Ο Πάπας και η επίσκεψή του

FtS61

υπό Γεωργίου Πούλιου,
Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω – Αθήνα

Η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ στην Αθήνα υπήρξε γεγονός σημαντικό. Αποτελεί σταθμό στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις από την μια τον Πάπα και από την άλλη τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, στον Άρειο Πάγο και στη μέση την εικόνα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού τον Πάπα δεν τον ήθελε, όπως και εγώ. Δεν θα αναφερθώ σε δογματικές διαφορές, ούτε στις σταυροφορίες, οι οποίες κατέστρεψαν το Βυζάντιο, ούτε ακόμη και σ΄ αυτή την Ουνία. Θα επικαλεσθώ γεγονότα των ημερών αυτού του Πάπα.

Ανεγνώρισε τα Σκόπια, ως Μακεδονία. Ενίσχυσε ηθικά, πολιτικά και οικονομικά τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, για να πολεμήσουν τους Χριστιανούς της Σερβίας. Δεν έχει κάνει μία δήλωση για τη μαρτυρική Κύπρο.

Τη δήλωσή του, ότι επιθυμία του ήταν να έλθει στην Ελλάδα, ως προσκυνητής ακολουθώντας την πορεία του Αποστόλου Παύλου, την βρίσκω υποκριτική.

Ευτυχώς που στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας βρίσκεται ένας πραγματικός Ηγέτης, ένας πανάξιος ρασοφόρος και έθεσε τα θέματα κατά τον πιο καταληπτό τρόπο, αγγίζοντας τα όρια της ωμότητας.

Τα στημένα λόγια του Πάπα και το αίτημά του, προς το Θεό να συγχωρέσει τα σφάλματα της Καθολικής Εκκλησίας έναντι του Ανατολικού Χριστιανισμού και τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι σταυροφόροι (μέχρι κορίτσια βίασαν πάνω στην Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας) δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε χειροκροτήματα.

Η Καθολική Εκκλησία δεν χορταίνει με τίποτα. Όσο αυξάνει (και αυξάνει) η δύναμή της, τόσο μεγαλώνει η λαιμαργία της και επιδιώκει και θα το επιδιώκει να καταπιεί τη Χριστιανική Ελλάδα.

Μ΄ αυτά που γράφω δεν εννοώ, ότι πρέπει να κλείσουμε τις πόρτες μας, στο Βατικανό. Το Βατικανό είναι μια μεγάλη πολιτική δύναμη με παγκόσμια επιρροή και ίσως τη χρειαζόμεθα. Δυστυχώς αυτή η πολιτική δύναμη του Πάπα να καθιστά αδύνατη την επανένωση των δύο Εκκλησιών.

Τελειώνοντας δεν παύω να πιστεύω, ότι η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ ήταν ένα βαρυσήμαντο πολιτικό και διπλωματικό γεγονός.

Αθήνα 08.05.2001

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *