FtS61 – Η τοπική μας αυτοδιοίκηση

Υδρομετρητές

Με το Δήμαρχο συμφωνήθηκε μία πρακτική διαδικασία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις με απίθανους λογαριασμούς που εμφανίσθηκαν πέρυσι. Καταγραφή των ενδείξεων των υδρομετρητών την εκάστοτε τελευταία Κυριακή Μαϊου κατ έτος παρουσία των ενδιαφερομένων.. Όσοι συχωριανοί δεν μπόρεσαν να παραστούν στην καταγραφή της ένδειξης, καλό είναι να το πράξουν το ταχύτερο για να μπορέσουν να αξιολογήσουν τυχόν λάθη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, το τιμολόγιο ύδρευσης που θα ισχύσει για φέτος, έχει ως εξής:

ποσό δρχ
Πάγιο τέλος 3.000
από 1 έως 50 κυβικά προς δρχ/κυβικό 40
από 51 έως 100 κυβικά προς δρχ/κυβικό 100
από 101 και πάνω δρχ/κυβικό 500
για τα οικόπεδα χωρίς κτίσμα δρχ/κυβικό 500

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί στην απόφαση τιμολόγησης του νερού εγκαταλήφθηκε η ιδέα της προοδευτικής κλιμάκωσης της τιμής, στις 200 δρχ το κυβικό για τα πλέον των 101 κυβικά νερού και υιοθετείται η απαγορευτική τιμή των 500 δρχ το κυβικό. Θεωρούμε φρόνιμο να επισύρουμε την προσοχή των συγχωριανών ώστε να λάβουν αυστηρά μέτρα περιστολής της κατανάλωσης του νερού, για να μην βρεθούν μπροστά σε εξόχως δύσκολες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθεί μερικοί συγχωριανοί να αλλάξουν ριζικά τη σχέση τους με το νερό και να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα όχι συχνό μπάνιο, πλύσιμο και καθαριότητα, αλλά νέες μεθόδους με στεγνό καθάρισμα κττ. Σε μερικούς ακόμη φιλόδοξους εραστές της κηπουρικής που σκοπεύουν να φυτέψουν 1-2 ντοματιές στην αυλή τους ή στη γλάστρα τους, θα πρέπει να συστήσουμε άμεση αναθεώρηση των σχεδίων τους γιατί μπορεί η ντομάτα που θα φάνε να τους κοστίσει σαν ..χαβιάρι!

Η νέα υδατοδεξαμενή

Σχεδόν δύο μήνες πέρασαν από τότε που το έργο ολοκληρώθηκε, αλλά συνεχίζει να εκκρεμεί η τελική φάση σύνδεσης / σωλήνωσης. Όσους κι αν ρωτήσαμε, δεν μπόρεσαν να μας λύσουν αυτή την απορία. Αφού το έργο έγινε, η δαπάνη πραγματοποιήθηκε, γιατί να μην δοθεί η ικανοποίηση στους ιδιοκτήτες των πάνω σπιτιών του οικισμού, ότι έχουν και αυτοί παροχή νερού, όπως και οι λοιποί συγχωριανοί;

Η Γέφυρα του Ασωπού

Ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης της ιστορικής Γέφυρας στον Ντούνο που υπέστη σοβαρές βλάβες τα τελευταία χρόνια, αποκόπτοντας την κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό Λαμία – Αθήνα. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αποκατάσταση της ιστορικής Γέφυρας, -ελπίζουμε στο ίδιο στυλ- ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα της ευρύτερης περιοχής. Για το Σκαμνό μένει να εκτιμηθεί αν αυτή η εξέλιξη θα τροφοδοτήσει με νέα κυκλοφορία οχημάτων τον παλαιό δρόμο που διασχίζει το χωριό και τι επιπτώσεις αυτό θα έχει στον οικισμό. Οψόμεθα.

Μέτρα πυροπροστασίας

Με ανακοίνωσή του που ανήρτησε ο Δήμος Γοργοποτάμου σε επίκαιρα σημεία του χωριού καλεί όλους τους Σκαμνιώτες να φροντίζουν για την κοπή των χόρτων στα οικόπεδα και τις αυλές των. Τάσσεται προθεσμία μέχρι την 20ή Ιουνίου και απειλούνται πρόστιμα.

Στη συνεδρίασή του της 18.05.2001 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γοργοποτάμου αποδέχθηκε από την Πολιτική Προστασία ποσό δρχ. 5.000.000 για ενίσχυση δραστηριοτήτων πυροπροστασίας, αγορά και εγκατάσταση υλικού, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων κλπ. Ο Δήμαρχος εξουσιοδοτείται για τη διάθεση του ποσού.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Συλλόγου Σκαμνού

Με το ποσό των 200.000 δρχ από ΣΑΤΑ ενισχύεται ο Πολτιστικός Σύλλογος Σκαμνού (Απόφαση 41/2001 του Δημοτικού Συμβουλίου)

«Ελλάδα 2004»

Με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» πρόκειται να υποστηριχθούν οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο Δήμος αναβάλλει τη λήψη σχετικών αποφάσεων επί σχετικών αιτημάτων των οικισμών (Μάρτιος 2001) μέχρι να υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα.

Υπέρ των κυνηγών

Υπέρ των κυνηγών και κατά της προστασίας της άγριας πανίδας στην περιοχή Οίτης τάσσεται ο Δήμος Γοργοποτάμου. Με την απόφασή του 3/51/2001 του παρελθόντος μήνα Μαρτίου 2001 ο Δήμος Γοργοποτάμου εναντιώνεται και απορρίπτει αιτιάσεις του Δασαρχείου Άμφισσας περί καταστρατήγησης των περιορισμών κηνυγίου σε ζώνη μεταξύ του Παρνασσού και της Οίτης με διάφορα τεχνάσματα που μετέρχονται πολλοί κυνηγοί. Στη σχετική απόφαση του Δήμου μας εκφράζεται ιδιαίτερη κατανόηση για τους κυνηγούς των δημοτικών μας διαμερισμάτων στους οποίους»έχει δημιουργηθεί μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα» καθώς «η τοπική κοινωνία που απαρτίζεται από πολλούς κυνηγούς και δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη στην απαγόρευση…» και σ άλλα με υγεία!

Παλιννοστούντες της τέως Σοβιετικής Ένωσης

Απορρίπτει σχετικό αίτημα ο Δήμος μας σε συνεδρίασή του την 29.03.2001 με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν οικοπεδικές εκτάσεις στο Δήμο που να μπορεί να διατεθούν.

Λειψυδρία

Με δραματικούς τόνους συζητήθηκε στις 09.04.2001στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γοργοποτάμου το πρόβλημα της λειψυδρίας στους οικισμούς που απαρτίζουν το Δήμο. Παρουσία ειδικού επιστήμονα γεωλόγου κατεγράφη μία ιδιαίτερα δυσμενής κατάσταση για τους ορεινούς οικισμούς για τους οποίους μεταξύ άλλων κατετέθησαν και προτάσεις δημιουργίας ταμιευτήρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *