυσμένου κρέατος από την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια –νόσος των τρελών αγελάδων- (από τρεις χώρες της Κοινότητας προς μία τρίτη χώρα) και τα κυκλώματα απάτης που σχετίζονται με τις γεωργικές επιδοτήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *